26/4/15

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τώρα τη Ρωσική Ομοσπονδία για μαζικές δολοφονίες στον Καύκασο

Οι μέχρι πρόσφατα θερμές σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία κρέμονται πλέον από εύθραυστη κλωστή. Κι αυτό γιατί μετά την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τη ρωσική Δούμα και τη χρήση της επικίνδυνης, για την Άγκυρα, λέξης, δημόσια από τον Βλαντιμήρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να αναγνωρίσει το έγκλημα του 1915, η επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν άμεση και κατά μέτωπο. 
O Πρόεδρος Τουρκίας δήλωσε ότι «Λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές αγριότητες και δολοφονίες στον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη, τις οποίες διέπραττε η Ρωσία για περισσότερο από έναν αιώνα, σίγουρα ο κύριος Πούτιν είναι σε θέση να γνωρίζει ακριβώς την ερμηνεία της λέξης «Γενοκτονία».». 

Τη θέση της Άγκυρας απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία ενίσχυσε περεταίρω με δηλώσεις ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναφέροντας το αμφισβητούμενο κεφάλαιο της Ουκρανικής Εθνοκάθαρσης του 1932 και την πρόκληση λιμού με εντολές του Στάλιν. 

Ο ΥΠΕΞ Τουρκίας, Μεβλούτ  Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «Με δεδομένες τις συλλογικές μεθόδους τιμωρίας, όπως η εθνοκάθαρση στην Ουκρανία (Γολοντομόρ - 1932), καθώς και απάνθρωπες πρακτικές ιδιαίτερα εναντίον Τούρκων και Μουσουλμάνων που περιλαμβάνει η ίδια η ιστορία της Ρωσίας, αναγνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι σε καλύτερη θέση από όλους να γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει γενοκτονία, αλλά και τι νομικές διαστάσεις έχει.». 

Πολιτικοί αναλυτές μιλώντας στο Russia Today, κάνουν λόγο για βαθύ πλήγμα στις πρόσφατα αναθεωρημένες σχέσεις των δύο χωρών, και εκτιμούν πως η απάντηση Πούτιν θα έρθει πρακτικά και όχι λεκτικά.
Πηγή: Αντ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.