30/5/15

Π. Λαφαζάνης: «Εθνικά ωφέλιμος για την Ελλάδα και αναγκαίος για την Ευρώπη ο νέος ρωσικός αγωγός»

Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα τον Μάρτιο 2015. Πηγή: EPA/Vostock-photo
Απόλυτα αναγκαίος για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και εθνικά ωφέλιμος για την Ελλάδα είναι ο νέος ρωσικός αγωγό φυσικού αερίου “Greek Stream”, που θα περνά από την Ελλάδα, δηλώνει o Έλληνας υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik. Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης σημειώνει ότι η υπογραφής της σχετικής συμφωνίας δεν αποκλείεται να γίνει στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης 18 με 20 Ιουνίου, όπου θα παρευρεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πολυμελής υπουργική αντιπροσωπεία.
ΕΡ.: Ποιες ρωσικές εταιρείες θα μπορούσαν κατά την άποψή σας να συμμετάσχουν στο ρωσοευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ για την κατασκευή του αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα;
ΑΠ: Νομίζω ότι η Ρωσία έχει πολλές και αξιόπιστες εταιρείες, οι οποίες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν πολύ σημαντικά στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του αγωγού στην Ελλάδα. Δεν θα είμαι εγώ, βεβαίως, αυτός που μπορεί να κάνει την επιλογή της ρωσικής εταιρείας. Αυτό είναι θέμα, πρώτα απ’ όλα της ρωσικής κυβέρνησης, και φαντάζομαι πως θα απασχολήσει, τη ρωσική δημόσια ζωή. Δε νομίζω, όμως, ότι αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή σε σχέση με τον αγωγό.
 ΕΡ.: Ο νέος αυτός αγωγός θα μπορούσε άραγε να γίνει ανταγωνιστικός στον Trans Αdriatic Pipe (TAP);
ΑΠ: Όχι, ο αγωγός αυτός, ο οποίος θα ξεκινήσει από τη Ρωσία, θα περάσει τη Μαύρη Θάλασσα, την Τουρκία, θα διασχίσει και την Ελλάδα, δε νομίζω ότι είναι ανταγωνιστικός με τον TAP. Κάτι άλλο θα έλεγα. Ο TAP είναι ο αγωγός, ο οποίος θα περάσει από την Ελλάδα βέβαια, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις μεγάλες ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών και λαών σε φυσικό αέριο. Χωρίς τον αγωγό με το ρώσικο φυσικό αέριο δεν μπορεί να καλυφθούν οι ανάγκες στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Κεντρική Ευρώπη θα έλεγα. Ο καθένας από αυτούς τους αγωγούς έχει να παίξει το δικό του ρόλο. Και οι δύο αυτοί αγωγοί χρειάζονται. Θα έλεγα μάλιστα, ότι ο ρωσικός αγωγός, ο οποίος θα παρακάμψει τον ουκρανικό δρόμο, είναι απολύτως απαραίτητος για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Επομένως, πρέπει να είναι καλοδεχούμενος απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά από τους ευρωπαϊκούς λαούς, οι οποίοι καταλαβαίνουν την ανάγκη να έχουν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου και φυσικά σε χαμηλές τιμές.

Χρήσιμος και αναγκαίος ο ρωσικός αγωγός

ΕΡ.: Πώς είδαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την ελληνική απόφαση να διέλθει ο αγωγός από την Ελλάδα;
ΑΠ.: Δυστυχώς, η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν αρνητική όσον αφορά των ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου. Αυτή τη θέση την διατύπωσε η αμερικάνικη πλευρά επισήμως, και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με δική του πρωτοβουλία ο αμερικανός υπεύθυνος για την ενέργεια με εμένα προσωπικά. Εμείς ακούμε βεβαίως την άποψη και τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά θεωρούμε ότι ο αγωγός αυτός με το ρώσικο φυσικό αέριο είναι χρήσιμος για την Ελλάδα, είναι εθνικά ωφέλιμος, είναι ωφέλιμος για τη συνεργασία, τη σταθερότητα στην περιοχή μας, θα προσφέρει ενεργειακή επάρκεια, ασφάλεια και σταθερότητα. Επομένως, για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε υπέρ αυτού του αγωγού, θέλουμε να περάσει από το ελληνικό έδαφος, θεωρούμε ότι είναι προσφορά προς όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς σε όλη την Ευρώπη, και δεν συμφωνούμε καθόλου με την άποψη των Αμερικανών επ’αυτού του θέματος.
ΕΡ.: Υπάρχουν μέχρι στιγμής κάποια στοιχεία για το πόσο μεγάλες θα μπορούσαν να είναι οι επενδύσεις της Ελλάδας στο συγκεκριμένο πρότζεκτ ή μήπως ακόμα είναι νωρίς;
ΑΠ.: Δεν έχει γίνει τέτοια ακόμα συζήτηση για το πώς θα επιμεριστεί η συνολική επένδυση, στα μέρη τα οποία θα συμβάλλουν, αλλά αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι η κατασκευή του αγωγού στο ελληνικό έδαφος θα κοστίσει περίπου 2 δις ευρώ, θα υπάρξουν περίπου 20.000 θέσεις εργασίες, πράγμα σημαντικό για τη χώρα μας, που μαστίζεται από μεγάλη ανεργία. Και ασφαλώς, στο στάδιο κατασκευής, θα υπάρξουν όχι μόνο οι δραστηριότητες για την κατασκευή του αγωγού, αλλά και ένας δακτύλιος άλλων δραστηριοτήτων.

