25/4/15

Γιατί η Τουρκία αντιδρά λυσσωδώς στην αναγνώριση; - Οι γεωπολιτικές πτυχές της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων

Του Σάββα Καλεντερίδη
Η Τουρκία αποτελεί τη μοναδική περίπτωση χώρας που αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει γενοκτονία που τελέστηκε στα εδάφη της από ένα καθεστώς του οποίου αποτελεί «φυσικό κληρονόμο», τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δεν έχει δείξει την έμπρακτη μετάνοιά της για εγκλήματα που τελέστηκαν σε διάφορες καμπές της ιστορίας, στο σχετικά εγγύς παρελθόν!
Φυσικό είναι να απορεί κανείς για ποιο λόγο η Τουρκία αρνείται λυσσωδώς να κάνει μια κίνηση η οποία αφ’ ενός θα την εξαγνίσει και αφ’ ετέρου θα δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για την ουσιαστική εξομάλυνση των σχέσεών της με τις γειτονικές χώρες, ενώ θα εξαλείψει σε εσωτερικό επίπεδο εστίες οι οποίες πυροδοτούν και ανατροφοδοτούν εντάσεις, μη επιτρέποντας την επίτευξη μιας πραγματικής κοινωνικής ειρήνης.
Πριν αναφερθούμε στις αιτίες της λυσσώδους στάσης της Άγκυρας στο θέμα, να περιγράψουμε εν ολίγοις τα θλιβερά γεγονότα της γενοκτονίας. Οι Νεότουρκοι, που είχαν ολοκληρώσει σε επιτελικό επίπεδο το σχέδιο της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών από το 1911, θεώρησαν ότι η ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί μια «θαυμάσια» ευκαιρία για την υλοποίησή του.
Η γενοκτονία ξεκίνησε στις 24 Απριλίου του 1915, με τη σύλληψη των ιερωμένων, των επιστημόνων, των επιχειρηματιών και των διανοουμένων της πολυπληθούς αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Χίλιοι από αυτούς κατακρεουργήθηκαν από τους μηχανισμούς του κράτους των Νεοτούρκων. Αμέσως μετά επιστρατεύθηκαν 60 χιλιάδες Αρμένιοι, οι οποίοι εκτελέστηκαν το σύνολό τους από τον οθωμανικό στρατό. Στη συνέχεια και αφού είχε εξολοθρευθεί ο ανδρικός πληθυσμός που θα μπορούσε να αντισταθεί, άρχισαν οι σφαγές και οι λεηλασίες των αρμενικών κοινοτήτων της μικρασιατικής υπαίθρου. Οι αστικοί και ημιαστικοί πληθυσμοί, οδηγήθηκαν σε καραβάνια σε κέντρα συγκεντρώσεως σε διάφορα σημεία της Ανατολής, με τελικό προορισμό την έρημο του Ντερ αλ Ζορ, στη Συρία. Οι περισσότεροι δολοφονήθηκαν στις διαδρομές των καραβανιών του θανάτου και όσοι έφθασαν στην έρημο, έχασαν εκεί τη ζωή τους από πείνα, δίψα και μεταδοτικές ασθένειες!
Έτσι έχασαν τη ζωή τους 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι, με τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Μεγάλη Βρετανία να είναι οι πρώτες χώρες που αντιδρούν, εκδίδοντας το Μάιο του 1915 από κοινού ανακοίνωση η οποία χαρακτήριζε από τότε τις σφαγές εναντίον των Αρμενίων ως «ένα έγκλημα κατά του πολιτισμού και κατά της ανθρωπότητας».
Η τελευταία φάση της γενοκτονίας, η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη, είναι η λυσσώδης άρνηση των τουρκικών κυβερνήσεων να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία, παρά την αναγνώρισή της από δεκάδες χώρες του πολιτισμένου κόσμου.
Αν λοιπόν αναζητήσουμε τις κύριες αιτίες που οδηγούν την Άγκυρα και το τουρκικό κράτος στην τήρηση της συγκεκριμένης στάσης, πέραν τον ιδεολογικών, σωβινιστικών και ρατσιστικών αυτών, που είναι ριζωμένες στην τουρκική διοίκηση αλλά και στην τουρκική κοινωνία, θα τις εντοπίσουμε στο διακύβευμα που κρύβεται πίσω από μια τέτοια αναγνώριση.
Του τουρκικό κράτος, την ώρα που τελούσε τα εγκλήματα εναντίον των Αρμενίων, έβαζε στο χέρι και τις περιουσίες τους. Τα σπίτια και τα υπάρχοντα τα λεηλάτησαν οι σφαγείς και οι αξιωματικοί. Τις γυναίκες και τα κορίτσια τα βίασαν οι ίδιοι. Τα δεκάδες χιλιάδες ορφανά τα πήραν αγάδες και μπέηδες, ένα εκ των οποίων, την Σαμπιχά Γκιοκτσέν, ο ίδιος ο Μουσταφά Κεμάλ. Την ακίνητη περιουσία του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων την πήρε το τουρκικό κράτος, όπως και τις καταθέσεις τους, τη διαχείριση των οποίων ανέλαβε η Ziraat Bankasi, η οποία με αυτά τα ματωμένα λεφτά, μεταξύ άλλων, κάνει «επενδύσεις» στην Ελλάδα!
Εκεί λοιπόν κρύβεται το μυστικό της λυσσώδους αντίδρασης της Τουρκίας, η οποία φοβάται ότι της αναγνώρισης θα ακολουθήσει η διεκδίκηση των περιουσιών, μια διαδικασία η οποία, σε συνδυασμό με το Κουρδικό, μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις!
Αυτά προς το παρόν για το θέμα, με την υποσημείωση ότι ενώ το όνομα των Ασσυρίων ακούγεται στον παγκόσμιο πολιτικό θόρυβο που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, λόγω της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από το έγκλημα της γενοκτονίας, οι Έλληνες, που χάσαμε περίπου δυο εκατομμύρια ανθρώπους στα πλαίσια του ίδιου σχεδίου, της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής, είμαστε και πάλι απόντες, λόγω έλλειψης κοινής στρατηγικής, με τις ευθύνες να κατανέμονται στους πολιτικούς και τα κόμματα από τη μια πλευρά και στον οργανωμένο προσφυγικό χώρο από την άλλη.
Δημοσιεύεται στην εφημερίδα "δημοκρατία" και το Pontos news

