18/5/15

Ελληνική ιθαγένεια για 200.000 παιδιά-μετανάστες δεύτερης γενιάς

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών
Πόρτα σε χιλιάδες μετανάστες δεύτερης γενιάς, οι οποίοι είχαν μείνει στον αέρα, να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια ανοίγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.Σύμφωνα με τα Νέα, περίπου 200.000 παιδιά-φαντάσματα αναμένεται να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Η κυριότερη καινοτομία που εισάγει το σχέδιο νόμου είναι το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στην Α' τάξη Δημοτικού και της συνέχισης παρακολούθησης του σχολείου κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, και σε συνδυασμό με τη συνεχή νόμιμη διαμονή του ενός από τους γονείς του για πέντε χρόνια πριν από τη γέννησή του.

Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος νόμος Ραγκούση προέβλεπε πενταετή νόμιμη διαμονή των δύο γονέων και κτήση της ιθαγένειας με τη γέννηση. Αυτό είχε κριθεί ανεπαρκές από το Συμβούλιο της Επικρατείας και για το λόγο αυτό προστέθηκαν σωρευτικά δύο προϋποθέσεις: η παρέλευση έξι ετών μετά τη γέννηση στη χώρα, σε συνδυασμό με την εγγραφή στο Δημοτικό έπειτα από ένα χρόνο παραμονής στο νηπιαγωγείο.

Σε περίπτωση που ο γονέας ασκήσει το δικαίωμα αυτό αργότερα, τότε αυτό είναι εφικτό υπό την αίρεση ότι το παιδί παρακολουθεί το σχολείο. Με τον τρόπο αυτό εναρμονίζεται το σχέδιο νόμου με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε περίπτωση που γίνει νέα αίτηση ακύρωσης, όπως είχε γίνει και με το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις» περιέχει, επίσης, διατάξεις που αφορούν την κτήση της ιθαγένειας, όχι μόνο από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ, αλλά και για όσα έχουν απολυτήριο ελληνικού Λυκείου και είναι απόφοιτοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ, καθώς και για τα παιδιά που έχουν πάει εννιά χρόνια σε ελληνικό σχολείο (την υποχρεωτική εκπαίδευση που προβλέπει το Σύνταγμα) ή έχουν πάει Γυμνάσιο και Λύκειο.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προηγούμενη ρύθμιση του νόμου Ραγκούση προέβλεπε έξι χρόνια σχολείο, ενώ η τωρινή ρύθμιση ουσιαστικά υπαγορεύεται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, οι δύο αυτοί τρόποι περιέχονταν και σε σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τέλος, στο νομοσχέδιο έχει συμπεριληφθεί και το περίφημο άρθρο 19, το οποίο είχε αποσυρθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και με το οποίο παρέχεται προστασία στα θύματα ρατσιστικής βίας.
ΒΗΜΑ

17 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοια φούρια για την Ελληνοποίηση πρώην λαθρομεταναστών αλλά και νόμιμων μεταναστών από την σημερινή κυβέρνηση, την στιγμή που το κράτος αντιμετωπίζει πολύ πιο μεγάλα και πιεστικά προβλήματα!!!
    Και μάλιστα κανείς δεν θίγει το γεγονός ότι εδώ κόπτονται ώστε να δώσουν ιθαγένεια και ΟΧΙ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ !!!!Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά!!!Λες και τα δικαιώματα που απορρέουν από την υπηκοότητα δεν καλύπτει τους μετανάστες...Πρέπει να τους κάνουν και Έλληνες ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!
    Ακόμη και στο Η.Β. άλλο citizenship και άλλο nationality που να πάρει ευχή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ: ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ

      Αυτό ισχύει στην ελληνική νομική γλώσσα.

      citizenship = ιθαγένεια/υπηκοότητα
      nationality = εθνικότητα

      Διαγραφή
    2. Γιατί δε καταλαβαινετε? 200000+ ψήφοι για ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Δε θα χάσουν ποτέ. Καί ουδείς αντιδρά!

