21/3/15

H Κύπρος δείχνει το δρόμο στην Ελλάδα. Η Αθήνα τον βλέπει;

Του Σάββα Καλεντερίδη
Πριν από λίγες μέρες αντιπροσωπεία της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας. Το θέμα της συνάντησης ήταν η επόμενη φάση, δηλαδή η φάση της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», που βρίσκεται στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αμερικανική εταιρεία αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει επίσημα αφ’ ενός μεν ότι το κοίτασμα είναι εκμεταλλεύσιμο και αφ’ ετέρου την πρόταση της εκμετάλλευσης και εννοούμε τον τρόπο που θα διοχετεύεται στους αγοραστές το φυσικό αέριο που θα εξορύσσεται από το κοίτασμα Αφροδίτη».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου κ. Λακκοτρύπη, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει την ευχέρεια να απαντήσει εντός 90 ημερών σε αυτό το σχέδιο και αν το εγκρίνει θα προκύψει η άδεια εκμετάλλευσης η οποία θα διαρκέσει 25 χρόνια.
Αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, να αναφέρουμε ότι στη φάση αυτή θα κατασκευαστεί πλωτή μονάδας παραγωγής, από την οποία το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται στους σταθμούς υγροποίησης και εκείθεν στους πελάτες.
Το σημαντικό είναι ότι η Κύπρος έχει υπογράψει προσύμφωνα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία προϊόντος του χρόνου θα μετατραπούν σε συμβάσεις πώλησης φυσικού αερίου. Οι αγορές που έχουν δείξει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής, είναι η Αύγυπτος και η Ιορδανία και φυσικά η ίδια η εσωτερική αγορά της Κύπρου. Έχει σημασία να αναφέρουμε επίσης ότι όταν λέμε αγορά της Αιγύπτου, μιλάμε για τις εταιρείες British Gas, Union Fenosa και ENI, που σημαίνει Αγγλία και Ιταλία.
Πριν προχωρήσουμε στην αξιολόγησή μας, να αναφέρουμε ότι την ίδια μέρα ο γαλλικός ενεργειακός γίγαντας που ακούει στο όνομα Total, προχώρησε στην υπογραφή του αναθωρημένου συμβολαίου με την Κυπριακή Δημοκρατία, για τη συνέχιση των ερευνών στο Οικόπεδο 11.
Επίσης, αναμένονται τα αποτελέσματα της δεύτερης γεώτρησης της ENI, που προκάλεσε και την αντίδραση της Τουρκίας με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός στο Οικόπεδο 9, όπου ενεργεί τις γεωτρήσεις το ερευνητικό πλοίο SAIPEM 10.000.
Όλες οι εξελίξεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, με κορυφαία αυτήν της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» από την αμερικανική εταιρεία, με την εμπλοκή, εκτός των ΗΠΑ, της Ιορδανίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Αγγλίας και της Ιταλίας, πέραν του ότι καθιερώνουν την Κύπρο ως μια χώρα παραγωγό ενέργειας, καθιστούν στην ουσία υποστηρικτές των θεσεών της όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, τη στιγμή, μάλιστα, που η Τουρκία εκδήλωσε την αντίθεσή της σε όλα αυτά, με κάθε τρόπο.
Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία καθημερινά ζει τη βάσανο της κατοχή του 40% του εδάφους της και της ανοχής της ημισελίνου στα στήθη του Πενταδάκτυλου, ενώ είναι κι αυτή στην κλίνη του Προκρούστη και εννοούμε το καταστροφικό μνημόνιο, την ίδια στιγμή, αντί να διαλύεται ακόμα περισσότερο, ανασυγκροτείται, συνάπτει διεθνείς και εμπορικές συμφωνίες και συμμαχίες, σταθεροποιείται και ισχυροποιείται γεωπολιτικά και δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης και μέσα από τις διαδικασίες εκμετάλλευσης των ενεργειακών της αποθεμάτων.
Η υπογραφή του αναθωρημένου συμβολαίου της Total και τα αποτελέσματα της δεύτερης γεώτρησης της ΕΝΙ, θα δείξουν το μέγεθος της επιτυχίας της Κύπρου σ’ αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα.
Επίσης, για τη γεωπολιτική ισορροπία του πράγματος, θα έχει ιδιαίτερη σημασία αν στον επόμενο τρίτο γύρο παραχώρησης οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, παραχωρηθεί οικόπεδο σε εταιρεία ρωσικών συμφερόντων.
Και το λέμε αυτό γιατί αν η Κύπρος κατορθώσει να εμπλέξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες του κόσμου, στην ουσία θα έχει εξασφαλίσει κατά κάποιο τρόπο και τη στήριξη των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες, αποδεικνύοντας έτσι ότι πράγματι η πολιτική είναι ισχυρότερη δύναμη και από την πυρηνική ενέργεια.

