20/5/15

Σάββας Καλεντερίδης: Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Ένα έγκλημα που περιμένει τη δικαίωσή του

Το σχέδιο
Χαράζει η ανατολή του 20ού αιώνα και οι λαοί της Βαλκανικής οραματίζονται ένα ελπιδοφόρο μέλλον χωρίς τον Οθωμανό δυνάστη πάνω από τις κεφαλές τους.
Την ίδια περίοδο, οι Νεότουρκοι αρχίζουν να σχεδιάζουν ένα αποτρόπαιο έγκλημα που έμελλε να καταγραφεί στην ιστορία ως η πρώτη γενοκτονία της σύγχρονης ανθρωπότητας.
Βλέποντας ότι είναι προ των θυρών η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποφασίζουν τη δημιουργία μιας νέας Τουρκίας στα εδάφη της Ανατολής, «αποκαθαρμένης» από τους χριστιανικούς και τους μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos news

32 σχόλια:

  1. Κε Καλντερίδη. Όλοι εσείς οι Πόντιοι κάνετε ένα τεράστιο λάθος. Αναφέρεσται για γεννοκτονία των Ποντίων, ενώ θα έπρεπε να αναφέρεσται σε "γεννοκτονία των Μικρασιατών". Δηλαδή, για να καταλάβω, οι Πόντιοι δεν είναι Μικρασιάστες; Το αναφέρω αυτό γιατί στα σατανικά μυαλά των νεότουρκων και στα έγγραφα που τουλάχιστον εγώ γνωρίζω, γίνεται αναφορά για αφανισμό των χριστιανικών πληθυσμών. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να ισχυρηστώ πως δεν συντελέστηκε γεννοκτονία. Το αντίθετο μάλλιστα και η γεννοκτονία αυτή αφορούσε όλους τους χριστιανούς και κυρίως Έλληνες και Αρμένιους. Φυσικά και οι Πόντιοι είναι Έλληνες και μάλλιστα από τα καλλίτερα κομάτια του ελληνισμού.
    Με την ευκαιρία ήθελα να σε ρωτήσω τι έχουν απογίνει οι χιλιάδες "ρωμιοί" που παρέμειναν στον Πόντο και στη Μικρά Ασία. Για παράδειγμα, πρόσφατα έμαθα πως ο μεγάλος και πολύς ΚΟΤΣ είναι απόγονος Πόντιου (Κοτσίδης) και διατηρεί άριστες και φιλικότατες σχέσεις με τον Πατριάρχη. Μήπως όλοι αυτοί είναι κρυπτοχριστιανοί και κάτι έπρεπε να κάνει το ελληνικό κράτος; Μπορεί, αναγκαστικά, να εξισλαμίστηκαν και να "τουρκοποιήθηκαν", πιστεύω όμως πως, γνωρίζοντας την καυαγωγή τους, είναι ποκλύ κοντά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιχάλη
    έχεις δίκιο, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθώσουμε και παλεύουμε γ' αυτό.
    Η γενοκτονία ήταν μια, είναι η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών, ήτοι των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον Κοτς δεν μου απάντησες;

      Διαγραφή
    2. @ Μιχαλης.
      Μην τρεφεις ψευδαισθησεις.

      Διαγραφή
    3. Δυστυχως ο ορος γενοκτονια δε μπορει να χρησιμοποιηθει για τους Ιωνες γιατι εκει βρισκονταν Ελληνικος Στρατος μεχρι το 1922 σε αντιθεση με τον Ποντο που δεν πατησε ποτε ενας Ελληνας στρατιωτικος...
      Το κλειδι της Μ. ασιας ηταν στον Ποντο αλλα...
      Ενας αγωνας οπως ο Μακεδονικος επρεπε να γινει για τον ποντο αλλα....

      Δ.Ν.

      Διαγραφή
    4. Κάνετε λάθος.Καταρχήν οι διωγμοί, οι εκτοπίσεις και η εξόντωση των Ελλήνων στα τάγματα εργασίας "Αμελέ ταμπουρού" ξεκίνησαν πολύ πριν την απόβαση του Ελληνικού στρατού στην Σμύρνη, πριν καν τον 1ο Π.Π.Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εξοντώθηκε πριν το 1922,όπου συντελέστηκε μόνο η σφαγή της Σμύρνης ουσιαστικά.

      Αλλά γενικά θεωρώ ότι είναι ντροπή να γράφετε ότι γράφετε, ακόμη και αν αγνοείτε τα ιστορικά στοιχεία, γιατί η σφαγή στην Σμύρνη δεν έγινε κατά την διάρκεια στρατιωτικού αγώνα αλλά αφού ο Ε.Σ. είχε φύγει από την πόλη και είχε κηρυχτεί ανοχύρωτη...Άρα μιλάμε για μία καθαρά εκδικητική σφαγή άοπλων ανθρώπων...

      ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!

      Διαγραφή
    5. Και κάτι ακόμη που ξέχασα να αναφέρω...Στον Πόντο υπήρχε Έλληνας αξιωματικός που προσπάθησε να οργανώσει τους Έλληνες αντάρτες εκεί και μάλιστα στην αρχή πήγε με διαταγή του Βενιζέλου και αργότερα όταν τον ανακάλεσαν, γύρισε εκεί μόνος του για να συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα.Επίσης ο μητροπολίτης Τραπεζούντας συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι για έναν ανεξάρτητο Πόντο μαζί με τους συμμάχους και τον Βενιζέλο.Και ακόμη πιο πριν, στον Πόντο είχε περάσει ο Ρωσικός στρατός κατά τον 1οΠΠ και ο ντόπιος χριστιανικός πληθυσμός τον υποδέχτηκε ως απελευθερωτή.Κυρίως αυτό πλήρωσαν οι χριστιανικοί λαοί και το γεγονός ότι οι Τούρκοι είχαν καταλήξει ότι η ομογενοποίηση του κράτους τους ήταν μονόδρομος για αυτούς.

      Διαγραφή
    6. @overlord821
      Ακου λιγο καταγομαι και απο Σμυρνη και ξερω πολυ καλα τη γενοκτονια απο πρωτο χερι!
      Εκεινο που λεω ειναι οτι διεθνως και επισημως δε γινεται να θεσουμε θεμα γενοκτονιας στην Ιωνια οπως στον Ποντο λογω υπαρξης του ΕΣ εκει την περιοδο 1919-1922!
      Αν δε το πιστευεις ψαξτο πρωτα και μετα μιλα...
      Ας βοηθησει και ο Σαββας...
      Δε σου κανει εντυπωση γιατι δεν τεθηκε θεμα γενοκτονιας στην ιωνια οπου ειχαμε διπλασια θυματα απο τον ποντο;;;;;

      Δ.Ν.

