25/5/15

Εργαζόμενοι ή ιδιοκτήτες της ΕΡΤ;

του Μιχάλη Αλεξανδρίδη
Αν μη τι άλλο, η κυβέρνηση είναι αντισυμβατική. Αυτό, θα ήταν διασκεδαστικό για κάποιον που δεν υφίσταται στην ζωή του τις επιπτώσεις μιας τέτοιας λειτουργίας.
Η κ. Κωνσταντοπούλου, επί παραδείγματι, δεν είναι, γραφική αλλα επικίνδυνη όταν φτάνει στο σημείο να επικρίνει on camera ανώτατο αξιωματικό της αστυνομίας επειδή- κατόπιν εντολών- δεν επιτρέπει πορεία διαμαρτυρομένων διαδηλωτών να φτάσει στο Μαξίμου.

Πέραν του ότι η πρόεδρος μιας από τις τρεις συνταγματικά κατοχυρωμένες εξουσίες, της νομοθετικής, υπερβαίνει το ρόλο της και καταπατά τη διάκριση που αποτελεί θεμέλιο λίθο των κοινοβουλευτικών καθεστώτων, δίνει και ένα παράδειγμα δημόσιας συμπεριφοράς. Όταν η πρόεδρος της βουλής, συμπεριφέρεται προς την αστυνομία με αυτόν τον τρόπο, τι θα κάνει ο καθημερινός διαδηλωτής, που νιώθει πως πνίγεται από το δίκιο του;

Η άλλη «αντισυμβατική» περίπτωση, είναι ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Η αγωνία του να διακριθεί και να πλασαριστεί ως παίκτης παγκόσμιου βεληνεκούς, τον έχει οδηγήσει σε συμπεριφορές που κάνουν κακό στην υπόθεση που υποτίθεται ανέλαβε, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να τον αποσύρει από την διαπραγματευτική ομάδα.

Μετά από απουσία λίγων ημερών, επανήλθε πρόσφατα προσφέροντας το αλαλούμ με τον ΦΠΑ και την περίφημη δημόσια παραδοχή ότι «μαγνητοσκόπησε τη σύνοδο της Ρίγας».

Η τρίτη τραγική- γραφική περίπτωση, είναι ο υπουργός άμυνας ο οποίος μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντήσει τον αμερικανό ομόλογό του ενώ του είχε διαμηνυθεί από πριν, ότι το ραντεβού αναβάλλεται. Το γιατί, είναι μια άλλη υπόθεση και έχει να κάνει με τη γενικότερη συμπεριφορά του κ. Καμμένου, αλλά, το θέμα, εν προκειμένω, δεν είναι αυτό. Ποιον εκθέτει ο υπουργός όταν πραγματοποιεί ταξίδι για υψηλή συνάντηση στις ΗΠΑ, ενώ η συνάντηση έχει ακυρωθεί;

Προβληματίζουν, επίσης οι περιπτώσεις Μπαλτά και Παρασκευόπουλου. Ο πρώτος επικρίνεται για ταχεία οπισθοδρόμηση της παιδείας και ο έτερος κατηγορείται ότι νομοθέτησε τη υποδείξει καταληψιών, αντιεξουσιαστών και φυλακισμένων. Αμφότεροι έδειξαν να αδιαφορούν προκλητικά για τα «θέλω» της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Αυτά και άλλα παραδείγματα (Κατρούγκαλος, Βούτσης, Λαφαζάνης), δεν φανερώνουν κυβερνητική απειρία, αλλά μια άρρωστη αντίληψης για το κράτος- λάφυρο στα χέρια των νικητών

ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Την ίδια αντίληψη έχουν και οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως  «οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ», που πιστεύουν πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση υπάρχει για να έχουν αυτοί και μόνον εργασία, στην οποία κάποια στιγμή θα προσπαθήσουν να βάλουν τα παιδιά τους ή τους στενούς τους φίλους.

Η αβελτηρία του Σαμαρά- με την ανοχή του Βενιζέλου- να κλείσει την ΕΡΤ έδωσε επιχειρήματα και εξιλέωσε ένα σώμα εργαζομένων που είχε συγκεντρώσει την κοινωνική δυσαρέσκεια για τα προνόμια που απολάμβανε, χωρίς να το αξίζει, και τον ελλιπή τρόπο με τον οποίο ασκούσε την εργασία του σε βάρος του κοινωνικού σώματος. Το κακό ήρθε να αποτελειώσει το ανεκδιήγητο δίδυμο Καψή- Προκοπάκη.