      FINIS GRAECIAE...

      Διαγραφή
    3. Γιατί δε καταλαβαινετε? 200000+ ψήφοι για ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Δε θα χάσουν ποτέ. Καί ουδείς αντιδρά!

      FINIS GRAECIAE...

      Διαγραφή
    4. @Nativist
      Γνωρίζω αγαπητέ. Όμως στο Ελληνικό νομικό σύστημα αναφερόμαστε και στην χώρα μας υπάρχει διαφορά.
      Στο Η.Β. δεν υπάρχει νομική διαφορά μεταξύ ιθαγένειας και υπηκοότητας για τον απλούστατο λόγο ότι η εθνικότητα δεν έχει κάποια σημασία για το κράτος.Αλλά εκεί έχουν και νομικες διαφορές ως προς ως προς τον ορισμό του νόμιμου και του παράνομου μετανάστη.

      Διαγραφή
    5. Δεν διάβασες προσεκτικά τι γράφω: Αυτό ισχύει στην ελληνική νομική γλώσσα. Οιοσδήποτε γνωρίζει ΕΛΛΗΝΙΚΟ αστικό δίκαιο το ξέρει αυτό.

      Ιθαγένεια/υπηκοότητα: Νομικός όρος προσδιορίζων την σχέση ατόμου προς το κράτος που ανήκει.

      Εθνικότητα: Πολιτισμικός όρος προσδιορίζων την σχέση ατόμου προς το έθνος, στο οποίο ανήκει (αν αυτό είναι εφικτό).

      Ασφαλώς η εθνικότητα δεν έχει σχέση με το κράτος.

      Ο ορισμός του νόμιμου και του παράνομου μετανάστη δίδεται από το ίδιο το προσδιοριστικό του επίθετο (νόμιμος/παράνομος). Παντού είναι ο ίδιος. Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις.

      Διαγραφή
    6. Αυτό που ξεκάθαρα λέω είναι ότι, η Ελληνική γλώσσα ξεκάθαρα διαφοροποιεί την έννοια της λέξης ιθαγένεια και της λέξης υπηκοότητα...Με λίγα λόγια τα νομικίστικα τερτίπια της Ελληνικής νομικής γλώσσας δεν μπορούν να αναιρούν την ίδια την Ελληνική γλώσσα.

      Όσο για τον ορισμό του νόμιμου και του παράνομου μετανάστη, αναφέρθηκα στο Η.Β. Με λίγα λόγια εγώ χαρακτηρίζομαι ως subject of her majesty ως νόμιμος μετανάστης.Είναι νομικός όρος του Αγγλικού δικαίου.Στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάλογο όρο, αλλά απλή διαφοροποίηση μεταξύ νόμιμου και παράνομου μετανάστη, χωρίς περαιτέρω χαρακτηρισμούς.

      Διαγραφή
    7. Δεν έχει καμμία σημασία η ετυμολογία, στην παρούσα περίπτωση, αλλά η νομική ορολογία. Και στην νομική ορολογία δεν υπάρχουν "τερτίπια".

      Ισχύει αυτό που έγραψα για τον νόμιμο (legal) και παράνομο (illegal) μετανάστη.

      Subject of Her Majesty είναι οι Βρετανοί υπήκοοι και οι υπήκοοι των χωρών (Dominions) που αναγνωρίζουν την βασίλισσα ως κεφαλή του κράτους των (π.χ. Καναδάς).

      Φρόντιζε να γράφεις περισσότερο ενημερωμένος.

