22/5/15

Συνέντευξη Λαβρόφ: Από τη Συμφωνία του Μινσκ στη «Συνομωσία του πετρελαίου»

Rossiyskaya Gazeta
Πηγή: Olesia Kuprianova / RG
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, καταρρίπτει με ειλικρίνεια και διπλωματικό τακτ τις θεωρίες συνομωσίας που στοχεύουν στην αποδόμηση του ρόλου της Ρωσίας, με όχημα τη Συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία, και τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Η συνέντευξη του Σ.Λαβρόφ στη «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» για τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις, τη Συμφωνία του Μινσκ και για το αν τελικά κρύβεται κάποια «συνομωσία της Δύσης» πίσω από την πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου, αναλυτικά έχει ως εξής:

ΕΡ: Οι ΗΠΑ ασκούν μεγάλη πίεση στην Ευρώπη;
ΑΠ: Η πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι, χωρίς αμφιβολία, ισχυρή. Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνειδητοποιήσουν το σημερινό αδιέξοδο. Το σημαντικότερο είναι ότι τώρα έχουμε κάποιο ισχυρό έγγραφο στη βάση του οποίου μπορούμε να συζητάμε: Τη Συμφωνία του Μινσκ, την οποία μπορούμε να δείχνουμε σε εκείνους που εγείρουν απαιτούν από εμάς. Αν διαβάσουμε το κείμενο της Συμφωνίας του Μινσκ, θα βρούμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Ο συνοριακός έλεγχος, για παράδειγμα, πρέπει να εγκαθιδρυθεί στο τέλος της διαδικασίας. Άλλο ξεχωριστό σημείο της Συμφωνίας: Το Κίεβο είναι υποχρεωμένο να θεσπίσει και να εφαρμόσει νόμο για το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς. Αντί γι’ αυτό, οι Ουκρανοί αντιστρέφουν τα συμφωνηθέντα, αναποδογυρίζουν τα πάντα. Δεν πρόκειται για ειδικό καθεστώς, λένε, αλλά για δήθεν κατοχή. Επίσης, δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να δικαιολογήσουν τη διατήρηση του οικονομικού αποκλεισμού που έχει επιβάλλει το Κίεβο στο Ντονμπάς.

Για την κατάσταση στο Ντονμπάς

ΕΡ: Σύμφωνα με ανακοινώσεις από το Ντονμπάς, το Κίεβο δεν συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία του Μινσκ. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία θεωρεί τον πρόεδρο Ποροσένκο ως έναν από τους πιο αποδεκτούς διαπραγματευτές στην Ουκρανία…
ΑΠ: Ο Πετρό Ποροσένκο είναι ο πρόεδρος της χώρας. Και σαν τέτοιον, θα πρέπει να τον στηρίζουμε.
ΕΡ: Μερικές φορές φαίνεται ότι Ποροσένκο ελίσσεται ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική.
ΑΠ: Σε κάποιο βαθμό, ναι. Αλλά αυτό γίνεται, επίσης, επειδή είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτόν να διασφαλίσει ότι οι αμερικανοί δεν θα στραφούν εναντίον του. Αλλά, όταν ο Πετρό Ποροσένκο συνομιλεί με το πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο τηλέφωνο, ή, όταν για παράδειγμα, διεξάγονταν διαπραγματεύσεις στη βάση του «σχήματος της Νορμανδίας» (Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Ουκρανία),προσπαθεί να είναι ρεαλιστής, να επιλύσει κάποια ζητήματα.
ΕΡ: Ποιό είναι το μέλλον που, κατά τη γνώμη σας, μπορεί να περιμένουν οι αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ;
ΑΠ: Σε όλα τα επίπεδα, από τις επίσημες δηλώσεις που ακούγονται από τον πρόεδρο της Ρωσίας, σε όλους τους τόνους λέμε ότι είμαστε υπέρ του να αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας. Οι δύο Λαϊκές Δημοκρατίες στο Ντονμπάς πρόσφατα παρουσίασαν το δικό τους σχέδιο Συντάγματος. Εκεί μιλάνε για το στάτους που προβλέπεται γι’ αυτές στη Συμφωνία του Μινσκ: Οι Λαϊκές Δημοκρατίες θα είναι μέρος της Ουκρανίας και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η σχετική συνταγματική μεταρρύθμιση για να θεσμοθετηθεί αυτό το καθεστώς σε μόνιμη βάση. Σε αυτό το έγγραφο έχει «αποκωδικοποιηθεί» τι ακριβώς σημαίνει αποκέντρωση. Επιπλέον, στο Μινσκ, αυτό το έγραψαν η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Για την Κριμαία

