16/3/15

H γεωπολιτική των θρησκειών ανατρέπει τα δεδομένα

Το 2030, δύο μονοθεϊστικές θρησκείες -ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ- θα αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι εστίες συγκρούσεων, η επέλαση των τζιχαντιστών και η αυξανόμενη σημασία του ισλαμικού χρηματοοικονομικού μοντέλου.


Το θεολογικό κέντρο Gordon-Conwell στις ΗΠΑ μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό, όμως οι μελέτες και οι έρευνές του τυγχάνουν ιδιαίτερου κύρους και λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπ' όψιν από τους Αμερικανούς που λαμβάνουν αποφάσεις -είτε σε πολιτικό, είτε σε οικονομικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Αίσθηση έτσι προκάλεσε τελευταία μελέτη του Κέντρου, η οποία, με τίτλο «Christianity in its Global Context 1970-2020» αναφέρει ότι στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον ο κόσμος θα γίνεται όλο και πιο θρησκευτικός σε σύγκριση με τον αντίστοιχο πριν από 40 και πλέον χρόνια.
Υπό τις συνθήκες αυτές, το 2030 εκτιμάται ότι ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ θα καλύπτουν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 48% το 1970. 
Επισημαίνεται επίσης ότι ο χριστιανισμός, ο ισλαμισμός, ο ινδουισμός και ο μπαχαϊσμός είναι για την περίοδο 2010-2020 οι περισσότερο αναπτυσσόμενες θρησκείες –φαινόμενο που κάθε άλλο παρά απαλλαγμένο είναι από συγκρουσιακές τάσεις και άρα προοπτικές. Επισημαίνεται έτσι από το Κέντρο Gordon-Conwell ότι η θρησκευτικότητα σε συγκεκριμένες περιοχές ενισχύεται από τις δημογραφικές εξελίξεις, που αφεαυτές περικλείουν και γεωπολιτικές τριβές.

Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.