28/4/15

Τα οικονομικά αίτια της γενοκτονίας των Αρμενίων

Η τουρκική ηγεσία του 1915 ήθελε να δημιουργήσει μία μεσαία τάξη επιχειρηματιών που θα ευνοούσε Τούρκους και όχι Αρμένιους και Έλληνες επιχειρηματίες, Το σχέδιο των νεότουρκών και ο ρόλος της Γερμανίας. Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος.
Στις 24 Απριλίου 2015 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τότε που η τουρκική ηγεσία της εποχής αποφάσιζε να εξοντώσει, για συγκεκριμένους λόγους, τους Αρμένιους που ζούσαν στην Τουρκία. Παράλληλα, όμως, η ίδια ηγεσία είχε τις ίδιες προθέσεις και για τους Έλληνες –γεγονός που οδήγησε στην λιγότερο γνωστή, αλλά εξ ίσου αποτρόπαια, γενοκτονία των Ποντίων.
Όπως υπογραμμίζει ο Τούρκος κοινωνιολόγος Τανέρ Αξάμ, η γένεση των μηχανισμών που οδήγησαν στην γενοκτονία των Αρμενίων οφείλεται στην προσπάθεια των Νεότουρκων, που τότε βρίσκονταν στην εξουσία, να ομογενοποιήσουν εθνικά την Μικρά Ασία. Αυτή, εξάλλου, ήταν και η μόνιμη επιδίωξη της επιτροπής Ένωση και Πρόοδος, που από τον Φεβρουάριο του 1914 βρισκόταν στην εξουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με επικεφαλής τους Ταλαάτ Πασά, Εμβέρ Πασά και Ντζεμάλ Πασά.

Σύμμαχος των αυτοκρατοριών της Κεντρικής Ευρώπης στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τουρκία είχε υποστεί συντριβή από τον ρωσικό στρατό και έβλεπε το οθωμανικό οικοδόμημα να καταρρέει. Μπροστά, λοιπόν, στην συνολική αποσταθεροποίηση που συγκλόνιζε την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο στόχος των Νεότουρκων που ασκούσαν την εξουσία ήταν το ξεκλήρισμα των Ελλήνων του Αιγαίου και η βαθμιαία μεταφορά των Αρμενίων στην Συρία και στην Μεσοποταμία.
Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

2 σχόλια:

  1. ..... οφείλεται στην προσπάθεια των Νεότουρκων, που τότε βρίσκονταν στην εξουσία, να ομογενοποιήσουν εθνικά την Μικρά Ασία....

    The populations brought to key trade cities were not Neo-Turks but Jews. The Greek / Armenian genocide happened so the Jews could take control

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. In my opinion that´s the number 1 reason Israel is not recognizing the genocide.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.