29/6/15

Περί εξωτερικής πολιτικής, γεωπολιτικού προσανατολισμού της χώρας και πατριωτισμού

Δείτε τι γράφαμε στις 10 Απριλίου
Του Σάββα Καλεντερίδη
Η θέση που κατέχει η Κύπρος και η Ελλάδα στη γεωπολιτική σκακιέρα, είναι πράγματι μεγάλης και διαχρονικής αξίας. Αυτή η αξία ήταν που έκανε τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις, από τα πρώτα στάδια εκδήλωσης της επανάστασης του 1821, να αρχίσουν να δείχνουν ενδιαφέρον για την πορεία των εξελίξεων. Το ενδιαφέρον της κάθε μιας από αυτές, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, εκδηλωνόταν αναλόγως με τα συμφέροντα που είχαν στον ελληνικό χώρο.
Τελικώς, μετά από μια γεωπολιτική διαπάλη η οποία εξελίχθηκε εν πολλοίς ερήμην των Ελλήνων, παρότι στην αρχή ανέλαβε τα ηνία του νεόκοπου ελληνικού κράτους ο Ιωάννης Καποδίστριας, που είχε σοβαρά ερείσματα και υποστήριξη από τον τσάρο, και παρά την τοποθέτηση ενός Βαυαρού στην αρχή και Δανογερμανού στη συνέχεια βασιλιά στο τιμόνι της χώρας, ο αγγλικός παράγοντας ήταν αυτός που έκανε αισθητή την παρουσία του στα ελληνικά πράγματα, ίσως γιατί ήταν αυτός που είχε τα μεγαλύτερα και πιο ζωτικά συμφέροντα στις ελληνικές θάλασσες, καθότι η Μεγάλη Βρετανία ήταν η αδιαμφισβήτητη ναυτική υπερδύναμη και είχε σημασία γι’ αυτήν η ασφάλεια των θαλάσσιων δρόμων. Και μια νέα ναυτική δύναμη, όπως η Ελλάδα, θα μπορούσε να την εξασφαλίσει, ως τοποτηρητής, στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Σε μια σοβαρή καμπή της ιστορίας του 20ού αιώνα, στα τέλη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκτός από το θαλάσσιο και ο ηπειρωτικός χώρος στον οποίο κατοικούσαν οι Έλληνες εκτός της επικράτειας του ελληνικού κράτους, άρχισε να μπαίνει στους λογαριασμούς των γεωπολιτικών σχεδιασμών. Ήταν τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος προσπάθησε ενσωματώσει στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και να κάνει πράξη το όραμα της Μεγάλης Ιδέας, την Ελλάδα των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι προηγουμένως, από την περίοδο του Εθνικού Διχασμού μέχρι τη Συνθήκη των Σεβρών και την Μικρασιατική Καταστροφή, η τοπικοί παίκτες στην Ελλάδα ήταν οι φανεροί πρωταγωνιστές μιας γεωπολιτικής διελκυστίνδας πάνω στον ελληνικό χώρο, με στόχο τον γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό της πατρίδας μας.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της περίπλοκης διαδικασίας, αυτού του μεγάλου παιχνιδιού, ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή από καταβολής του Ελληνισμού, ένα εθνικό δράμα που κορυφώθηκε το 1923 με την Ανταλλαγή των πληθυσμών.
Πριν την έναρξη του επόμενου μεγάλου πολέμου, ο τότε κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Μεταξάς, παρά την ιδεολογική του συγγένεια με τα καθεστώτα του Άξονα, συμφώνησε με τον αγγλικό παράγοντα, ο οποίος τον έπεισε ότι την επομένη του πολέμου, τα συμφέροντα της Ελλάδας θα εξυπηρετούνταν καλύτερα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πλευρό των Συμμάχων. Έτσι η Ελλάδα στον μεγάλο πόλεμο επέλεξε στρατόπεδο με βάση γεωπολιτικούς υπολογισμούς και όχι με βάση την ιδεολογία.
