23/5/15

Εξοπλιστική "αυτάρκεια" μέχρι το 2023 ανακοίνωσε ο Ερντογάν και στην Ελλάδα "τα παιδία παίζει"

Image
Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Το πρώτo διαστημικό κέντρο της Toυρκιας τέθηκε σε λειτουργία  κατα τη διάρκεια τελετής στο πλαίσιο του Δορυφορικού Πρόγραμματος  Göktürk-1 στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.«Η εγκατάσταση αυτή είναι το πρώτο μας βήμα στο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.Ο Göktürk-1 φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος δορυφόρος αναγνώρισης και παρακολούθησης της Τουρκίας.

Μιλώντας στο ''Κέντρο Ολοκλήρωσης και Δοκιμών Διαστημικών Συστημάτων'' της τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AS -TUSAŞ) που βρίσκεται στην Αγκυρα, ο κ Ερντιγάν έκανε αναφορά στη σημασία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Εξάρτηση 80% το 2003-Αυτάρκεια το 2023

''Μπορούμε να πούμε ότι το μεγαλύτερο άλμα στην αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία ξεκίνησε το 2003. Πρέπει να έχουμε αυτάρκεια. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια ανεξάρτητη Τουρκία.'', είπε ο κ Ερντογάν. Η χώρα μας, πρόσθεσε, το 2002 ήταν εξαρτημένη από το εξωτερικό σε ποσοστό 80% των αναγκών της αμυντικής βιομηχανίας. Σήμερα, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 45%. Στόχος μας είναι να μεταφέρει σχεδόν το 100% με την απάλειψη της εξάρτησης από το εξωτερικό το 2023. Φυσικά, το έργο μας, σημείωσε,  θα είναι από κοινού με διεθνείς εταιρείες.Πρέπει να συνεχίσουμε και να αυξήσουμε την υποστήριξή μας προς την αμυντική βιομηχανία''.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στο Κέντρο Ολοκλήρωσης και Δοκιμών Διαστημικών Συστημάτων της TUSAŞ είπε :

«Αυτή η εγκατάσταση έχει για μας πραγματικά την ιδιότητα ενός βήματος στο διάστημα. Η Τουρκία που έχει εισαγάγει καινοτομίες σε πάρα πολλά πεδία εδώ και 12 χρόνια το κάνει τώρα στο πεδίο των διαστημικών ερευνών». Η συναρμολόγηση και  εκτέλεση των περιβαλλοντικών δοκιμών του πρώτου εγχώριου  δορυφόρου της Τουρκίας, Turksat 6Α αναμένεται να γίνει εκεί υπό την εποπτεία  διαφόρων θεσμικών οργάνων, όπως το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK) και οι αμυντικές εταιρίες ASELSAN και TAI.Περαιτέρω, όλα τα μηχανικά, θερμικά, ακουστικά και  ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος δοκιμές πιστοποίησης κατά τα διεθνή πρότυπα θα εκτελεστούν εκεί. Το κέντρο θα χρησιμοποιείται επίσης για  διεθνή διαστημικά προγράμματα που συνεργαζεται η ΤUSAS.
Μια από τις πρώτες 10 χώρες που θα παράγει  δικά της συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας

"Όταν Turksat 6Α θα έχει ολοκληρωθεί, η Τουρκία θα γίνει μια από τις πρώτες 10 χώρες που θα ειναι σε θέση να παράγει τα δικά της συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας", είπε ο Υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίας κ. Feridun Bilgin  και πρόσθεσε λοτι το Κέντρο  θα γίνει ένας από τους λίγους διεθνείς φορείς στον τομέα των υπηρεσιών συναρμολόγησης, ενσωμάτωσης και δοκιμής των διαστημικών συστημάτων.Ο κ. Bilgin ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο της θεμελίωσης της  Υπηρεσίας Διαστήματος της Τουρκίας, η οποία θα συντονίσει όλες τις σχετικές δραστηριότητες στο χώρο της βιομηχανίας.Σημειωσε ακόμα  ότι Τούρκοι μηχανικοί έχουν αποκτήσει εμπειρία στο σχεδιασμό δορυφόρων, την οργανωση παραγωγής και των σχετικών δραστηριοτήτων στη Γαλλία και την Ιαπωνία και έχουν αποκτήσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για την παραγωγή των δορυφόρων που ξεκίνησε από Turksat, Δήλωσε επίσης ότι η δοκιμή του Göktürk-2  διεξήχθη στη Γαλλία, γιατί απότην  Τουρκία λείπει ένα τέτοιο κέντρο. «Με την ίδρυση του κέντρου αυτού, δεν θα πρέπει να στείλνονται πλέον δορυφόροι μας στο εξωτερικό για τις δοκιμές», πρόσθεσε ο κ. Bilgin.

