7/5/15

Οικονομολόγοι προειδοποιούν για την άνοδο αντιευρωπαϊκών, λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη

HANDELSBLATTΟικονομολόγοι προειδοποιούν για την άνοδο αντιευρωπαϊκών, λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη
Στον κίνδυνο στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανία να θριαμβεύσει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Ukip, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η απόσταση μεταξύ της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επισημαίνει πως οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι ανάλογα σενάρια ενδέχεται να επαναληφθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Γνωστοί Γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο ανόδου λαϊκιστικών κομμάτων στην ΕΕ, καθώς διαφαίνεται η επιτυχία του Ukip στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές.
«Το μεγάλο δίλημμα της ευρωπαϊκής κρίσης είναι η επανεθνικοποίηση της πολιτικής. Και εμείς οι Γερμανοί συχνά έχουμε τη λανθασμένη αντίληψη ότι αυτό που είναι καλό για την Ευρώπη είναι κακό για τη Γερμανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ. «Ακριβώς αυτός ο τρόπος σκέψης ενισχύει τη δημοτικότητα των λαϊκιστικών κομμάτων», πρόσθεσε.
Η οικονομική κρίση στις χώρες της νότιας Ευρώπης και τη Γαλλία ανάγκασε τις άλλες χώρες της ΕΕ να αναλάβουν βάρη, το μοίρασμα των οποίων έχει οδηγήσει σε διαμάχες.
«Αυτό είναι κατάλληλο κλίμα για τα ακραία, λαϊκιστικά κόμματα, τα οποία προσπαθούν να επωφεληθούν από την απογοήτευση» των Ευρωπαίων, εξήγησε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo Χανς- Βέρνερ Ζιν.
Ο Ζιν πρόσθεσε ότι, δυστυχώς, «η δίκαιη κριτική για το σύστημα της ευρωζώνης» συχνά μετατρέπεται σε επικρίσεις για την ΕΕ και την ίδια τη νομισματική ένωση.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ επεσήμανε ότι η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι περισσότερη Ευρώπη. «Όμως, εξαιτίας της κρίσης χρέους των κρατών και του ελληνικού δράματος, οι ψηφοφόροι δεν είναι έτοιμοι να δώσουν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες».
«Και αυτή η άρνηση θα παραμένει για όσο διάστημα οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν αναπτύσσουν ένα κοινό όραμα για μία οικονομικά σταθερή ευρωζώνη», πρόσθεσε.
Οι φόβοι των οικονομολόγων έχουν ένα πραγματικό υπόβαθρο: τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί, ισοψηφούν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Το μεγάλο ερώτημα είναι λοιπόν πόσες ψήφους θα χάσουν από το Ukip και το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας και τι θα σημαίνει αυτό για την κατανομή των εδρών του κοινοβουλίου.
Αν το Ukip κερδίσει σημαντικό ποσοστό των ψήφων, θα αυξηθεί η πίεση στη νέα βρετανική κυβέρνηση να αποστασιοποιηθεί περισσότερο από την ΕΕ. Οι Συντηρητικοί θα πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις του Σίτι και των επιχειρηματιών.
Στη Γαλλία υπάρχει ο κίνδυνος το Εθνικό Μέτωπο να σημειώσει νέες νίκες, ακόμη και στις προεδρικές εκλογές του 2017. Στη Φινλανδία το κόμμα "Οι Φινλανδοί" κατέγραψε σημαντική αύξηση στα ποσοστά τους κατακτώντας τη δεύτερη θέση στο κοινοβούλιο και πλέον ασκούν επιρροή στην κυβέρνηση.
Γερμανοί πολικοί αναλυτές βλέπουν πίσω από αυτές τις εξελίξεις μια τάση, επισημαίνοντας ότι τα κόμματα αυτά ασκούν έμμεση επιρροή στις εθνικές κυβερνήσεις, αναγκάζοντάς τες να λαμβάνουν υπόψη τους σοβαρά τις αντιευρωπαϊκές φωνές στις χώρες τους.
Σε ανάλογο συμπέρασμα κατέληξαν και οι αναλυτές της Deutsche Bank Νίκολας Χάινεν και Αν-Κριστίν Κρόιτσμαν σε μια έκθεση που δημοσίευσαν πρόσφατα, σημειώνοντας ότι «οι λαϊκιστικές δυνάμεις, με τη στάση τους κυρίως σε πολιτικά ζητήματα που απαιτούν ευρεία συναίνεση, μπορούν να διαμορφώσουν τη μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική».
Τα παραδοσιακά κόμματα ενδέχεται να αναγκαστούν να ακολουθήσουν μια πορεία που προωθεί κυρίως τα εθνικά συμφέροντα. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μη έγκαιρη και ολοκληρωμένη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και να εμποδίσει την περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωζώνης», επισημαίνουν.
Σύμφωνα με τον Ζιν, το «μεγάλο λάθος» ήταν ότι για την καταπολέμηση της κρίσης δεν εφαρμόστηκαν οι ήδη υπάρχοντες κανόνες, αλλά έγινε μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος με χρήματα. «Τα πολλά χρήματα όμως καθυστέρησαν τις απαραίτητες προσαρμογές και αντί για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ο χρόνος χρησιμοποιήθηκε για την άνοδο ακραίων κομμάτων», σχολίασε.
Η ασθενής οικονομική ανάπτυξη και η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των κρατών, δύο στοιχεία που σύμφωνα με τους οικονομολόγους οφείλονται στην καθυστέρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, χρησιμοποιούνται από τα λαϊκιστικά, αντιευρωπαϊκά κόμματα για να κερδίσουν ψήφους.
Τελικά, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, ο μόνος τρόπος να αντιστραφεί αυτή η πορεία είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό όραμα για μια οικονομικά ισχυρή ευρωζώνη.
Επίσης, κρίνουν απαραίτητο να υπάρχει μια «ειλικρινής και εντατική συζήτηση» για το πώς θα πρέπει να είναι η Ευρώπη και τα πλεονεκτήματά της. Διότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του DIW Φράτσερ, «μακροπρόθεσμα, μια Γερμανία χωρίς μια ισχυρή Ευρώπη θα χάσει σε δύναμη και ικανότητα επιρροής σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ημερησία

