29/5/15

Για τα 30 χρόνια της σημαίας Ελληνικό σχέδιο θα κοσμήσει το επετειακό νόμισμα της ΕΕ

Ελληνικό σχέδιο θα κοσμήσει το επετειακό νόμισμα της ΕΕ  
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Έλληνας δημιουργός κέρδισε τον διαγωνισμό της ΕΕ για το επετειακό νόμισμα των δύο ευρώ που θα εκδοθεί με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων από την υιοθέτηση της σημαίας της ΕΕ με τα δώδεκα αστέρια.
Ο γλύπτης Γιώργος Σταματόπουλος σχεδίασε το νόμισμα που δείχνει ανθρώπινες φιγούρες να χορεύουν σε κύκλο γύρω από τη σημαία της ΕΕ.

Το ελληνικό σχέδιο επελέγη έπειτα από έναν ηλεκτρονικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον οποίο συμμετείχαν κάπου 100.000 άνθρωποι.

Το ευρώ που σχεδίασε ο κ. Σταματόπουλος συγκέντρωσε περίπου το 30% των ψήφων, διευκρίνισε η Επιτροπή.

Πάντως, δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα ή ξαφνική επέλαση φιλελληνισμού πίσω από την επιλογή, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς η εθνικότητα κάθε σχεδίου δεν είχε αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Η μπροστινή όψη του νομίσματος που επέλεξαν οι πολίτες της ΕΕ αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον δημιουργό του, «δώδεκα αστέρια που μεταμορφώνονται σε ανθρώπινες φιγούρες που υποδέχονται τη γέννηση μίας νέας Ευρώπης».

«Περίπου 75 εκατομμύρια κέρματα με αυτό το νέο σχέδιο θα τυπωθούν από τις 19 χώρες της ευρωζώνης και θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα πορτοφόλια των πολιτών στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου αυτού του έτους», διευκρίνισε η Επιτροπή.

Είναι η τέταρτη φορά που οι χώρες της ευρωζώνης ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να εκδώσουν ένα αναμνηστικό νόμισμα που θα φέρει το ίδιο, κοινό σχέδιο στην όψη του ενιαίου νομίσματος.

Η πρώτη φορά ήταν το 2007, για την 50ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η δεύτερη, το 2009, γιόρταζε τα δέκα χρόνια της ευρωπαϊκής και νομισματικής ένωσης, ενώ η τρίτη, το 2012, ήταν για τη δέκατη επέτειο της εισαγωγής χαρτονομισμάτων και νομισμάτων σε ευρώ.

Η σημαία με τα δώδεκα χρυσά αστέρια που παρατίθενται σε κύκλο, μέσα σε μπλε φόντο, έγινε την 1η Ιανουαρίου 1986 το σύμβολο των ευρωπαϊκών θεσμών.

Τα αναμνηστικά κέρματα θα είναι όλα των δύο ευρώ και προορίζονται να κυκλοφορήσουν στο σύνολο της επικράτειας της ευρωζώνης.

Για την Ελλάδα η σημερινή ημέρα είναι η 36η επέτειος από την υπογραφή της συμφωνίας προσχώρησής της στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).


Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

  1. Η προτασή μου για το επετειακο νόμισμα είναι η παρακάτω:

    https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ7EFNCJ9Ilu_YwIB-Vkfyh8dZeWoH8r5zRNKkqCOxM4O0ZkseppA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.