25/3/15

Δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στη Γερμανία: Συναντήσεις με Φρ. Σταϊνμάγερ, Ζ. Γκάμπριελ, Die Linke και Πράσινους (ενημέρωση)

Σειρά επαφών έχει σήμερα κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στη Γερμανία ο έλληνας πρωθυπουργός. Πραγματοποιήθηκαν ήδη συναντήσεις με τον γερμανό ΥΠΕΞ Φ.Β. Σταϊνμάγερ, καθώς και με τον επικεφαλής της ΚΟ του Die Linke, Γκρ. Γκίζι. Oλοκληρώθηκε και η συνάντηση με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, θα ακολουθήσει συνάντηση με την ηγεσία των Πρασίνων. Ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη χθεσινή, πρώτη ημέρα επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γερμανία και τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ: Αλ. Τσίπρας προς Μέρκελ: Φοροδιαφυγή, Siemens & αποζημιώσεις ψηλά στην ατζέντα μας

Aπό τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με αντιπροσωπεία των γερμανών Πρασίνων. Σύμφωνα με το Ρόιτερ, που επικαλείται τον συμπρόεδρο των Πρασίνων, Simone Peter, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε στους ηγέτες των  Πρασίνων ότι τα προβλήματα ρευστότητας, που αντιμετωπίζει η Αθήνα είναι μεγάλα αλλά θέλει να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης (πηγή: TPP)

Η συνάντηση Τσίπρα - Γκάμπριελ

Για εξομάλυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων έκανε λόγο ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Γερμανία, αλλά με το Eurogroup.
Επεσήμανε δε ότι η Ευρωζώνη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι και η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της.
«Αυτό που βιώνουμε είναι, δόξα τω Θεώ, μια εξομάλυνση των σχέσεων Γερμανίας - Ελλάδας. Δεν μιλάμε για γερμανοελληνική διαφορά, αλλά για το πώς μπορούμε στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να θεωρείται γερμανοελληνική διαφορά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την σταθερότητα της Ελλάδας και του συνόλου της Ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ και ανέφερε ότι με τον κ. Τσίπρα συζήτησε σχετικά με τα μέτρα που «είναι απαραίτητα ώστε η Ελλάδα να μπει πάλι σε φάση ανάπτυξης».
Είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι «η Γερμανία κι η υπόλοιπη Ευρωζώνη θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά αυτό προϋποθέτει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τους συμφωνηθέντες στόχους και τα προγράμματα», επεσήμανε και διευκρίνισε ότι η συζήτηση δεν αφορούσε την λίστα μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση.
«Αυτό συζητείται ακόμη στην ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι πρέπει προπάντων να συζητηθεί στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είμαστε εταίροι στις διαπραγματεύσεις, αλλά μέλη του Eurogroup. Οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν με το Eurogroup. Δεν πρόκειται για γερμανοελληνικές διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο αεροπορικό δυστύχημα στην Γαλλία, ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε την θλίψη του για τα θύματα, έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή και σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε και στην συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.  (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η συνάντηση με τον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ


Αισιόδοξος ότι το βελτιωμένο κλίμα στις σχέσεις Γερμανίας - Ελλάδας θα συμβάλλει στο να ξεκινήσουν σοβαρές συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας εμφανίστηκε, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.
«Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα δημιουργήσει το έδαφος για την καλύτερη κατανόηση των θέσεων Ελλάδας - Γερμανίας», πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος.


Στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ΚΟ της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), κατά την οποία ο Γκρέγκορ Γκίζι ζήτησε αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη.

Εξάλλου, τόνισε ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον από τη σωτηρία της Ελλάδας, καθώς, όπως είπε, αν η Ελλάδα δεν έχει την ευκαιρία να ορθοποδήσει, η Γερμανία θα έχει μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Μνημείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος και αργότερα το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και την ηγεσία των Πρασίνων.


Ο Τσίπρας στο Μνημείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο [εικόνες]


Left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.