30/5/15

Να μην μπούμε ξανά στα δόντια της μυλόπετρας - Η γεωπολιτική περικύκλωση της Ρωσίας και η Ελλάδα

Του Σάββα Καλεντερίδη
Την επόμενη μέρα της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκίνησε μια μακρά διαδικασία που είχε ως στόχο σε πρώτη φάση την απώθηση της Ρωσίας από την καρδιά της Ευρώπης, που την έφερε η έξυπνη στρατηγική του Στάλιν αλλά και ο ηρωισμός των στρατηγών και των στρατιωτών του κόκκινου στρατού, και σε δεύτερη φάση τη γεωπολιτική της περικύκλωση.
Για την επίτευξη του πρώτου στόχου, που πρακτικά άρχισε με την ίδρυση του ΝΑΤΟ και ολοκληρώθηκε με το πέρας του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα και η Τουρκία, παρότι δυο διαφορετικά κράτη, αποτελούσαν ενιαίο χώρο, εξ ου και η ταυτόχρονη είσοδό τους στην Ατλαντική Συμμαχία. Όλες αυτές τις δεκαετίες, όλα αυτά τα χρόνια που διήρκεσε ο Ψυχρός Πόλεμος, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη αφ΄ενός την ιδιαιτερότητα που είχε απέναντι στην λεγόμενη «κομμουνιστική απειλή», και αφ’ ετέρου τον καταραμένο διχασμό που κατέτρωγε την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, ως απότοκο και συνέχεια του εμφυλίου πολέμου, κατάφερε να προωθήσει τις θέσεις της και να εφαρμόσει μια επεκτατική πολιτική εις βάρος της πατρίδας μας, τα αποτελέσματα της οποίας καλούμαστε να διαχειριστούμε τώρα που κατέρρευσε ο διπολισμός και τερματίστηκε ο λεγόμενος Ψυχρός Πόλεμος.
Τις δεκαετίες που διήρκεσε ο Ψυχρός Πόλεμος, πολίτες και πολιτικοί κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να βάλουμε τη χώρα στα δόντια της μυλόπετρας, με αποτέλεσμα 
  • την απώλεια της Κύπρου, 
  • την αδυναμία αποτροπής της συνέχισης της πολιτικής της γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Τενέδου και των εγκλωβισμένων της Κύπρου, 
  • την υποθήκευση των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και 
  • τον βάρβαρο εκτουρκισμό των Πομάκων και των Ρομά στη Θράκη.

Τώρα, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά από ένα μεσοδιάστημα σχετικής γεωπολιτικής ηρεμίας, βιώνουμε τη δεύτερη φάση που προαναφέρθηκε και αυτό είναι η γεωπολιτική περικύκλωση της Ρωσίας, με απώτερο στόχο τον περιορισμό της πρόσβασής της στη Βαλτική, την Αδριατική, τον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο θάλασσα, την απώλεια των ερεισμάτων της στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και την απώθησή της όσο πιο κοντά γίνεται προς τη Μόσχα, ακόμα και προς τα Ουράλια.
Αυτή η διαδικασία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την κρίση στην Ουκρανία και φθάνει ακόμα και μέχρι την απόπειρα αφαίρεσης του Μουντιάλ του 2018, με στόχο την διεθνή απονομιμοποίηση της κυβέρνησης Πούτιν και την αποδυνάμωση - απομόνωση της Ρωσίας σε διεθνές επίπεδο.
Αυτή η διαδικασία της γεωπολιτικής περικύκλωσης και της πολιτικής απονομιμοποίησης της Ρωσίας, οδηγεί τον κόσμο και την περιοχή μας σε μια νέα φάση εντάσεων, την περίοδο του λεγόμενου «Δροσερού Πολέμου», αφού αποφεύγεται η ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας, υπό τον φόβο όχι των… Ιουδαίων αλλά των πυρηνικών!
Αυτή τη νέα περίοδο η πατρίδα μας και πιο συγκκεριμένα εμείς οι πολίτες αλλά κυρίως το πολιτικό μας σύστημα, θα πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε τα λάθη που μας οδήγησαν στα δόντια της μυλόπετρας την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Γιατί αν συνεχίσουμε στην ίδια ρότα, τότε τα νέα λάθη θα έχουν χαρακτηριστικά πολλαπλασιαστού ισχύος στους υφιστάμενους κινδύνους και απειλές και οι εθνικές καταστροφές θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση των κρατών σε Κύπρο και Ελλάδα.
Όσοι γνωρίζουν και έχουν ομφαλοσκοπήσει τη συγκεκριμένη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ξέρουν ότι δεν υπάρχει δόση υπερβολής στα όσα αναφέρουμε πιο πάνω.
Ο κίνδυνος στην Κύπρο, μπορεί να αποφεύχθηκε το 2004, με την απόρριψη του σχεδίου Αννάν, επανέρχεται όμως ντυμένος με την προβιά της λύσης, με τον Αμερικανό πρέσβη να δηλώνει ανερυθρίαστα ότι το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής.
Στο Αιγαίο οι Τούρκοι αλωνίζουν, με στόχο να παραβιάζουν σε λίγα χρόνια τον εναέριο χώρο και τα χωρικά μας ύδατα όλο και πιο προκλητικά και μαζικά με μαχητικά αεροσκάφη και υπερσύγχρονες φρεγάτες που θα κατασκευάζονται στην Τουρκία, από τουρκικά χέρια, τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι με τα χέρια μας, κομματικοί συνδικαλιστές και πολιτικοί, καταστρέψαμε την πολεμική, αεροναυπηγική και ναυπηγική μας βιομηχανία, που πριν τρεις δεκαετίες ήταν έναν αιώνα μπροστά από τις αντίστοιχες τουρκικές.
Για το τι γίνεται στη Θράκη, την Ήπειρο και το Ιόνιο, υπομονή μέχρι τη Κυριακή, αφού στο κυριακάτικο άρθρο μας στην ουσία αποδεικνύουμε ότι δεν έχουμε διδαχτεί από τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος και γινόμαστε πλέον περίγελως ακόμα και των Τιράνων.


