12/4/15

Το εκρηκτικό μεσανατολικό φινάλε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας

Το λιμάνι της Ταρτούς, η μια συνιστώσα του διώνυμου μόνιμης εγκατάστασης του ρωσικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο...
Alexandre Artamonov, sputniknews     (μτφρ. Κριστιάν)
Αναμφισβήτητα η Δαμασκός η Μεγαλοπρεπής έγινε σπουδαίο κέντρο της πολιτικής στην Εγγύς Ανατολή. 
Και σε αντίθεση με ό, τι πιστεύεται γενικά, οι τύχες του κόσμου δεν παίζονται στη Λωζάννη, όπου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διπλωμάτες συζητήσουν το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

Αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία είναι ο ρωσικός ναυτικός φάκελος που κοντεύει να κλείσει μεταξύ της Δαμασκού και της Μόσχας. 
Τόσο παράγοντας όσο και παρατηρητής, ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) ο Δαμασκηνός  μοιράζει μαζί μας το σχόλιό του που ξεχωρίζει εκ διαμέτρου από το πολιτισμένο και βερνικωμένο βάθος της γαλλικής ακαδημαϊκής σκέψης που αντιπροσωπεύεται από την Hélène Carrère D'Encausse (σ.μτφρ.: ιστορικός της ρωσικής ιστορίας και μέλος της γαλλικής ακαδημίας).

Ερώτηση . Ποιο είναι το σχόλιό σας για τη Συρία; Σκέφτομαι ιδίως το Ισλαμικό Κράτος (Daesh) και τις συγκρούσεις στην Εγγύς Ανατολή ...
Drapeau à l'effigie de Bachar el-Assad
Αποκατάσταση του Άσαντ ή αμερικανική κάθαρση;
Τιερί Μεϊσάν. Νομίζω ότι ο πρόεδρος Άσαντ έχει πλήρη επίγνωση ότι το πρόβλημα της Συρίας είναι να διαρκέσει σε σχέση με ένα περιβάλλον σε πλήρη αναδιοργάνωση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Συριακός Αραβικός Στρατός έχει ήδη κερδίσει τρεις φορές αυτόν τον πόλεμο που συνεχίζει παρόλ’ αυτά! Επειδή μια ξένη δύναμη οργανώνει την άφιξη νέων μαχητών ή ακόμα τη στρατολόγηση τους στην ίδια τη Συρία! Πρόκειται κυρίως για ξένους! Η θέση του Προέδρου Άσαντ είναι: 
«Εμείς θα διαρκέσουμε μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη στην περιοχή! Και γνωρίζουμε ότι η ειρήνη μπορεί πραγματικά να ξαναέρθει σε τρεις μήνες αφού αποτελεί το αντικείμενο των διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, που διήρκεσαν σχεδόν 2 χρόνια και λαμβάνουν χώρα παράλληλα με τις συνομιλίες για τα πυρηνικά στη Γενεύη.

Ερ . Πριν από περίπου ένα μήνα η Hélène Carrère D'Encausse αποφάνθηκε επί του ουκρανικού ζητήματος και της Συρίας. Κατ’ αυτήν, η Ρωσία θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη Μέση Ανατολή όσο η Ρωσία θα παραμείνει με καλές σχέσεις με την Ευρώπη! Φέρεται επίσης να έχει δηλώσει ότι την ημέρα που ο Ομπάμα αποφασίσει να κάνει ειρήνη με το Ιράν και τη Συρία, θα του χρειαστεί η Ρωσία επειδή δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτήν. Τι πιστεύετε;
Τιερί Μεϊσάν. Πιστεύω ότι για άλλη μια φορά η κα D'Encausse είναι εντελώς εκτός ζητήματος!  Αυτό που συμβαίνει είναι εντελώς διαφορετικό! Στην πραγματικότητα, πριν από τρία χρόνια οι ΗΠΑ είχαν ως σχέδιο να μοιράσουν την Εγγύς Ανατολή με τη Ρωσία. Αυτό ήταν το θέμα της Διάσκεψης της Γενεύης 1, το Ιούνιο 2012. 
Και την ώρα που οι ΗΠΑ ήταν πραγματικά έτοιμες να πραγματοποιήσουν αυτό το μοίρασμα, επειδή σκέπτονταν ότι θα ξέφυγαν από μια μεγάλη στρατιωτική ανάπτυξη στην Εγγύς Ανατολή, και αυτό θα τους επέτρεπε να παγώσουν το ισραηλινό ζήτημα, επειδή η Ρωσία δεν θα εγκατέλειπε το Ισραήλ όπου υπάρχουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο πρώην πολίτες της ΕΣΣΔ, εκείνη τη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξαν γνώμη και άρχισαν αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Και όλα αυτά εκφυλίστηκαν σταδιακά μέχρι την ουκρανική υπόθεση.
Président syrien Bachar el-Assad
 Άσαντ: η Δαμασκός θα επιτρέψει τη δημιουργία
 μιας ρωσικής ναυτικής βάσης στη Μεσόγειο
Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα εντελώς διαφορετικό όραμα αφού μόλις σύναψαν ένα προσύμφωνο με το Ιράν, μέσω του οποίου θα διαιρεθεί η Εγγύς Ανατολή για τα επόμενα 10 χρόνια μεταξύ, στη μία πλευρά, της Σαουδικής Αραβία και του Ισραήλ, και από την άλλη, του Ιράν. Δέχτηκαν αυτό που κάποτε αρνούνταν, ήτοι την ιρανική παρουσία ταυτόχρονα στην Παλαιστίνη, τη Συρία, το Λίβανο, το Ιράκ και το Μπαχρέιν! Αυτή η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μόνιμα με την άρση των κυρώσεων υπό το πυρηνικό πρόσχημα στις ερχόμενες 30 Ιουνίου. 
Μέχρι τότε, για τρεις μήνες, και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να λύσουν ορισμένες διαφορές τους σε κάθε μία από τις χώρες που προανέφερα.
Αν συμβεί, είναι μια καλή είδηση ​​για τη Ρωσία, η οποία θα έχει ειρήνη για δέκα χρόνια στη Μέση Ανατολή, με εξαίρεση ίσως της Υεμένης που θα παραμείνει εκτός αυτών των συμφωνιών. 

