25/5/15

Η Αγκυρα απλώνει δίχτυα σε όλους τους μουσουλμάνους της Ελλάδας

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Η διαμάχη για την ανέγερση τεμένους και η άνοδος ακροδεξιών-εθνικιστικών ιδεών
Η Αγκυρα απλώνει δίχτυα σε όλους τους μουσουλμάνους της Ελλάδας
Το χωριό Εχίνος, στόχος των εγχώριων αλλά και των τούρκων εθνικιστών
Μεθοδικά και παρασκηνιακά η Αγκυρα οικοδομεί την επιρροή της στους μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της Δυτικής Θράκης. Εκμεταλλευόμενη την αποξένωση που προκαλεί στους πληθυσμούς αυτούς η άνοδος ακροδεξιών και βαθιά εθνικιστικών αντιλήψεων, καθώς και την κωλυσιεργία της ελληνικής Πολιτείας στη λήψη των κατάλληλων μέτρων που θα επιτρέψουν την ένταξη των μουσουλμάνων στον κοινωνικό ιστό (όπως π.χ. η ανέγερση τεμένους στην Αθήνα), η Τουρκία επιδιώκει να εμφανιστεί ως «προστάτιδα δύναμη του Ισλάμ» στην Ελλάδα. Για να το επιτύχει προσπαθεί να διευρύνει «νομικά» τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης ώστε να συμπεριλάβει και μουσουλμάνους εκτός Θράκης. Ετσι εξηγείται η εγρήγορση του υπουργείου Εξωτερικών που σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει τον σεβασμό του στη εν λόγω Συνθήκη.
Ο έβδομος νόμος για το τζαμί
Οι κινήσεις της Αγκυρας είναι ευρύτερες από τη γραμμική επιρροή που επεδίωκε να ασκεί στη μουσουλμανική μειονότητα επί κεμαλισμού. Εχουν βαθιά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και απαιτούν συντονισμένες απαντήσεις που η ελληνική Πολιτεία δεν δίνει. Μόνο το γεγονός ότι η πρόσφατη τροπολογία για το τέμενος στην Αθήνα αποτελεί ουσιαστικά τον... έβδομο νόμο για το ίδιο θέμα (υπήρξαν ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες το 1890, το 1913, το 1934, το 2000, το 2006 και το 2011), ενώ η τοποθεσία έχει αλλάξει αρκετές φορές, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τις υπόγειες διαδρομές στον χώρο των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, η Αγκυρα εκτιμά ότι το δίκτυο επιρροής της στη Θράκη είναι πλέον ισχυρό και της επιτρέπει να επιδιώξει τη διεύρυνση της επιρροής της τόσο στη Ρόδο και στην Κω όσο επίσης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η τουρκική πολιτική εκπορεύεται φυσικά σε πολιτικό επίπεδο από την πρεσβεία της στην Αθήνα και από τα Προξενεία Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής και Ρόδου, αλλά επίσης από κανάλια όπως το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, μέσω μουσουλμανικών αδελφοτήτων, συλλόγων κ.ά. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μάλιστα διείσδυση στους κόλπους μουσουλμανικών πληθυσμών που κατοικούν στην Αθήνα (π.χ., Πακιστανοί, Μπανγκλαντεσιανοί, Αιγύπτιοι, Βορειοαφρικανοί κ.ά.).

Τι γυρεύει ο Ερντογάν στον Εχίνο
Η δραστηριότητα αυτή είναι ουσιαστικότερη από τις συνέπειες που έχουν γεγονότα όπως π.χ. το Συνέδριο της Ομοσπονδιακής Ενωσης Ευρωπαϊκών Μειονοτήτων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κομοτηνή. Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του υπαινίχθηκε ουσιαστικά ότι η Αγκυρα συνεισέφερε στη χρηματοδότηση του συνεδρίου, από τη στιγμή που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως είχε η έλευση σε Ξάνθη και Κομοτηνή λίγες ημέρες νωρίτερα του Μπιλάλ Ερντογάν. Ο γιος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνβρέθηκε στη χώρα μας για να παραστεί σε θρησκευτική τελετή στο ορεινό χωριό του Εχίνου. Πρόκειται για το χωριό στο οποίο την περίοδο του Πάσχα ένωση αποστράτων αξιωματικών από την Ξάνθη πίεσε, χωρίς προφανή λόγο, ώστε να γίνει περιφορά του Επιταφίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Εχίνος είναι χωριό κατοικούμενο αποκλειστικά από μουσουλμάνους. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο «Βήμα», στελέχη της οργάνωσης αυτής «φλερτάρουν πολιτικά» με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ στο παιχνίδι βρίσκονται εκκλησιαστικά στελέχη με ακραίες απόψεις.