Δημοσιεύεται στη δημοκρατία

51 σχόλια:

  1. Κυριε Σαββα.
    Με όλο τον σεβασμό και παρότι συμφωνώ για τους κινδύνους και το ύφος του άρθρου,
    θα κάνω την εξής παρατήρηση.

    Παρουσιάζετε (η έτσι φαίνεται) με μια παράδοξη αναγωγή πως η τα στρατηγικά άιτια για τις ήττες
    του ελληνισμού ήταν λάθη που προέκυψαν σε χρονικές περιοδους που χαρακτηρίζονταν απο την συγκρουση των Μεγάλων δυνάμεων.
    Και ώς παράδειγμα αναφέρετε τον ψυχρό πόλεμο.
    Θα έλεγα πως αυτο αποτελεί ένα πρόχειρο συμπέρασμα.
    Οι αιτίες αδυναμίας του πολιτικο οικονομικού κατεστημένου να χτίσει ένα κράτος το οποίο υπερασπίζεται τα συμφέροντα του οικουμενικού ελληνισμού είναι βαθύτερα. Και δεν οφείλονται μοναδικά σε ένα παράγοντα.

    Θα πώ το εξής. Σε ένα πράγμα σας βρίσκω δίκαιο.
    Στην επισύμανση των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός σε ένα τοσο μα τόσο ρευστό Γεωπολιτκό περιβάλλον. Οπου οι αδυναμοι κινδυνεύουν με αφανισμό.

    Η αναφορά σας στο
    "The Great Game" για την στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας είναι χρονικά σωστή και ακριβής.
    Είμαστε σε μια γεωπολιτική περίοδο αντίστοιχη προ του 1ου ΠΠ με ότι αυτο συνεπάγεται.
    Διαφωνώ ότι βρισκόμαστε σε περιοδο αναλογη του ψυχρου πολέμου.
    Έχει σημασία αυτό.

    Το "The Great Game" όμως δεν είναι κάτι καινούριο. Μπορεί οι πρόσφατες μνήμες να μας φέρνουν στο μυαλό το 1917 και την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Όμως εγώ θα έλεγα καλύτερα να είμαστε πολύ προσεκτικοι στην στάση που θα κρατήσουμε ως κράτος/έθνος σε αυτήν την επερχόμενη σύγκρουση.
    Όπως είπα το "The Great Game" δεν είναι κάτι καινούργιο. Και απο τον 19 αιώνα όλες οι προσπάθειες της Βρετανικής αυτοκρατορίας για στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας απέτυχαν.
    Ας μην είμαστε τόσο σίγουροι για το ποιος θα επικρατήσει. Ιδιαίτερα όταν περα απο εμας και Άλλοι αδυνατούν να μάθουν απο τα λάθη του παρελθόντος.

    Τωρα, είναι γεγονός πως κινδυνεύουμε πάρα πολύ σαν εθνος και ενας πολλαπλασιαστής του κινδύνου είναι ότι δυστυχώς η αριστερά στην Ελλάδα είναι γεωπολιτικά άμπαλη. Περα απο αναθεωρητική και εθνομηδενιστική. Δυστυχώς όμως εκ των πραγμάτων και η Δεξιά δεν έχει δείξει τα καλύτερα σημαδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Διαφωνώ ότι βρισκόμαστε σε περιοδο αναλογη του ψυχρου πολέμου<

      Τότε πώς χαρακτηρίζεται την αμερικανική πολιτική, που στρέφεται συνεχώς κατά της Ρωσίας από αναλήψεως της εξουσίας από τον Πούτιν εκεί κι έχει κορυφωθεί με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία και την προσπάθεια εγκαταστάσεως πυραυλικών βάσεων σ' αυτήν;

      Διαγραφή
    2. Μάλιστα. Νομίζω ήμουν ξεκάθαρος.

