25/5/15

Δημήτρης Στρατούλης στη «Ν»: Τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Συνέντευξη στον Στέλιο Παπαπέτρου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Το προεκλογικό μας πρόγραμμα δεν εγκαταλείπεται, οι κόκκινες γραμμές μας παραμένουν απαραβίαστες και ταυτόχρονα διεκδικούμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους και τη χρηματο-δότηση του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας.
«Μαχαίρι» στις εθελούσιες εξόδους όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, βάζει το υπουργείο Εργασίας.
Οπως τονίζει ο Δημήτρης Στρατούλης, όποια επιχείρηση θελήσει να προχωρήσει σε εθελούσιες εξόδους μέρους του προσωπικού της, τότε «θα πρέπει να πληρώσει προκαταβολικά όλες τις απώλειες εσόδων» που θα προκληθούν στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Στη σκληρή μάχη που δίνει η κυβέρνηση για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης αναφέρεται, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, ενώ επισημαίνει ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που αφορά τα επικουρικά ταμεία καθώς και τα ταμεία πρόνοιας.
Τονίζει ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων, αν και χαρακτηρίστηκε ως μονομερής ενέργεια από τους εκπροσώπους των δανειστών, έχει φέρει μέχρι σήμερα έσοδα 124 εκατ. ευρώ, ενώ ρυθμίστηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,8 δισ. Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, ο ΟΑΕΕ δεν θα χρειαστεί πρόσθετη κρατική επιχορήγηση μέσα στο 2015, πέραν της προβλεπόμενης, για να καλύψει τις ανάγκες πληρωμών των συντάξεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης προαναγγέλλει το άνοιγμα του ασφαλιστικού και τη δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ένα νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Βασικές προϋποθέσεις του διαλόγου θα είναι η διασφάλιση του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.
Και ενώ η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο, ο κ. Στρατούλης επισημαίνει ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνο εάν είναι συμβατή «με το προεκλογικό μας πρόγραμμα και δεν θίγει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης» στα θέματα του εργασιακού και του ασφαλιστικού.
Πώς θα προχωρήσετε στο θέμα των πρόωρων συντάξεων; Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν την κατάργησή τους σε όσους ασφαλισμένους είναι κάτω των 62 ετών. Εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης του αναγκαίου αριθμού ενσήμων που απαιτούνται σήμερα για την πρόωρη συνταξιοδότηση;
«Η κυβέρνηση σέβεται τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δεν πρόκειται να ανατρέψει το πρόγραμμα των ανθρώπων που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης. Κατά συνέπεια, όσοι θέτουν ζήτημα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έχουν ιδεολογικές εμμονές, καθώς από τα στοιχεία του “ΗΛΙΟΣ” προκύπτει ότι μόνο το 11% των συντάξεων γήρατος είναι οι λεγόμενες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Σε καμία περίπτωση δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο αύξησης του αναγκαίου αριθμού ενσήμων που απαιτούνται σήμερα για την πρόωρη συνταξιοδότηση.
Αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι να δώσουμε τέλος στις ακραίες καταστάσεις, όπως ήταν αυτές που δημιουργήθηκαν από τράπεζες ή ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ με “εθελούσιες” εξόδους. Αυτές τις περιπτώσεις και αυτές τις πρακτικές θα τις κόψουμε με το μαχαίρι.
Εξάλλου, ήδη έχω ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, και το έχει εγγράφως αποδεχθεί, να υλοποιηθούν ειδικές οικονομικές μελέτες οι οποίες θα αποτυπώσουν τη ζημιά που προκάλεσαν τέτοιες ενέργειες στα ταμεία.
Επίσης, θα θέσουμε ως όρο για όποια “εθελούσια” έξοδο στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, οι επιχειρήσεις ή οι τράπεζες να προπληρώνουν όλες τις απώλειες εσόδων που προκαλούν στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε αυτό να λειτουργεί ως αντικίνητρο σε τέτοιες πρακτικές».
Ο ΟΑΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Προτίθεσθε να αυξήσετε την κρατική χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο ταμείο;
«Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αύξηση κρατικής χρηματοδότησης, καθώς το ταμείο καλύπτει τις ανάγκες του τόσο από τα -ήδη αυξημένα- έσοδά του όσο και από την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα, η ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία τροφοδοτεί τον ΟΑΕΕ, ο οποίος έχει εισπράξει ως πρώτη δόση περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ρυθμίσει οφειλές πάνω από 1 δισ. περίπου 85.000 οφειλέτες του».