Η επίσκεψη του Μπιλάλ Ερντογάν έλαβε μεγάλη προβολή. Υπήρξε όμως και μια κίνηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το παρών έδωσε στις εκδηλώσεις ο Ναΐμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος. Ελλην υπήκοος και παντρεμένος με Ελληνίδα, ο Ελγαντούρ είναι αιγυπτιακής καταγωγής. Δεν δίστασε πάντως να φιλήσει το χέρι του Μπιλάλ Ερντογάν και να τον αποκαλέσει «γιο του μεγάλου ήρωα του Ισλάμ Ερντογάν». Ο Ελγαντούρ φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους αλλά και με την Αγκυρα που τους στηρίζει ανοιχτά.

Χρηματοδότηση σε Πακιστανούς
Η επιρροή της Μουσουλμανικής Ενωσης είναι, παρ' όλα αυτά, περιορισμένη. Αυτό συμβαίνει διότι μουσουλμανικές ομάδες στην Ελλάδα, όπως οι Πακιστανοί, οι Μπανγκλαντεσιανοί κ.ά., προτιμούν να έχουν δικές τους οργανώσεις. Μόνο οι Πακιστανοί φέρεται να έχουν 6-7 θρησκευτικές οργανώσεις. Μία από τις πιο προβεβλημένες είναι η Νιμχάτζ αλ Κοράν, που δρα με λογική ανάλογη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Γνωστά πρόσωπα του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής προσέγγισαν μάλιστα πακιστανικές οργανώσεις προσφέροντας στήριξη, οικονομική ή άλλη, στις δραστηριότητές τους. Οι διερευνητικές συζητήσεις δεν προχώρησαν αλλά οι προθέσεις ήταν σαφείς.  

Θράκη
Τουρκομουσουλμανικές αδελφότητες εν δράσει
Στη Θράκη η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη σταθερή δράση του Προξενείου Κομοτηνής αλλά επίσης στις τουρκομουσουλμανικές αδελφότητες που αναπτύχθηκαν ραγδαία την περίοδο κυριαρχίας του Ερντογάν. Το βασικό πεδίο δράσης τους είναι στον Νομό Ξάνθης. Ο λόγος είναι απλός. Σε αυτόν κατοικούν οι Πομάκοι που θεωρούνται συντηρητικότεροι στις πεποιθήσεις τους. Ο σκοπός της δραστηριοποίησής τους είναι να προσεγγίσουν άτομα που θα μπορούσαν μελλοντικά να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη μειονότητα και να τους προσφέρουν θρησκευτική εκπαίδευση στην Τουρκία.

Οι αδελφότητες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι στην Ξάνθη δεν υπάρχει ιεροσπουδαστήριο. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξετάζει το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των ιεροσπουδαστηρίων σε Ξάνθη και Κομοτηνή που είχε εκπονηθεί. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι προβληματισμό προκαλεί η στάση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη σε αυτό το ζήτημα.

Σχετικά πρόσφατα ο κ. Κουράκης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα. Η συνάντηση κανονίστηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ισχυρό άνδρα του κυβερνώντος κόμματος στη Θράκη, παρά το ότι ο τούρκος πρέσβης είδε προηγουμένως και τον Αριστείδη Μπαλτά. Ο Ζεϊμπέκ δεν θέλει την αναβάθμιση του ιεροσπουδαστηρίου στην Ξάνθη ούτε το πρόγραμμα σπουδών και τα βιβλία που προετοιμάζονταν. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι η Χρυσή Αυγή υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή εναντίον του ιεροσπουδαστηρίου στην Ξάνθη.

Ανάλογη κινητικότητα εκδηλώνεται τόσο για τους μουσουλμάνους της Θεσσαλονίκης όσο και για αυτούς της Ρόδου και της Κω. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πρόσφατα ότι, αν η Ελλάδα επιθυμεί την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τότε θέλει τζαμί στη Θεσσαλονίκη. Ο  Γιάννης Μπουτάρης κινήθηκε έξυπνα ανοίγοντας ένα από τα τζαμιά της πόλης για το Ραμαζάνι. Εσχάτως όμως άρχισε να κινείται στη συμπρωτεύουσα ο μέχρι πρόσφατα εν υπνώσει Σύλλογος Μουσουλμάνων Θεσσαλονίκης. Ηθελε μάλιστα να φέρει ιμάμη μέσω του ψευδομουφτή Ξάνθης για το Ραμαζάνι. Τελικά ήλθε ιμάμης από την επίσημη μουφτεία κάνοντας τόσο προσευχή όσο και κήρυγμα στα αραβικά.
ΒΗΜΑ

