20/4/15

Οι Ελληνες έκαναν βλακεία…

Οι υποψιασμένοι φιλίστορες, ιδιαίτερα όσοι αγαπούν να μελετούν την εποχή της Κατοχής και του Εμφυλίου, γνωρίζουν πως η διατύπωση «οι Ελληνες έκαναν βλακεία» ανήκει στον Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος τον Ιανουάριο του 1945 σε επικοινωνία που είχε με τον Βούλγαρο ηγέτη Δημητρώφ, με αυτά τα λόγια αποδοκίμασε την επιλογή των Ελλήνων συντρόφων του για ρήξη με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Γ. Παπανδρέου μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Ο Στάλιν είχε δίκιο. Το ΚΚΕ ξεχύθηκε στην περιπέτεια έχοντας αναγνώσει εντελώς εσφαλμένα το διεθνές περιβάλλον και στο τέλος πήρε το ρίσκο να οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή, για τα μέχρι τότε δεδομένα, εμφύλια αιματοχυσία, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα αλλά όχι μόνον εκεί.

Οπως φαίνεται, η ηγεσία του ΚΚΕ είχε κάνει μερικά σοβαρά λάθη ανάλυσης της κατάστασης. Σε στρατιωτικό επίπεδο, υποτίμησε τη μαχητική ικανότητα των Ελλήνων αντιπάλων (Χωροφυλακής και 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας) υπερτιμώντας ταυτόχρονα την ικανότητα των μαχητών του ΕΛΑΣ να πολεμήσουν σε κατοικημένες περιοχές. Η αποτυχία του ΕΛΑΣ να καταλάβει το στρατόπεδο Μακρυγιάννη, έπειτα από αρκετές ημέρες πολιορκίας, αποτελεί χαρακτηριστική απόδειξη αυτής της ανεπάρκειας. Ακόμη πιο σημαντικό, σε πολιτικό επίπεδο, οι ηγέτες του ΚΚΕ υποτίμησαν τον ρόλο των Βρετανών, η εμπλοκή των οποίων υπήρξε αποφασιστική για την έκβαση της μάχης της Αθήνας. Βέβαια, τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ αγνοούσαν τη συμφωνία του Οκτωβρίου του 1944, μεταξύ Τσώρτσιλ και Στάλιν, που έδινε ένα καθαρό προβάδισμα στη βρετανική επιρροή στην Ελλάδα, ακόμη κι έτσι όμως, οι εκτιμήσεις περί μη εμπλοκής των Αγγλων αποδεικνύονται εκ των υστέρων σχεδόν αφελείς.

Επιπλέον, το ΚΚΕ υπερτίμησε την επιθυμία και τη δυνατότητα των βόρειων συντρόφων του, Βούλγαρων και Γιουγκοσλάβων, να παράσχουν τη βοήθεια που είχαν υποσχεθεί πριν ξεσπάσει η ένοπλη σύγκρουση. Προετοιμαζόμενη για επερχόμενη σύγκρουση, η ηγεσία του ΚΚΕ είχε φροντίσει πριν από το ξέσπασμα των Δεκεμβριανών να ζητήσει υποστήριξη από τους βόρειους γείτονες, οι οποίοι έδειξαν θετικοί. Ομως, κατά τη διάρκεια της Δεκεμβριανής αναμέτρησης, οι Σοβιετικοί έβαλαν φρένο στις προσδοκίες του ΚΚΕ. Οπως είναι πλέον γνωστό, στις 8 Δεκεμβρίου 1944, ο Δημητρώφ, αφού προώθησε προς τη Μόσχα το αίτημα του ΚΚΕ για βοήθεια, απάντησε την επόμενη μέρα αρνητικά στους Ελληνες. Οι Βούλγαροι σύντροφοι ήταν διατεθειμένοι να βοηθήσουν αλλά μόνον εφόσον οι Σοβιετικοί θα συναινούσαν, γεγονός που σε εκείνη τη φάση αποδείχτηκε φρούδα ελπίδα. Ούτε ο Τίτο έδειξε πρόθυμος να συμπαρασταθεί εμπράκτως στους Ελληνες συντρόφους, παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει σε αυτούς νωρίτερα, φοβούμενος πιθανότατα μια βρετανική εμπλοκή και στη Γιουγκοσλαβία. Ετσι, το ΚΚΕ βρέθηκε απομονωμένο, να βαδίζει αντίθετα στον άνεμο και να ηττάται σκληρά.