Με την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, το 1941 και την τριπλή -γερμανική, ιταλική, βουλγαρική- κατοχή του ελληνικού χώρου, δυο σύμμαχες τότε δυνάμεις άρχισαν να σχεδιάζουν η κάθε μια από την πλευρά της και με βάση τα δικά τους συμφέροντα την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα. Ο μεν βρετανικός παράγοντας προσπάθησε να προσεταιριστεί στοιχεία και στελέχη της κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων και του κράτους που κατέφυγαν στη Μέση Ανατολή, ο δε ρωσικός παράγοντας -με σοβιετικό μανδύα- μέσω των μηχανισμών του ΚΚΕ να ελέγξει τις λαϊκές μάζες και την Αντίσταση, δηλαδή το ΕΑΜ, που εκπροσωπούσε περίπου το 80% των Ελλήνων. Ο στόχος και των δυο ήταν ο γεωπολιτικός προσανατολισμός της Ελλάδας την επόμενη μέρα, την ημέρα της απελευθέρωσης.
Την επόμενη μέρα, τελικώς, το ποιος θα ασκεί γεωπολιτική επιρροή στην Ελλάδα, αποφασίστηκε στα διπλωματικά τραπέζια των… μεγάλων! 90% η Μεγάλη Βρετανία και 10% η Σοβιετική Ένωση.
Κάποιοι δεν έλαβαν υπ’ όψιν αυτόν τον λογαριασμό και κινήθηκαν με σύνθημα την εθνική ανεξαρτησία, κατ’ ουσίαν όμως για τον γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό της Ελλάδας. Όμως, άλλοι χωρίς να το ξέρουν και άλλοι -πολλοί λίγοι- εκουσίως, έριξαν νερό στο μύλο, στα σχέδια και τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας, οδηγώντας τη χώρα στον Εμφύλιο και σε μια ανείπωτη καταστροφή, που ορίζει μέχρι σήμερα, δυστυχώς καταστροφικά, την τύχη της χώρας.
Ανεξαρτήτως των σχεδιασμών και των επιδιώξεων των τοπικών παραγόντων, η Μεγάλη Βρετανία, που αργότερα παρέδωσε τη σκυτάλη της άσκησης γεωπολιτικής επιρροής στις ΗΠΑ, ήθελε και επεδίωκε τον εμφύλιο γιατί:
Αφ’ ενός μεν για να αποδυναμώσει την Ελλάδα -που ήταν μια ηθική υπερδύναμη μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- και να μην είναι σε θέση να διεκδικήσει την Κύπρο και αφ’ ετέρου για να διχάσει για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό, για να μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα το διαίρει και βασίλευε τη μεταπολεμική περίοδο.
Κοινός παρονομαστής όλων όσων αναφέρθηκαν παραπάνω είναι ένας:
Ο ελληνικός χώρος βρίσκεται διαχρονικά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και κυρίως των μεγάλων δυνάμεων και όταν το στοιχείο αυτό δεν αναλύεται με βάση πάντα το εθνικό συμφέρον και δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν στις σωστές του διαστάσεις από τους τοπικούς παράγοντες -όσοι δεν είναι ήδη ενεργούμενα των μεγάλων δυνάμεων- ο Ελληνισμός πληρώνει μεγάλο, ασήκωτο τίμημα!
Επειδή βρισκόμαστε και πάλι σε μια εξαιρετικά δύσκολη και ρευστή κατάσταση, καλό είναι η πολιτική, πνευματική και οικονομική… ελίτ του τόπου αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, αφ’ ενός μεν να διδαχτούμε από την Ιστορία και αφ’ ετέρου να «διαβάσουμε» με καθαρό μάτι και να αναλύσουμε με καθαρό νου τις γεωπολιτικές εξελίξεις, πριν αποφασίσουμε για τα του οίκου μας.
Η παραίνεση αυτή αφορά όλους τους Έλληνες, κυρίως δε τα «ορφανά του Στάλιν» αλλά και τους διάφορους χώρους της Αριστεράς και του λεγόμενου αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου. Γιατί ορισμένες φορές μας τυφλώνουν οι ιδεοληψίες και εκεί που θέλουμε να κάνουμε πολλαπλασιασμό, μπορεί και να μας βγει… διαίρεση!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

21 σχόλια:

  1. Δυο είναι οι ενστάσεις που έχω, η ταύτιση του ΕΑΜ με το ΚΚΕ και η ταύτιση της αντίστασης με το ΕΑΜ. Υπήρχαν πάρα πολλές αντιστασιακές οργανώσεις έξω από το ΕΑΜ και στο ΕΑΜ οι περισσότεροι που συμμετείχαν καμιά σχέση με το ΚΚΕ δεν είχαν, ωστόσο ο κομματικός μηχανισμός εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη του αλλά και την υποστήριξη των Άγγλων και οδήγησε τον λαό στον αιματηρό εμφύλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλέξανδρε, δεν ταυτίζω το ΕΑΜ με το ΚΚΕ, πολύ απλά λέω ότι οι μηχανισμοί του ΚΚΕ ήλεγχαν σε μεγάλο βαθμό το ΕΑΜ.
    Δεύτερον, δεν ταυτίζω την εθνική αντίσταση με το ΕΑΜ, γιατί λέω ότι εξέφραζε το 80% του λαού, πάντα κατά προσέγγιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα το 80% υποδηλώνει τα παραπάνω και κατά την άποψή μου είναι ένα εντελώς εξωπραγματικό ποσοστό!

      Διαγραφή
    2. Εννοείται σε όλα τα άλλα συμφωνώ!

      Διαγραφή
    3. Η ΕΑΜική Αντίσταση ήταν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από το 80% η Εθνική Αντίσταση του λαού μας... ο ΕΔΕΣ ήταν μόνο σε μέρος της Ηπείρου ενώ στην Αθήνα το παρακλάδι του ήταν ασήμαντο και προδοτικό αφού συνεργαζόταν με τη Γκεστάπο, ενώ με εξαίρεση κάποιες μικρές οργανώσεις στην Αθήνα, όπως η ηρωική ΠΕΑΝ, απλά δεν υπήρχε μη-ΕΑΜική αντίσταση...
      Όσο για τα "ορφανά του Στάλιν" Σάββα Καλεντερίδη, καλά θα κάνεις να μην τα συγχέεις, ούτε να τα βάζεις στον ίδιο κουβά με τον αναρχικό & αντιεξουσιαστικό χώρο... αν θα σωθεί αυτή η χώρα κι αυτός ο λαός από τα δεσμά της ξένης υποτέλειας και της εγχώριας διαπλοκής, από αυτά τα ορφανά θα σωθεί... πέραν του ότι δεν είναι ορφανά κι ούτε ποτέ ήταν... ούτε του Στάλιν, ούτε κανενός... είναι ανήψια του Ροβεσπιέρρου και του Ρήγα αλλά προπαντός τέκνα του ελληνικού λαού, όπως κάθε ήρωας της Εθνικής Αντίστασης μας, από το 1940 ως σήμερα, από το Γλέζο ως το Χρηστούλα...

      Διαγραφή
    4. Ρε φίλε είσαι τελείως ανιστόρητος ή το παίζεις; Έλεος με την προπαγάνδα του ΚΚΕ και την καπηλεία της αντίστασης! ΕΔΕΣ, ΠΑΟ, ΕΕΣ, ΕΚΚΑ, απολύτως οργανωμένες αντιστασιακές ομάδες σε όλη την Ελλάδα, τις οποίες ο ΕΛΑΣ πολέμησε με τα όπλα κατά τη διάρκεια της κατοχής! Έναν στόχο είχε το κόμμα σου την επικράτηση στο εσωτερικό, καθόλου δεν τους ενδιέφερε η τριπλή κατοχή! Συνεργάστηκαν με τον άξονα άψογα και πριν την εισβολή των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση και αργότερα κατά την κατοχή εναντίον των άλλων αντιστασιακών ομάδων. Συνεργάστηκαν όμως άψογα και με τους Άγγλους στην αρχή της δράσης του ΕΛΑΣ, άλλη μια απόδειξη της ιδεολογικής τους ρηχότητας αλλά και του απώτερου στόχου τους! Το 80% δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση ούτε κατά διάνοια, αν ευσταθούσε η αριστερά στην Ελλάδα θα ήταν πάντοτε κυβέρνηση, όμως κατά παράδοξο τρόπο όλη η επαρχία δεν ψηφίζει αριστερά ενώ οι Κρητικοί είναι κεντρώοι! Δεν είναι και τυχαίο που οι γεροντότεροι όταν αναφέρονται στο ΚΚΕ ανατριχιάζουν σε ποσοστό 85%!