11 σχόλια:

  1. Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας, που εκκινούνται από καθαρά εθνικιστικές βλέψεις, αποτελούν την εφαρμοσμένη εξωτερική της πολιτική.
    Υπακούουν δε σε ένα σύνθετο σχέδιο αξιοποίησης - εργαλοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, το οποίο εφαρμόζεται κατά γράμμα, χωρίς παρεκκλίσεις.
    Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά παραμένει ανίκανη, όχι μόνο για απόκρουση αυτών των ενεργειών της Τουρκίας, αλλά ακόμη και για την πρόβλεψή τους ή έστω τη διαπίστωση ότι αποτελούν μέρος ενός γενικότερου σχεδίου.
    Οι "μύωπες" κυβερνώντες την πατρίδα μας είναι παντελώς ανίκανοι να αντιληφθούν την ανάγκη σχεδιασμού μιας πολιτικής για τη μουσουλμανική μειονότητα.
    Παντελώς ανίκανοι γενικώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η λύση ειναι απλή,κλείστε τα προξενιά Θες/νίκης Κομοτηνης Ρόδου κι ολα τα αλλα θα έρθουν απο μόνα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εις απάντηση, η Τουρκία θα κλείσει ισάριθμα προξενεία, λόγω διπλωματικής αμοιβαιότητος. Αυτό που ενοχλεί είναι το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, το οποίο δεν έχει λόγο υπάρξεως εκεί. Δεν εξυπηρετεί τίποτε. Τις όποιες ανάγκες, τις καλύπτει το Γενικό Προξενείο Θ/νίκης. Θα μπορούσαν, ίσως, να ζητήσουν την μετακίνησή του αλλού, π.χ. στην Κρήτη.

      Διαγραφή
    2. Ποια ισάριθμα Ελληνικά προξενεία θα κλείσει η Τουρκία;;;Γιατί από όσο ξέρω μόνο την πρεσβεία στην Άγκυρα έχουμε πλέον και προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το προξενείο της Σμύρνης έχει κλείσει εδώ και χρόνια, από όσον γνωρίζω...Άρα το πολύ πολύ αν η Ελλάδα κλείσει τα Τουρκικά προξενεία της Κομοτηνής και Ρόδου, τα οποία δεν έχουν λόγο υπάρξεως, η Τουρκία να κλείσει το Ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινουπόλεως...
      Εκτός και αν κάνω λάθος για τον αριθμό των Ελληνικών προξενείων στην Τουρκία, οπότε διορθώστε με.

      Διαγραφή
    3. Στην διπλωματία ισχύει η αμοιβαιότητα, όπως έγραψα παραπάνω.

      Η Ελλάδα εκπροσωπείται στην Τουρκία από:

      α) Μία πρεσβεία στην Άγκυρα.

      β) Ένα γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

      γ) Ένα γενικό προξενείο
      Σμύρνη και

      δ) 'Ενα προξενείο στην Αδριανούπολη.

      Θα συνιστούσα και πάλι να ενημερωνόμαστε πριν γράψομε ο,τιδήποτε.

      Αφήνω σε σένα να βρεις τις αντίστοιχες εκπροσωπήσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα και να μού δώσεις την πηγή σου για το κλείσιμο του προξενείου μας στην Σμύρνη, .... εδώ και χρόνια.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ μου χαλαρώστε....Μαλλον δεν είδατε ότι έγραψα, αν κάνω λάθος για τον αριθμό των προξενείων να με διορθώσετε...Δεν το παίζω ειδικός φια θέματα που δεν είμαι...Οπότε καλά θα κάνετε να αφήσετε το δασκαλιστικο ύφος γιατί αφενός δεν βοηθά πουθενά, αφετέρου κάνουμε συζήτηση. Αν είχα όλες τις απαντήσεις, δεν θα καθόμουν να γράφω εδώ...
      Και στην τελική δεν απαντάτε στο εξής.Και να πράξει η Τουρκία αντίστοιχα με την Ελλάδα κλείνοντας ένα προξενείο και αυτή, ποια η ζημιά για Ελλάδα σε σχέση με το όφελος ότι θα κλείσει το Τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή;

      Διαγραφή
    5. Αντί να φλυαρείς, πιάσε να ενημερώνεσαι, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεσαι εντελώς πρόχειρος. Και καλό θα ήταν να είσαι ευγενέστερος μ' αυτούς που σε διορθώνουν.