      Είμαστε σε μια γεωπολιτική περίοδο αντίστοιχη προ του 1ου ΠΠ με ότι αυτο συνεπάγεται.
      Η στρατηγική περικύκλωσης και απομόνωσης της Ρωσίας που εφαρμόζεται ονομάζεται "Τhe great Game". Δεν είναι κατι καινούργιο.

      Σήμερα δεν υπάρχουν δυο υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Σοβιετικοί με ότι αυτό συνεπάγεται.
      Αντιθετα υπάρχει μια υπερδύναμη και αρκετες περιφεριακές δυνάμεις έτοιμες να την αμφισβητήσουν. Επισης δεν υπάρχει η διαφορά στην ιδεολογία.

      Σημερα βλέπουμε επαναχάραξη των συνόρων της Εγγυς και Μέσης Ανατολής. Και μια προσπάθεια μοιρασιάς σφαιρων επιρροης ανάλογη με την κατασταση που επικρατουσε πριν τον 1ο ΠΠ. Αν μπορουμε να συγκρίνουμε εν παση περιπτώσει.

      Επίσης υπάρχει ενας πολεμως αγωγών και πλουτοπαραγωγικών πόρων.

      Νομίζω διακρινονται τα κοινα σημεία των δυο.

      Διαγραφή
    3. Σημασία δεν έχει πώς ονομάζεται, αλλά σε τι αποβλέπει. Αν αφαιρέσει κανείς επιφανειακές διαφορές, η αντιπαλότητα μεταξύ ΗΠΑ+Δύσης και Ρωσίας είναι παρούσα, οξύνεται και αυτό μετρά. Οι ΗΠΑ φοβούνται μην χάσουν το μονοπώλιο της υπερδυνάμεως, το οποίο κινδυνεύουν να χάσουν από τα δικά τους και μόνον λάθη. Η ιδεολογία δεν νομίζω να έπαιξε ποτέ σπουδαίο ρόλο.

      Διαγραφή
    4. Να το θέσω και λίγο διαφορετικά, διότι μπορεί εγώ να μην ήμουν σαφής. Το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα σε ΗΠΑ+ΕΕ - Ρωσία, είναι ψυχροπολεμικό, ή όχι. Το να επιβάλει η Αμερική κυρώσεις και η ΕΕ να ακολουθεί τους τυχοδιωκτισμούς αυτούς, όχι μόνο χωρίς κανένα απολύτως όφελος, αλλά με ζημία της, είναι ή δεν είναι πολιτική ψυχροπολεμική; Η ΕΕ αρνείται βίζα εισόδου στον Ραγκόζιν, αντιπροέδρου της ρωσικής κυβερνήσεως κλπ.

      Διαγραφή
    5. Νατιβιστ.
      Να σου πώ την αλήθεια συμφωνώ απολυτα με αυτά που έγραψες!
      Ναι το κλίμα είναι ψυχροπολεμικό. Η δική μου διαφωνία είναι απλά ιστορικά που πρέπει να ανατρέξουμε για να μπορεσουμε βασικά να αναλύσουμε καλύτερα την παρούσα κατάσταση.

      Η γνώμη μου είναι ότι αυτό δεν είναι ο ψυχρός πόλεμος. Το The Great Game όπως ονομάζεται είναι ενα πολύ παλαιότερο γεωστρατηγικό παιγνιο απο την πρόσφατη ιστορία του ψυχρού πολέμου. Εκεί πρέπει να ανατρέξουμε διότι αν κοιτάξουμε τις εξελίξεις οι ΗΠΑ/ δύση βάζουν σε εφαρμογή για ακόμη μια φορά αυτό το σχέδιο για προσπαθώντας να απομονώσουν την Ρωσία. Απετυχαν στο παρελθόν. Αγνοούν αυτό το γεγονός. Και επιμένουν με την ίδια μέθοδο.

      Η ιδιεολογία απλά είναι ήταν μια παράμετρος επιπλέον, τπτ παραπάνω.
      Έπαιξε τον ρόλο της στο παρελθόν. Σημερα απλα δεν υφίσταται.
      Θεωρώ ότι αν θέλουμε να αναλύσουμε καλύτερα την σημερινη κατάσταση πρέπει να ανατρέξουμε στην βιβλιογραφία του "Μεγάλου παιγνίου" όπως ονομάζεται. Και να ξεσκονίσουμε λιγο τα βιβλία του 1ουΠΠ και πρίν.

      Ναι είναι καθαρά ψυχροπολεμικό το κλίμα. Που όσον αφορά την Ουκρανία έχει ξεφύγει και λίγο απο τα όρια του ψυχρού. Ας πούμε για ΄χαριν συζήτησης ότι έγινε λίγο "χλιαρή" η σύγκρουση.