Τι θα γίνει τελικά με τη 13η σύνταξη; Αντέχουν οικονομικά τα ταμεία και το Δημόσιο να αναλάβει το κόστος επαναχορήγησής της ή εξετάζετε την εκδοχή να μεταφερθεί η επαναφορά της το 2016; Θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια;
«Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να βάλουμε εισοδηματικά κριτήρια που θα αλλοιώνουν την αρχική μας δέσμευση, η οποία πρόβλεπε 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη λιγότερο από 700 ευρώ το μήνα. Κατ’ επέκταση δίνουμε σκληρή μάχη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για να υλοποιήσουμε την προεκλογική μας δέσμευση για δώρο Χριστουγέννων σε 1.262.920 συνταξιούχους και θεωρώ ότι πρέπει να το κάνουμε».
Τι θα περιλαμβάνει το «άνοιγμα» του διαλόγου για το ασφαλιστικό;
«Κατ’ αρχάς, θέλω να τονίσω ότι το άνοιγμα του διαλόγου για το ασφαλιστικό δεν μας το επιβάλλουν οι λεγόμενο εταίροι. Είναι υποχρέωσή μας ο συνεχής και ουσιαστικός διάλογος με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων και συνταξιούχων για το ασφαλιστικό.
Ως κυβέρνηση θα προχωρήσουμε σε δημόσια ανοιχτή διαβούλευση και ουσιαστική συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλισμένους, προκειμένου να συνθέσουμε ένα νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο να ενισχυθεί ο δημόσιος, καθολικός, αλληλέγγυος και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του.
Το σχέδιό μας θα εκσυγχρονίσει το ασφαλιστικό σύστημα, θα διευκολύνει τους ασφαλισμένους και θα βελτιώσει σταδιακά το επίπεδο των ασφαλιστικών παροχών. Η αξιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, η επέκτασή τους και η δημιουργία νέων σύγχρονων εργαλείων θα λύσουν τα χέρια των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και -κυρίως- θα μειώσουν στο ελάχιστο την ταλαιπωρία του πολίτη».
Ποια είναι τα αποτελέσματα από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών;
«Η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία -η οποία θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια από τους δανειστές- έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, έχει δώσει σημαντική ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στην αγορά. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχαν ρυθμιστεί 3,81 δισ. από 170.510 οφειλέτες, ενώ μπήκαν ως πρώτη δόση στα ταμεία των ασφαλιστικών φορέων περίπου 124 εκατ. ευρώ».
Μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών χωρίς συμβιβασμούς από τις κόκκινες γραμμές που έχετε προσδιορίσει σε εργασιακό και ασφαλιστικό;
«Συμφωνία μπορεί να υπάρξει, αν αυτή είναι συμβατή με το προεκλογικό μας πρόγραμμα και δεν θίγει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησής μας, οι οποίες έχουν τη στήριξη του λαού, αλλά και του ελληνικού Κοινοβουλίου. Κατά συνέπεια δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις δεσμεύσεις μας προς τον ελληνικό λαό, αλλά και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Κατ’ επέκταση θα βάλουμε τέλος στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, θα τερματίσουμε τον κατήφορο στις συντάξεις και θα αποκαταστήσουμε σταδιακά τις μνημονιακές αδικίες σε βάρος των πολιτών.
Το προεκλογικό μας πρόγραμμα δεν εγκαταλείπεται, οι κόκκινες γραμμές μας παραμένουν απαραβίαστες και ταυτόχρονα διεκδικούμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους και τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας».
Πόση είναι σήμερα η κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων;
«Περίπου 18 δισ. ευρώ που απέμειναν μετά τη διαχρονική λεηλασία τους, είτε με άτοκες καταθέσεις τους για δεκαετίες στην Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-2,44% είτε με το χρηματιστηριακό τζογάρισμά τους είτε με τα δομημένα ομόλογα, είτε με το πρόσφατο καταστροφικό PSI, δηλαδή το κούρεμα κατά 53% των ομολόγων τους».
Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.