      Δεν θα μπω σε διάλογο αν και ποιον ωφελεί το κλείσιμο ενός προξενείου, διότι δεν είναι τόσο απλό, όσο νομίζεις, να κλείσει ένα προξενείο. Ακόμη και η μεταφορά του, όπως προτείνω παραπάνω, είναι μία εξαιρετικά λεπτή και δύσκολη διαδικασία. Αντιθέτως, η απέλαση ενός προξένου για υπέρβαση των καθηκόντων του, ούτε ασυνήθιστη είναι, ούτε δύσκολη. Βεβαίως, θα απελαθεί κι ένας δικός μας αντιστοίχως, αλλά αυτό πράγματι δεν είναι ζημιά, διότι αντικαθίσταται.

      Διαγραφή
    6. Εντελώς πρόχειρος;;;Αγαπητέ μου γράφω μία στο τόσο εδώ για να βγάλετε συμπέρασμα και σίγουρα δεν είστε σε θέση να ξέρετε αν και πόσο ενημερώνομαι.Και όπως είπα εγώ ζήτησα να με διορθώσετε και είμαι αυτός που σας μιλά στο πληθυντικό ευγενείας...Άρα μάλλον έχετε παρεξηγήσει κάποια πράγματα...

      Εγώ δεν θεωρώ ότι είναι απλό να κλείσει ένα προξενείο και αυτό δείχνει ότι βγάζετε αβάσιμα συμπεράσματα...Αυτό που ρώτησα είναι αν αξίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, σε σχέση με αυτά που θα κερδίσει...Μάθετε να διαβάζετε αυτά που σας ρωτάνε οι συνομιλητές σας και αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να απαντήσετε, τότε μην το κάνετε.Δεν σας υποχρεώνει κανένας απολύτως και σίγουρα όχι εγώ...Αλλά μάλλον δείχνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε διάλογο με άτομα τα οποία δεν συμφωνούν με αυτά που γράφετε και σας είναι πιο εύκολο όπως φαίνεται να γράφετε αυτά που φαντάζεστε ότι σας λένε και όχι αυτά που πραγματικά σας λένε...

      Δεν πειράζει, κανένα πρόβλημα...Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα σας αλλάξει...

      Διαγραφή
    7. Μία στο τόσο = επί καθημερινής βάσεως, αλλά αυτό δεν με αφορά.

      Σε διόρθωσα σε κάτι, που μπορούσες να μην είχες γράψει, αν είχες κάνει τον κόπο να ενημερωθείς.

      Δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα, διότι δεν γνωρίζω τι θα χάσει/κερδίσει η Ελλάδα από το ΚΛΕΙΣΙΜΟ του προξενείου Κομοτηνής. Γι αυτό είπα είτε ότι μπορεί να απελαθεί ο υπερβαίνων τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του πρόξενος, ή να μετακινηθεί το προξενείο από την Κομοτηνή. Και το τελευταίο είναι αμφόβολο αν θα το δεχτούν οι Τούρκοι. Τι δεν καταλαβαίνεις;

      Διαγραφή
  3. "Το παρών έδωσε στις εκδηλώσεις ο Ναΐμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος".

    Στο 2:40, ο Θ. Κατσανέβας λέει ότι "ο κύριος αυτός είναι πράκτορας της Τουρκίας". Δεν είδα μήνυση ή διάψευση.

    "Η διαμάχη για την ανέγερση τεμένους και η άνοδος ακροδεξιών-εθνικιστικών ιδεών"

    Δηλαδή, μόνον οι ακροδεξιοί-εθνικιστές (πρέπει να) ανησυχούν για την ασφάλεια της χώρας; Ή αν μιλήσει γι αυτήν η ΧΑ, θεωρείται λαϊκισμός;

    Ανθελληνικό ξέσπασμα στη Θράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το γεγονός ότι - κυρίως - το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, αλλά και φυσικά πρόσωπα, παίζουν πρακτορικό ρόλο εις βάρος της Ελλάδας θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει τις Ελληνικές Αρχές, οι οποίες διατρανώνουν μόνο την απουσία τους.
    Ελληνική Αστυνομία, Ε.Υ.Π., Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές θα μπορούσαν να έχουν φροντίσει για τη μη διασάλευση της έννομης τάξης από τους εγκάθετους της Τουρκίας.
    Όμως για τις ενέργειές τους, ακόμη και για τον συντονισμό τους, απαιτείται πολιτική βούληση.
    Οπότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.