      Διαγραφή
  3. Τι να πει κανεις για αυτή τη μαύρη επέτειο του Ελληνισμού. Αιώνια η μνήμη των ανθρώπων αυτών και ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα δικαιωθεί ο άδικος χαμός τους και θα αποδοθεί δικαιοσύνη για αυτό το επαίσχυντο έγκλημα.

    Όμως θα πρέπει να στηλιτεύσω τη θλιβερή εικόνα των ελληνικών Μεσων, τουλάχιστον στο διαδίκτυο, γιατί δεν έχω πρόσβαση σε έντυπα.

    Θα αναφέρω τα site με το όνομα τους, γιατί νομίζω πως θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, καμια αναφορά του in gr, καμια του κατά τα αλλα λαλίστατου newsbomb, καμια του "νεωσιτ", ένα μικρό αρθράκι στο news247, με πρώτο σχόλιο από κάτω που δικαιώνει τη γενοκτονία, έχοντας επιτρέψει ένα σχόλιο που γραφει κάποιος τύπος λέγοντας ότι αυτά έχει ο πατριωτισμός και το έθνος κράτος ας τα καταργήσουμε, όλοι τα έχουν κάνει αυτά, σε ένα site που ξέρουμε τι σημαίνει η λογοκρισία, αφού πολλά σχόλια με αντίθετη γνώμη κόβονται, όπως και στο "αντινεως" άλλωστε, στα πλαίσια της "νεοφιλελουθερης" με πινελιές μπολσεβικισμού ρεπούμπλικας! Ούτε φυσικά το "αντινεως" βρήκε χώρο να γράψει για τη γενοκτονία!

    Αυτά είναι τα Μέσα Μαζικής "ενημεωρσης" η μάλλον αποβλάκωσης, αυτοί διαπράττουν κάθε χρόνο τη γενοκτονία των ανθρώπων μας ξανά και ξανά! Ελπίζω να ανοίγετε τα ματια σας όλοι σιγά σιγά και να βλέπετε πως ουσιαστικά είναι το ίδιο κόμμα αυτοί που είναι πάνω με τους από κάτω, ελπίζω να καταλαβαίνετε σιγά σιγά πως το πρόβλημα είναι αυτό το άθλιο και αντιδημοκρατικό "συστμηα", το οποιο δεν αναγνωρίζει γενοκτονίες, δεν αναγνωρίζει Έλληνες και Ελληνισμό, δεν αναγνωρίζει πολιτισμό, παιδεία και παραδόσεις, αυτό το γενοκτόνο και εθνοκτόνο σύστημα, που άλλοι έχουν επιβάλλει!

    Η πατρίδα δεν είναι μισος για τον άλλον είναι αγάπη, η αναγνώριση του εγκλήματος δεν είναι εχθρότητα είναι δικαίωση, μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ζήσουμε αρμονικά, αυτό μας διδάσκουν οι δικοί μας πρόγονοι, αυτούς διδάσκουν στα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής οι αριστεροί καθηγητές καταδεικνύοντας πως πρέπει να χτίζεται μια ταυτότητα όχι εναντια σε κάποιον άλλον, αυτό πρέπει να δείξουμε κι εμείς στον κόσμο και όχι να υποδουλωθούμε και να γίνουμε υποτακτικοί, προσκυνητές Δυτικών και Ανατολικών, ανάξιοι ελευθερίας και ευτυχίας μόνον άξιοι σκλάβοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μιχάλη, εκείνο το θέμα είναι μεγάλο.
    Δεν θέλω να πω τίποτα στο διαδίκτυο.
    Από κοντά.
    Πάντως, σε καλώ να διαβάσεις ξανά το
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/05/hdp_18.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σκεφτόμενοι όλοι εμείς πόσα υπέμειναν οι πρόγονοί μας...
    Πόση πίκρα και πόσο πόνο κουβάλησαν στις πλάτες τους...
    Πόσα μαρτύρια βίωσαν, ανέχθηκαν, υπέφεραν...
    Πόσους θανάτους έζησαν και
    Πόσες φορές πέθαναν ο καθένας...
    Είναι χρέος τιμής για όλους εμάς και καθήκον ζωής να μην είμαστε άφωνοι, αδρανείς και φοβικοί.
    Σήμερα, 19 Μαϊου 2015, ο καθένας από εμάς πρέπει - προς τιμή των νεκρών - να αναφωνήσει:
    ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανάμεσα στους Τσέτες του Τοπάλ Οσμάν, για να περιοριστούμε στον χώρο του Πόντου και τους Ναζιστές υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, ο πανίσχυρος Γερμανικός στρατός των Ναζί αναχαιτιζόταν μόνο από άλλο τακτικό στρατό, ότι και αν αποφάσιζε, από το πάρσιμο μιας χώρας μέχρι το ολοκαύτωμα των Εβραίων, για τους αλήτες του Οσμάν αρκούσε μια μικρή βοήθεια από την Ελλάδα για να αντιμετωπιστούν, η Ελλάδα όμως ως κράτος και τότε όπως τώρα συμπορευόταν με τις μεγάλες δυνάμεις εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνισμού.
    Συχνά γίνεται αναφορά για το Χάτι Χουμαγιούν και είναι σωστά όσα λέγονται, όμως, πρέπει να δει κανείς και ποια ήταν η κατάσταση στην Ευρώπη το 1850 και πιο πριν, οι θεωρητικές διακηρύξεις της δύσης στην πράξη δεν εξασφάλιζαν τη διατήρηση του κεφαλιού στη θέση του σε κανένα αντίπαλο εφ' όρου ζωής. Υπήρξαν πάμπολλοι Πόντιοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά 18, 20, 25 ετών που εκτελέστηκαν στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου και μετέπειτα αφού πρώτα περάσαν από δίκη, δηλαδή δεν διέταξε κάποιος πασάς το πάρσιμο αυτοστιγμεί του κεφαλιού τους, αυτοί θεωρούμε ότι εκτελέστηκαν, θανατώθηκαν, σύμφωνα με τη χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άρα είχαν τον θάνατο που αξίζαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιες θεωρείς ότι ήταν οι δυνατότητες της Ελλάδας να στέλνει στρατεύματα παντού;Πόσους στρατιώτες και όπλα νομίζεις ότι μπορούσε να κινητοποιήσει;Γνωρίζεις ότι ο ηγέτης των Ελλήνων του Πόντου μητροπολίτης Χρύσανθος, πρώτος μίλησε για ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος του Πόντου στο Παρίσι, πριν καν τον Βενιζέλο;

      Από μακρυά και με την ασφάλεια των δεκαετιών και των ιστορικών γεγονότων που γνωρίζουμε, είναι εύκολο να ασκούμε κριτική για τα πάντα.

