23/3/15

Με ομοβροντία στοιχείων

Με μια ομοβροντία στοιχείων που προέρχονται από τους ελέγχους των θεσμών σχετικά με το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα, υποδέχονται στο Βερολίνο τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά μέσο όρο, οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα παίρνουν 1.100 και 1.240 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού, ενώ ένας συνταξιούχος στη Γερμανία μετά από 45 χρόνια καταβολής εισφορών παίρνει 1.290 ευρώ το μήνα.
Αν υπολογίσει κανείς και τις σχέσεις μερικής απασχόλησης, τότε οι δικές μας συντάξεις είναι υψηλότερες, στα 960 ευρώ, ενώ οι γερμανικές που περιλαμβάνουν γυναίκες με λιγότερα συντάξιμα χρόνια αλλά και χρόνια μερικά απασχολούμενους, στα 734 ευρώ.

Ένα κρίσιμο ζήτημα, που απέφυγε να απαντήσει ευθέως στους δανειστές η προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν πόσο μειώθηκαν οι συντάξεις (κύριες και επικουρικές) κατά την διάρκεια των μνημονίων. Ενώ λοιπόν το ΑΕΠ μειώθηκε τουλάχιστον κατά 25%, οι συντάξεις μειώθηκαν λιγότερο από 12% κάτι φυσικά που έχει σχέση και με την προσπάθεια να συντηρηθούν ώριμα δικαιώματα από τις αλλεπάλληλες περικοπές. Καθώς, όμως, χιλιάδες υπάλληλοι κατέφευγαν στην προστασία της πρόωρης σύνταξης, τα ταμεία γέμισαν αιτήσεις που δέν «αντέχουν» πλέον τις πρόωρες συντάξεις. Χωρίς τη «θυσία» τους, το ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων δεν πάει πουθενά.
Μία άλλη ενδιαφέρουσα επισήμανση των γερμανικών ινστιτούτων είναι ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2014, ίσως το τρίμηνο με την πιο γρήγορη ανάπτυξη στην Ελλάδα μετά από έξι χρόνια ύφεσης, οι αμοιβές  σημείωσαν αύξηση κατά 7% και η Πορτογαλία ακολουθούσε με 2,5%. Και το ζήτημα των αμοιβών στην αγορά εργασίας θα τεθεί στο Βερολίνο. Ο πρώην προνομιακός συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκράτης Γεργκ Άσμουσεν, υφυπουργός Εργασίας, είναι πεισμένος ότι οι αμοιβές στην Ελλάδα είναι ακόμα ψηλές σε σχέση με την προστιθέμενη αξία των προϊόντων που βγάζει η χώρα. Και μέχρι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας, η μόνη λύση είναι η συμπίεση των αμοιβών. Ελπίζω ο πρωθυπουργός να έχει κάποια καλύτερο επιχείρημα. Και τους αριθμούς μαζί με αυτό.
Τάσος Τέλλογλου

3 σχόλια:

  1. Το επιχειρημα εχει υπωθει και ειναι το οτι εαν οι χαμηλες αμοιβες ηταν κριτηριο ανταγωνιστικοτητας,το Μπαγκλαντεζ θα κυβερνουσε τον κοσμο και οι Σουηδοι θα φευγαν μεταναστες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ suzo

      δεν είναι μόνο αυτό που λες σωστό, αλλά να προσθέσω ότι ενώ η παγκόσμια αλητεία έστεισε ένα σύστημα που βασίζεται στην κατανάλωση τώρα μας λένε και σπάταλους!

      Διαγραφή
  2. σιγά και το χάψαμε!! Ξέρω παρα πολλούς Γερμανούς που πήραν σύνταξη στα 40 τους και δεν ξέρω κανέναν που να παίρνει αυτά που λες. Τώρα με ξέρω και δεν ξέρω δεν σχηματίζουμε άποψη, αλλά τις ψευτιές των Γερμανών τις βαρέθηκα! Είναι σαν τις πολλές και μεγάλες διακοπές που παίρνουμε και είμαστε τεμπέληδες.

    Ωστόσο, το συμπέρασμα είναι ότι είμαστε όλοι ανθέλληνες και φιλογερμανοί! Εγώ αυτό καταλαβαίνω από τις αντιδράσεις των αντιφρονούντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.