      Διαγραφή
    5. Επίσης πριν σώσουν τη χώρα καλά θα κάνουν να μάθουν να εκφράζονται στα ελληνικά, γιατί κάτι φοιτητές από το Κιργιστάν τα μιλάνε καλύτερα....

      Διαγραφή
    6. Δεν απαντώ σε φασιστοειδή... μου αρκεί μόνο ότι ακόμη και τώρα μετά από τόσα χρόνια και μόνο το όνομα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ σου προκαλεί τρόμο μέχρι να τα κάνεις πάνω σου.
      Όπως επίσης αρκεί ως δείγμα του πόσο ανιστόρητος φασίστας είσαι, το γεγονός ότι ταυτίζεις το ΕΑΜ με το ΚΚΕ που μέσα στη θολούρα του μικροσκοπικού ακροδεξιού εγκεφάλου σου το θεωρείς "κόμμα μου".
      Σάββα Καλεντερίδη, νομίζεις πως με τέτοια ακροδεξιά τρολλ να παρεμβαίνουν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση;

      Διαγραφή
    7. El Carnicero Rojo
      σεβασμός σε όλες τις απόψεις.
      Λέγε-λέγε θα βρούμε την αλήθεια και θα ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα.
      Μην παραδινόμαστε στον ενθουσιασμό μας.

      Διαγραφή
    8. Καλή Ανάσταση και καλά μυαλά!

      Διαγραφή
  3. Πολυ σωστα! Ιδιως η παραινεση για μονιασμα...Διοτι αν δεν υπηρχε ο εγωκεντρισμος και η εξαυτου ορμωμενη διχονοια,δεν θα επιτυγχαναν οι Βρετανοι ή οι Ρωσοι τιποτα.Δυστυχως ομως ,σε καθε περιπτωση,δυστυχως οι μεγαλες δυναμεις καταναλωνουν πολυ χρονο στο να δημιουργουν συνθηκες αποσταθεροποιησης στον αντιπαλο ή στον υποψηφιο ελεγχομενο .Κι΄υπαρχουν πολλα ιστορικα
    παραδειγματα.Αρα, εχει χρεος το επισημο κρατος να περιοριζει αυτες τις δρασεις και πρακτικες...
    Ομως ,στην περιπτωση μας ,το ελληνικο κρατος,μαλλον εξωθει την χωρα στον παρασιτισμο(δορυφοροποιηση) και αρα στην φιλοεμφυλιακη κατασταση, παρα στον απογαλακτισμο,στην αξιοπρεπη σταση και στην εξισων ορων συναψη συμμαχιων ή συμφωνιων...
    Η δυναμη της Ελλαδος ,δεν ειναι μονο η υψηλη γεωπολιτικη της αξια...Αλλα αυτο το τελευταιο προτιμαμε να το ξεχναμε...Οι κινεζοι ομως οχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Our strategy should be infiltrate SYRIZA and make it more patriotic. We will not see any party receiving 70% approval for a long time. Its 3% core will not be able to react....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σιγα μην ειχε το ΕΑΜ το 80% των Ελληνων μαζι του.
    Η ΕΚΚΑ,ο ΕΔΕΣ η Χ και αλλες οργανωσεις ειχαν πολυ μεγαλυτερη απηχηση στις λαικες μαζες παρα το ΕΑΜ,τα παρακλαδια του ΕΛΑΣ και των λαδεμπορων/παρτιζανων που υπεγραφαν συμφωνα παραδοσεως οπλισμου με τους Γερμανους οταν αυτοι αποχωρησουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια Πολλά σε όλους
    το 80% το έβαλα σχεδόν αυθαίρετα. Είναι ένας δικός μου υπολογισμός.
    Όμως να μην μείνουμε σ' αυτό, ούτε στα ιδεολογικά.
    Να διδαχτούμε από την Ιστορία και από τη γεωπολιτική ιδιαιτερότητα του ελληνικού χώρου.
    Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθεί να εκπέμψει ο συγγραφέας μέσα από το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αυτόνομος Προλετάριος" με το σήμα του τάγματος "Αζώφ" των νεοναζιστών μισθοφόρων που πολεμάνε με χρήματα της ΕΕ και των ΗΠΑ στο πλευρό του γερμανοκίνητου ουκρανικού στρατού...
      Χαίρομαι που κάτι τέτοια φασιστικά μιάσματα μιλάνε κατά του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ... επειδή κάτι δεν κάνεις καλά όταν σε επαινούν οι εχθροί σου...
      Σάββα Καλεντερίδη, η ύπαρξη τέτοιων αρρωστημένων φασιστών ακόμη και σήμερα είναι από μόνη της ιστορικό δίδαγμα που όμως αναιρεί πλήρως το άρθρο σου: διδάσκει ότι δεν τίθεται θέμα "εθνικής ενότητας" με δαύτους, παρά είναι μόνο "είτε αυτοί είτε εμείς"...
      Καλή Επ-Ανάσταση!