Η μάχη της Αθήνας προκάλεσε χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, τεράστιες υλικές καταστροφές κι ένα συλλογικό τραύμα που έκανε δεκαετίες για να κλείσει. Τα Δεκεμβριανά, όμως, εκτός από ορόσημο για τη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία, αποτελούν ένα σημαντικό μάθημα για το πώς πρέπει να σκέφτεται και να λειτουργεί μια πολιτική ηγεσία όταν βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα «ρήξη ή συμβιβασμός».

Από μια κρίση, λοιπόν, όπως αυτή των Δεκεμβριανών, προκύπτουν μερικές βασικές διδαχές, που είναι χρήσιμο να λαμβάνουν υπόψη τους όσοι βρίσκονται σε οριακές καταστάσεις. Πρώτον: ποτέ μην ξεκινάς να σχεδιάζεις και κυρίως να υλοποιείς μια μεγάλη ρήξη που θα έχει δραματικές συνέπειες στο σύνολο του πληθυσμού, αν δεν είσαι σίγουρος πως μπορείς να φτάσεις στο τέλος νικητής ή έστω αν δεν γνωρίζεις τον τρόπο από τον οποίο θα βγεις από την κρίση «σώος» εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες σου. Γιατί είναι βέβαιο πως αν χάσεις μια τέτοιας σημασίας αναμέτρηση (είτε είναι πολιτική είτε ένοπλη), οι καλύτερες λύσεις που θα έχεις στη συνέχεια θα είναι χειρότερες και από τον δυσμενέστερο προγενέστερο συμβιβασμό.

Δεύτερον, ποτέ μην υπερτιμάς τις δυνάμεις σου και μην υποτιμάς τους αντιπάλους σου. Οταν δεν είσαι σίγουρος για τον συσχετισμό των δυνάμεων είναι φρονιμότερο να συμπεριφερθείς συντηρητικά και με πνεύμα μετριοπάθειας, γιατί τουλάχιστον έτσι δεν κινδυνεύεις να συντριβείς.

Και τρίτον, να σέβεσαι τη θέση της χώρας σου στη δομή του διεθνούς συστήματος. Η συμπεριφορά σου να μη βρίσκεσαι σε αναντιστοιχία με αυτήν. Σε ό,τι αφορά τις μικρές χώρες ιδιαίτερα, οι διεθνείς συσχετισμοί είναι αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη των πραγμάτων και όταν τα κράτη το ξεχνούν, ο λογαριασμός μπορεί να αποδειχτεί ακριβός.

Βέβαια, γνωρίζουμε πως οι Ελληνες κομμουνιστές δεν πήραν κάποιο χρήσιμο μάθημα από το δράμα των Δεκεμβριανών. Λίγους μήνες μετά την ήττα τους διακήρυσσαν περήφανα πως οι εξελίξεις «επιβεβαιώνουν περίτρανα το δίκαιο και ουσιαστικό περιεχόμενο του αγώνα του Δεκέμβρη». Αρχίζω να φοβάμαι, πως αυτή η παράδοση, η ελληνική Αριστερά παραδομένη στον ανορθολογικό βολονταρισμό της, να μην κατανοεί το εξωτερικό περιβάλλον και τις ευρύτερες συνθήκες, συνεχίζει να διαιωνίζεται με την κυβέρνηση Τσίπρα.

* Ο κ. Νίκος Μαραντζίδης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

11 σχόλια:

  1. Τὸ ἔχουμε καταλάβει, ὅτι τώρα γίνεται τὸ τελευταῖο ξεκαθάρισμα τοῦ ἐμφυλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα πριν τις εκλογές, πολλά στελέχη της σημερινής κυβέρνησης διαλαλούσαν ότι ήρθε η ώρα για την ρεβάνς/δεύτερο γύρο του εμφυλίου...Αναλογίζεστε για τι άτομα μιλάμε...

      Διαγραφή
  2. Έκαναν και άλλη βλακεία παλιά οι Έλληνες καθηγητά.