Ελπίζουμε η πατρίδα μας να κατορθώσει να ισορροπήσει και να σταθεί στα πόδια της, να διδαχτεί από την Κύπρο και να βρει με τη σειρά της τον τρόπο να αξιοποιήσει τον πλούτο που κρύβουν οι ελληνικές θάλασσες, επ’ ωφελεία της πατρίδας και του έθνους.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

8 σχόλια:

  1. Η Αθήνα βλέπει το δάκτυλο του Βαρουφάκη …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Look where we ended up, to talk about Cyprus as a foreign entity.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Σάββα.
    1. Εγώ ως Μικρασιάτης, 2. ως συγγραφέας και ιστορικός αναλυτής της ιστορίας της Μικράς Ασίας και 3. ως έφεδρος Λοχαγός που συμμετείχα σ' όλες (χωρίς εξαίρεση) τις επιστρατεύσεις απ΄ το 1964 μέχρι το 1996 (Ίμια), αναγκαστικά έπεσα πάνω σου. Τα όσα πραγμάτωσες όταν υπηρετούσες στην Τουρκία τα έμαθα κι άρχισα να σε αναλύω. Έμαθα (και καμάρωσα) πως είσαι και συ Μικρασιάτης (Πόντιος) και στεναχωρέθηκα όταν σε "έκαψαν" Σημίτης - Πάγκαλος. Μ' όλα τούτα και με τις τακτικές αναρτήσεις στην ιστιοσελίδα σου διαπιστώνω πως μέσα σου φωλιάζει πολύ Ελλάδα. Συνέχισε αυτό που πολυ καλά κάνεις. Αποτελεί ύψιστο καθήκον και στη συνέχιση της ιστορίας που συ δημιούργησες, αλλά και στην πολύπαθη Πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Σάββα προσεγγίζω με τεράστια εκρίμηση το έργο σου. Δυστυχώς όμως όλες οι αναφορές σου στην Κύπρο είναι εσφαλμένες είτε λόγω φυσικής απόστασης είτε λόγω εσφαλμένων καναλιών επικοινωνίας. Η κρίση στην Κϋπρο δεν έχει μαλακώσει και ούτε και φαίνεται κάοιο τέλος της σε επίπεδο ανθρώπων και κοινωνίας. Το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο του νησιού παραμένει άτρωτο και ο βόθρος της σαπίλας τους ανδύεται καθημερινά σε ένα επίπεδο διαπλοκής που θυμίζει Μαφία του χείριστου είδους. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το φυσικό αέριο είναι τουλάχιστον υποκριτικές. Δεν γνωρίζω αν το γνωρίζουν οι αναγνώστες σας ότι οι νυν κυβερνώντες προεκλογικά έλεγαν επι λέξει ότι δεν υπα΄ρχει φυσικό αέριο αλλά "αέρας κουπανιστός". Οι δε κωλυσιεργίες, απολύσεις και εξαναγκασμοί κορυφαίων στελεχών του θέματος σε παραίτηση δείχνουν μία μεθόδευση όχι κατά την άποψη μου άσχετη με την υποταγή του κυπριακού κράτους στο μνημόνιο και τις αποτήσεις της Άγκυρας για "συνδιαχείριση".
    Η Κύπρος δεν είναι παράδειγμα προς συμπόρευση αλλά προς αποφυγή. Κυβερνάται από θλιβερούς ψεύτες οι οποίοι έχουν εξαπατήσει το λαό με εκατοντάδες δεσμεύσεις από τις οποίες δεν υλοποίησαν ούτε μία. Και οι οποίοι διαπλεκόμενοι και αλληλοσυγκαλυπτόμενοι προχωρούν βήμα βήμα στο ξεπούλημα του τόπου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σόλωνα, θέλω να διαβάσεις το άρθρο με γεωπολιτικό και όχι με πολιτικό ή οικονομικό κριτήριο και σίγουρα έξω και πάνω από κόμματα και πρόσωπα.

      Διαγραφή
  5. Η Ελλαδα δεν είναι παράδειγμα προς συμπόρευση αλλά προς αποφυγή. Κυβερνάται από θλιβερούς ψεύτες οι οποίοι έχουν εξαπατήσει το λαό με εκατοντάδες δεσμεύσεις από τις οποίες δεν υλοποίησαν ούτε μία. Και οι οποίοι διαπλεκόμενοι και αλληλοσυγκαλυπτόμενοι προχωρούν βήμα βήμα στο ξεπούλημα του τόπου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετικη παραγραφος . Φανταζομαι στην θεση της Κυπρου η της Ελλαδας , μπορουμε να βαλουμε μερικες δεκαδες ακομα κρατη (Αν οχι ολα)

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.