26/3/15

«Χοντρό παιχνίδι» με το PKK στην αμήχανη και διχασμένη Τουρκία

«Χοντρό παιχνίδι» με το PKK στην αμήχανη και διχασμένη Τουρκία
Η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Οτζαλάν απηύθυνε μήνυμα, αλλά το ΡΚΚ επιτέθηκε, με όλμους, σε τουρκικό φυλάκιο στην επαρχία Χακαρί, στα σύνορα με την Συρία. Οι Τούρκοι απάντησαν, άμεσα, με πυρά οβιδοβόλων των 155mm και όλμων των 120mm.

Η κουρδική επίθεση και η τουρκική απάντηση, μάλλον είναι συμβάντα που δε συνάδουν με το κλίμα που ύφεσης που καλλιεργείται. Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», την ίδια ώρα, ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Οζέλ, δήλωνε πως το ΡΚΚ, αλλά και το ΡYD των Κούρδων της Συρίας, «κέρδισαν τη νομιμοποίηση τους πολεμώντας τους τζιχαντιστές».

«Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Η κατάσταση σήμερα στη Συρία και το Ιράκ, ενισχύει το Ισλαμικό Κράτος και οδηγεί στην προσέλευση επιπλέον εξτρεμιστών μαχητών στην περιοχή. Επίσης, η κατάσταση οδήγησε στη νομιμοποίηση του ΡΚΚ και του ΡΥD, καθώς πλέον θεωρούνται αντίπαλοι του ΙΚ και όχι τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε Τούρκος στρατηγός.

«Οι αυτονομιστές τρομοκράτες του ΡΚΚ προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους στην Συρία και το Ιράκ και παράλληλα να δημιουργήσουν την εντύπωση, στη διεθνή κοινή γνώμη, πως είναι αθώες οργανώσεις», τόνισε ο Τούρκος στρατηγός, ο οποίος μάλλον δεν βλέπει με καλό μάτι τη διαπραγματευτική διαδικασία. Ή μήπως την υπονομεύει κιόλας;

Ο Οζέλ προειδοποίησε επίσης πως η έκρηξη κανονικού πολέμου στην περιοχή δεν έχει εκλείψει, βάσει της πόλωσης που επικρατεί εκεί, των οικονομικών συμφερόντων, αλλά και της έλλειψης πόρων, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα θα ενισχυθούν.

Την ίδια ώρα ο Κούρδος πολιτικός ηγέτης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είπε πως το κουρδικό κόμμα ΗDΡ θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην ειρηνευτική διαδικασία, παρά την άρνηση των Τούρκων να αποδεχτούν το κουρδικό αίτημα περί συγκρότησης ειδικής επιτροπής περί των διαπραγματεύσεων, το οποίο απέρριψε, όμως, ο ίδιος ο Ερντογάν, παρά τη θετική αντιμετώπισή του αιτήματος από τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου.

Ο Ερντογάν, επίσης, δεν αποδέχτηκε την διακήρυξη των 10 σημείων που κατέθεσε, στο μήνυμα του για τη γιορτή του Νεβρόζ, ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Οτσαλάν. Οι Τούρκοι πάντως επιμένουν πως ο πρόεδρος Ερντογάν είναι υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας και μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιαλτσίν Αγκντογκάν, κατηγόρησε τους Κούρδους ότι με τις επιθέσεις που πραγματοποιούν «δηλητηριάζουν» τη διαδικασία.

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.