30/3/15

Eurostat: Ρωσία και η Τουρκία Βασικοί Εμπορικοί Εταίροι της Ελλάδας το 2014

Ο κύριος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών αγαθών το 2014 ήταν η Τουρκία και η κύρια χώρα καταγωγής των εισαγόμενων προϊόντων η Ρωσία, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat, που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου.
Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Μάλτα ήταν τα μόνα κράτη μέλη της ΕΕ που εξήγαγαν περισσότερα αγαθά σε χώρες εκτός ΕΕ το 2014, σύμφωνα με την Εurostat.

Κύριος εμπορικός εταίρος για τις εξαγωγές αγαθών της Αθήνας ήταν Τουρκία, δεύτερη η Ιταλία και τρίτη η Γερμανία.
Αναφορικά με τις εισαγωγές, η Ελλάδα εισήγαγε αγαθά από τη Ρωσία, εν συνεχεία τη Γερμανία και από το Ιράκ.
Η Κύπρος είχε κύριο εμπορικό εταίρο τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές την Ελλάδα.

Κυριαρχία ΗΠΑ και Κίνας
Το 2014 οι ΗΠΑ και η Κίνα συνέχισαν να αποτελούν τους κύριους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat, 15% και 14% αντίστοιχα του συνολικού ευρωπαϊκού εμπορίου σε αγαθά. 8% ήταν η Ρωσία και 7% η Ελβετία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπόριο αγαθών με τις ΗΠΑ σημειώνει σταδιακή πτωτική πορεία, από 24% το 2012 στο 15% το 2014. Αντίθετα, το εμπόριο αγαθών με την Κίνα διπλασιάστηκε, από 7% το 2012 στο 14% το 2014.
Το εμπόριο με τη Ρωσία αυξήθηκε ελαφρώς από 5% το 2012 στο 8% το 2014, ενώ έμεινε αμετάβλητο με την Ελβετία.

Η Γερμανία ηγείται σε εξαγωγές/εισαγωγές
Η Γερμανία, σύμφωνα με την μελέτη της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, αποτέλεσε τον κύριο προορισμό εξαγωγών για την πλειονότητα των κρατών μελών, συγκεκριμένα σε 16. Σε κάποια κράτη μέλη μάλιστα, τουλάχιστον το 1/4 των εξαγωγών ήταν προς τη Γερμανία, πχ η Τσεχία με το 32% των εξαγωγών της, Αυστρία 29% και Ουγγαρία 28%.
Η Γερμανία ήταν επίσης και ο κύριος εμπορικός εταίρος στις εισαγωγές αγαθών το 2014, με εξαίρεση πάλι την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Λιθουανία, όπου η Ρωσία ήταν η κύρια χώρα καταγωγής των εισαγόμενων προϊόντων.

Το ενδοκοινοτικό εμπόριο
Οι ενδοκοινοτικές εισαγωγές κυριαρχούν σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη. Το 2014 οι “28” εισήγαγαν συνολικά αγαθά αξίας €4 529 δις εκ των οποίων το 63% προήλθε από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.
Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα του συνόλου των εισαγωγών αγαθών προήλθαν από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ στην Εσθονία (82%), τη Λετονία και το Λουξεμβούργο (και οι δύο 80%), την Τσεχική Δημοκρατία και την Αυστρία (και οι δύο 77%), τη Σλοβακία και την Κροατία (και οι δύο 76% ) καθώς και στη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία (όλες 75%). Αντίθετα, η Ολλανδία (46%) και η Ελλάδα (49%) ήταν τα μόνα δύο κράτη μέλη όπου λιγότερο από το ήμισυ των εισαγωγών προήλθε από την ΕΕ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=92241

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.