      Διαγραφή
  2. Καίριο το άρθρο σας κύριε Σάββα, αλλά προσεκτικώς αποφεύγει να απαντήσει στο "ερώτημα της επιλογής", όπως θα το ονόμαζα, αν υπάρξει ανάγκη απόκλισής μας από το δυτικο-νατοϊκό στρατόπεδο. Σπεύδω να επισημάνω πως η προσεκτικότητά σας με βρίσκει σε έναν βαθμό σύμφωνο μιας και ακόμα μια άλλη εθνική επιλογή πρέπει να σταθμιστεί με σοβαρότητα και ψυχραιμία. Θέλω να πω πως ακόμα κι αν θελήσουμε να αλλάξουμε γεωπολιτικό στρατόπεδο ή (κάτι πιό σοφό) θελήσουμε να κρατήσουμε πλέον ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα θηρία αυτό πρέπει α) να είναι συνολική απόφαση όλων των μεγάλων ιδεολογικών, πολιτικών, και κοινωνικών ομάδων της ελληνικής κοινωνίας και όχι να γίνει το εφαλτήριο ενός εθνικού κατακερματισμού τύπου "εθνικού διχασμού" (1915-1920) β) πρέπει να σταθμίσουμε την πραγματική αντοχή των άλλων "παγκόσμιων" παιχτών και να μην υποκύψουμε στις μάλλον παραληρηματικές μυθοποιήσεις της οικονομικής, στρατιωτικής και ιστορικογεωπολιτικής δυναμικής τους που προσφάτως (ως μυθοποιήσεις) έχουν γίνει το σανό με το οποίο οι αρριβίστες του συριζα ταϊζουν τα πεινώντα για μύθους "ξανθών" ρωσοαγγέλων πλήθη που άλλη δουλειά δεν έχουν από την υποστήριξη των δικών μας εθνικών συμφερόντων.
    Κατά κάποιο τρόπο όμως υπάρχει όντως σε πιό δύσκολες στιγμές η πιθανότητα να έχουμε ανάγκη μιας ριζικής στροφής, ακόμα κι αν δεν το επιθυμούμε ούτε υπάρχουν τα εχέγγυα, και μιλώ σε συνθήκες απευκταίας εθνικής καταστροφής και απώλειας εθνικού εδάφους. Σε μια τέτοια περίπτωση, επειδή το παραμυθάκι με την Τουρκία δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα, και επειδή κάποια στιγμή οι Τούρκοι (και κράτος και λαός) πρέπει να μπούνε σε τάξη και να πέσει χάμω για πάντα η εθνική τους μεγαλομανία, ίσως είμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε κάθε δικαίωμα να φέρουμε στο σπίτι μας όποιον θέλουμε. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι δυτικοί, οι Τούρκοι, και κάθε άλλος υποψήφιος "σύμμαχος":
    Μιά σπιθαμἠ γης, ένα νησί, κομμάτι της Θράκης, δεν δίνονται, και αν χαθούν να ξέρουν πιά πως το έθνος μας δεν πρόκειται ποτέ να το δεχτεί, ακόμα και επι ποινή αώνιου πολἐμου με όλους όσοι το ανεχτούν, επιβοηθήσουν ή προκαλέσουν. Και επ'αυτού πρέπει να είναι ενήμεροι και οι δυτικοί. Τα ιστορικά όρια ανοχής με την Τουρκία έχουν εξαντληθεί και κάποιος, όχι τύπου Κοτζιά ούτε κάποιος γραφικός υπερεθνικιστής, πρέπει να τους το εξηγήσει αυτό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον ξανα-διαβάζω, μιας και η πυκνότητα του κειμένου και τα πολλά στρώματα πολιτικοστρατιωτικής σοφίας που περιέχει επιβάλλει πάνω από μια αναγνώσεις. Αναρωτιέμαι τι στο γεροδιάολο διάβαζαν οι τελευταίες γενιές αριστερών. Πιθανόν ούτε καν πολιτικοστρατιωτικά κείμενα των μεγάλων (όπως ο Μάο). Περιορίστηκαν στις αφαιρέσεις και ότι αφορά τις "δομές" και φυσικά τίποτα για την Τουρκία και τους αγώνες των λαών μέσα στο τερατώδες εθνοκράτος αυτό..

      Διαγραφή
    2. Αν κρίνω από τα κείμενά τους, μάλλον δεν διαβάζουν τίποτα. Μακάρι να διάβαζαν ακόμα και Μίκυ Μάους, κάτι θα τους έμενε.

