23/4/15

Τελετή αγιοποίησης των μαρτύρων της Αρμενικής Γενοκτονίας

Τελετή αγιοποίησης των μαρτύρων της Αρμενικής Γενοκτονίας

  • Μια μητέρα δίπλα στις σορούς των πέντε παιδιών της, περιμένοντας να ταφούν (Αρχείο Μουσείου-Ινστιτούτου Γενοκτονίας)
Εκατό φορές, όσα τα χρόνια που μας χωρίζουν από την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, αυτήν την Αρμενίων, θα ηχήσουν απόψε οι καμπάνες των αρμενικών εκκλησιών ανά τον κόσμο στις 19:15.

1915, χρονολογία-σταθμός. Αυτή της μεγάλης σφαγής 1,5 εκατομμυρίου μαρτύρων που σήμερα θα αγιοποιηθούν από την Αρμενική Εκκλησία.
Επίκεντρο της τελετής στην Ελλάδα θα είναι η εκκλησία του Αγίου Ιακώβου στην παλιά Κοκκινιά, όπου σύσσωμη η αρμενική κοινότητα αλλά και φίλοι θα προσέλθουν για να παρακολουθήσουν σε απευθείας δορυφορική σύνδεση με την Αγία Έδρα της Αρμενικής Εκκλησίας, στο Εσμιατζίν, την αγιοποίηση των μαρτύρων. Στη Θεσσαλονίκη η τελετή αγιοποίησης των μαρτύρων και θυμάτων της Γενοκτονίας θα προβληθεί απευθείας, με δορυφορική σύνδεση, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρμενικής Εκκλησίας (15:00-19:00).

Σταυρόπετρα (χατσκάρ) στο κέντρο του Ερεβάν. Έργο του Αρτάκ Χαμπαρτσουμιάν που ξαναζωντάνεψε χατσκάρ τα οποία κατέστρεψαν οι Τούρκοι την περίοδο της Γενοκτονίας.
Τον 18ο αιώνα ήταν η τελευταία φορά που αγιοποιήθηκε κάποιο πρόσωπο από τους Αρμενίους, και αυτό καθιστά ξεχωριστή τη σημερινή τελετή. Για την ακρίβεια, όπως εξηγούσε ανώτατος ιεράρχης των Αρμενίων, «η Εκκλησία δεν αγιοποιεί αλλά αναγνωρίζει την αγιότητα εκείνων που τεκμηριωμένα την απέκτησαν, στην ουσία αναγνωρίζει τη Γενοκτονία που υπέστησαν οι μάρτυρες».
Το Εσμιατζίν είναι η μητέρα εκκλησία της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας και θεωρείται ο αρχαιότερος καθεδρικός του κόσμου. Χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα, με κτίτορα τον προστάτη Άγιο των Αρμενίων Γρηγόριο τον Πεφωτισμένο. Το 1441 έγινε καθολικοσάτο και παραμένει ως σήμερα.

Η Αγία Έδρα των Αρμενίων, το Εσμιατζίν
Εκεί θα γίνει σήμερα η τελετή για την αγιοποίηση των θυμάτων, που εδώ και δεκαετίες μνημονεύονται από εκατομμύρια επισκέπτες στο Μνημείο Γενοκτονίας Τσιτσερνακαμπέρντ όπου το pontos-news.gr παρακολούθησε πρόσφατα τελετή.
Δείτε συγκινητικό στιγμιότυπο από τη χορωδία στο χώρο του μνημείου:
Πηγή: Pontos news

1 σχόλιο:

  1. διεκδικουν εκδικουνται αγιοποιουν. ΕΜΕΙΣ ? ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΦΘΟΝΟΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ Κ ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΑΣΤΤΡΟΦΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.