      Διαγραφή
  2. Είναι τουλάχιστον γελοίο το νομοσχέδιο όπως άλλωστε και οι εμπνευστές του. Η γελοιότητα έγκειται στο ότι το παιδί αν δεν παρακολουθήσει την ελληνική παιδεία πως μπορεί αν θεωρείται μέτοχος του Ελληνισμού? Αν δινόταν η ιθαγένεια σε παιδιά που είχαν συμπληρώσει το 16έτος της ηλικίας τους και είχαν παρακολουθήσει καθόλη τη διάρκεια το σχολειό μάλιστα, τότε ναι να καταλάβω πως τα παιδιά αυτά έχουν δικαίωμα να γίνουν Έλληνες. Τώρα αυτό το metro δείχνει τους σκοπούς που κρύβονται πίσω από αυτό! Άλλωστε κανένας δε έχει λόγο να φοβάται αφού τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα από το Ευρωπαϊκό κατεστημένο, οποτε η όλη υπόθεση έχει διαφορετικό υπόβαθρο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἐξυπηρετεῖ τὴν Νέα Τάξι ἡ "δημοκρατική"αὐτὴ κυβέρνησι ποὺ δίνει Ἰθαγένεια σὲ κάθε καρυδιᾶς καρύδι χωρίς νὰ ρωτήση τοὺς γηγενεῖς μὲ Δημοψήφισμα.
    Σὲ ἄλλα θέματα εἶναι ἀνοιχτὴ στὰ δημοψηφίσματα.
    Ἐδῶ ὄχι,διότι γνωρίζει τὸ ἀποτέλεσμα.

    Ἰθαγένεια ΔΕΝ δίδεται σὲ ἀλλοδαποὺς,γι᾿αὐτὸ καὶ θὰ ἀφαιρεθῆ πολὺ εὔκολα,ὅταν ὡριμάση ὁ χρόνος,ὅπως δίδεται εὔκολα.
    Ἡ Ἰθαγένεια εἶναι σχέσις αἵματος.

    Μὲ τὸν καιρὸ θὰ δώσουν καὶ στοὺς γονεῖς ἰθαγένεια,καὶ ἐπειδὴ εἶναι μουσουλμᾶνοι θὰ γεννοβολοῦν ,θὰ γεμίσουμε τζαμιὰ καὶ θὰ χαθοῦμε.
    Σκοπὸς τους εἶναι ἡ Ἐθνικτονία καὶ εἶναι ἔνοχοι ὅλοι οἱ πολιτικοὶ καὶ ὁλοι οἱ Ἰθύνοντες ,Στε καὶ λοιποί.