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλό και σωστό το άρθρο σου, Σάββα, αλλά αν αυτά τα ανίδρωτα, απαίδευτα και ανεύθυνα παιδία παίζει…, τότε τα προηγούμενα τι έκαναν; Γιατί τέτοια μονομέρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nativist
    περίμενε το άρθρο της Κυριακής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή για να μην είναι “περικυκλωμένη” η Ρωσία πρέπει να της δώσει η Δύση την μισή Κεντρική Ευρώπη; Για να μην “περικυκλωθούν” οι σοβιετικοί εισέβαλαν και στο Αφγανιστάν και εγκατέστησαν φιλοσοβιετικά καθεστώτα στην Υεμένη και στην Αιθιοπία; Η μόνη αυτοκρατορία που κατά την γνώμη σας έπρεπε να παραμείνει ανέπαφη είναι η Ρωσική, ή η Σοβιετική, ή όπως αλλιώς λέγεται; Οι υποτελείς λαοί σε αυτή την αυτοκρατορία δεν δικαιούνταν ή δεν δικαιούνται αυτοδιάθεσης; Γιατί τότε οι λαοί της πάλαι ποτέ Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας να δικαιούνται αυτοδιάθεση; Το ίδιο και οι λαοί της Οθωμανικής ή της Αγγλικής αυτοκρατορίας; Τι ζητάει η Ρωσία στην Υπερδνειστερία σήμερα; Μήπως και η Τούρκοι πρέπει να διεκδικήσουν με την ίδια λογική θύλακα στην Κομοτηνή, επειδή έχουν εκεί μουσουλμάνους που ισχυρίζονται ότι είναι Τούρκοι και κάποτε είχαν την Οθωμανική αυτοκρατορία που “με την έξυπνη στρατηγική του Μωάμεθ του Πορθητή και του Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπούς αλλά και τον ηρωισμό των στρατηγών και των στρατιωτών του κόκκινου(Οθωμανικού) στρατού”(sic) έφτασε μέχρι την καρδιά της Ευρώπης; (Ξεχνάς βέβαια να αναφέρεις την βοήθεια των δυτικών συμμάχων στην σταλινική Ρωσία κατά το ΒΠΠ). Με τον ίδιον “ηρωϊσμο” οι σοβιετικές μεραρχίες τσαλαπάτησαν του Ούγγρους και τους Τσέχοσλοβάκους όταν ζήτησαν εν μέσω ψυχρού πολέμου αυτοδιάθεση. Και τώρα απειλούν να τσαλαπατήσουν τους Ουκρανούς επειδή τόλμησαν να ανατρέψουν τον άνθρωπο των Ρώσων και να εκλέξουν άλλον; Έχουν το δικαίωμα οι Ρώσοι να τσαλαπατούν λαούς για να μην είναι “περικυκλωμένοι”, και δεν έχουν το δικαίωμα οι πρώην υποτελείς της σοβιετικής αυτοκρατορίας να μην είναι υποδουλωμένοι; Περίεργη αντίληψη!

    Η “απώλεια της Κύπρου” που αναφέρεις έγινε όταν η Σοβιετική αυτοκρατορία ήταν πανίσχυρη και είχε ισχυρότατη ναυτική παρουσία στην Α. Μεσόγειο. Όχι μόνο δεν κούνησε το δαχτυλάκι της, αλλά η πολιτική της ήταν εμμέσως πλην σαφώς φιλοτουρκική κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κατανοώ την σκοπιμότητα αυτών που έγραψες.
      Κατ' αρχην οι Τούρκοι διεκδικούν και την θράκη και το Αιγαίο και την Κύπρο.
      Βασικά οι Τούρκοι διεκδικούν και την Συρία και μπλέκονται μέχρι την Λιβυή και την Αίγυπτο.

      Ας είμαστε λίγο σοβαροί. Νομίζω η Ρωσία έχει ένα μικρό δικαίωμα να έχει μια μικρή σφαιρα επιρροής τουλάχιστον στα συνορα της.

      Διαγραφή
    2. Harry Cane
      το άρθρο δεν δικαιολογεί τον έναν ή τον άλλον.
      Δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
      Το ζητούμενο είναι να κατανοήσουμε το γεωπολιτικό περιβάλλον και να κινηθούμε έτσι που να μην έχουμε εθνικές απώλειες.
      Τα άλλα που λες δεν έχουν σχέση με αυτό που θέλει να πει ο αρθρογράφος, τον οποίο νομίζω ότι πρέπει να σεβόμαστε.
      Αλλιώς αποπροσανατολίζεται η συζήτηση από τα ζητούμενα του άρθρου.

      Διαγραφή
    3. Δηλαδη οι Ρωσοι είναι οι δυναστες ολων των λαων που ηταν καποτε κατω από την επιρροη τους και οι Αμερικανοι είναι οι εγγυητες της ελευθεριας του κάθε καταπιεζομενου λαου. Μιλας ακομα για Αφγανισταν; Μηπως σημερα βρίσκονται εκει Σοβιετικοι; Μηπως απολαμβανουν την δημοκρατια τους οι λαοι της Λιβυης, του Ιρακ, και μην συνεχισω γιατι ο καταλογος των "ελευθερων" με την συμμετοχη των γιανκηδων τελειωμο δεν εχει!