ΕΡ: Στη συνέντευξη Τύπου στο Σότσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δεν ανέφερε ούτε μια φορά την Κριμαία. Μήπως αυτό σημαίνει ότι έχει αποδεχθεί το καινούργιο status quo;
ΑΠ: Όχι μόνο στη συνέντευξη Τύπου δεν το ανέφερε, αλλά ο Κέρι ούτε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ούτε μαζί μου δεν έθιξε το θέμα της Κριμαίας. Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα.
ΕΡ: Η απόφαση της Γαλλίας να μην μας πουλήσει τα ήδη κατασκευασμένα πλοία «Μιστράλ», μοιάζει σαν ένα κακό ανέκδοτο.
ΑΠ: Ας μας δώσουν πίσω τα χρήματα μας. Τώρα, όπως βλέπετε, έχουν ήδη αρχίσει να διαπραγματεύονται.

Θεωρίες συνομωσίας για το πετρέλαιο

ΕΡ: Πιστεύετε ότι η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου αποτελεί μια συνωμοσία των αμερικανών που ενεργούν σε συνεννόηση με τη Σαουδική Αραβία;
ΑΠ: Δε νομίζω. Βλέπετε, εδώ παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες. Πιστεύετε εσείς ότι οι αμερικανοί θα επένδυαν δισεκατομμύρια δολάρια, ειδικά για την ανάπτυξη του σχιστολιθικού φυσικού αερίου, με όλους τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, μόνο και μόνο για να μας «πάνε κόντρα»; Με την πτώση των τιμών, σε γενικές γραμμές, ζημιώνονται και αυτοί. Με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, η πλειοψηφία των κοιτασμάτων σχιστολιθικού φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον ένα κερδοφόρο επιχειρηματικό σχέδιο. Μπορούμε φυσικά να υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε στις αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες που αναπτύσσουν αυτούς τους σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες: «Κύριοι, θα υποστείτε ζημιά, αλλά κάντε υπομονή...». Έτσι, σας απαντώ: Δεν νομίζω.
Η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνθηκε ελαφρώς (για την κινεζική οικονομία, ακόμη και 1% χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης είναι ήδη αρκετά μεγάλη πτώση), και αυτό φάνηκε αμέσως στις διεθνείς αγορές. Οι Σαουδάραβες δεν θέλουν να μειωθεί ούτε η παραγωγή τους, ούτε οι εξαγωγές πετρελαίου, παρόλο που ήδη υποφέρουν δημοσιονομικά. Οι εκτιμήσεις για την οικονομία της χώρας αναφέρουν, ότι θα υπάρξει έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη και τα εκτεταμένα σχέδια που έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει η Σαουδική Αραβία. Αλλά δεν θέλουν να μειώσουν την παραγωγή τους για έναν ακόμα απλό λόγο: Αν αφήσουν τώρα ένα κομμάτι της αγοράς, κάποιος άλλος θα το αρπάξει αμέσως. Και αυτό, σίγουρα δεν θα τους αρέσει.
Δεν νομίζω, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συνωμοσία. Αν και βέβαια, κάποιους τους εξυπηρετεί να το παρουσιάζουν με τέτοιο τρόπο που να φαίνεται, ότι η Ρωσία «χάνει κάτω από τα πόδια της» την πετρελαϊκή της βάση. Αλλά πάνω σε αυτό, δεν θα υποστήριζα τη θεωρία της συνωμοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.