    Καθῆστε ἀκόμη στὸν καναπὲ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Oι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ επί δεκαετίες αποτελούσαν ένα λόμπυ που με όχημα την ιδεολογία της ευρωπαϊκής αριστεράς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινιόταν εντός, εκτός και επί ταυτά της εκάστοστε εξουσίας και καταλάμβανε καλοπληρωμένες δημόσιες θέσεις. Για αυτό, ακόμα και σήμερα, οι δυνάμεις τους μέσα στον λαό είναι ανύπαρκτες, η μόνη σχέση που έχουν με τον λαό είναι η ψήφος απελπισίας που πήραν.
    Ο Σύριζα ως κυβέρνηση από την μια προωθεί την ατζέντα που είχε ως κόμμα του 3% και από την άλλη, σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την πλειοψηφία του κόσμου εμφανίζεται διστακτικός και συμπλεγματικός , οποιοδήποτε σοβαρό δεξιό κόμμα της Ευρώπης αν ήταν στη θέση του Σύριζα θα είχε κάνει πολύ περισσότερα, με αριστερό, κοινωνικό πρόσημο, πράγματα. Επιπλέον, επειδή δεν είναι οι σκλάβοι που δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο εκτός από τις αλυσίδες τους, κάθε άλλο, την οποιαδήποτε αναγκαία αλλαγή και απόφαση την θεωρούν ως απειλή για τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα. Κατά κάποιο τρόπο είναι οι "φιλήσυχοι νοικοκυραίοι" της αριστεράς στην εξουσία, είναι αυτό δηλαδή για το οποίο χλευάζαν τους δεξιούς. Ακόμα και στην σχέση κράτους -έθνους έχουν τις ίδιες απόψεις με τους δεξιούς και δη τους νεοφιλελεύθερους, και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι το έθνος είναι δημιούργημα του κράτους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, δηλαδή σήμερα είσαι Έλληνας εδώ και αύριο Γερμανός στην Γερμανία αν αποφασίσεις ή αναγκαστείς κυρίως, να ζήσεις εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στον Κωνσταντίνο Γλίξμπουρκ και τα παιδιά του, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και απέκτησαν ελληνική παιδεία, θα δώσουν ιθαγένεια; Γιατί ο γιος ή ο απόγονος ενός εγκληματία (πολλούς κυρίως Αλβανούς άνοιξαν τις φυλακές για να μας τους στείλουν σαν "πρόσφυγες") να παίρνει την ελληνική ιθαγένεια κι ένας που δεν βαρύνεται με εγκληματικό παρελθόν (κατά τον ποινικό κώδικα) να μην αποκτά την ιθαγένεια; Αυτό για σας είναι η καλώς νοούμενη δημοκρατία, συριζογενείς και αναρχοτραφείς; Θέλετε μιαν Ελλάδα, με τέτοιους ανήθικους νόμους, στα δικά σας μέτρα. Μια χώρα αμπέλι ξέφραγο για να μπορείτε να επιπλέεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του ανέκαθεν είχαν ελληνική ιθαγένεια, ακόμη και στα διάστημα 1923-1935, που η οικογένεια ήταν έκπτωτη και αυτοεξόριστη. Διατήρησαν την ιθαγένεια μετά το αρνητικό γι αυτούς δημοψήφισμα του 1974 (το επίσημο ελληνικό διαβατήριο του Κωνσταντίνου τον προσδιόριζε ως "Κωνσταντίνο, πρώην βασιλέα των Ελλήνων"), μέχρι το 1994, που αίφνης τους αφαιρέθηκε η ιθαγένεια και το διαβατήριο, διότι δεν έχουν επίθετο. Το ότι ο πάππος του ήταν αρχιστράτηγος στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, το ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν στην Ελλάδα από το 1863 κι έχουν συνδέσει την ιστορία των με την χώρα μας, φαίνεται ότι δεν μετρά. Έξω από το Καλλιμάρμαρο, εκεί που αναγράφουν τους χρυσούς ολυμπιονίκες, γράφει: "1960, Ρώμη, χρυσό ιστιοπλοΐας το .... σκάφος "Γλάρος" και το πλήρωμά του (!!) Ανήκουστη μικροπρέπεια και ξεφτίλα.

      Σαφώς και είμαι αντίθετος στο να δίδεται ελληνική υπηκοότητα σε απογόνους ανθρώπων που εισήλθαν λάθρα στην χώρα. Στην Ελλάδα, ανέκαθεν ίσχυε η αρχή του αίματος ( jus sanguis) και αυτό πρέπει να διατηρηθεί αυστηρώς, επειδή είμαστε ολιγομελής λαός. Διαφορετικά θα εκλείψομε.

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O syntrofos Petros konstantinou posa pernei apo ta memmetia gia to keerfa??Kanenas ma kanenas den dierotithike? Episis pos o syntrofos kamenos tha ton psifisei auton ton nomo????? tha ekviasei tin kyvernisi I tha strogylokathisi o kolos tou stin Ypourgiki karekla?? Edo sas thelo olous?? Oso afora To Tsyriza einai ena antheliniko diethnistiko komma. Den pisteuei stin Ellada opos kai to KKe ston Emfylio kai apo prine edone Makedonia thraki kai Ipeiros stous geitones....Kati trexei sta gyftika gia tous Tsyprites proin knites..

    Plaka plaka ELLAS ELLAS kai Pali Vasilias...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παράκληση προς όλους τους χρήστες:

    Όταν τα σχόλιά σας παρουσιάζονται πάνω από μία φορά, καλό θα ήταν να σβήνετε (ακυρώνετε) τα επί πλέον, ώστε να διευκολύνεται η ανάγνωση.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.