    Γύρω στους 300 αυτή την φορά αποφάσισαν να τα βάλουν με πολύ περισσότερους, επιμένοντας "να μην κατανοούν το εξωτερικό περιβάλλον και τις ευρύτερες συνθήκες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλος ένας ανιστόρητος ''καθηγητής'' από αυτούς που βγάζουν αγράμματους τα παιδιά μας. Αν ίσχυαν αυτά που γράφει ο κόσμος θα ζούσε σε σπηλιές ακόμα. Οι επαναστάσεις και οι πόλεμοι δεν έγιναν επειδή είχαμε εξασφαλίσει το αποτέλεσμα ή το διεθνές περιβάλλον ή το ''συσχετισμό των δυνάμεων''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Σταυρίδη το άρθρο αναφέρεται καθαρά στα συμπεράσματα και στις διδαχές ώστε να αποφεύγονται λάθη. Σαφώς και η επανάσταση δεν έγινε διαβάζοντας προσεκτικά τις διεθνείς συνθήκες, γι' αυτό κατέληξε για ακόμα μια φορά σε αιματηρή και οικτρή αποτυχία. Ας μην ήταν το Ναβαρίνο και ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος που ακολούθησε και θα ήταν μια από τα ίδια. Τρανή επιβεβαίωση του άρθρου ήταν ο πόλεμος του 1897 που μέχρι τότε πιστεύαμε ότι μπορούμε να φτάσουμε εύκολα μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Αντίθετα ο Βενιζέλος έχοντας βαθιά γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος χειρίστηκε άψογα 2 βαλκανικούς πολέμους και είχε διαγνώσει έγκαιρα την ιστορική ευκαιρία του α' παγκοσμίου πολέμου, όπου και θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει με τους Τούρκους μια και καλή. Έτσι και το ΚΚΕ δεν αντελήφθη ότι ο Στάλιν τους εγκατέλειψε οπότε έπρεπε να συμβιβαστεί αναίμακτα. Επίσης, δεν ποντάρισε σε μια μελλοντική εκδημοκράτιση της χώρας, οπότε και στις εκλογές θα κέρδιζε σαφέστατα. Θα ήταν ίσως ιδανικό για την Ελλάδα κομμουνιστικό καθεστώς τύπου Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, χωρίς όμως τις εθνοτικές διαφορές των λαών της Γιουγκοσλαβίας. Θα μαθαίναμε να ζούμε με δικές μας δυνάμεις, αυτάρκεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα αποφύγω το πειρασμό να αναφερθώ στα γεγονότα της Επανάστασης αλλά η τοποθέτησή σας κύριε Νίκο δείχνει το ποσο λάθος έχουμε διδαχτεί και εμηνεύσει εκείνα τα γεγονότα (ας είναι καλά και ο ΣΚΑΪ) !!! Θα πω μόνο ότι μια φορά κι έναν καιρό, 700 Θεσπιείς και 300 Λάκωνες πήγαν και στάθηκαν του θανατά. «Πού πάτε, μωρέ;» τους είπαν οι πιο καλώς γνωρίζοντες, οι νουνεχείς κι εχέφρονες, «θα νικηθείτε»! «No problem» αποκρίθηκαν οι μυροβλύτες, «θα νικήσουν οι επόμενοι».
    Η ιστορία δεν γράφεται ποτέ από τους εκ του ασφαλούς κρίνοντες και ενεργούντες και από τα "αν", "ίσως", "πως" και "τι".. Είναι βέβαια άδικο να κατηγορήσουμε μία γενιά που ποτέ δεν έμαθε να αγωνίζεται σε εθνικούς αγώνες (παρά μόνο στο ποδόσφαιρο), ούτε έχει γνωρίσει ηγέτες πνευματικούς και μη, έχει όμως μία απαράβατη υποχρέωση. Να παραδώσει μίαν ελεύθερη πατρίδα τουλάχιστον όπως ακριβώς τη παρέλαβε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ώστε οι Γιουγκοσλαύοι δεν ήθελαν να βοηθήσουν τους κομμουνιστές στην Ελλάδα, σημαντικό νέο αυτό!

    Δηλαδή το διαβόητο άριστα οργανωμένο ειδικό στρατόπεδο στο Μπούλκες, με νοσοκομείο και όλα τα σχετικά καθώς και τα άλλα στρατόπεδα στην Γιουγκοσλαία δεν ήταν βοήθεια προς τον Δ.Σ. ;