Οι δορυφορικές δοκιμές στο Κέντρο θα γίνονται σε ένα αποστειρωμένο χώρο, προκειμένου να εντοπίσει πιθανές ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις και να επιβεβαιώσει ότι το σύνολο του εξοπλισμού του δορυφόρου δουλευει αρτια συνεργαζόμενο μεταξύ του χωρις ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδρασεις.Θα γίνονται επίσης δοκιμές δόνησης ,έλεγχοι σε δεξαμενές καυσίμων, ηλιακούς συλλέκτεςκλπ Ο δορυφόρος θα είναι έτοιμος για παράδοση στην εκτοξευτή μόνο αφού οι περιβαλλοντικές και επιχειρησιακές δοκιμές είναι επιτυχείς και οι σχετικές τέτοιες φάσεις έχουνδιεξαχθεί ομαλά χωρίς προβλήματα

Στη φωτογραφία ο Τουρκος Πρόεδρος Ερντογάν και οι άλλοι επίσημοι καθώς και τεχνικοι,  φορώντας ειδική ομοιόμορφη στολή από πάνω εως κατω σε μια περιήγηση στο ''Κέντρο Ολοκλήρωσης και Δοκιμών Διαστημικών Συστημάτων''.

OnAlert

4 σχόλια:

  1. Χρόνια τώρα ακούω για την φούσκα της τουρκικής οικονομίας, για την διάλυση της Τουρκίας κλπ., αλλά εγώ άλλα βλέπω. Και τα παραπάνω, αλλά και τούτο και διάφορα άλλα, με δανεικά τα κάνει άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία μου θυμίζει την "ισχυρή" Ελλάδα του 2000-2004 που έλεγαν οι Σιμίτης και Καραμανλής...
    Πάντως η Τουρκία έχει και άλλες πηγές χρηματοδότησης πέρα από τις κλασσικές, που είναι μάλλον "περίεργες"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμμία σχέση με την "ισχυρή" Ελλάδα του 2000-2004, που έλεγε ο Σημίτης, όχι ο Καραμανλής, διότι αυτή ήταν ήδη χρεοκοπημένη, η δε παραγωγή της κοντά στο 0. Τα μόνα έργα που έγιναν την περίοδο εκείνη ήταν τα ολυμπιακά, τα οποία έδωσαν στην οικονομία της χώρας την χαριστική βολή.

      Διαγραφή
    2. Θα διαφωνήσω...Και ο κύριος Καραμανλής έλεγε το 2004 για ισχυρή Ελλάδα στην έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων και για "θωρακισμένη" οικονομία.Τέλος πάντων αυτά είναι σχετικά.
      Η συζήτηση γίνεται γύρω από την Τουρκία, η οποία έχει και αυτή τα προβλήματα της.Το γεγονός ότι έχει μία κάποια παραγωγή δεν σημαίνει ότι η παραγωγή της έχει σοβαρή βάση και σας το λέω αυτό ως άτομο που πέρασε λίγο από το εργοστάσιο της FIAT στην Τουρκία...Στα περισσότερα από αυτά που παράγει η Τουρκία, γίνεται απλή συναρμολόγηση από εξαρτήματα που έρχονται από το εξωτερικό και σχέδια προϊόντων τα οποία επίσης είναι προϊόν έρευνας και ανάπτυξης άλλων χωρών.Άρα σε μία ενδεχόμενη οικονομική δυσπραγία στην Τουρκία, οι εταιρίες αυτές μπορεί να φύγουν χωρίς να έχει την δυνατότητα η Τουρκία για να συνεχίσει την παραγωγή.Αν δεν μπορείς να αναπτύξεις τεχνογνωσία, τότε ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙΣ ουσιαστικά!!!Βασικός κανόνας της βιομηχανίας από απαρχής της.Βέβαια κάνουν προσπάθειες, αλλά αυτές δεν έχουν αποδώσει ακόμη.
      Και κάτι που δεν αναφέρετε...Η Ελλάδα του 2004 ήταν χρεοκοπημένη αλλά δεν το ήξερε...Κάτι το οποίο μπορεί να ισχύει και σήμερα για τη Τουρκία σύμφωνα με πολλές οικονομικές αναλύσεις...Αλλά η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα ότι φέρνει παράνομο χρήμα στην χώρα, το οποίο δεν εμφανίζεται καν στις ροές χρημάτων από και προς την χώρα, από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.Για αυτό αναφέρω και ως περίεργες αυτές τις πηγές χρηματοδότησης.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.