29/5/15

Υπερθέαμα από Ερντογάν για την κατάκτηση της Πόλης

  • Φωτ.: Sedat Suna (EPA)
Ισχυρίζεται ότι η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία επέτρεψε σε πολλές θρησκείες και κουλτούρες να ζήσουν μαζί ως μία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμά του για την 562η επέτειο από την Άλωση της Πόλης αναφέρει ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες νίκες του τουρκικού έθνους. «Όχι μόνο γιατί ήταν μια στρατιωτική επιτυχία αλλά γιατί κυβερνήθηκε με αίσθηση δικαίου από τον Μωάμεθ τον Πορθητή».
Οι ετήσιες εκδηλώσεις για την κατάκτηση της «Ιστανμπούλ», όπως την ονομάζουν οι Τούρκοι, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και για πρώτη φορά το επίκεντρο δεν θα είναι η ιστορική συνοικία του Βαλατά αλλά το Γενικαπί. «Άνοδος και αναβίωση» είναι το θέμα των εκδηλώσεων.

Μία από τις εικόνες που συνοδεύουν τα άρθρα για τη «γιορτή» της Άλωσης, στον τουρκικό Τύπο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Anadolu, συνεργείο 450 ατόμων εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα ενώ θα χρησιμοποιηθεί και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Μια από τις εκπλήξεις των διοργανωτών είναι η 3D ταινία για την Άλωση που θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη.
Η ορχήστρα που θα παίξει στην εκδήλωση αποτελείται από 562 μουσικούς, το παρών θα δώσει η εθνική ακροβατική ομάδα της Τουρκίας και οι λόγοι που θα εκφωνηθούν θα έχουν ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά, αραβικά, ισπανικά, γαλλικά, ρωσικά και στη νοηματική!
Τους… αυτοκρατορικούς εορτασμούς συμπληρώνουν η φωταγώγηση της ακτογραμμής και των βυζαντινών τειχών, τα πυροτεχνήματα και τα σόου με λέιζερ.
«Ελπίζω να είναι μια γιορτή αντάξια της σημασίας της», ανέφερε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι θα περάσουν τα 120 σημεία ελέγχου στο Γενικαπί. 

11 σχόλια:

  1. "Ισχυρίζεται ότι η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία επέτρεψε σε πολλές θρησκείες και κουλτούρες να ζήσουν μαζί ως μία."

    Απευθείας απόγονος των Νεοτούρκων και του Κεμάλ με το γνωστό: ένα κράτος, ένα έθνος, μία γλώσσα, μία θρησκεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει δίκιο αυτός ο μ@λ@κας ο Ερντογαν.
      Ισχύει σε όλα τα σφαγεία.
      Όλα τα ζώα πριν σφαχτουν ζουν για λίγο όλα μαζί στο ίδιο μαντρί. Άσπρα πρόβατα μαύρα προβατα, κατσίκια κλπ. Έτσι λοιπόν η μοναδικη ευκαιρία που έχουν για ειρηνικη συμβίωση είναι στο σφαγείο λίγο πριν τη σφαγή.

      Τελικα το όνομα Ερντογαν μια μέρα θα γίνει το συνώνυμο της λέξης "μ@λ@κας"

      Διαγραφή
    2. Καμμία σχέση ο ισλαμιστής Ερντογάν με τούς Νεότουρκους και τον Κεμάλ. Οι τελευταίοι δεν ασχολούνταν με την θρησκεία, γι αυτό και δημιούργησαν το λαϊκό (άθεο) κράτος, που πασχίζει ο πρώτος να καταργήσει.

      Ο Κεμάλ εφάρμοζε εθνική και όχι επεκτατική πολιτική, εν αντιθέσει προς τον Ερντογάν, που στοχεύει στην επέκταση με όχημα το Ισλάμ.

      Διαγραφή
    3. Ναι, αλλά και οι δύο ανεξαρτήτως του οχήματος που χρησιμοποιειται είχαν και έχουν ως σκοπό την βαρβαρη καταπάτηση των εθνικών δικαιωμάτων άλλων εθνικών ομάδων και τη βίαιη προώθηση του τουρκικού φασισμού.
      Απλώς αλλάζει η προβιά.