      Διαγραφή
    2. El Carnicero Rojo
      την επανάσταση την κάνουμε καθημερινά, όταν καταφέρνουμε και στεκόμαστε όρθιοι στη λαίλαπα, ζούμε υποδειγματικά, με βάση την ιδεολογία μας, στηρίζοντας και υποστηρίζοντας την πατρίδα και μη υποκύπτοντας στις υπέρτερες δυνάμεις ου ενίοτε μας καλούν ως νέες σειρήνες.
      Αυτή είναι η πραγματική επανάσταση.
      Ο δύσκολος και ενάρετος δρόμος και όχι ο εύκολος δρόμος του συμβιβασμού με ό,τι σε υποβιβάζει ως άνθρωπο και ως πολίτη αυτής της χώρας.

      Διαγραφή
    3. Ποιος μιλάει, αυτός που ο αρχηγός του ονειρευόταν την Ελλάδα διαιρεμενη σαν την Βόρεια και την Νότια Κορέ. Και λίγη ντροπή δεν βλάπτει! Η Αριστερά στην Ιταλία και η Ιταλία βγήκαν ζημιωμενες που δεν ταλαιπωρηθηκαν από εμφύλιο;

      Διαγραφή
  7. Η δύναμη της Ελλάδος δυστυχώς είναι μόνο η γεωπολιτική της θέση, για τις μεγάλες δυνάμεις είτε κατσίκια κατοικούν σε αυτόν τον τόπο είτε νεοέλληνες είναι ένα και αυτό, συνεπώς το ότι μας ζηλεύουν έχει μια βάση αλήθειας αλλά με έναν άλλο τρόπο. Όλος ο κόσμος κατάλαβε ότι καθώς ο νεοέλληνας δεν έχει προσωπικότητα και χαρακτήρα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μετατραπεί ο γεωγραφικός χώρος της χώρας Ελλάδος όπου συναντιούνται τρεις ηπείροι, σε χώρο για κάθε χρήση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε μας ζηλεύει κανείς, απλώς θέλουν να ελέγξουν έναν χώρο, ο οποίος στο ιμπεριαλιστικο γεωπολιτικο παιχνίδι κυριαρχίας των μεγάλων δυνάμεων και κατά τις θεωρίες των ορθοδόξων και νέο-ορθοδόξων θεωρητικών της γεωπολιτικής, είναι απαραίτητος για τον έλεγχο της ευρασιας! Βλέπε Μακιντερ και Καπλαν ενδεικτικά και αντίστοιχα!

      Διαγραφή
    2. Aυτό λέω, αν και η Γερμανία και οι δορυφόροι της δεν την θέλουν για έλεγχο της Ευρασίας αλλά με αυστηρά οικονομικά κριτήρια εκμετάλλευσης του χώρου που δεν έχουν όριο, το ίδιο επιθυμεί και η Ρωσία μόνο που αυτή θέτει και όριο, έχει κάποια αυτοσυγκράτηση

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.