      Διαγραφή
    2. Κοίταξε φίλε το σχόλιο μου δεν ξέρω αν θα υπάρχει μετά από 5 λεπτά για να σου απαντήσω συγκροτημένα. Για την Κριμαία υπήρχαν δυνάμεις και για τον Πόντο όχι; Κυρίως όπλα χρειαζόμασταν, με μερικές ομάδες αλητών είχαμε να κάνουμε, όχι με μηχανή πολέμου. Για την κριτική που αναφέρεις με την ασφάλεια των δεκαετιών έχεις δίκαιο γενικότερα, το κάνουμε αυτό το λάθος παντού, και για ιστορικά ζητήματα και για προσωπικά

      Διαγραφή
    3. Φίλε τι να σου απαντήσω τώρα...Μου αναφέρεις την Κριμαία, ενώ η χώρα δεν είχε άλλο πόλεμο στο μεταξύ και το συγκρίνεις με την Μικρασιατική εκστρατεία που ήταν για την Ελλάδα ο μεγαλύτερος ΑΘΛΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΙ ΩΣ ΤΟΤΕ;;;;ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;;;
      Η Κριμαία ήταν ουσιαστικά μία διπλωματική κίνηση με στρατιωτικά μέσα.Η επέμβαση στον Πόντο θα έπρεπε να ήταν μία επέμβαση ζωής και θανάτου, η οποία μπορεί να έφερνε την καταστροφή και αλλού, πέρα από τον Πόντο.

      Όπως είπε και ο μαύρος καβαλάρης "Ο δρόμος για την Μ. Ασία περνούσε αναγκαστικά μέσα από την Κριμαία".Έτσι απλά και λιτά...

      Διαγραφή
    4. Στην Κριμαία ζημιώθηκε ο Ελληνισμός που ζούσε εκεί από την συμμετοχή του Ελληνικού στρατού στην επέμβαση των δυτικών για να καταπνίξουν την επανάσταση των Μπολσεβίκων, στον Πόντο καταστράφηκε ο Ελληνισμός επειδή επί μία δεκαετία δεν είχε καμία βοήθεια από την Ελλάδα... ε κάτσε ρε φίλε, αν είναι έτσι, το κράτος γιατί το θέλουμε; Για να μας καταστρέψει με το να υπάρχει ως κράτος των Αθηνών που κερδίζει συμπλέοντας με τις μεγάλες δυνάμεις και συρρικνώνοντας τον Ελληνισμό; Και σήμερα το ίδιο γίνεται και σε κανέναν δεν καταλογίζονται ευθύνες, αύριο μεθαύριο Κοσσυφοπέδιο η Θράκη, διεθνοποιημένο το Αιγαίο πέλαγος, ειδική ζώνη η Μακεδονία κα όλα εντάξει, αρκεί να υπάρχει το κράτος της Αθήνας για να δημιουργεί ευκαιρίες για καριέρες σε διπλωμάτες και να βγάζει καταγγελίες.
      Ποιον είχαμε να αντιμετωπίσουμε στον Πόντο για να χρειαστεί να κάνει επέμβαση; Mερικές ομάδες λύκων ήταν που μπορούσαν να σκοτώνουν και να βιαιοπραγούν εναντίον όσων χωρικών θέλαν διότι οι χωρικοί ήταν άοπλοι. Όπλα και πολεμοφόδια χρειαζόμασταν μόνο

      Διαγραφή
    5. Άποψη σου.Όπως είπα και πριν μετά χριστόν προφήτες είναι εύκολο να ασκούμε κριτική.Αν η Ελλάδα ήθελε να έχει λόγο στην Μ.Ασία έπρεπε να συμμετάσχει στην Κριμαία και αυτό έκανε.Για αυτό και οι Έλληνες στην Μ.Ασία έπιναν νερό στο όνομα του Βενιζέλου...Γιατί δεν τους άφησε στην τύχη τους...
      Για τον Πόντο τώρα...Τι σχέση έχει το κράτος με τον Πόντο...Μερικοί έχετε την τάση να υπεραπλουστεύετε τις καταστάσεις σε εξωφρενικό βαθμό...Σου λέω ότι η Ελλάδα ΔΕΝ είχε δυνάμεις γιατί ήδη τις διέθετε αλλού!!!Ο Πόντος έχει μία έκταση 143000 τ. χλμ. περίπου, δηλαδή μεγαλύτερη από της Ελλάδας σήμερα...Πόσες δυνάμεις χρειάζονταν μπορείς να υπολογίσεις;;Πως θα τις υποστήριζε όλες αυτές, μπορείς να μου πεις;
      Αν υπήρχαν μόνο μερικές ομάδες "λύκων", τότε πως δεν μπόρεσαν να τις αντιμετωπίσουν οι 18000 Έλληνες αντάρτες εκεί;;;Από ένα σημείο και μετά συμμετείχαν τακτικές δυνάμεις στην καταστροφή του Πόντου!!!Αυτά πρώτη φορά τα ακούτε;Όπλα οι αντάρτες δεν είχαν;;Μέχρι και Έλληνες αξιωματικούς είχαν.Λίγους βέβαια και εθελοντές.Αλλά όπως απέδειξε η ιστορία δεν είναι απλά τα πράγματα.Τα πάντα θέλουν ακριβή υπολογισμό και προσοχή.Άρπα κόλα στον πόλεμο δεν έχει αλλιώς καταλήγεις με γενοκτονίες και να ψάχνεις μετά τους φταίχτες...Αλλά έτσι μάθαμε ως λαός...
      Η Θράκη είναι μέρος του Ελληνικού κράτους, με κρατικές δομές και δυνάμεις εκεί.Προφανώς και δεν είναι το ίδιο με την περίπτωση του Πόντου ή της Μ. Ασίας γενικά.Όπως και όλα τα υπόλοιπα που γράφετε...Γενικά πολύ μπερδεμένη η σκέψη σας και τα παραδείγματα που φέρνετε δεν συνδέονται μεταξύ τους.
      Εμείς οι μη επαγγελματίες στρατιωτικοί τα βλέπουμε πολύ απλά τα πράγματα αλλά η αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος είναι ολόκληρη πολύπλοκη επιστήμη και μάλιστα συνδυασμός επιστημών.Με λίγα λόγια ότι σκεφτόμαστε για μία στρατιωτική επιχείρηση εμείς οι ερασιτέχνες καλύτερα να το βάζουμε επί 100 φορές δυσκολίας.