      Διαγραφή
    4. @ Harry Cane

      Ούτε εγώ καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις μ' αυτή την άσχετη ιστορική αναδρομή. Για την σημερινή Ρωσία είναι ο λόγος.

      Διαγραφή
    5. Κε Καλεντερίδη, η κριτική (έστω και έντονη) δεν νομίζω ότι είναι υποτίμηση του συγγραφέα. Ίσως δεν με βοήθησε η διατύπωση, αλλά το κείμενο μου έδωσε την εντύπωση ότι ισχυρίζεται πως η μισή Ευρώπη “δικαιωματικά” ανήκει στην Ρωσία για να μην νιώθει “περικυκλωμένη”. Η απάντηση όμως αυτή με βρίσκει σύμφωνο σε μεγάλο βαθμό. Αρκεί να μην υπερτιμούμε τις “καλές προθέσεις” τις Ρωσίας. Τα ιστορικά γεγονότα από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα μάλλον διέψευσαν εκείνους που είχαν επενδύσει στην σωτηρία από το “ξανθό γένος”.

      @ Nativist, η σημερινή Ρωσία γεωπολιτικά έχει τις ίδιες περίπου επιδιώξεις και συμφέροντα με την Σοβιετική Ένωση. Όπως και η Σοβιετική Ένωση είχε σχεδόν τις ίδιες επιδιώξεις και γεωπολιτικά συμφέροντα με την τσαρική Ρωσική Αυτοκρατορία – και λέω σχεδόν διότι οι σοβιετικοί υπερέβαλαν κατά πολύ σε επεκτατισμό και οράματα πλανητικής κυριαρχίας. Ο Πούτιν δεν το κρύβει ότι έχει σαν γνώμονα των γεωπολιτικών του επιδιώξεων την παλιά σοβιετική ένωση. Αυτός τον οποίον εμφανίζουν ως ιδεολογικό γκουρού του Πούτιν, ο Ντούγκιν, μιλάει για “εθνομπολσεβικισμό”. Επομένως δεν βρίσκω καθόλου άτοπη την “αναδρομή”, όπως λες. Όπως δεν είναι άτοπο να μιλάμε για “νεο-οθωμανικές” βλέψεις της σημερινής Τουρκίας.

      @ Δημήτριε Κωνσταντινίδη, έγραψα πουθενά ότι οι Αμερικανοί είναι “εγγυητές της ελευθερίας” των λαών; Όμως αν διαβάζεις στοιχειωδώς ιστορία, θα ξέρεις ότι κάθε λαός που προσπαθεί να αποκτήσει την ανεξαρτησία απευθύνεται προς ενίσχυση του αγώνα του προς τον γεωπολιτικό αντίπαλο του επικυρίαρχου. Το ίδιο έκαναν οι Έλληνες κατά τον αγώνα της ανεξαρτησίας που απευθύνθηκαν στους Ρώσους, Γάλλους, Άγγλους. Το ίδιο έκαναν και οι Αμερικανοί κατά τον αγώνα της ανεξαρτησίας τους από τους Άγγλους, και απευθύνθηκαν για στρατιωτική βοήθεια στους Γάλλους. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι σήμερα οι Εσθονοί, για παράδειγμα, όταν απειλούνται εμμέσως ή αμέσως από τους Ρώσους, να απευθύνονται στο ΝΑΤΟ και στην Αμερική. Εξ άλλου, σχετικά πρόσφατα, διέρρευσε ότι ο Πούτιν συζητώντας με την Μέρκελ για την Ουκρανία, σε μία αποστροφή του λόγου του, είπε ότι, όποτε θελήσει, μπορεί να στείλει τα τανκς του στις Βαλτικές χώρες, στην Βαρσοβία και στο Βουκουρέστι. Ποιος λοιπόν τους στρέφει προς τις ΗΠΑ;

      Διαγραφή
    6. Harry Cane μένοντα εμβρόντητος για μια ακόμα φορά διαπιστώνοντας πως σε αυτόν εδώ τον τόπο υπάρχουν τόσοι πολλοί, περισσότεροι από παντού, που καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει και δεν αναλίσκονται σε θεωρίες συνωμοσίας και σε ανοητολογίες τύπου είχαν κόκκινο φασισμό ενώ τώρα έχουν ελευθερία έχω να πω ότι είναι σωστά αυτά που γράφεις για την Ρωσία, αυτόν τον εθνομπολσεβικισμό που αναφέρεις πρεσβεύει και το κομμουνιστικό κόμμα- το μεγαλύτερο, υπάρχουν πολλά, αυτό που υπήρχε επί Σοβιετικής ένωσης- το οποίο μιλάει για Ρώσικη ομοσπονδία στην οποία φυσικά μπορεί να ενταχθεί όλος ο κόσμος που λέει ο λόγος και το οποίο, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα , δεν κάναν καμιά κριτική στον Πούτιν για την προσάρτηση της Κριμαίας, συνταχθήκαν μαζί του. Βασικά μετά εδώ κριτήρια όλα τα κόμματα της Ευρώπης είναι ακραία εθνικιστικά.

