26/3/15

Αμφιβολίες για την προσήλωση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ από τον Μπρζεζίνσκι

Η σφυρηλατημένη μέσα στην «καρδιά» του Ψυχρού Πολέμου ακαδημαϊκή σκέψη ενός από τους κορυφαίους εν ζωή στρατηγιστές της βιβλιογραφίας, του Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι, ο οποίος χρημάτισε Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ, έχει αφυπνιστεί ως αποτέλεσμα της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριοποίησης, κατά τρόπον που «παρασέρνουν» και τη χώρα μας…

Ο 87χρονος πλέον Μπρζεζίνσκι έδωσε συνέντευξη σε πολωνική εφημερίδα (πολωνικής καταγωγής Αμερικανός ο ίδιος), εκτιμώντας ότι στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η Ελλάδα ίσως και να καθυστερήσει ή ακόμη και να «παραλύσει» μέσω του δικαιώματος «αναβλητικής αρνησικυρίας» (βέτο) την απάντηση της Ατλαντικής Συμμαχίας απέναντι στη Ρωσία σε περίπτωση που προκληθεί παραβίαση της κοινής άμυνας από τη Ρωσία…

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη στην πολωνική εφημερίδα ο Μπρζεζίνσκι, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, η Ρωσία επιθυμεί να επιδιώκει να αποκαταστήσει την επιρροή στις περιοχές που κάποτε ανήκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση, μια κατάσταση που μετατρέπει τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία «στόχο»…

Το όλο πρόβλημα επικεντρώνεται στη διαδικασία ενεργοποίησης του Άρθρου 5 της Ατλαντικής Συμμαχίας το οποίο προβλέπει ότι το ΝΑΤΟ θα απαντήσει από κοινού σε κάθε επίθεση εναντίον κάποιου από τα 28 μέλη της. «Όμως στο ΝΑΤΟ ισχύουν διάφορες διαδικασίες, μεταξύ αυτών και η αρχή της ομοφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να παραλύσει για ένα διάστημα, ακόμη και από την Ελλάδα που είναι φίλη της Ρωσίας και η οποία φυσικά διαθέτει δικαίωμα βέτο».

Ο Μπρζεζίνσκι βλέπει εν ολίγοις ρωσική προσπάθεια να βραχυκυκλώσει το ΝΑΤΟ ακόμα κι εκ των έσω. Σε πρόσφατη ακρόασή του ενώπιον της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, ζήτησε την ανάπτυξη συμμαχικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής, με σκοπό την αύξηση του κόστους σε περίπτωση που η Ρωσία θελήσει να κινηθεί εναντίον αυτών των χωρών.

mignatiou.com

7 σχόλια:

  1. Αυτά τα φούχταλα που έχουν και τα δύο πόδια στον τάφο να φοβάσαι. Καθε φορά που τα ακούω, θυμάμαι το δόγη Δανδολο, που χρηματοδότησε την 4η σταυροφορία. Ηταν 87 χρονών και τυφλός. Ο τάφος του βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Καθόλου ξεμωραμένος και ίσως είναι ο άνθρωπος που έχει τον πρώτο λόγο αν όχι τον μονο στο σχεδιασμό της αμερικανικης εξωτερικής πολιτικής και όχι μονο. Αυτός έκανε τον Obama πρόεδρο και μάλιστα έγραψε και ένα βιβλίο φωτογραφίζοντας τον όσον αφορά το ποιος θα έπρεπε να είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δυο χρονια πριν τις εκλογές.

      Διαγραφή
    2. Γι αυτο τα έχουν κάνει σκατα οι Αμερικάνοι στην εξωτερική τους πολιτική, γιατι τους κουμαντάρουν κάτι τέτοιοι τύποι.

      Διαγραφή
  3. Μία ακόμη επιβεβαίωση, θετική κατά την άποψή μου, ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται πια και ... τόσο δεδομένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καθόλου τυχαίος άνθρωπος .Αποτρλει τόσο αυτος όσο και ο Κισσιγκερ τους διανοητές της ΝΤΠ.Δυστυχως ο κόσμος νομίζει οτι καταλαβαίνει το παιχνίδι τους αλλα στην ουσία αναγνωρίζει τα προηγούμενα ποτε το τρέχον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο τύπος είναι ένα απομεινάρι της παλιάς Αμερικής, που δεν θέλει να αντιληφθεί ότι η χώρα του ώς τέως παγκόσμιος νταβατζής, σήμερα είναι βαθύτατα χρεωκοπημένη και ηθικά και οικονομικά, και στην δύση της πορείας του ορέγεται πολέμους του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσσίας.

    Αδυνατεί να αντιληφθεί το γελοίον της υπόθεσης, και έξ όλων των παραμέτρων που αποτρέπουν ένα τέτοιο πόλεμο, του έκατσε πρώτος και καλύτερος ο φόβος του βέτο της Ελλάδας.

    Να γελάσουμε ή να κλάψουμε ;

    Ενδεχομένως σε επόμενο άρθρο να ζητήσει και αυτός την είσοδο του χερ Θεοδωράκη στην κυβέρνηση μπάς και έτσι σωθεί το ΝΑΤΟ από το βέτο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.