26/4/15

Τρεις λόγοι αναβαθμίζουν την τριμερή μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
Η έξαρση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών και η αντιμετώπιση του προβλήματος σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε., αλλά και οι ανησυχητικές εκτιμήσεις για πολλαπλασιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος, σε συνδυασμό με την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζουν σημαντικά το διεθνές πολιτικό ενδιαφέρον για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Απριλίου, στη Λευκωσία.
Οι ηγέτες των τριών χωρών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπτνέλ Φατάχ αλ Σίσι, θα υπογράψουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια νέα διακήρυξη, στην οποία θα τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της τρομοκρατίας, καθώς αυξάνονται ανησυχητικά οι επιθέσεις τζιχαντιστών στο αιγυπτιακό έδαφος. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποσπάσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια νέα δήλωση, που θα τονίζει τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ και έμμεσα αλλά με σαφήνεια θα καταδικάζονται οι τουρκικές προκλήσεις, ενώ η Ελλάδα θα είναι ικανοποιημένη με τις γενικές αναφορές για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Διεύρυνση

Οι τρεις χώρες θα διακηρύξουν και πάλι την απόφασή τους να διευρυνθεί η ομάδα τους με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί στέρεο έδαφος για τον σκοπό αυτό. Γιατί το μείζον είναι, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σχήμα διαλόγου, στο οποίο να μπορούν να πάρουν μέρος και χώρες που έχουν μεταξύ τους προβλήματα, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Την προσθήκη του Τελ Αβίβ, ώστε η τριμερής να γίνει τετραμερής, επιδιώκουν σταθερά και επίμονα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, και η Αθήνα και η Λευκωσία, αλλά προσκρούουν στην εξίσου επίμονη άρνηση του Καΐρου, που προφανώς δεν είναι έτοιμο για τόσο μεγάλο πολιτικό –και όχι μόνο– άλμα. Ως προς το θέμα της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, έγκριτες νομικές πηγές σημειώνουν την ανάγκη να συμμετάσχει και η Τουρκία στις συνομιλίες, καθώς αμφισβητεί την επήρεια των ελληνικών νησιών, προκειμένου να αποφευχθούν εμπλοκές. Kαι για τον λόγο αυτό δεν προχωρούν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Καΐρου, ενώ οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου είναι σχεδόν εχθρικές.

Ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ, στις αρχές Μαΐου, και για να προετοιμάσει την επόμενη τριμερή Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας - Ισραήλ, που θα διεξαχθεί, περί τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, στην Αθήνα. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα θετικός συνολικά για τις διεργασίες και ζήτησε να φιλοξενήσει η Ελλάδα την τριμερή, αδιαφορώντας για ενδεχόμενες εσωκομματικές ενστάσεις από δυνάμεις που δεν θέλουν συνεργασία με το Ισραήλ.
Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. Λυπούμε να παρατηρήσω ότι ο συντάκτης του άρθρου ή είναι ανενημέρωτος ή δεν έχει ιδέα για τα τεκταινόμενα ούτε και για τις σχέσεις Αιγύπτου Τουρκίας αλλά και ούτε για το δίκαιο της θάλασσας για τις ΑΟΖ .
    Κύριε Καλεντερίδη έχουμε γνωριστεί στην Κύπρο και παρακολουθώ ανελλιπώς την ιστοσελίδα σας θα σας παρακαλέσω αποφεύγετε να αναρτάτε άρθρα αμφιλεγόμενης σοβαρότητας όπως το πιο πάνω.
    Σας εκτιμώ πάρα πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.