    Όσον αφορά την στάση του Γιόσιπ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι alias Στάλιν, όταν πήγαν οι (δήθεν) Έλληνες «σύντροφοι» να ζητήσουν την βοήθειά του, όπως έχει γράψει σχετικά με το θέμα αυτό ο κ. Νικόλαος Μέρτζος, πρώην εκδότης της εφημερίδας «Ελληνικός Βορράς» και Πρόεδρος της «Εθνικής Ενώσεως Βορείων Ελλήνων» στο βιβλίο με τίτλο «ΣΒΑΡΝΟΥΤ» είπε «σβαρνούτ», ήγουν «αφήστε αυτά και σπρώξτε τα κάτω από το χαλί».
    Επίσης, Επιτροπή, του Ο.Η.Ε. αποτελούμενη από αντιπροσώπους 11 χωρών, εργάστηκε επί τόπου από τις 6-2-1947 έως τις 5-4-1947. Επισκέφθηκε την Ελλάδα και όλες τις όμορες προς την Ελλάδα χώρες, συντάσσει δε στην Ελβετία την Έκθεσή της με ξεχωριστά συμπεράσματα, εφ’ ενός η πλειοψηφία (Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, ΗΠΑ, Κίνα, Κολομβία, Μεγάλη Βρετανία, Συρία) και η μειοψηφία (Πολωνία, Σοβιετική Ένωση), απέσχε η Γαλλία. Η υιοθέτηση της Έκθεσης της πλειοψηφίας απορρίφθηκε από την Σοβιετική Ενωση με τρία Ρωσικά Βέτο και έτσι παραπέμφθηκε και ψηφίστηκε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 21-8-1947.
    Η Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι, «Επί τη βάσει των γεγονότων, τα οποία διεπίστωσε η ιδία η Επιτροπή, αποτελεί συμπέρασμά της ότι η Γιουγκοσλαβία και εις μικρότερο βαθμό η Αλβανία και η Βουλγαρία υποστηρίζουν τον συμμοριακόν πόλεμον εν Ελλάδι». Σαφέστατα λοιπόν, υπήρξε κατά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών «Συμμοριακός Πόλεμος και όχι «εμφύλιος», όπως πολλοί υποτιθέμενοι Έλληνες, πολιτικοί ανεκάλυψαν αργότερα, προσπαθώντας να αγνοήσουν επίσημα κείμενα, ακόμη και Διεθνών Οργανισμών όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών!
    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. (Συνέχεια εκ του προηγουμένου)
    Όπως έχω αναφέρει παλαιότερα στο παρόν Ιστολόγιο, ο Αντιστρατηγός ε.α. κ. Ν. Γρυλλάκης στο βιβλίο του «Η Μακεδονία Χθες Σήμερα και Αύριο», στη σελίδα 320, γράφει πως ο σύμβουλος επί Ελληνικών θεμάτων του Σκοπιανού πρώην προέδρου Γκλιγκόρωφ (ίσως …. Ελληνικής καταγωγής Γρηγοριάδη …..!) Σπύρος Βλαγκόφσκυ από το Αμύνταιο, του διηγήθηκε περί Τίτο τα εξής τα οποία παραθέτει με κάθε επιφύλαξη, καθ’ όσον δεν είναι σε θέση να τα επαληθεύσει διασταυρώνοντάς τα.

    Ο Σπύρος Βλαγκόφσκυ υπήρξε καπετάνιος σε τάγμα του Δ.Σ. στην περιοχή του Γράμμου. Μετά την νίκη του Εθνικού Στρατού το 1949, η μονάδα του συμπτύχθηκε στην Αλβανία και από εκεί μεταφέρθηκε στην Τασκένδη.

    Εκεί ο Βλαγκόφσκυ μετά από κομματική παρέμβαση πήγε στη Μόσχα όπου σπούδασε νομικά.

    Αργότερα επέστρεψε στο Ουζμπεκιστάν όπου επί πολλά έτη άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, έως την ημέρα που εγκαταστάθηκε στα Σκόπια και πολιτογραφήθηκε Σκοπιανός.

    Αργότερα, μετά τα πρώτα χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, με εντολή της σκοπιανής κυβέρνησης μετέβαινε κάθε χρόνο για ένα τουλάχιστον μήνα στη Μόσχα με αποκλειστικό σκοπό την μελέτη των αρχείων που αφορούσαν τα Σκόπια της KGB.

    Κατά τον Βλαγκόφσκυ, από τα αρχεία της KGB που μελέτησε προκύπτει ότι ο Τίτο είχε στρατολογηθεί προπολεμικά από την βρετανική μυστική υπηρεσία πληροφοριών, την γνωστή Intelligence Service, πριν καν μεταβεί για να φοιτήσει στην σχολή διαφωτιστών της κομμουνιστικής νεολαίας Κομσομόλ.

    Το γεγονός αυτό περιήλθε σε γνώση της KGB η οποία σχεδίασε την δολοφονία του κατά την επιστροφή του στην πατρίδα του Κροατία του μέσω της Κεντρικής Ευρώπης.

    Οι Άγγλοι όμως είτε υποψιάστηκαν είτε επειδή πληροφορήθηκαν τις προθέσεις της KGB, τον διέταξαν να επιστρέψει στην Κροατία μέσω της Τουρκίας και έτσι γλύτωσε.