5 σχόλια:

  1. Εαν το δουμε με καθαρά ελληνικά συμφέροντα η αύξηση των ευρωσκεπτικιστών στις άλλες χωρες μπορει να ζοριςει τη γερμανια που συςςωρευει Πλούτο σε βάρος σχεδον όλης της ευρωπης και να αναγκαστεί να δει το θεμα ανάπτυξη των υπολοίπων χωρων η το θεμα της πραγματικής ενοποίησης πιο ζεστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους Ευρώπη είναι τούτη εδώ;
    Οι παράτυποι μετανάστες να παίρνουν επιδόματα ενοικίου και ανεργίας και η Ρωσία
    να μην υπολογίζεται στην Ευρώπη. Ο Χέλμουτ Κολ να δίνει το 1989 10 χιλ. Μάρκα σε κάθε Τούρκο
    να φύγει από τη Γερμανία και αυτοί να μη φεύγουν.. Τα ακροδεξιά κόμματα να ανεβαίνουν και
    από την άλλη στην Ελλάδα να βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με δήθεν οικονομικό πρόγραμμα και να εισρέουν
    χιλιάδες παράτυποι μετανάστες καθημερινά.

    Το μέλλον της Ευρώπης θα καθοριστεί από τον πρώτο ζωσμένο Τζιχαντιστή που θα εκραγεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην βαζεις τέτοιες ιδεες στο μυαλο του μουσουλμανακου Χουσειν αφου αυτές παραλληλα εξυπηρετουν και την πολιτικη των γερακιων εναντιον της Ευρώπης και κατ'επεκτασιν της συνορεύουσας με την Ευρωπη ,Ρωσιας.

      Διαγραφή
  3. Τώρα ποὺ θὰ φέρη ὁ Σύριζα στὴν Βουλὴ τὴν τροπολογία γιὰ τὸ Τέμενος νὰ δῆς τὶ θὰ γίνη ἐδῶ μὲ Χ.Α ἤ ἄν εἶναι τελειωμένη ,μὲ κάτι ἄλλο χειρότερο.

    Δὲν καταλαβαίνω γιατὶ εἶναι τόσο πρόθυμοι γιὰ δημοψήφισμα ὅταν πρόκειται γιὰ τὸ οἰκονομικὸ πρόβλημα,ἀλλὰ περὶ δημοψήφισματος γιὰ τὸ ἄν θελουμε τζαμί ἤ ὄχι κάνουν τὴν πάπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρώτο χτύπημα στην ΕΕ θα δοθεί από τη Δανία αυτές τις μέρες, με το αντισλαμικό κόμμα
      να τερματίζει πρώτο.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.