Αλλά είναι επίσης κάτι που δεν είναι τόσο ευνοϊκό για τη Ρωσική Ομοσπονδία, αφού το Ιράν θα πάρει στην Εγγύς Ανατολή τη θέση που είχε αφήσει κενή η Σοβιετική Ένωση: το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο πολέμων, η Εγγύς Ανατολή χωριζόταν μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον! Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτή τη φιλοδοξία για την Εγγύς Ανατολή!
Ωστόσο, αν υπάρχει περιφερειακή ειρήνη, είναι σαφές ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξαναπαίξει πάλι σημαντικό οικονομικό ρόλο στην περιοχή, αλλά όχι απαραίτητα πολιτικό και στρατιωτικό!

Ερ . Ποια είναι η γνώμη σας για το λιμάνι της Ταρτούς που μπορεί να γίνει η κύρια βάση για το ρωσικό στόλο στη Μεσόγειο;

Mer Mediterranée
Ευρώπη-Ρωσία, απαραίτητη η συνεννόηση στη Μεσόγειο
. Τιερί Μεϊσάν. Αυτό το θέμα είναι υπό συζήτηση μεταξύ της Συρίας και της Ρωσίας για πάρα πολλά χρόνια! Πολύ πριν από αυτόν τον πόλεμο! Νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις άρχισαν μεταξύ 2004 και 2005. Ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Στρατηγού Χασάν Τουρκμάνι είχε προτείνει στη Ρωσία να της προσφέρει (!) όχι μόνο το λιμάνι της Ταρτούς, αλλά και 30 χιλιόμετρα ακτής έτσι ώστε η Ρωσία να μπορεί να έχει μια ναυτική βάση στη Μεσόγειο! 
Ωστόσο, εκείνη την εποχή η Ρωσία απέρριψε αυτή τη συριακή πρόταση που ήταν στην ουσία χωρίς αντάλλαγμα !!! Προφανώς, η Συρία σκεπτόταν ότι αν η Ρωσία ήταν παρούσα, θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο πόλεμος που είχαν ήδη αποφασίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2001. Εκείνη την εποχή, η Ρωσία δεν είχε στόλο στη Μεσόγειο. Η Ρωσία άρχιζε μόλις να ξαναχτίσει το στρατό της. 
Και σήμερα, που η Ρωσία έχει αναμορφώσει τη στρατιωτική ισχύ της και, ιδίως, τη ναυτική, χρειάζεται το λιμάνι της Ταρτούς, αλλά της χρειάζεται επίσης ένα άλλο λιμάνι στη Μεσόγειο. 
Γι 'αυτό, στράφηκε προς τη Κύπρο. 
Νομίζω ότι για τη Συρία αποτελεί μια εξαιρετική είδηση. 
Δεν έχει τίποτε να κάνει με το ζήτημα της ενοικίασης ενός τέτοιου λιμανιού όπως γίνεται συνήθως. 
Πρόκειται για στρατηγική συμφωνία. Πρόκειται για στρατιωτική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Αν η Ρωσία εγκατασταθεί μόνιμα στην Ταρτούς, είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν θα αφήσει τρίτος να επιτεθεί ενάντια στη Συρία. 
Αλλά αυτό το είδος συμμαχίας είναι πολύ πιο ισχυρή από τις συνθήκες που βλέπουμε συνήθως.  Τονίζω αυτό το σημείο γιατί αυτή τη στιγμή μιλούσαμε για την εξέλιξη της περιοχής, για τη συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών ... το Ιράν εξακολουθεί να είναι δύσκολος εταίρος για τη Ρωσία. Ενώ η Συρία, αντίθετα, υπήρξε πάντα ένας εξαιρετικά πιστός και συνεργαζόμενος εταίρος!

Σχόλιο . 
Το Ιράν δεν είναι πραγματικά εύκολο να χωνευθεί. 
Οι θιασώτες του Σιιτισμού αντιπροσωπεύουν μια κοινότητα που σκέπτεται σε συνάρτηση των δογμάτων της τα οποία βρίσκονται συχνά εκατό μίλια από τη περιφερειακή realpolitik. Ό τι πρέπει για να θυμώσει το Ισραήλ. 
Αντιλαμβανόμαστε καλά ότι οι Ισραηλινοί έχουν συνηθίσει τις αντιξοότητες της κατάστασης μετά τον πόλεμο των 6 ημερών. Αλλά η ανάγκη να συγκατοικήσουν σε μια φιλο-ιρανική περιοχή σε πλήρη ανάπτυξη είναι αρκετό για να κάνει τη ζωή δύσκολη στο Τελ Αβίβ! 

Εν πάση περιπτώσει, η Ρωσία έχει καταφέρει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: διαπραγματεύεται με τους Αμερικανούς οι οποίοι πιστεύουν ότι βγήκαν όμορφα από το αδιέξοδο και την ίδια στιγμή, προωθεί το ναυτική φάκελο της πραγματοποιώντας ένα στρατηγικό έργο μεγάλης διάρκειας που είναι το διώνυμο των βάσεων μεταξύ της Κύπρου και της Συρίας. 
Το παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο σκληρό και δημιουργεί πονοκεφάλους για τους Αμερικανούς που ποντάρουν και αυτοί στο ίδιο παιχνίδι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.