      Διαγραφή
  6. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι περισσότεροι Έλληνες είναι ότι το οικονομικό και πολιτικό σύστημα της Ελλάδος τα δίνει όλα σε όλους προκειμένου να έχει ασφάλεια και χρήμα. Συνεπώς ούτε κανένα "εμείς οι Έλληνες" υπάρχει εκτός γραπτών και θεωριών ούτε και μπορεί να γίνει διαχωρισμός των κομμάτων και να πεις αυτοί είναι προδότες και οι άλλοι πατριώτες, όλοι ζημιώνουν με τον τρόπο τους τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μαλιστα το αδιεξοδον εμφανίζεται τραγικα αφου τα 'δειγματα' των νεων πολιτικων (από ολους τους πολιτικους χωρους) που προοριζονται να κυβερνησουν την χωρα,δυστυχως αποδεικνύονται χειροτερα των παλαιοτερων.

      Διαγραφή
    2. Xειρότερα δεν είναι, είναι μια από τα ίδια διότι τόσες δεκαετίες η αντιθέσεις τους ήταν ενδοσυστημικές και όλοι προσδιοριζόντουσαν με βάση το αντίπαλο ισχυρό κόμμα, και φυσικά όλοι καλοπερνούσαν. Παράδειγμα, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για πρώτη φορά Αριστερά ενώ επί Καραμανλή κατηγορούσε την ΝΔ για νεοφιλελευθερισμό, λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, φτώχεια κτλ, αν αφήσεις έξω όλους τους εξωγενείς παράγοντες και δεις αποκλειστικά τις οικονομικές πολιτικές της ΝΔ των ετών 2004-2009 και τις συγκρίνεις με αυτά που κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στον οικονομικό τομέα ποιο από τα δύο κόμματα θα πεις ότι είναι πιο Αριστερό; Aσφαλώς και η ΝΔ του Καραμανλή.

      Διαγραφή
  7. Το άρθρο περιγράφει την ιστορική εξέλιξη του παγκόσμιου διαγ(κ)ωνισμού - αφού δεν μας αρέσει ο όρος "Δροσερός Πόλεμος" - δύο επιθετικών τακτικών στη γεωπολιτική, στην οικονομία, στη διπλωματία κ.λπ..
    Η.Π.Α. και τότε Ε.Σ.Σ.Δ., νυν Ρωσία, είναι πρωταγωνίστριες μια πολιτικής - με όλα τα μέσα - διελκυστίνδας.
    Ήδη, από νωρίς οι Η.Π.Α. προέκριναν την οργάνωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και την ανάπτυξη στενών δεσμών μεταξύ των κρατών μελών, επειδή ήθελαν την Ε.Ο.Κ. και νυν Ε.Ε. βοηθό σε αυτήν την διελκυστίνδα εναντίον της Ρωσίας.
    Σε μεγάλο βαθμό το έχουν επιτύχει.
    Όμως, και πιστεύω δεν κάνω λάθος, το άρθρο περιγράφει αυτό το περιβάλλον για να δώσει εν συνεχεία τις συντεταγμένες των λανθασμένων επιλογών της ηγεσίας του Ελληνισμού, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Μέσα στο περιβάλλον αυτό.
    Αυτός είναι ο σκοπός του άρθρου και έχει επιτευχθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταρχάς συμφωνώ με την παρατήρηση του Toni πως το κλίμα δεν είναι ψυχροπολεμικό, γιατί δεν έχουμε πλέον δυο υπερδυνάμεις. Αυτό που εννοεί ο Toni νομίζω είναι πως δεν είναι "ψυχροπολεμικός" ο καταλληλότερος xaraktghrismos της κατάστασης, γιατί παραπέμπει σε μια εποχή που δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή κατάσταση και νομίζω πως ορθώς ο Κύριος Καλεντερίδης "χαρακτηρινη" τη σημερινή κατάσταση ως Δροσερή, διαφοροποιώντας την όχι μονο ως προς την ένταση αλλα και γενικότερα.

    Όντως η Ρωσία δεν είναι υπερδύναμη αυτή τη στιγμή, αλλα δεν είναι και μια απλή περιφερειακή δύναμη όπως η Βραζιλία η η Γερμανία για παράδειγμα. Από την αλλα δεν είναι και Κίνα, η οποια πράγματι έχει τις δυνατότητες να γίνει μια υπερδύναμη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες η η πρώην Σοβιετική Ένωση. Είναι μια ξεχωριστή κατηγορια, μια περιφερειακή υπερδύναμη αν μπορούσα να την χαρακτηρίσω έτσι.