23 σχόλια:

  1. Οι Κούρδοι τι ακριβώς ρόλο διεδραμάτισαν στην γενοκτονία κ. Σάββα ; Αυτοί (οι οργανωμένες εκφάνσεις τους) ανεγνώρισαν την γενοκτονία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι κουρδοι ως ενας λαος χωρις εστια, ακομα τουλαχιστον, που εζησε μαζι
      με το τουρκικο στοιχειο για πανω απο 600 χρονια, αν και κοινωνικα
      οπως το εννοουμε σημερα, δεν αφομοιώθηκε ποτε, απο τους
      γειτονες μας. Αυτο δεν αλλαζει το γεγονος, καποιοι κουρδοι σε ολους
      τους αιωνες συνυπαρξης τους, υπηρξαν, ειτε σε μορφη οικογενειων,
      ειτε σε μορφη κατοικων απομονωμενων χωριων, ειτε αλλων φατριων με
      παραλλαγμενη την κουρδικη γλωσσα (ακριβως λογω των γεωγραφικων
      αποστασεων και αλλων δυσκολιων) συνοδοιπόροι των τουρκων. Αυτοι λοιπον,
      ναι, εστω και με ημικουρδικη ειτε πληρης κουρδικη συνειδηση, υπηρξαν το δεξι
      χερι της ''Πυλης'' και αργοτερα του κοσμικου κρατους. Στην ελλαδα μας, την
      κατεχομενη απο την Βερμαχτ, δεν υπηρξαν ''ελληνες πατριωτες'' που υπηρετησαν
      τον ναζισμο, δεν δολοφονησαν και προδωσαν?? ? Θελω να πω, για τους
      κουρδους, οταν και αυτοι δημιουργησουν την εστια τους, αρα να μπορουν να
      μιλησουν με μια επισημη φωνη στο κοσμο, ειμαι σιγουρος θα αναλαβουν
      τις ιστορικες ευθυνες τους για την θεση τους στο πολιτισμενο κοσμο. Αυτα ως
      γνωμη μου. Θωμας!

