13/5/15

Κυπριακό: Εκκίνηση συζήτησης με ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής

Πρόθεση για πιο συχνές συναντήσεις 
Λευκωσία: Στην προστιθέμενη αξία που μπορούν να έχουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προς εξυπηρέτηση του στόχου των διαπραγματεύσεων, παράλληλα όχι ως υποκατάστατο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, συμφώνησαν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί στη χθεσινοβραδινή τους συνάντηση στο Λήδρα Πάλλας.
Συμφώνησαν στην εκκίνηση της συζήτησης με ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής που μπορούν να προωθηθούν άμεσα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη να κάνει λόγο για έναν ειλικρινή και ανοικτό διάλογο.
Ερωτηθείς είπε ότι χθες «συμφωνήθηκε η προστιθέμενη αξία που τα ΜΟΕ μπορούν να έχουν προς εξυπηρέτηση του στόχου των διαπραγματεύσεων παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία και όχι ως υποκατάστατο της. Την ίδια στιγμή (οι ηγέτες) είπαν ότι μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση για ΜΟΕ και μάλιστα να ξεκινήσει από ΜΟΕ που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Ν. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η χθεσινή συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση, γενικότερα για το πώς αντιλαμβάνονται την κατάσταση πραγμάτων και πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόθεση και επιθυμία και από τις δύο πλευρές για πιο συχνές συναντήσεις.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι συμφωνήθηκε η επανέναρξη των συνομιλιών την Παρασκευή επισημαίνοντας ότι την πρώτη συνάντηση θα απασχολήσουν θέματα δομής και διαδικασίας.

Πέραν της επιβεβαίωσης του κοινού ανακοινωθέντος, οι δύο ηγέτες έδειξαν να αντιλαμβάνονται την προστιθέμενη αξία που θα έχουν στη διαπραγμάτευση και στο στόχο που καλείται η διαπραγμάτευση να εξυπηρετήσει, να αρχίσει η συζήτηση με ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής.

Ανάμεσα σ’ αυτά, ο εκπρόσωπος ανέφερε το άνοιγμα κάποιων οδοφραγμάτων. «Το καλοκαίρι του 2014 είχαμε προτείνει το άνοιγμα πέντε οδοφραγμάτων. Θα ξεκινήσει ένας διάλογος ο οποίος θα αφορά τέτοιου είδους ΜΟΕ», είπε.

Υπενθύμισε ότι στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον τέως ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου τον περασμένο Ιούνιο η πλευρά μας είχε έγγραφο ενώπιον της με περίπου 30 τέτοια ΜΟΕ, «τα οποία αν υπάρχει καλή θέληση, μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα και να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα του κυπριακού λαού και την ίδια στιγμή να ενισχύσουν το στόχο που καλούνται οι διαπραγματεύσεις να ενισχύσουν».

Κάποια ΜΟΕ μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και χωρίς κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται συζήτηση και να εξεταστούν λεπτομέρειες.

Πάντως, στη χθεσινοβραδινή συνάντηση δεν δόθηκαν έγγραφα ούτε έγινε συγκεκριμένη συζήτηση, αλλά ένας ανοικτός διάλογος. «Δεν επρόκειτο για συνάντηση με στόχο να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, πέραν της ημερομηνίας έναρξης των συνομιλιών», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ήταν συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα.

Σημείωσε ακόμη ότι ο ΠτΔ Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ότι για τα 28 ναρκοπέδια στον Πενταδάκτυλο θα παραδώσει σχετικό κατάλογο στον Μ. Ακιντζί κατά την πρώτη τους συνάντηση.

Κληθείς να πει σε τι αφορά αυτό που ελέχθη περί δομής και διαδικασίας κατά την πρώτη συνάντηση των ηγετών, είπε ότι «αφορά το πόσο συχνά θα γίνονται οι συναντήσεις, ποιος θα είναι ο ρόλος των διαπραγματευτών, πότε οι διαπραγματευτές θα επιστρέφουν στους ηγέτες, όλα αυτά αφορούν δομή και διαδικασία».

ΕΕ και εγγυήσεις 

Μεταξύ τύρου και αχλάδου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ τόσο για την επίτευξη του στόχου της λύσης όσο και για την εφαρμογή της λύσης. «Σε σχέση με την ΕΕ γενικότερα, μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα για εφαρμογή πολλών προνοιών της λύσης, για παράδειγμα το κοινοτικό κεκτημένο περιλαμβάνει αρκετές πτυχές που συζητούνται και στο Κυπριακό» είπε ο Ν. Χριστοδουλίδης.

Ο εκπρόσωπος πάντως είπε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων και «για να φτάσουμε στο θέμα αυτό πρέπει να συμφωνηθούν προηγουμένως αρκετά πράγματα».

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.