29/5/15

Σαν σήμερα πάρθηκε η Πόλη

του Αντώνη Λαμπίδη

Σαν σήμερα πάρθηκε η Πόλη απ᾿ τον σουλτάν Μεμέτη στο 1453, μέρα Τρίτη, βγαίνοντας ο ήλιος.

[...]
Σαν ένα μπουρίνι, που με μιας μελανιάζει ο ουρανός και γίνεται η μέρα σα νύχτα κι’ ακούγονται από μακρυά βροντές κι’ αστροπελέκια, και σε λίγο ξεσπά ο δρόλαπας, κι’ ο φόβος σφίγγει κάθε καρδιά, από του πουλιού που κελαϊδούσε πριν από λίγο, ίσαμε του λιονταριού, πούνε καμωμένη απ᾿ ατσάλι, έτσι ξέσπασε απάνω στη γερασμένη την Πόλη ο σίφουνας κα την έκανε στάχτη. Μέσα σε 55 μέρες χάθηκε ό,τι γίνηκε σε χίλια χρόνια.
[...]Οι Τούρκοι μπαίνανε σαν ποτάμι αφρισμένο από τα κάστρα κι’ από την πόρτα. Οι Χριστιανοί απελπισμένοι πέφτανε με σφαλιχτά μάτια απάνω τους, κ’ έγινε τέτοιος σκοτωμός, που το αίμα έτρεχε να κολυμπήση δαμάλι. Ο βασιλέας, παραμιλώντας απ᾿ την απελπισιά του, χύμηξε στην πόρτα με τα παλληκάρια του κ’ έπεσε μέσα στο πειό πηχτό τουρκομάνι, βαρώντας με το σπαθί του. [...] Ο βασιλιάς βλέποντας πως απόμεινε μονάχος ζωντανός, φώναξε: «Δεν υπάρχει Χριστιανός να κόψη το κεφάλι μου!» Την ίδια την στιγμή τον βαρέσανε δυο Τούρκοι, ο ένας στο πρόσωπο κι’ ο άλλος στον ώμο. Το κορμί του κύλησε κι ανακατεύτηκε μέσα στο σωρό πώφραξε την πόρτα.
[...]
Το μαχαίρι κι η φωτιά βάσταξε τρία μερόνυχτα [...]
Όλη τη μέρα σφάζανε. Τόσο μουσκεμένη ήτανε η γης, πώλεγες πως έβρεξε αίμα, κι’ όπου έβρισκε χαντάκι το αίμα έτρεχε σα νάτανε βροχονέρι. Τα κουφάρια τα ρίχνανε στο μπουγάζι του Βοσπόρου, και το ρέμα τα κατρακυλούσε σα νάτανε πεπόνια […].
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.