      Διαγραφή
    2. δεν ειναι οτι δεν ξερουν και δεν αναγνωριζουν τον ρολο τους στο εγκλημα.. διαβασε το παρακατω αρθρο..
      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/04/blog-post_915.html

      Διαγραφή
  2. Η μυθολογία της απούσας Ελλάδος καλά κρατεί διότι ο κοσμάκης δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οι Έλληνες δεν ήταν Αρμένιοι για να έχουν μια μόνο εθνική ταυτότητα, εδώ συνέβη κάτι άλλο, ότι κέρδιζε το Ελλαδικό κράτος το έχανε ο Ελληνικός ευρύτερος κόσμος, και το έχανε με αίμα και πόνο.
    Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται μπορούν να καταλογιστούν στους πάντες, ας πούμε για παράδειγμα ο κομμουνιστής Έλληνας ή Σλαβόφωνος που έχανε την περιουσία του ή την τιμή του, από τέτοια είναι γεμάτη η ιστορία για όλους.
    Μεγάλη κουβέντα τα ματωμένα λεφτά...
    Οι νεοέλληνες μιλάν για τους Αρμένιους γιατί αν μιλήσουν για την Ελλάδα θα πρέπει να αποκαθηλώσουν τους "εθνάρχες".
    Η θεοποίηση της εγκληματικής Δύσης σε ρόλο του άμεμπτου δικαστή από τους νεοέλληνες δεν έχει προηγούμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οι Έλληνες δεν ήταν Αρμένιοι για να έχουν μια μόνο εθνική ταυτότητα

      Τί ἀκριβῶς ἐννοεῖς;

      Διαγραφή
    2. Από τα αρχαία χρόνια ο Ελληνισμός ήταν πολιτισμικά πολύχρωμος, σαν τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ

      Διαγραφή
    3. "...ας πούμε για παράδειγμα ο κομμουνιστής Έλληνας ή Σλαβόφωνος που έχανε την περιουσία του ή την τιμή του..." ο κομμουνιστές Έλληνες ή οι Σλαβόφωνη ήταν σταλινοφασίστες εγκληματίες... σε ποιους καταλογίζεις τι;

      "...από τέτοια είναι γεμάτη η ιστορία για όλους..." όλοι έχουν κάνει γενοκτονίες;

      Διαγραφή
    4. πολιτισμικά πολύχρωμος... very far from the truth. One culture that was able to embrace and respect other peoples´ believes. There was no gray areas in being Greek; languange, Gods, education. AND by Gods for many meant ancestrery (see heroes). What all free citizens of Athens had in common was the fact they were land owners for generations and that´s why they could take decisions for the common good.

      Διαγραφή
    5. Αν δεν είχαν κοινά στοιχεία δεν θα αποτελούσαν τον Ελληνικό κόσμο όμως από την άλλη δεν ήταν ίδια μια Μικρασιάτικη κοινωνία με μια Πελοποννησιακή ή Θεσσαλιώτικη, Κιλελέρ στην Μικρά ασία δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει

      Διαγραφή
    6. Τα έχετε όλα αχταρμά στο μυαλό σας!