Στην Αγία Πετρούπολη πιθανότατα η υπογραφή της συμφωνίας

ΕΡ.: Πότε υπολογίζετε ότι θα υπογραφτεί η συμφωνία;
ΑΠ.: Είμαστε στη φάση της μελέτης και του σχεδιασμού του αγωγού, η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό ελπίζουμε να υπογραφεί σύντομα, δεν αποκλείω η υπογραφή αυτή να γίνει στο Οικονομικό φόρουμ, στην Πετρούπολη 18 με 20 του Ιουνίου. Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος για αυτή την ημερομηνία, αλλά δεν αποκλείω ότι μπορεί, ενδεχομένως να είμαστε έτοιμοι και τότε να υπογράψουμε μία συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και την Ρώσικη Ομοσπονδία για τον αγωγό.
ΕΡ.: Η ελληνική πλευρά δεν έχει απαντήσει ακόμα στη ρωσική πρόσκληση για τη συμμετοχή της στο Φόρου. Γνωρίζετε αν τελικά θα έρθει ο κύριος Τσίπρας στη Αγία Πετρούπολη;
ΑΠ.: Βεβαίως έχουμε απαντήσει θετικά στην παρουσία μας στο Φόρουμ και η παρουσία της Ελλάδας θα είναι πάρα πολύ ουσιαστική. Ο Πρωθυπουργός της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το παρόν, μαζί με πολυπληθή κυβερνητική αντιπροσωπεία υπουργών. Θα είμαι και εγώ στο Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη και θα συμμετέχω στη συζήτηση που θα γίνει εκεί για ενεργειακά θέματα. Θα είναι και άλλοι υπουργοί. Νομίζω ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα θα έχει πάρα πολύ ουσιαστική εκπροσώπηση στο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο είναι σημαντικό όχι μόνο από άποψη οικονομική αλλά και ως πολιτική διάσταση. 
Sputnik

6 σχόλια:

  1. Α ρε Παναγιώτη...Όταν πρόκειται για την Ρωσία το χαμόγελο φτάνει μέχρι τα αυτιά!!!!Ούτε ερωτευμένος να ήσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. A re overlord821.
    Πόσο ωραία τα τονίζεις,αλλά δεν μας λες τι γνώμη σου σχετικά με τον αγωγό.
    Είναι Ωφέλιμος για την χώρα μας η όχι?.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι ωφέλιμος ή όχι δεν μπορώ να το ξέρω με σιγουριά.Να μία όμως άποψη που είναι πολύ κοντά στην δική μου.
      http://www.defence-point.gr/news/?p=129735

      Παρόλα αυτά η παρατήρηση μου συνεχίζει...Ο Λαφαζάνης από τότε που τον θυμάμαι πάντα είχε μία δυσκοίλια έκφραση στην φάτσα του...Όταν όμως μιλάει με Ρώσο...Άλλος άνθρωπος...

      Διαγραφή
    2. Κώστα,
      το αν ο αγωγός είναι ωφελιμος επισκιαζεται από τη συμπεριφορά του Λαφαζανη η οποία δυναμιτίζει τις σχέσεις της χώρας μας με τους συμμάχους της.
      Αν επιθυμεί ρήξη και σε αυτό το πεδίο να μας το πει.

      Overlord 821,
      Ο Λαφαζανης είναι υπουργός της πρώτης αριστερής κυβέρνησης και επισκέπτεται τη ν κοιτίδα των ιδεολογικων του καταβολών, ως εκτελεστική εξουσία πλέον.
      Έτσι εξηγούνται και οι υποκλισεις.

      Διαγραφή
    3. Nαι μωρέ το ξέρω...Επίτηδες το γράφω για να τονίσω το πόσο ιδεολογικά τυφλωμένοι είναι κάποιοι άνθρωποι...Εδώ θυμάμαι πριν λίγο καιρό σχεδόν προσκύνησε τον Ρώσο ολιγάρχη...Δηλαδή παρότι ιδεολογικά ο τύπος ήταν τελείως αντίθετος με αυτά που πιστεύει ο Λαφαζάνης, και μόνο που είναι Ρώσος τον βλέπει διαφορετικά...

      Διαγραφή
  3. Καθιστε φρόνημα μην σκασει κατά δω καμμια οστεοθηκη με Λενιν inside και δεις πολλους υπουργους να προσκυνάνε γονυπετείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.