      Διαγραφή
    6. Υπήρχαν προφήτες και προ Χριστού, ένας από αυτούς ήταν ο Ίωνας Δραγούμης, ο οποίος προείδε την καταστροφή που θα έφερνε η Μικρασιάτικη εκστρατεία. Λες αν θέλαμε να είχαμε λόγο στην Μικρά ασία...συνεπώς μιλάμε για ένα τυχοδιωκτικό κράτος, αυτά που γράφω παραπάνω, ας το αφήσουμε όμως, ακόμα και αν δεν κατέρρεε το Μικρασιάτικο μέτωπο τί θα συνέβαινε; Στην υπόλοιπη Μικρά ασία θα ξεριζωνόταν ο Ελληνισμός, όπως και έγινε, και θα υπήρχε μια περιοχή υπό Ελληνική διοίκηση γύρω από την Σμύρνη η οποία θα δεχόταν συνεχόμενη πίεση από όλες τις ανατολικές πλευρές της από τους Τούρκους μέχρι να κάμπτονταν οι αντιστάσεις της, δηλαδή θα φθάναμε πάλι στον ίδιο παρανομαστή, όλα αυτά δηλαδή που είδε πολύ καλά ο δολοφονημένος από τους Βενιζελικούς Δραγούμης ότι θα γινόντουσαν και για αυτό μιλούσε για ανατολική πολιτική και Ελληνοτουρκική συνομοσπονδία. Μην κολλάμε σε αυτό, πες ότι ήθελε κάτι άλλο από αυτό που έγινε.
      Σχετικά με το νερό που πίναν στο όνομα του Βενιζέλου καλό είναι να τα λες όλα, στην Ελλάδα όταν ήρθαν και πλέον κατάλαβαν τι μεγάλη μούφα ήταν ο Βενιζέλος στραφήκαν στον κομμουνισμό από την απελπισία τους, αυτοί οι πρώην αστοί που δεν είχαν καμιά σχέση με Ρώσους μουζίκους και προλετάριους.
      Για τον Πόντο γράφω παρακάτω σε άλλη απάντηση. Στο χωριό του παππού μου μπήκαν οι αλήτες του Τοπάλ Οσμάν το 1921 και σκοτώσαν, βιάσαν, ρημάξαν, το 1921, 8 χρόνια μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, θέλαν κάτι παραπάνω από όπλα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και την τιμή τους; Τί χρειαζόντουσαν; Ειδικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν έναν κουτσό και τους αλήτες του;
      Αναφέρομαι στην Θράκη και σε άλλες περιοχές έχοντας κατά νου την αποδόμηση από το Ελληνικό κράτος του Ελληνισμού που βρίσκεται εντός των συνόρων, ότι είναι διαφορετικές περιπτώσεις το ξέρω, οι σημερινοί δρόμοι προς την καταστροφή είναι άλλοι.

      Διαγραφή
    7. Μην τα ξαναλέμε...Ο Ίωνας Δραγούμης δεν ήταν κατά της επιχείρησης στην Μ. Ασία...Ο Μεταξάς ήταν...Όπως δεν ήταν και κατά του Μακεδονικού αγώνα.Και ούτε ήταν μετά Χριστόν προφήτης...Αυτή η έκφραση αναφέρεται σε άτομα που ασκούν κριτική μετά τα γεγονότα, όχι πριν...
      Αν δεν κατέρρεε το μέτωπο, ή θα συνεχίζονταν ο πόλεμος ή θα δημιουργούνταν μία μεγάλη ζώνη ασφάλειας και συνένωση με την Ελλάδα...Δηλαδή ο στόχος θα πετύχαινε...Εκτός και αν νομίζετε ότι όλη η Μ. Ασία θα γινόταν Ελλάδα...Η ανταλλαγή πληθυσμών που ζούσαν στα βάθη της Μ. Ασίας με μουσουλμανικούς πληθυσμούς θα γίνονταν έτσι και αλλιώς...Το θέμα είναι που θα ήταν τα σύνορα.Και αυτά ΔΕΝ θα ήταν μόνο η ζώνη της Σμύρνης αν δεν κατέρρεε το μέτωπο για τον απλό λόγο ότι είχαν καταληφθεί πολλά περισσότερα εδάφη πέρα από την ζώνη της Σμύρνης.Και αν δεν είχαν την δύναμη οι Τούρκοι να μας διώξουν, τότε δεν υπήρχε λόγος να εγκαταλείψει η Ελλάδα όλα τα εδάφη που απελευθέρωσε.Το ότι οι Τούρκοι θα πίεζαν την Ελληνική ζώνη είναι τελείως ανυπόστατο για τον απλούστατο λόγο ότι οι Έλληνες θα είχαν να υπερασπιστούν ένα πολύ μικρότερο μέτωπο, σχετικά κοντά στην θάλασσα και με πολύ πιο εύκολη υποστήριξη, λογιστική και σε άνδρες.Η Ελλάδα θα έπρεπε να αναζητήσει μία μεγάλη αμυντική νίκη σε σχέση με τους Τούρκους για τον απλό λόγο ότι είχε καλύτερο στρατό, πιο έμπειρο και μία αμυντική μάχη θα δίνονταν σε προετοιμασμένη περιοχή με φιλικό πληθυσμό.Εν αντιθέσει οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να δεχτούν μία μεγάλη ήττα.Η θέση του Κεμάλ ήταν έτσι και αλλιώς επισφαλής.Το έχει γράψει ο ίδιος για την μάχη στον Σαγγάριο, ότι αν την έχανε τον περίμεναν πολλοί στην γωνία.Τουλάχιστον από στρατιωτικούς που έχω κάνει τέτοιες συζητήσεις, πολλοί έχουν αυτή την άποψη.Φυσικά και αυτοί κρίνουν με τα σημερινά δεδομένα που ξέρουν τι συνέβει...

      Αυτό περί ΕλληνοΤουρκικής συνομοσπονδίας, θα σας παρακαλέσω να τα κόψετε.ΠΟΥΘΕΝΑ ο Δραγούμης δεν αναφέρει κάτι τέτοια.Είναι προσωπικές σας απόψεις και μην τις προβάλετε σε ιστορικά πρόσωπα.Πέρα τούτου κάτι τέτοιο ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να γίνει ΠΟΤΕ γιατί ήδη οι Τούρκοι είχαν εξοντώσει δεκάδες χιλιάδες Έλληνες πριν καν τον 1ο ΠΠ.Κανένας δεν θα μπορούσε να ξεχάσει και δεν θα αισθάνονταν ασφαλής σε μία τέτοια συνύπαρξη.Εξάλλου όπως σας έχω ξαναγράφει οι Τούρκοι τις γενοκτονίες τις είχαν αποφασίσει πολύ πριν.Πριν καν τους Βαλκανικούς πολέμους...Κάτι το οποίο συνεχώς παραβλέπετε επίτηδες...
      Όσο για τον Βενιζέλο, πάλι δικές σας απόψεις προβάλετε...Όχι του πληθυσμού...Εγώ προέρχομαι από τους πρόσφυγες της Κασταμονής και ποτέ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ!!!ΠΟΤΕ!!!Και μιλάω για ολόκληρα χωριά, όχι μόνο για την οικογένεια μου...Ακόμη και μετά την καταστροφή, οι Έλληνες της Μ. Ασίας συνέχιζαν να πίνουν νερό στο όνομα του Βενιζέλου για τον απλό λόγο ότι κατανοούσαν ότι αυτός τουλάχιστον προσπάθησε να τους σώσει.Η αποτυχία είναι ένα ρίσκο που πάντα παίρνει κάποιος όταν προσπαθεί.
      Όποιοι στράφηκαν προς τον κομμουνισμό το έκαναν απλά λόγω ιδεολογίας και καθοδήγησης που έτυχαν όταν έφτασαν στην Ελλάδα...Καμία σχέση με δήθεν "μούφες" Βενιζέλου και κουραφέξαλα...
      Το 1921 που ο Τοπάλ Οσμάν έκανε τις ανομολόγητες αγριότητες τους, οι Έλληνες ήθελαν αποφασιστικότητα και οργάνωση.Δυστυχώς δεν υπήρχε τίποτα από αυτά, όχι μόνο από το εθνικό κράτος αλλά ούτε και από τους ντόπιους Έλληνες του Πόντου.Και το λέω αυτό από ιστορίες που έχω ακούσει από τον παππού μου.Ο πατέρας του ήταν αντάρτης στον Πόντο, γλίτωσε από τα αμελέ ταμπουρού πρώτα, από τους ελάχιστους του χωριού του, και γύρισε για να προστατεύσει την οικογένεια...όσοι είχαν απομείνει δηλαδή...