      Διαγραφή
    7. Δεν ανοίγετε κανένα βιβλίο που θα μου κάνετε και τον έξυπνο χωρίς να ξέρετε τίποτα

      Διαγραφή
    8. Και ποιος σας είπε ότι στην περίπτωση των Αρμενίων δεν ήταν όπως περιγράφετε την περίπτωση των Ελλήνων;;;Ποιος σας είπε ότι οι Αρμένιοι στον Πόντο ήταν "ίδιοι" πολιτισμικά με τους Αρμένιους στα βουνά του Καυκάσου;;;Ποιος σας είπε ότι οι κοινωνίες τους ταυτίζονταν στις διάφορες περιοχές που ζούσαν οι Αρμένιοι;Ποιος σας είπε ότι οι Αρμένιοι στην περιοχή της λίμνης Βαν ήταν ίδιοι με τους Αρμένιους στον Πόντο;;Και ακόμη περισσότερο ποιος σας είπε ότι οι Αρμένιοι που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη ήταν "ίδιοι" πολιτισμικά με τους Αρμένιους του Καυκάσου;;;
      Συμβουλεύετε τους άλλους να ανοίξουν κανένα βιβλίο, αλλά θα ήταν καλά να κάνετε και εσείς το ίδιο αντί να ισοπεδώνετε την ιστορία και την διαφορετικότητα λαών όπως οι Αρμένιοι, χωρίς όμως να γνωρίζετε τίποτα για αυτούς...

      Διαγραφή
    9. Κανέναν δεν συμβουλεύω, δεν θέλω να με κάνουν τον έξυπνο άσχετοι.
      Δεν είναι το ίδιο δομικές διαφορές επί του τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας με διαφορές που άπτονται καθημερινών ζητημάτων, πχ πως μαγείρευαν το τάδε φαγητό σε κάθε περιοχή, στην τελική τι με νοιάζουν εμένα οι Αρμένιοι για να εμβαθύνω περισσότερο σε αυτούς; Καλοί άνθρωποι είναι, συμπαθητικοί, το παραπάνω ανήκει σε αυτούς

      Διαγραφή
    10. Στην τελική λέτε τι σας νοιάζουν οι Αρμένιοι εσάς, αλλά χωρίς να γνωρίζετε κάνετε δηλώσεις όπως το Αρμενικό έθνος είναι ένα και αδιαίρετο ενώ το Ελληνικό έθνος είχε διαφορετικές κοινωνικές δομές σε διάφορες περιοχές...Ε λοιπόν σας ξαναλέω, κάνετε ΛΑΘΟΣ,διότι βασικές κοινωνικές διαφορές είχαν οι δομές των Αρμενίων σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη σε σχέση με τον Πόντο, σε σχέση με τον Καύκασο και ακόμη περισσότερο σε σχέση με την περιοχή της Βαν...
      Άρα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να κάνετε δηλώσεις του είδους "Η μυθολογία της απούσας Ελλάδος καλά κρατεί διότι ο κοσμάκης δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οι Έλληνες δεν ήταν Αρμένιοι για να έχουν μια μόνο εθνική ταυτότητα", γιατί ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ, οπότε ΔΕΝ μπορείτε να τις στηρίξετε.

      Όσο εθνική ταυτότητα είχαν οι Αρμένιοι άλλο τόσο τουλάχιστον είχαν και οι Έλληνες σε όλη την Ανατολή.Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός και να μην χρειαστεί να επανέλθω.

      Διαγραφή
    11. Καταλαβαίνεις ότι λέω ότι υπήρχαν πολλοί Ελληνικοί κόσμο τους οποίους τους κατέστρεψε το ελλαδικό κράτος που εξέφραζε μόνο έναν από αυτούς ή θα συνεχίσεις να έχεις μετατοπισμένη την κουβέντα στους Αρμένιους χωρίς νοήμα; Αν είχαν και οι Αρμένιοι διαφορές αυτό λέει πολλά για την Οθωμανική αυτοκρατορία...διαφορές, ημιαυτόνομα μέρη, περιοχές με προνόμια κτλ
      Ναι η μυθολογία της απούσας Ελλάδος καλά κρατεί, το ελληνικό κράτος έκανε αρπαχτές εις βάρος του Ελληνισμού, για ποιο πράγμα να ενδιαφερθεί; Είναι σαν να επιπλήττουμε τον ληστή, που αφού ανακάτεψε όλο το σπίτι για να βρει και να κλέψει την περιουσία των νοικοκυραίων, ότι αμέλησε να το τακτοποιήσει