      Διαγραφή
    4. Όπως και στα μπουρδ... συνυπαρχουν πουτ....από διαφορες χωρες,διαφορετικων θρησκειων και κουλτουρας.

      Διαγραφή
    5. @ Simaioforidis

      Η καταπάτηση των εθνικών δικαιωμάτων δεν είναι τόσο έντονη επί Ερντογάν, όσο ήταν επί Κεμάλ. Τότε ήταν η πεμπτουσία του εθνικού κράτους.

      Οι στόχοι είναι εντελώς διαφορετικοί. Οι Νεότουρκοι και ο εξ αυτών Κεμάλ, ειδικά ο τελευταίος, δεν είχαν αυτοκρατορικές (επεκτατικές) βλέψεις και κατά τούτο δεν ήσαν επικίνδυνοι για τις γειτονικές χώρες. Είναι γνωστή η ρήση του Ατατούρκ «ειρήνη στο εσωτερικό και ειρήνη στον κόσμο». Για την επίτευξη της εθνικής ομοιογένειας, στήριξαν το νέο κράτος κυριολεκτικώς πάνω σε πτώματα.

      Ο Ερντογάν απλώς προσπαθεί να επαναφέρει το status ante, δηλαδή στρέφεται προς ένα θεοκρατικό (ή περίπου) κράτος, το οποίο δεν θα περιορίζεται στα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, αλλά θα επεκτείνεται σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. Αποβλέπει, δηλαδή, στην εγκατάλειψη του κεμαλικού δόγματος (εθνικισμός-λαϊκότης κλπ) και προσανατολίζεται στην νεκρανάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

      Εν άλλοις, ο Ερντογάν είναι ο αντίποδας των Νεοτούρκων και του Κεμάλ.

      @ Ναιας

      Αυτό που κάνεις λέγεται τρολάρισμα, διότι παρενοχλείς με ανοησίες έναν διάλογο. Κανονικά πρέπει να σε σβήσουν. Θα σε παρακαλέσω να μην το επαναλάβεις.

      Διαγραφή
    6. Η υπαρκτή διάσταση της αφετηρίας της πολιτικής Κεμάλ - Ερντογαν είναι δεδομένη και σαφής.
      Είναι γνωστή η ρήξη του Ερντογαν εμπρακτως με το βαθύ κράτος, απόγονο του κεμαλισμου.
      Τη βλέπουμε στις ειδήσεις, τη διαβάζουμε, τη ζούμε.
      Όμως δεν πρέπει να κάνουμε λάθος στο εξής: ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηριας η' πόλου εκκίνησης (κκοσμικό κράτος ή θεοκρατικο) ήταν και είναι ως προς την πολιτική εναντίον άλλων εθνικών ομάδων ακριβώς το ίδιο.
      Επισημαινω ότι η γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Ασσυριων, την οποία διεπραξαν οι κεμαλιστες δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.
      Ήταν η συνέχιση των βιαιων εξισλαμισμων που γίνονταν επί οθωμανικης αυτοκρατοριας, της οποίας νοσταλγος είναι ο Ερντογαν.
      Έτσι συνδέονται και νομίζω ότι συμφωνείς.

      Διαγραφή
    7. Τα κίνητρα των γενοκτονιών ήταν διαφορετικά απ' αυτά του βιαίου εξισλαμισμού. Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά το ίδιο.

      Διαγραφή
  2. Η μοναδική χωρα στον κόσμο που γιορτάζει μια επεκτατική κατάκτηση, που γιορτάζει τη σφαγή, την καταστροφή και τη λεηλασία μιας πόλης, που διέπραξαν οι ίδιοι! Γιατί κανεις δεν τολμάει να το αναφέρει αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και όμως κάποιοι, ακόμη και μέσα στην Ελλάδα, πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει προσέγγιση με την Τουρκία με κάθε τρόπο...Και φοβάμαι, με κάθε κόστος...Με μια Τουρκία όπως αυτή που περιγράφετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. overlord821.
      Αυτοι οι καποιοι μπορει να τους αρεσει (γουσταρουν) το τσούξιμο,ρωτανε όμως και τους υπολοιπους ;.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.