31/3/15

Τα μυστικά της λίστας Βαρουφάκη για να «κλειδώσει» η συμφωνία

ΣΤΟΧΟΣ 1,5 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Τα μυστικά της λίστας Βαρουφάκη για να «κλειδώσει» η συμφωνία
Της Μαρίας Βουργάνα
Μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ, τα οποία στηρίζονται κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία περιλαμβάνονται στη λίστα της Αθήνας τμήμα της οποίας διέρρευσε χθες.

Η λίστα που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές περιλαμβάνει ακόμη «παροχές» τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους (επαναχορήγηση 13ης σύνταξης σε όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 700 ευρώ, ακύρωση νέων μειώσεων στις επικουρικές) με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί στόχος για την αύξηση των εσόδων από τις ρυθμίσεις των οφειλών. Επίσης προβλέπει «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις με έμφαση σε ΟΛΠ και αεροδρόμια.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει και δεύτερη λίστα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επισημαίνοντας πώς από τη λίστα των μέτρων το μίνιμουμ που μπορεί να εισπραχθεί είναι 3,2 δισ. ευρώ και υπό συνθήκες μπορεί να ξεπεράσουν και τα 4 δις ευρώ τα έσοδα.

ΕΝΦΙΑ
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή των σχεδίων της για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, παρά τις πιέσεις των θεσμών να μην αλλάξει τίποτα στη φορολογία των ακινήτων καθώς εξασφαλίζει σίγουρα έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ ετησίως. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης». Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση έβαλε τέλος στις «πληροφορίες» που διακινήθηκαν χθες σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται το ενδεχόμενο διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, για να μην χαθούν τα έσοδα που αποδίδει. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε χθες υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος:
• Η επαναφορά του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των 12.000 ευρώ δεν θα γίνει άμεσα, αλλά σταδιακά.
• Δεν υπάρχει καμία σκέψη για την επιβολή φόρου στα είδη διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη (fat tax), ούτε για την αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα.
• Δεν σχεδιάζεται καμία αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, αλλά εξετάζονται μέτρα για την βελτίωση της εισπραξιμότητας του συγκεκριμένου φόρου.
• Στο δημοσιονομικό μέτωπο το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί το 1,2% με πιθανότητα να φτάσει μέχρι το 1,5%, εφόσον εφαρμοστούν μια σειρά μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο 3,270 δισ. ευρώ. Η επιβεβαίωση των προβλέψεων αυτών θα εξαρτηθεί και από τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,4% από 2,9% για το 2015, ενώ την επόμενη χρονιά θα φτάσει το 2,9%. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 23,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 22,6%, ενώ το 2016 θα υποχωρήσει στο 21,1%. Ο πληθωρισμός θα παραμένει σε αρνητικά επίπεδα και το 2015, στο -0,5% και θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος το 2016, στο 0,6%.

Έσοδα 
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προβλέπεται να καλυφθεί από ελέγχους και μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ειδικότερα η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• 725 εκατ. ευρώ από ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού. Τα έσοδα αυτά αναμένεται να προκύψουν από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που θα γίνουν στα στοιχεία της ενοποιημένης πλέον λίστας (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου, εμβάσματα εξωτερικού) ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση που προβλέπει την νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων και «μαύρων» καταθέσεων με την επιβολή φόρου 15%-20% για τους φορολογούμενους που θα δηλώσουν οικειοθελώς κρυφές καταθέσεις. Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί το «ηλεκτρονικό καταθεσιολόγιο» όπου οι ελεγκτές θα βλέπουν online τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών της τελευταίας 15ετίας.
• 350 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ . Θα ενταθούν οι προληπτικοί έλεγχοι ενώ παράλληλα θα προχωρήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis και η επέκταση των πληρωμών με πιστωτικές, χρεωστικές, pre-paid κλπ κάρτες.
• 350 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες.
• 600 εκατ. ευρώ από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών. Από την ρύθμιση • εξπρές το δημόσιο έβαλε στα ταμεία του έσοδα 100 εκατ. ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 100 δόσεις. Μάλιστα η ρύθμιση έγινε ακόμη πιο γενναιόδωρη αφού με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή παρέχεται «κούρεμα» όχι μόνο επί των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής αλλά και επί των πρόσθετων φόρων ή των προστίμων που έχουν επιβληθεί κατόπιν φορολογικών ελέγχων, λόγω διαπιστωμένων παραβάσεων, όπως η μη υποβολή, η εκπρόθεσμη υποβολή και η υποβολή ανακριβών δηλώσεων για φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπούς φόρους και τέλη.
• 300 εκατ. ευρώ από αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα.
• 270 εκατ. ευρώ από το σχέδιο για κληρώσεις με λαχνούς στις αποδείξεις κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας.
• 250 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού.
• 225 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων.
• 200 εκατ. ευρώ από τους νέους διαγωνισμούς για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αντί για 500 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Διαρθρωτικά
Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση προτείνει:
• Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
• Εκσυγχρονισμό του Κώδικα Είσπραξης Εσόδων και εξάλειψη των εξαιρέσεων.
• Προώθηση συστήματος που θα ακυρώσει τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από το κράτος στους φορολογούμενους και αντίστροφα (συμψηφισμοί).
• Εφαρμογή ενός «οργανικού» νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
• Προώθηση εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
• Προώθηση νέου κώδικα ποινικής δικονομίας που θα προωθεί καλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και προώθηση συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης.
• Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
Η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα την υιοθέτηση μέτρων που έμειναν στα συρτάρια και σχετίζονται με προηγούμενες αξιολογήσεις. Αφορούν μεταξύ άλλων τη δημόσια διοίκηση, το πτωχευτικό δίκαιο, τα επαγγέλματα και τις αγορές υπηρεσιών.
Στις προτάσεις βρίσκεται και ο εξορθολογισμός των αμοιβών που εισπράττουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά απορρίπτει περικοπές μισθών για περίπου 70.000 εξ αυτών (σ.σ. αφορά κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών όπου είχε χορηγηθεί προσωπική διαφορά μετά την κατάργηση σειράς ειδικών επιδομάτων).