      Διαγραφή
  3. Με στεναχωρείς γιατί παρ όλα αυτά, μου λες ότι οι Τούρκοι είναι και ικανοί για πάρα πολλά !!! Δηλαδή έχουν τόσες πολλές ικανότητες ;;;;; οργάνωση , πειθαρχεία ,στρατηγική, θέληση, …. Και εγώ γιατί τους θεωρώ υποδεέστερους ε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ίδιο έγινε και με την ευρωκράτειρα Γερμανία στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο .Πήρε τα πάντα από τα τότε κατεχόμενα κράτη και τώρα παρουσιάζονται ως οι μόνοι (οι μπεκρούλιακες !!!!!!!!!!) εργατικοί !!!Γιατί δυσανασχετούν κάποιοι για την ανακίνηση των αποζημιώσεων !!!Έτσι γιατί αγνοούμε την ιστορία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. More suspicious is why Isreal has not recognized the genocide all these years. Could be that they rather maintain the monopoly on genocides and keep using it a a cash machine OR for the fact that Armenians and Greeks were not exterminated only for being Christians, but for controlling the commerce something the Jewry REALLY wanted? Jews were not brought to Thessaloniki for nothing and later one of their own, Kemal, carried out a decades old plan....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω εχω την απορια πως ειδικα αυτές τις κρίσιμες ημερες οπου το θεμα της γενοκτονίας των Αρμενιων βρισκεται στην κρισιμοτερη καμπη για να αναγνωριστεί από κοινοβούλια,Παπα,Ομπαμα κλπ,βγαινει ο Αρμενιος προεδρος και στην ουσια χαιδευει την Τουρκια υποβιβάζοντας το ζητημα σε μια απλως ιστορικη αναφορα αλλωστε σε ανταποδοση του 'μαλακωματος' η Τουρκια θα παραστει στην τελετη της μνημης της γενοκτονίας των Αρμενιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αρμενία είναι ένα κράτος το οποίο ουσιαστικά είναι αποκλεισμένο από τον έξω κόσμο λόγω της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν.Ευτυχώς που υπάρχει η Ρωσία και έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο και δίαυλο επικοινωνίας.Για αυτό φαίνονται διαλλακτικοί ως έναν βαθμό, αρκεί να αναγνωριστεί η γενοκτονία που υπέστησαν.

      Διαγραφή
  7. Οι Ελληνες δεν ειναι ουτε ποτε ειταν πολιτισμικα πολυχρωμοι.
    Οι Ελληνες παντα εισαν οπως τα αγαλματα που αφησαν.
    Δεν υπαρχουν πολυχρωμα αγαλματα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οσο και αν δεν χωνευω αυτον τον παγκαλο, πρεπει να τρου αναγνωρισω οτι με δυο κουβεντες, ειχε φωτογραφησει ακριβως την τουρκια.
    Το νατο διελυσε την γιουγκοσλαυια διοτι ο μιλοσεβιτσ παραβιασε (λεει) τα ανθρωπινα δκαιωματα των αλβανων-μουσουλμανων στο κοσσοβο, αλλα την τουρκια που εχει μια ιστορια γενοκτονιων και εγκληματων κατα του ανθρωπου, κουβεντα.
    Αυτη την χωρα πρεπει να διαλυσουνε. Αυτο το μιασμα. Η οποια ειναι στην πραγματικοτητα μια χωρα εγληματιας-διαρκειας, της οποιας οι πολιτες στο μεγαλυτερο μερος τους, ειναι στην πραγματικοτητα φυλακισμενοι και εξισλαμισμενοι προ του φοβου της ζωης τους. Ενα κρατος φυλακη δηλαδη, ελληνων, κουρδων και αρμενιων.
    Ειναι ενα κρατος που παραγει κακο και μονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σας αποστέλλω τον παρακάτω σύνδεσμο για ενημέρωση και κατά την κρίση σας αξιοποίηση

    https://www.politicshome.com/culture-and-sport/articles/house/review-fall-ottomans

    Με εκτίμηση,

    Ανιχνευτής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.