      Διαγραφή
    8. Tα προσεγγίζεις όλα νομοτελειακά, θα γινόταν αναπόφευκτα το ένα, το άλλο κτλ, μάλλον επειδή την ιστορία την βλέπεις μόνο με ένα μάτι που κοιτάζει αποκλειστικά στην δύση οπότε ότι έρχεται από αυτήν, κράτος-έθνος στην προκειμένη περίπτωση, θεωρείται θέσφατο και η όλη συζήτηση πρέπει να διεξάγεται από εκεί και κάτω, έχοντας ήδη από πριν θεσπισμένους τους κανόνες και το πλαίσιο.
      Άφησε κατά μέρος για λίγο στην άκρη τους δογματισμούς και τις στρατιωτικές αναλύσεις και λάβε σοβαρά υπόψη ως παράγοντα διαμόρφωσης προσωπικής άποψης το γεγονός ότι πρώτο μέλημα των δυτικών ήταν αφενός να μην δημιουργηθεί κάποια μεγάλη δύναμη στην περιοχή μας που θα αντικαταστήσει ιστορικά την Οθωμανική αυτοκρατορία και αφετέρου να μην κατέβουν οι Ρώσοι στην Μεσόγειο.
      Αν έχεις διαβάσει Δραγούμη ξαναδιάβασε για να θυμηθείς τις απόψεις του ίδιου και του Αθανάσιου Σουλιώτη περί Ελληνοτουρκικής συνομοσπονδίας, μπορεί να χρησιμοποιούν άλλο όνομα αλλά η ουσία είναι αυτή.
      Τι καθοδήγηση να είχαν όταν ήρθαν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες; Την καλύτερη ζωή που είχαν μέχρι την αναμπουμπούλα αναζητούσαν. Aσφαλώς και δεν γίναν όλοι κομμουνιστές, στα χωριά οι πληθυσμοί πάντα συντηρητικοί είναι διότι σε κάνει συντηρητκό η αγροτική ζωή, η ζωή στην ύπαιθρο, χώρια που όλα αυτά δεν συντελούνται υπό καθεστώς άψογης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, δες και το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου. Μιλάμε για μια εποχή που κινδύνευες να βρεθείς σε κανένα χαντάκι επειδή συμμετείχες σε κάποια απεργία ή εργατική οργάνωση . Με την ευκαιρία αν μιλάς για χωριά Τουρκόφωνων, αυτοί όντως δεν είχαν ούτε ως υποψία κομμουνιστή ανάμεσά τους, βέβαια ούτε και Βενιζελικούς μπορείς να τους πεις, κυρίως στραμμένοι προς την βασιλική δεξιά ήταν.
      Ρίσκο παίρνεις όταν οι αρνητικές συνέπειες από μια ενδεχόμενη αποτυχία βαραίνουν την δική σου πλάτη, διαφορετικά γίνεται λόγος για τυχοδιώκτη, όπως ήταν για μένα ο Βενιζέλος και διαχρονικά το νεοελληνικό κράτος.

      Διαγραφή
  7. @overlord821
    Οταν η ελλαδα εστελε περιπου 200.000 αντρες στη Μ ασια - θρακη δεν ηταν τιποτα να στειλει 2.000 επιλεκτους στον ποντο!
    Στα βουνα αυτοι οι 2.000 θα ταν απιαστοι και στο σαγγαριο ο κεμαλ που επαιρνε τα λιγα του εφοδια απο λιμανια του ποντου θα λιμοκτονουσε...
    Ασε το χρυσανθο κατω...
    Οταν μιλουσε στους λυκους τι περιμενες να πει;;;;

    Δ.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την ακρίβεια η Ελλάδα έστειλε 220000 άνδρες στην Μ. Ασία και Αν. Θράκη.Από αυτούς σε μάχιμες θέσεις ήταν περίπου 90000...Το να διασπείρει η Ελλάδα τις δυνάμεις της ακόμη περισσότερο και κυρίως να τις υποστηρίξει λογιστικά, ήταν πολύ πάνω από τις δυνάμεις της και ειδικά την στιγμή που υπήρχε ήδη η σκέψη για καταδίωξη του Κεμάλ μέχρι την Άγκυρα.
      Αλλά πέρα από αυτό, νομίζετε ότι οι 2000 άνδρες του Ελληνικού ΤΑΚΤΙΚΟΥ στρατού θα έκαναν κάτι σε μία ΤΕΡΑΣΤΙΑ περιοχή όπως ο Πόντος (143000 τ.χλμ.,λίγο μεγαλύτερη έκταση από την σημερινή Ελλάδα) την στιγμή που 18000 αντάρτες δεν κατάφεραν να πετύχουν;;;Ο Πόντος χρειάζονταν μεραρχίες και ο Ελληνικός στρατός χωρίς στρατολόγηση του ντόπιου πληθυσμού (μεγάλο λάθος Βενιζέλου αλλά και της επόμενης κυβέρνησης), ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να διαθέσει.
      Εμείς οι μη επαγγελματίες στρατιωτικοί τα βλέπουμε πολύ απλά τα πράγματα αλλά η αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος είναι ολόκληρη πολύπλοκη επιστήμη και μάλιστα συνδυασμός επιστημών.Με λίγα λόγια ότι σκεφτόμαστε για μία στρατιωτική επιχείρηση εμείς οι ερασιτέχνες καλύτερα να το βάζουμε επί 100 φορές δυσκολίας.

