22/4/15

«Σύννεφα» πάνω από τον τουρισμό, πτώση έως και 26% στις κρατήσεις

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΡΤΙΟΥ

«Σύννεφα» πάνω από τον τουρισμό, πτώση έως και 26% στις κρατήσεις

Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
Για ανησυχητική αλλαγή συμπεριφοράς στις κρατήσεις από δύο εκ των βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού, της Γερμανίας και της Βρετανίας, κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο οποίος αποδίδει τη μείωση που παρατηρείται στις κρατήσεις στην παράταση της οικονομικής αστάθειας στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, σε Κρήτη και Ρόδο παρατηρείται σημαντική μείωση -σε σχέση με πέρσι- των κρατήσεων για τον Μάιο. Και όλα αυτά, ενώ το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίους υπήρξε αύξηση κατά 52,7% των αφίξεων και κατά 12,4% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις!
Γερμανία 
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του SETE Intelligence, η γερμανική αγορά είχε ξεκινήσει πολύ δυναμικά κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έως και τον Δεκέμβριο του 2014, όμως, στη συνέχεια η κατάσταση άλλαξε για να φθάσουμε τον Μάρτιο να παρατηρείται πτώση στις κρατήσεις -σε σχέση με πέρσι- της τάξεως του 25,8%, τη στιγμή που η ίδια αγορά παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις κατά 2% στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η πτωτική τάση είχε ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο, οπότε είχε παρουσιαστεί μείωση 16,2% έναντι 10,2% αύξηση για τη Μεσόγειο.
Βρετανία 
Οσον αφορά στη Βρετανία, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική αλλά και πάλι υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. Οι κρατήσεις από τη συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζονται οριακά αυξημένες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο (+1% και +2% αντίστοιχα) και μπορεί να μην έχει καταγραφεί ακόμη αρνητικό πρόσημο, όμως, παρατηρείται, όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, μία σημαντική απώλεια μεριδίου αγοράς έναντι του ανταγωνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική αγορά ήταν από αυτές που αναμενόταν να υπάρξει σημαντική αύξηση το 2015 δεδομένης και της ενίσχυσης της στερλίνας έναντι του ευρώ.
Ο ΣΕΤΕ είχε πρόσφατα προχωρήσει στην εκτίμηση ότι οι αφίξεις το 2015 θα ανέλθουν στα 25 εκατ. (έναντι 24,2 εκατ. το 2014) και τα έσοδα στα 14 δισ. ευρώ (έναντι 13,4 δισ. ευρώ). Όμως, σύμφωνα με τον σύνδεσμο, τα νέα δεδομένα που δείχνουν να δημιουργούνται έχουν ως αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η επανεκτίμηση των στόχων αυτών, όπως και ο στόχος αύξησης του εσωτερικού τουρισμού. Η επανεκτίμηση αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.
Κρήτη - Ρόδος 
Ανησυχητικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από δύο από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, την Κρήτη και τη Ρόδο. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, ανέφερε ότι οι κρατήσεις για τον Μάιο παρουσιάζονται μειωμένες κατά 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Η πτώση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις απώλειες από τη Ρωσία, οι αφίξεις από την οποία εμφανίζονται μειωμένες έως και 60%. Οι απώλειες από τη Ρωσία ήταν αναμενόμενες, η ανησυχία προέρχεται, όμως, από το ότι δεν κινήθηκαν όσο αναμενόταν ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, δεν αποκλείεται πλέον η πορεία της τουριστικής κίνησης για το σύνολο του 2015 όσον αφορά στην Κρήτη να κλείσει με αρνητικό πρόσημο.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πτώση στη Ρόδο, καθώς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται εκτιμήσεις τοπικών ξενοδόχων, η πτώση για τον Μάιο θα φθάσει ακόμη και στο 40%.
Ιανουάριος - Φεβρουάριος 
Από την άλλη πλευρά, το 2015 έχει ξεκινήσει με θετικό πρόσημο τόσο όσον αφορά στις αφίξεις όσο και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015 αυξήθηκε κατά 52,7% και διαμορφώθηκε σε 1,115 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 730 χιλιάδων ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 12,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και διαμορφώθηκαν στα 327 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, πάντως, πως στη συγκεκριμένη περίοδο παρατηρήθηκε μία σημαντική μείωση της τάξεως του 24,8% στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι, καθώς διαμορφώθηκε στα 294,3 ευρώ έναντι 391,5 ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014.
Νέα δεδομένα
Ο ΣΕΤΕ είχε πρόσφατα προχωρήσει στην εκτίμηση ότι οι αφίξεις το 2015 θα ανέλθουν στα 25 εκατ. (έναντι 24,2 εκατ. το 2014) και τα έσοδα στα 14 δισ. ευρώ (έναντι 13,4 δισ. ευρώ). Όμως, σύμφωνα με τον σύνδεσμο, τα νέα δεδομένα που δείχνουν να δημιουργούνται έχουν ως αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η επανεκτίμηση των στόχων αυτών, όπως και ο στόχος αύξησης του εσωτερικού τουρισμού. Η επανεκτίμηση αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.
«Βουτιά» σε Κρήτη και Ρόδο
Ανησυχητικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από δύο από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, την Κρήτη και τη Ρόδο. Οι κρατήσεις για τον Μάιο παρουσιάζονται μειωμένες κατά 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Μεγαλύτερη είναι η πτώση στη Ρόδο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται εκτιμήσεις τοπικών ξενοδόχων, η πτώση για τον Μάιο θα φθάσει ακόμη και στο 40%.
Ημερησία

2 σχόλια:

  1. Έτσι....Με τον ΣΥΡΙΖΑ "καλύτερα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "«Βουτιά» σε Κρήτη και Ρόδο
    Ανησυχητικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από δύο από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, την Κρήτη και τη Ρόδο. Οι κρατήσεις για τον Μάιο παρουσιάζονται μειωμένες κατά 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014."


    _________________________________________________________________________________

    Ο Μάιος “ζεσταίνει” την τουριστική κίνηση

    "Αναμένεται αύξηση 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.