Σε μια σοβαρή χώρα, τα προαναφερθέντα πρόσωπα, όπως και η σημερινή κυβέρνηση, υπέχουν και νομικών ευθυνών που επέτρεψαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατάληψη δημοσίου χώρου, κατοχή δημόσιου εξοπλισμού και εκπομπή ραδιοτηλεοπτικού σήματος παρανόμως. Στην Ελλάδα όμως, η μεν κυβέρνηση τους πλήρωνε τον υπέρογκο λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ η τότε αντιπολίτευση τους χρησιμοποίησε τα μάλα και τους εκθείαζε υποσχόμενη την δικαίωσή τους μόλις κερδίσει τις εκλογές.

Στην δήθεν «ελεύθερη ΕΡΤ», εκτράφηκε μια στρέβλωση που δεν έχει καμιά σχέση όχι μόνο με την αντικειμενική ενημέρωση αλλά, ούτε καν με την ενημέρωση. Ένα αμάλγαμα παλαιών (κυρίως πασοκοθρεμμένων συνδικαλιστών που μετακόμισαν με χαρά στο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκοντας ευήκοα ώτα και προοπτική νέου βολέματος), που συνυπήρξαν απρόσκοπτα με έναν εσμό αντιεξουσιαστών, ακροαριστερών, αναρχοΣΥΡΙΖΑιων, παραμυθιασμένων, απελπισμένων. Όλοι αυτοί, συμφώνησαν στο να μοιράσουν μεταξύ τους την πίτα, και να αποφασίζουν μόνοι τους το τι και πώς, αφήνοντας σε εμάς- τους υπόλοιπους- μόνον έναν ρόλο: Το να τους πληρώνουμε.

Δεν τους έφτασε δηλαδή που η νέα κυβέρνηση τους επαναφέρει όλους στην δουλειά τους, αλλά θεωρούν ως εκ των ων ουκ άνευ:

Να εισπράξουν τους μισθούς που θα έπαιρναν αν δεν ήταν απολυμένοι επί δυο χρόνια.
Να απολυθούν εκείνοι από τους πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ που εργάστηκαν στην ΝΕΡΙΤ και στην θέση τους να προσληφθούν οι φίλοι τους που τους συμπαραστάθηκαν- αλληλέγγυους τους ονομάζουν.
Να καταλάβουν οι ίδιοι τις διευθυντικές θέσεις και να αποφασίζουν κατά το δοκούν τον τρόπο διάθεσης των πόρων που προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος.
Όποιος πιστεύει πως όλα αυτά θα γίνουν για το συμφέρον των πολιτών και προς όφελος της κοινωνίας στο όνομα της οποίας δήθεν δρουν, πλανάται πλάνην οικτράν. Δεν θα χρειαστεί παρά ελάχιστος χρόνος, για να διαλυθεί κάθε αμφιβολία επ αυτού.

Το «μπουκάρισμα» πριν λίγες ημέρες στο κτίριο της ΕΡΤ και ο προπηλακισμός από τους «αγωνιστές» των μη αρεστών εργαζόμενων, είναι ενδεικτικό αυτού που θα ακολουθήσει.

Είναι πλέον σαφές, πως έχουμε να κάνουμε με ένα παρωχημένο, αναχρονιστικό μίγμα ανθρώπων με συμπλέγματα, τα οποία δημιουργεί η δημοσιότητα που προσφέρει το γυαλί και το μικρόφωνο, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες ικανότητές τους και την εμμονική τους επιθετικότητα απέναντι σε εκείνους που τους έβαλαν από το παράθυρο στην ΕΡΤ.

Υπάρχουν, βεβαίως, και οι «ήσυχοι» ή οι «ακόλουθοι» που περιμένουν, απλώς, να «ανοίξει το μαγαζί», για να εισπράττουν το μισθό τους, όπως και υπάρχουν αρκετοί καλοί επαγγελματίας των οποίων οι αγνές προθέσεις συνθλίβονται κάτω από τους…αγωνιστές που δίνουν τον τόνο κι επιβάλλουν την ατζέντα τους.