Παροχές 1 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους 
«Παροχές» τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους (όπως την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης σε όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 700 ευρώ από κάθε πηγή, την ακύρωση νέων μειώσεων στις επικουρικές και τη συνέχιση της καταβολής του ΕΚΑΣ, χωρίς αυστηροποίηση των κριτηρίων), ενοποιήσεις Ταμείων αλλά και περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, περιλαμβάνει η λίστα των «μεταρρυθμίσεων» η οποία βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η προϋπόθεση που τίθεται ειδικά για τις παροχές προς τους συνταξιούχους, είναι να «πιαστεί» ο στόχος για αύξηση των εσόδων, από τις ρυθμίσεις των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής καθώς ήδη τα Ταμεία έχουν για φέτος «άνοιγμα» περίπου 1,8 δισ. ευρώ... Στα κοστολογημένα μέτρα, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται, η κατάργηση του συντελεστή βιωσιμότητας που έχει «υποσχεθεί» η κυβέρνηση και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων (μετά την ακύρωση του νόμου που προβλέπει τη χορήγηση βασικής και αναλογικής σύνταξης από 1/1/2015).

Υποβάθμιση από Fitch
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.  Η  Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε CCC από B και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο σε C από B.

Αναδιάρθρωση χρέους μέσω swaps
Η Αθήνα στη λίστα, μεταξύ άλλων, προτείνει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω ενός «μενού» έξυπνων swaps ομολόγων με ρήτρα αύξησης του ΑΕΠ .
Η κυβέρνηση επιθυμεί να επανεξεταστεί το θέμα του χρέους και να συνδεθεί η αποπληρωμή του με την ανάπτυξη αξιοποιώντας τα παραπάνω εργαλεία για τη μείωσή του.
Με τα εργαλεία αυτά δημιουργείται εμπιστοσύνη στην επενδυτική κοινότητα καθώς οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν πως η Ευρώπη έχει άμεσο ενδιαφέρον να δει το ονομαστικό ΑΕΠ να μεγαλώνει στη χώρα. Το στοιχείο αυτό θα βοηθήσει τη γρηγορότερη έξοδο της χώρας στις αγορές.
Η «ατζέντα» των μέτρων για το Ασφαλιστικό περιλαμβάνει:
• Ματαίωση της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις (κόστος 326 εκατ ευρώ).
• Επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης σε όσους συνταξιούχους βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας (κόστος 600 εκατ ευρώ).
• Καταβολή του ΕΚΑΣ χωρίς αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (κόστος 82 εκατ ευρώ).
• «Μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (όχι πριν από τα 62 έτη με 40 έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη ή μειωμένη με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης αντί του 67ου έτους το οποίο, ήδη, ισχύει ως γενικό όριο για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα). Η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει ότι ο περιορισμός των πρόωρων θα γίνει μέσω της αποθάρρυνσης επιχειρήσεων να εφαρμόζουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου και της διεκδίκησης όσων ποσών δεν έχουν καταβληθεί στο ΙΚΑ κυρίως από τις τράπεζες.
• Ενοποιήσεις Ταμείων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
• Περιορισμός της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» - ανασφάλιστης εργασίας, με ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού και πρόβλεψη κινήτρων για τη νομιμοποίηση όσων εργαζομένων δεν δηλώνονται.
• Δημιουργία ασφαλιστικού «κουμπαρά» (Tαμείο Eθνικού Πλούτου και Kοινωνικής Aσφάλισης) με «έξτρα» έσοδα από πρόστιμα, αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση περιουσίας κ.α
• Σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.