      Ο Χρύσανθος αγαπητέ ήταν αυτής της άποψης πολύ πριν "μιλήσει" με τους λύκους...Μην προσπαθείτε να τον βγάλετε λάδι...

      ΥΓ Ο Κεμάλ δεν έπαιρνε εφόδια από τα λιμάνια του Πόντου αλλά μέσω Συρίας και κυρίως μέσω Καυκάσου μετά την συντριβή των Αρμενίων από τους Σοβιετικούς και τους Τούρκους.Εφόδια τα οποία πρόερχονταν κυρίως από τους Σοβιετικούς...

      Διαγραφή
    2. Oι αντάρτες όταν ανέλαβαν δράση το κακό είχε ήδη γίνει, μετά παλεύαν-αιωνία τους η μνήμη-για να σώσουν ότι μπορούσαν.
      Ο Πόντος είναι μεγάλη περιοχή αλλά αφενός ήταν μεγάλη για όλους-εποχή αλόγων- και αφετέρου οι μεγάλοι πληθυσμιακοί όγκοι του Ελληνισμού ζούσαν σχετικά κοντά, η Νικόπολη κάτω από το λιμάνι της Κερασούντας 140 χιλιόμετρα είναι.
      Σοβιετικοί τότε δεν υπήρχαν, μετά την καταστροφή του 22 δημιουργήθηκε η ΕΣΣΔ, άρα μιλάμε για Ρώσους αλλά ακόμα και αν υπήρχε πάλι για Ρώσους θα έπρεπε να μιλάμε, διότι είναι το παρελθόν τους, έχουμε και εδώ τις ίδιες αλχημείες που υπάρχουν και με το Ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.

      Διαγραφή
    3. @overlord821
      Ακου λιγο το 1921 ο κεμαλ στο σαγγαριο εφοδιαζονταν απο τα λιμανια του ποντου!
      Το 1922 οταν επιτεθηκε στο αφιον εφοδιαζοταν απο μερσινα!
      Οι 2.000 επιλεκτοι στρατιωτες στην πλατη του κεμαλ ηταν ο εφιαλτης του γι αυτο πρωτα καθαρισε τον ποντο και μετα ξεχυθηκε στο αφιον!
      Για να κυνηγησει ο κεμαλ 2.000 ειπλεκτους μας στα βουνα του ποντου θα επρεπε να δεσμευσει μεγαλες δυναμεις του!
      Επιπλεον οι ποντιοι ανταρτες με μερικουςικανους Ελληνες διοικητες , λιγα βαρεα οπλα και ασυρματουςθα μπορουσαν να καταφερουν φοβερα πραγματα!

      Δες σημερα τι ζορι τραβανε οι τουρκοι με λιγους κουρδους....

      Δ.Ν.

      Διαγραφή
    4. Το αντάρτικο στον Πόντο πρωτοεμφανίστηκε το 1914 και σίγουρα όχι όταν "ήδη το κακό είχε γίνει"
      http://www.impantokratoros.gr/antartiko-pontou.el.aspx

      Ο Πόντος είναι μεγάλη περιοχή αλλά για κάποιος ήταν πιο κοντά από άλλους...Και στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν πιο κοντά για τους Τούρκους...Δηλαδή τώρα να τα βάλουμε και με την γεωγραφία επειδή δεν μας βολεύει;;;Δεν γίνεται...
      Μέχρι την Κερασούντα τι δυνάμεις έπρεπε να μεταφέρει η Ελλάδα για να καλύψει ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;;;Ο ανεφοδιασμός πως θα γίνονταν;;;Οι γραμμές επικοινωνίας από θα περνούσαν;;;Μέσα από Τουρκοκρατούμενες περιοχές;;;Οι Τούρκοι που είχαν το πλεονέκτημα της εγγύτητας μπορούσαν να εγκλωβίσουν εκεί Ελληνικές δυνάμεις και να τις καταστρέψουν.
      Οι ΕΣΣΔ όντως έχουν επίσημη ίδρυση το 1922.Και τι με αυτό;Ενίσχυσαν ή όχι τους Τούρκους;Πριν που ήταν Ρώσοι όπως λες, και ήταν εχθροί με τους Τούρκους...Άρα τι πάρε δώσε είχαν με αυτούς;Άρα δεν υπάρχει το επιχείρημα ότι οι Τούρκοι ανεφοδιάζονταν από τα λιμάνια του Πόντου και η κατάληψη τους από Ελληνικές δυνάμεις θα έδινε στρατηγικό πλεονέκτημα...
      Ξαναγράφω...Αν ήταν τόσο απλό όσο το βλέπουμε ως ερασιτέχνες στρατηγοί, θα είχε γίνει...Δεν έγινε γιατί ήταν ανέφικτο...Το να λέμε σήμερα έπρεπε να γίνει αυτό και εκεί, είναι το μόνο εύκολο...Τότε όμως δεν ήταν...

      Διαγραφή
    5. @Δ.Ν.

      Το 1921 ο Κεμάλ ανεφοδιαζόταν ως επί τω πλείστον από την Συρία...Τα λιμάνια του Πόντου δεν είχαν πρόσβαση σε δυνάμεις φιλικές προς τον Κεμάλ...
      Η Μερσίνα είναι στη νότιο Τουρκία στις μεσογειακές ακτές.Καμία σχέση με Πόντο...
      Οι 2000 άνδρες για τους Τούρκους θα ήταν ένα τίποτα όπως ήταν και οι 18000 αντάρτες...Η εξέλιξη του πολέμου δυστυχώς μιλάει από μόνη της...Δεν θα άλλαζε τίποτα πέρα από μερικούς Έλληνες στρατιώτες νεκρούς στον Πόντο...Και οι Τούρκοι είχαν ντόπιους στον Πόντο μαζί τους, οι οποίοι συμμετείχαν στους Τούρκους ατάκτους...Οπότε δεν θα ήταν περισσότερο δύσκολο για τους Τούρκους να κυνηγήσουν τους υποτιθέμενους 2000 Έλληνες στρατιώτες, από τους 18000 Έλληνες αντάρτες...Απλή λογική...Εκεί ήθελε ολόκληρες μεραρχίες του Ελληνικού στρατού για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση...
      Τα λίγα βαρέα όπλα ποιος θα τα χειρίζονταν;;;Ποιος θα τα έφερνε;Ποιος θα τα υποστήριζε;;;Ασυρμάτους ξέρετε πόσους είχε ο Ελληνικός στρατός το 1922;;;ΚΑΝΕΝΑΝ!!!Ενσύρματα ήταν όλα τα μέσα...Για αυτό σας λέω...Τα βλέπετε όλα πάρα πολύ απλοϊκά...Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα...

