21/5/15

Πειραιάς. Η σινική επίδραση.

Comaguer, Mondialisation (Καναδάς)    (μτφρ. Κριστιάν) .
Η Διεθνής Ένωση Λιμένων (IAPH) δημοσιεύει τακτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη δραστηριότητα των λιμένων εμπορευματοκιβωτίων, τα πιο αντιπροσωπευτικά λιμάνια για τη κυκλοφορία των μεταποιημένων προϊόντων.

Στα στοιχεία του 2014 εμφανίζεται μια παγκόσμια κατάταξη των λιμένων εμπορευματοκιβωτίων που είχαν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στα έτη 2009-2013

Η πρώτη παγκόσμια θέση καταλαμβάνεται με μεγάλη διαφορά από το λιμάνι του Πειραιά όπου η ανάπτυξη έφθασε στα 476%.
Αυτό το άλμα είναι το αποτέλεσμα της δραστηριότητας της κινεζικής εταιρείας COSCO που βρίσκεται εκεί από το 2009 και λειτουργεί δύο από τους τρεις λιμενικούς τερματικούς σταθμούς αφιερωμένους στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.
Παρόλο που κατατάσσεται μόλις 42° λιμάνι στο κόσμο, ο Πειραιάς έχει γίνει το έβδομο ευρωπαϊκό λιμάνι.

Αυτή η θεαματική αύξηση μπορεί να φανεί εκπληκτική. Στην πραγματικότητα, έλαβε χώρα κατά την περίοδο που η ευρωπαϊκή «τρόικα» εξουδετέρωσε άσχημα την ελληνική οικονομία της οποίας το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%.
Αυτή η προφανής αντίφαση προέρχεται από το γεγονός ότι το λιμάνι του Πειραιά έχει γίνει σημείο μεταφόρτωσης και ένα μεγάλο ποσοστό των εμπορευματοκιβωτίων που έρχονται από την Ασία σε πολύ μεγάλα πλοία, το καθένα μεταφέρει περισσότερα από 10 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια που εκφορτώνονται στον Πειραιά, δεν προορίζεται για την Ελλάδα αλλά αναδιανέμεται με μικρότερα πλοία στη Βόρεια Αφρική, τη Μαύρη Θάλασσα ή τις χώρες που βρέχονται από την Αδριατική.

Ότι ο Πειραιάς και η Αθήνα βρίσκονται ανάμεσα στους κυριότερους προορισμούς  του νέου θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού που ξεκίνησε η ΛΔΚ, καταδεικνύει ότι αυτό το μεγάλο σινικό σχέδιο έχει ήδη εισέλθει σε μια πολύ δραστήρια φάση.

 
 Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Qexiang εξηγεί το ρόλο του Πειραιά

Οι δύο νέοι δρόμοι του μεταξιού

 http://www.mondialisation.ca/le-piree-leffet-chinois/5450305


2 σχόλια:

  1. Εγώ θα άλλαζα την επάνω εικόνα με τον χάρτη όπου τα σκόπια ονομάζονται Μακεδονία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, το άλλαξα μέσω PhotoShop. ARYM= Ancienne République Yougoslave de Macédoine, η επίσημη ονομασία στον ΟΗΕ στα γαλλικά (αντίστοιχο του πΓΔΜ), που οι Γάλλοι δεν χρησιμοποιούν σε κανένα χάρτη που κυκλοφορεί.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.