Οι άνθρωποι δεν είναι αναρχικοί, ούτε αριστεροί, ούτε αυτοδιαχειριστές, ούτε οτιδήποτε. Ακραίοι ωφελιμιστές είναι. Που μιλάν για δικαιοσύνη, αλλά επιδιώκουν την εύνοια και την κατ εξαίρεση προαγωγή. Που συγχέουν την δημοκρατία με την οχλοκρατία και τον τσαμπουκά. Που  κατακρίνουν τους θεσμούς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και το κράτος, αλλά επιδιώκουν διακαώς να σιτίζονται από αυτό. Είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι αυτοί γκρέμισαν τον Σαμαρά, ότι ο Αλέξης Τσίπρας τους οφείλει πως έγινε πρωθυπουργός και ότι κατά συνέπεια υποχρεούται να τους προσφέρει το κομμάτι της πίτας που…δικαιούνται.

Οι σάλπιγγες του πολέμου σήμαναν για αυτούς, όταν ο αρμόδιος για την ΕΡΤ υπουργός Νίκος Παπάς, επέλεξε για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Λάμπη Ταγματάρχη, ο οποίος είχε επιλεγεί και από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου με βασικό σκοπό –τότε- να συμμαζέψει, να εξορθολογήσει και να βελτιώσει την αναλογία κόστους- αποτελέσματος στην δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η απόφαση εξόργισε τους…ιδιοκτήτες της  ΕΡΤ, που με την συνδρομή των κομματικών απολιθωμάτων που κατοικοεδρεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν με κάθε τρόπο να την ακυρώσουν.

Τα όσα διαδραματίζονται με τις κόνξες της Ζωής- που κωλυσιεργεί παρεμποδίζοντας την έγκριση από την βουλή του διορισμού της ηγετικής ομάδας που επίλεξε ο αρμόδιος υπουργός, είναι η αρχή αυτών που θα ζήσουμε.

«Όταν σπέρνεις ανέμους- θερίζεις θύελλες» λέει η παροιμία. Ήρθε πλέον η ώρα η κυβέρνηση του να αναμετρηθεί με το τέρας που εξέθρεψε.

ΥΓ.   Για την διοίκηση της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, πληροφορούμαι πως ανταγωνίζονται κάποιες ισάξιες μετριότητες, προβάλλοντας ως μοναδικό τους προσόν τον κομματικό τους πατριωτισμό, τις συνδικαλιστικές τους πλάτες και τις…αγωνιστικές τους περγαμηνές.

Ελπίζω να διαψευστούν οι πληροφορίες ότι το Μαξίμου θα ανταλλάξει την αποδοχή των Τσακνή- Μαχαιρίτσα στην Αθήνα, με την εκχώρηση της Θεσσαλονίκης στους…δικαιωμένους αγωνιστές που θα αναλάβουν να διαλύσουν την ΕΡΤ3.

Γιατί είναι γνωστό ότι οι μετριότητες δεν μπορούν να ανεχθούν οτιδήποτε τις ξεπερνά, εξοβελίζοντας τους ικανότερους και εκείνους που δεν μπορούν να ελέγξουν ή να καθυποτάξουν.
Πηγή: “Μακεδονία”

3 σχόλια:

  1. Και στην ΕΡΤ θα μαζευτούν, πολύ φοβούμαι, τα παλιά κομματόσκυλα του ΠΑΣΟΚ, τα ίδια που κάνουν κουμάντο και στην ΔΕΗ και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ό,τι φάμε ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει... η έδρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κείμενο με εμπάθεια. Μία αλήθεια και 3 ψέματα. Τώρα που κολλάει στην ΕΡΤ ο τρόπος που διαπραγματεύεται ο Βαρουφάκης, πως γίνεται η Πρόεδρος της Βουλής να ζητά ενημέρωση από τον επικεφαλής Αστυνομικό Διευθυντή, και αυτό να χαρακτηρίζεται σαν επίκριση, είναι πράγματα ασύνδετα μεταξύ τους. Επίσης και το υπονοούμενο για το ταξίδι Καμένου στις ΗΠΑ,τι σχέση 'εχει με την ΕΡΤ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.