      ΥΓ Οι Τούρκοι δεν τραβάνε τόσο μεγάλο ζόρι από τους Κούρδους...Για να μην αναφέρω την τεράστια διαφορά του οπλισμού τότε και σήμερα και τα πλεονεκτήματα που δίνει σήμερα σε ατάκτους...
      Και σίγουρα δεν τραβάνε το ζόρι που τράβηξαν με τους Έλληνες αντάρτες...Διαφορετικά θα βλέπαμε το ίδιο έργο...Γενοκτονία των Κούρδων όπως έγινε με τους Έλληνες...Τότε γινόταν κανονικός πόλεμος με όλες τις ακρότητες...Σήμερα οι Κούρδοι απλά ενοχλούν τους Τούρκους...

      Διαγραφή
    6. @overlord821
      Σε παρακαλω διαβασε λιγο ιστορια αλλα και τα γραφομενα μου!
      Στο αφιον καραχιςαρ το 1922 ενας απο τους λογους της καταςτροφης ηταν η καταστροφη του ασυρματου του Α ΣΣ κατα τη μεταφορα του στο τραινο!
      Ολοι οι μεγαλοι σχηματισμοι του ΕΣ αλλα και του τουρκικου ειχαν ασυρματους!
      Μαλιστα στη μαυρη θαλασσα επλεαν τα αντιτορπιλικα μας ανενοχλητα και η αςυρματη επικοινωνια με το ελληνικο κεντρο θα διευκολυνονταν! Αυτα θα μετεφεραν και τα βαρεα οπλα!
      Υπερτιμας τις δυνατοτητες των τουρκων τοτε που ηταν ματσο ξυπολυτους που απλα ειχαν σοβαρη διοικηση και τιποτα αλλο!
      Υποτιμας πολυ τους Ελληνες στρατιωτες- ποντιους...
      Η μερσινα στη μεςογειο ηταν το ανεφοδιαστικο λιμανι για την επιθεση στο αφιον καραχισαρ το 1922!! Τα λιμανια του ποντου χρησιμοποιηθηκαν για τον εφοδιασμο του κεμαλ στο σαγγαριο το 1921!!


      Δ.Ν.

      Διαγραφή
    7. @ Δ.Ν.

      Αγαπητέ μου το να μου λέτε διάβασε λίγο ιστορία, δεν σημαίνει ότι δεν έχω διαβάσει αρκετά ή περισσότερο από εσάς...Ούτε όσα γράφετε είναι θέσφατα και πρέπει να τα αποδέχεται ο καθένας έτσι...Σας γράφω ότι διαφωνώ με αυτά που λέτε και τεκμηριώνω.Αντιθέτως εσείς δεν έχετε ούτε μία παράθεση πέρα από όσα λέτε ότι πιστεύετε.

      Μόνος σας γράφετε για ΈΝΑΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ!!! Ε Ν Α Ν !!!Αντιλαμβάνεστε πόσο σπάνιοι ήταν οι ασύρματοι, όχι μόνο στον Ελληνικό στρατό αλλά σε όλους τους στρατούς του κόσμου;;;Μόνο πολεμικά πλοία μπορούσαν να έχουν ασυρμάτους λόγω μεγέθους.
      Με λίγα λόγια θέλατε να στείλει ο Ε.Σ. 2000 άνδρες στον πόντο, έναν ασύρματο στον Πόντο, μερικά βαρέα όπλα στον πόντο...Με λίγα λόγια μία ταξιαρχία στον πόντο...ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΛΛΟΥ!!!
      Λέτε ότι τα αντιτορπιλικά μας έπλεαν στην μαύρη θάλασσα...Παράθεση παρακαλώ;;;Ο Ε.Σ. ουσιαστικά ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ!!!Από το μυαλό σας τα βγάζετε όλα αυτά;;;Νομίζετε ότι τα βαρέα όπλα περίσσευαν στον Ελληνικό στρατό;;;Σας ξαναγράφω ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ;;;;Από τα υποτιθέμενα αντιτορπιλικά;;;Ξέρετε αυτά τα πλοία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ!!!!Η απλοϊκότητα της σκέψης σας καταντά εξωφρενική!!!

      Είδατε πουθενά να υπερτιμώ τους Τούρκους στρατιώτες ή να υποτιμώ τους Έλληνες;Τα φαντάζεστε όλα αυτά;;;Αυτό που γράφω τόση ώρα είναι ότι ότι δεν κατάφεραν 18000 Έλληνες αντάρτες, δεν θα το κατάφερναν ούτε 2000 άνδρες...Είναι αστείο να γράφετε ότι με 2000 άνδρες θα λύνονταν το θέμα...Ρωτήστε και κανέναν στρατιωτικό...Ο Πόντος ήθελε ΜΕΡΑΡΧΙΕΣ ΚΑΙ Ο Ε.Σ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!!!!ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΩ!!!!

      Λοιπόν το να κάθεστε και να γράφετε ότι τα λιμάνια του Πόντου χρησιμοποιήθηκαν για τον ανεφοδιασμό των Τούρκων στον Σαγγάριο, δεν σημαίνει ότι είναι και πραγματικότητα...Καμιά πηγή θα δώσετε;;;Γιατί σας ξαναλέω...Η γνώμη σας δεν είναι αυτόματα ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΗΓΗ!!!!
      Εξάλλου δεν λέτε ποια λιμάνια χρησιμοποιήθηκαν...Δεν ελέγχονταν όλα τα λιμάνια του Πόντου από Έλληνες ξέρετε...
      Για μην Μερσίνα δεν διαφώνησα...Εσείς την πετάξατε την ώρα που μου γράφατε για τα λιμάνια του Πόντου...Για αυτό βάλτε πρώτα τις δικές σας σκέψεις σε τάξη και μετά παρακαλώ προχωρήστε σε υποδείξεις προς τους άλλους...Και μάλιστα λέγοντας να "διαβάσουμε ιστορία"...

      Διαγραφή
    8. @οverlord821
      Για να κανεις μια αρχη....

      «Και εν τούτοις, το Ναυτικόν εις αυτόν τον αχάριστον πόλεμον θα εκτελέση όπως πάντοτε το καθήκον του. Θα βοηθήση αποτελεσματικώς τον Στρατόν εις τας παραθαλασσίους επιχειρήσεις του, θα δυσχεράνη τον από θαλάσσης ανεφοδιασμόν, βομβαρδίζον τας βάσεις του Κεμάλ και εκτελούν περιπολίας εις την Μαύρην Θάλασσαν καθ’ ας τα Αντιτορπιλλικά,...


      Δεν εχω χρονο να ασχοληθω...

      Δ.Ν.