    Δηλαδή αν ευσταθούν τα γραφόμενα του Αντιστρατήγου ε.α. κ. Ν. Γρυλλάκη, ο Γιόσιπ Μπρόζ ή αλλέως πως Τίτο, ίσως υπήρξε πράκτορας των Άγγλων ο οποίος πιθανόν αργότερα μεταπήδησε στους Αμερικανούς ..!

    Αυτό θα συνάγεται από το βιβλίο «Eastern Approaches” του Fitzroy MacLean, βαρύ στέλεχος του Αγγλικού κατεστημένου και προσωπικού ειδικού απεσταλμένου (special envoy) του Τσώρτσιλ επικεφαλή ειδικής αποστολής στον Τίτο.

    Εκεί ο Βρετανός συγγραφέας, του οποίου το βιβλίο προλογίζεται από όλη την αφρόκρεμα του τότε Αγγλικού κατεστημένου, αναφέρει ότι μετέφερε τον Τίτο για διαβουλεύσεις με το Συμμαχικό Στρατηγείο στην Ιταλία (είχε προηγηθεί η απόβαση των Συμμάχων στην Σικελία και την Ιταλική χερσόνησο!).

    Ξαφνικά ο Fitzroy MacLean έχασε στην Ιταλία τον Τίτο.

    Αργότερα πληροφορήθηκε ότι αυτός είχε φύγει με ένα Αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο και είχε επιστρέψει πίσω στην Γιουγκοσλαυία ….. !

    Άρα έτσι αφήνεται να διαρρεύσει από τον συγγραφέα η εντύπωση πως ο Τίτο τα είχε πλέον βρει και με τους Αμερικανούς.

    Αυτή θα μπορούσε να είναι μια δικαιολογία για την προστασία που απολάμβανε από τους Άγγλους και τους Αμερικανούς έναντι ημών των Ελλήνων.

    Υπενθυμίζεται ότι σε δεδομένη στιγμή, ο εν Αθήναις Άγγλος πρεσβευτής απείλησε την τότε Ελληνική κυβέρνηση, πως αν δεν μετριάσει τους τόνους στο Κυπριακό, η Βρετανοί θα ανακινήσουν το «Μακεδονικό»! Όμως εκείνη την εποχή ο Τίτο είχε αποχωρήσει από το Ανατολικό μπλοκ. Χρειαζόταν την Ελληνική υποστήριξη και συμπαράσταση, έτσι δεν «σήκωνε» μια τέτοια ανακίνηση του «Μακεδονικού».

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρε παιδιά λίγο σοβαρότητα. Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ έστειλαν, αν θυμάσθε, όλη τη δύναμη του στρατού τους, πολλαπλάσια των αγγλικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στην 'Ηπειρο και απαγόρευσαν σε οποιοδήποτε ανταρτικό σχηματισμό να κατέβει νοτίως της Λαμίας. Είναι αυτή συμπεριφορά κόμματος που επιδιώκει κάποια "ρήξη" και έχει αποφασίσει να πάει σε πόλεμο. Ο μόνος που αφόπλισε τον ΕΛΑΣ ήταν η ηγεσία του με τη συμφωνία της Βάρκιζας. Μπορούμε να έχουμε όποια γνώμη θέλουμε για το ΚΚΕ και τους αντιπάλους του, την αριστερά και τη δεξιά, αλλά πρέπει να σεβόμαστε την κοινή λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και μετά η αποχή από τις εκλογές ; οι δολοφονίες των αθώων παιδιών στο Λιτόχωρο ; το ότι δεν παρέδωσαν τελικά όλο τον οπλισμό στη Βάρκιζα ; δεν ήταν σχέδια ρήξης αυτά ;

      Διαγραφή
    2. Η Αλβανία δέν περιλαμβάνονταν στην συμφωνία της Γιάλτας. Οι Σοβιετικοί για να δημιουργήσουν με ασφάλεια Λαική Δημοκρατία, διατήρησαν τον ΕΛΑΣ στην Ηπειρο, σαν ανάχωμα σε πιθανή προέλαση των Βρεττανών προς βορρά και ταυτόχρονα προκάλεσαν την εξέγερση στην Αθήνα (δεκεμβριανά) ώστε να τους απασχολήσουν μέχρι να εδραιωθεί το καθεστώς Χότζα. Αυτά είναι γνωστά απο το 1990, αλλά δεν τα διαφημίζουμε, η μέν δεξιά για να διατηρήσει το προφίλ των καλών δυτικών συμμάχων μας, η δε αριστερά για να διατηρήσει το αγνό και ρομαντικό αφήγημα που έχει δώσει στους αγώνες της.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.