24/4/15

Πέφτουν όλοι με τα …μούτρα στο Κυπριακό: Ο Αναστασιάδης είδε χθες τον Γιούγκερ, σήμερα θα συναντηθεί με Πούτιν και Ολάντ

Πέφτουν όλοι με τα …μούτρα στο Κυπριακό: Ο Αναστασιάδης είδε χθες τον Γιούγκερ, σήμερα θα συναντηθεί με Πούτιν και Ολάντ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με μόνο θέμα στην ατζέντα το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σήμερα στο Ερεβάν της Αρμενίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Όπως πληροφορούμαστε, στη σύντομη συζήτηση που είχαν Γιούνκερ και Αναστασιάδης χθες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι δυο επικεντρώθηκαν στην επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Το ζήτημα της ενεργότερης εμπλοκής της Ένωσης στο Κυπριακό συζητείται εδώ και καιρό και όπως συναφώς προκύπτει, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες για ουσιαστική εμπλοκή. Υπάρχει ενδιαφέρον για αναβάθμιση της εμπλοκής από πλευράς Ε.Ε. και όπως σημειώνουν πηγές από την Κομισιόν, το θέμα αυτό το χειρίζεται προσωπικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη. Μέχρι τώρα, πάντως, η παρουσία του Πίτερ βαν Νούφελ, λόγω και των τουρκικών ενστάσεων ήταν τυπική και δεν είχε ουσιαστική παρέμβαση. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζεται αποφασισμένος να δείξει, πάντως, εμπράκτως το ενδιαφέρον του μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και πιο ουσιαστικά όταν και όποτε οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν, σημειωθεί δηλαδή πρόοδος.

Στο μεταξύ, οι σημερινές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Πούτιν και Ολάντ, στο Ερεβάν της Αρμενία, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία, συνδέονται με τις προσπάθειες της Λευκωσίας για εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. Όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, η Λευκωσία θέλει ουσιαστικά να μην μονοπωλούν τις διεργασίες για το Κυπριακό οι αγγλοαμερικανοί.Τόσο η Μόσχα όσο και το Παρίσι, αποτελούν βασικά στηρίγματα της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και οι παρεμβάσεις τους ήταν υποβοηθητικές. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι προχθές βρισκόταν στη Μόσχα για επαφές ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

ΜΕ Γ.Γ.ΤΟΥ ΟΗΕ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ τις επαφές στου στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Σήμερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο την πορεία των κορυφαίων εθνικών μ θεμάτων και ειδικότερα συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον υπεύθυνο για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς. Θα συζητήσει, επίσης και το Κυπριακό.

ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΑΘΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΕ της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, μετά τη συνάντησή του με το Νομάρχη της Προύσα, Ρετζέπ Άλτεπε, φωτογραφήθηκε με το σπαθί Zulfiqar, που του δώρισε το τελευταίος. Το συγκεκριμένο σπαθί θεωρείται ότι συνιστά σύμβολο του Αλί, σύμφωνα με τους Σουνίτες μουσουλμάνους, τον τέταρτο στη διαδοχή του Προφήτη Μωάμεθ, και σύμφωνα με τους Σιίτες, τον μοναδικό ιμάμη της ιστορίας. «Είμαι της γνώμης ότι αν πάρουμε στα χέρια μας το σπαθί, θα μπορέσουμε να μπούμε πιο εύκολα στην ΕΕ» είπε εν είδη αστεϊσμού, ο Τούρκος Υπουργός.

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΛΕΞΕΩΣ… ΣΕ τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η τελευταία χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία», για τον οποίο ο Νταβούτογλου απάντησε ότι η χρήση του όρου δεν είναι σωστή, διότι ως λέξη, η «γενοκτονία», διαδόθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημειώνεται, ότι η γερμανική Βουλή παρείχε, σε ανακοινωθέν της, τη στήριξή της στην Καγκελάριο, ενώ αύριο, πρόκειται να πραγματοποιήσει τελετή μνήμης για τα 100 χρόνια από τα γεγονότα του 1915.

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: Χρονιά επιτυχίας για το Κυπριακό – Κάνει λόγο για μονομερή τερματισμό γεωτρήσεων

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θεωρεί πως το 2015 θα είναι η χρονιά του Κυπριακού. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, το Κυπριακό μπορεί να αποτελέσει για όλους μια ιστορία επιτυχίας, προσθέτοντας ότι αυτή τη χρονιά περιμένουν κάποιο αποτέλεσμα στο Κυπριακό. Αναφέρθηκε επίσης για πρώτη φορά στις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, χωρίς ωστόσο να τοποθετείται.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χαμπέρτουρκ, ο Τούρκος Υπουργός, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ρωτήθηκε αν ελπίζει πως το Κυπριακό θα λυθεί το 2015. «Αυτή τη βδομάδα διεξάγονται εκλογές στην ‘’ΤΔΒΚ’’ και μετά αναμένουμε να επιστρέψει ο Αναστασιάδης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γνωρίζετε ότι σταμάτησαν τη μονομερή γεώτρηση και εμείς διασφαλίσαμε την αποχώρηση του Μπαρμπαρός. Αυτή τη χρονιά περιμένουμε κάποιο αποτέλεσμα. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί ιδιαίτερα στο να στηρίξουμε την ενθάρρυνση της ε/κ πλευράς και της Ελλάδας από πλευράς ΗΠΑ. Αυτό για όλους μας μπορεί να είναι μια ιστορία επιτυχίας”,είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ, νέοι τουρκικοί ισχυρισμοί προβλήθηκαν χθες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής πτήσης έξι τουρκικών F-16 στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο, 2 εξ ‘ αυτών παρενοχλήθηκαν από δυο ελληνικά F- 16, με εγκλωβισμό ραντάρ για συ-νολική διάρκεια ενός λεπτού. Τα τουρκικά F-16 απάντησαν με τον ίδιο τρόπο, βάσει των κανόνων εμπλοκής. Η ανακοίνωση μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

mignatiou.com  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

3 σχόλια:

  1. Υπέρ ποίου άραγε πέφτουν με τα μούτρα όλοι στο Κυπριακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλλον θα εννοει, με τα μουτρα, στην διπλανη του την Δανεζα που την κυτταει με ανοιχτο το στομα.

      Διαγραφή
    2. Άσ' τον αυτόν, έχει κάνει 3-4 by pass και πρέπει να προσέχει κιόλας ;-)

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.