      Διαγραφή
  8. Από το 1913 μέχρι το 23 είναι δέκα χρόνια, στα περισσότερα από αυτά τα χρόνια στην ουσία υπάρχει κενό εξουσίας στην Μικρά ασία, οι Ρώσοι αρχίζουν να βοηθούν τους Τούρκους μετά το 1920, η Ελλάδα συμμετέχει στον Α παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, στέλνει εκστρατευτικό σώμα στην Κριμαία και αφήνει αβοήθητους τους Έλληνες του Πόντου ενώ από τους Βαλκανικούς πολέμους και μετά το πράγμα δείχνει ότι πάει σε "τελικές λύσεις". Και το ερώτημα παραμένει, το κράτος αυτό υπάρχει ιστορικά για να μπορέσει ο Ελληνισμός να αυτοδιοικηθεί ή ως εκτελεστικό όργανο των μεγάλων δυνάμεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν μην λέτε οι Ρώσοι...Οι Ρώσοι ήταν εχθροί με τους Τούρκους μέχρι το ξέσπασμα της οκτωβριανής επανάστασης...ΟΙ σοβιετικοί ήταν εκείνοι που βοήθησαν τους Τούρκους...
      Σας ξαναλέω...Ο δρόμος για την Μ. Ασία περνούσε μέσα από την Κριμαία...Αυτό λέγεται στρατηγική...Και ουσιαστικά πέτυχε...Ότι τα σκάτωσαν μετά δεν αλλάζει την επιτυχία της στρατηγικής αυτής...
      Και ξαναγράφω...ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ (και γιατί μόνο τον Πόντο;;;Παντού διώκονταν οι Έλληνες στην Οθωμανική αυτοκρατορία...) αφού ΔΕΝ βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση πλέον με την Οθωμανική αυτοκρατορία;;;Γιατί συνεχίζετε να αρνείστε την πραγματικότητα ότι η επέμβαση στην Μ. Ασία έγινε αποκλειστικά και μόνο μετά από άδεια των συμμάχων της πρώην αντάντ;;;ΔΕΝ ΕΔΡΑΣΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!Και αν δεν δρούσε η σφαγή των Ελλήνων της ανατολής θα ήταν ολοκληρωτική πέρα από κάθε φαντασία!!!!Οι Τούρκοι είχαν δείξει τους σκοπούς τους ΗΔΗ!!!ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΧΑΜΕΝΟΙ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!

      Και για να τελειώνουμε...Δεν υπάρχει κανένα ερώτημα αγαπητέ...Μόνος σας βασανίζεστε...Το κράτος εκείνης της εποχής προσπάθησε να ολοκληρωθεί περιλαμβάνοντας τους Έλληνες όλων των κοντινών περιοχών όπου υπήρχαν συμπαγείς πληθυσμοί.Δυστυχώς δεν επετεύχθει αυτό κυρίως γιατί ο Ελληνικός πληθυσμός ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ!!!Ούτε οι μεγάλες δυνάμεις μας φταίνε ούτε κανένας!!!Ο ΚΑΚΟΣ ΜΑΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ Ο ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ!!!ΑΥΤΟΚΤΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΑΝΤΑ!!!

      Οπότε το να τα ρίχνουμε στους άλλους, στην τελική μπορεί μόνο να μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα ως έθνος αλλά δεν αλλάζει την πραγματικότητα....

      Διαγραφή
    2. Αφήστε τις ανοησίες περί Σοβιετικών λες και η ιστορία είναι κομμένη σε αυτοτελή επεισόδια, είναι σαν να θεωρεί κανείς τον Σέλευκο Ελληνιστή και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο Βυζαντινό, Ρωμηό και όχι Έλληνα.
      Δεν ήξερε το Ελληνικό κράτος το πρόβλημα που θα δημιουργούσε στους Έλληνες που ζούσαν στην νότια Ρωσία με την συμμετοχή στην εκστρατεία της Κριμαίας; Προφανώς υπάρχει και εδώ η αδιαφορία που χαρακτηρίζει τους τυχοδιώκτες λεηλάτες. Τί νόημα έχει να μιλάμε για στρατηγική;
      Χαίρω πολύ ότι δεν έδρασε μόνη της Ελλάδα, μία μέρα αυτό λέω, ότι λειτουργούσε ως εκτελεστικό όργανο των μεγάλων δυνάμεων κερδίζοντας εις βάρος του Ελληνισμού. Την γνώμη μου την ξαναείπα, δεν θα μπω στο τρυπάκι των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων του Βενιζέλου, του Βασιλιά κτλ, την γνώμη μου την είπα και την ξαναλέω, η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στους Βαλκανικούς πολέμους διότι ήταν η μόνη χώρα που είχε πληθυσμούς στην Μικρα ασία. Χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδος δεν θα ξεσηκωνόντουσαν οι υπόλοιποι Βαλκανικοί λαοί, και αυτό είναι κάτι που όντως το έλεγε και το έγραφε και ο Δραγούμης, αλλά και αν ακόμη ξεκινούσαν πόλεμο χωρίς εμάς επειδή τους τάζαν λαγούς με πετραχείλια οι δυτικοί θα μπορούσαμε να κάνουμε συνθήκες για αλληλοβοήθεια και ειρηνική συνύπαρξη με τους Τούρκους έτσι ώστε και στην Μικρά ασία να υπήρχε ηρεμία και να μην βγαίναμε εκτός παιχνιδιού στα Βαλκάνια. Είδαμε ποια ήταν η μοίρα των Ελλήνων στις περιοχές που παρθήκαν από τις Βαλκανικές χώρες, προσφυγιά, και όσοι μείναν πίσω δεν ξεχαστήκαν από το Ελληνικό κράτος, απλώς δεν τους θεώρησε ποτέ Έλληνες, κάποιοι, κάπου, κάποτε. Η Ελλάδα συμπεριφέρεται σαν τον πατέρα που αφού πρώτα γλέντησε, δεν αναγνωρίζει το παιδί του για να αποφύγει τα έξοδα και τους κόπους. Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους δεν ήταν μόνο οι Τούρκοι που καταδίωκαν τους Έλληνες, η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει-θεωρητικά το είχε διότι θα έπρεπε να είχε και την πρόθεση- και τους Τούρκους και τους Βαλκάνιους.
      Ρωτάς γιατί να βοηθούσε τους Πόντιους, εγώ ξαναρωτώ, σε τις μας ωφέλησε η δημιουργία του Ελληνικού κράτους; Για να γίνονται αφορμή οι κινήσεις του για να ξεπατώνονται οι Έλληνες από εκεί που υπήρχαν και ζούσαν για αιώνες; Aν δεν υπήρχε η Ελλάδα ως κράτος εμείς οι Πόντιοι θα είχαμε εξαφανιστεί από προσώπου γης; Εντέλει τί κατάφερε να πετύχει η Ελλάδα με τις κινήσεις της; Kαι τις σφαγές δεν αποφύγαμε και σαν τις κότες πεθαίναμε ως πρόσφυγες τις πρώτες δεκαετίες από τις ασθένειες και τις κακουχίες. Ε όχι, δεν είναι έτσι τα κράτη

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.