    Όντως επίσης στόχος των Αμερικανων είναι να περικυκλώσουν τη Ρωσία αφενός αλλα και να διασπάσουν το block Ρωσίας Κίνας, γιατί αυτή η διάσπαση θα επιφέρει την αποδυνάμωση και των δυο και τη διαιώνιση της Αμερικανικης επικυριαρχίας. Για αυτό το σκοπό χρησιμοποιούν την αδύναμη ΕΕ προς όφελος των σκοπών τους!

    Έχω την αίσθηση πως η Ελλάδα δε γίνεται να αλλάξει στρατόπεδο. Μπορεί ωστόσο να κρατάει οικονομικές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα, αλλα ως ένα όριο. Το να προσκαλούμαι τους Κινέζους και τους Ρώσους είναι εντελώς αδόκιμο, γιατί πολύ απλά είναι ανέφικτο.

    Πιο επίκαιρος παρα ποτε ο Μεταξάς μας θυμίζει πως πρέπει να είμαστε υπέρ της "θαλασσοκρατορος" δύναμης και αυτή είναι η Αμερική και το ΝΑΤΟ εν προκειμένω. Επιπλέον είναι μια εποχή που θα έπρεπε να εντείνουμε την παρουσία μας στη Νατοϊκή συμμαχία, όχι με βάσεις στην κάρπαθο, οι οποιες είναι ανόητες, αλλα με την ενεργό συμμετοχη μας στο ΝΑΤΟ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πάμε να εμπλακούμε σε εκστρατείες και πολέμους ενώ θα πρέπει να καταδεικνύουμε τη στρατηγική συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία.

    Το παραπάνω δεν είναι επιθετική τακτική εναντίον της Άγκυρας, αλλα αμυντική εναντίον της επεκτατικής πολιτικής της, την οποια θα πρέπει σοβαρά να αντιμετωπίσουμε αν θέλουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και αν θέλουμε οι άλλοι να μας σέβονται.

    Συμφωνώ με την "εριευγενα" όσον αφορά την ανάγκη για ενότητα και την αποφυγή κάθε εσωτερικού διχασμού πάση θυσία, ωστόσο είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή τουλάχιστον η χωρα να αλλάξει στρατόπεδο ενώ δεν ξέρω και αν κάτι τέτοιο θα έχει κάποιο νόημα.

    Θα πρέπει τέλος να καταλάβουν οι πολιτικοί της χώρας δυο πράγματα. Πως οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι ισχυρές και ικανές να αποτρέψουν τις Τουρκικες η άλλες απειλές μονες τους. Και δεύτερον πως η ελληνική ομογένεια είναι eans μηχανισμός εν υπνώσει ο οποιος είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί όπου και αν βρίσκεται! Είναι αδιανόητο στα Αμερικανικα κέντρα εξουσίας να έχει ευκολότερη πρόσβαση η Άγκυρα από εμάς, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει αφύπνιση του Ελληνισμού της Αυστραλίας προς όφελος της Ελλάδος σε μια περιοχή που είναι η Μεσόγειος του 21 αιώνα!
    Κύριε Καλεντερίδη κάτι τελευταίο, που μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα το βιβλίο του Καραγιλάν, γιατί δυστυχώς είμαι εξωτερικό και θα ήθελα να το πάρω το καλοκαίρι που θα έρθω. Ευχαριστώ για την πληροφορία εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ο λόγος που διαφωνώ με τον όρο ψυχροπολεμικός είναι διότι αυτός ο όρος παραπέμπει σε μια εποχή που δεν έχει σχέση με την παρούσα κατάσταση. Έχει διαφορετικές μεταβλητές.

      Δεν μπορούμε συνεπώς να ανατρέξουμε και δεν θα ήταν σωστό στον ψυχρό πόλεμο για να αναλύσουμε το τι συμβαίνει.

      Απαντώντας στον Νατιβιστ έγραψα ότι το Κλίμα όμως είναι καθαρά ψυχροπολεμικό.
      Αναφερόμενος στη μή θερμη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ/Ρωσίας.

      Ναι εχεις απολυτο δικιο η Ρωσία δεν είναι απλά μια περιφεριακή δύναμη.
      Το έγραψα χάριν συντομίας.

      Αμφιβάλλω για το δροσερό της κατάστασης.
      Η Συρία και η Ουκρανία είναι δύο παραδείγματα.

      Διαγραφή
  9. Περί Δροσερού Πολέμου
    «Cool War» Ελλάδας-Ευρωζώνης

    http://www.pontos-news.gr/article/133743/cool-war-elladas-eyrozonis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τρεις ερωτήσεις πονηρές.
    1. Γιατί ενώ όλων των άλλων το χρήμα είναι αναγκαίο διότι φέρνει επενδύσεις στην χώρα, το χρήμα των Τούρκων στον τουριστικό τομέα, εκεί στα νησιά, είναι κίνδυνος για την εθνική ανεξαρτησία; Ρητορική ερώτηση, μην πεταχθεί κανείς.
    2. Γιατί ενώ όλες οι χώρες βλέπουν την Ελλάδα και την Τουρκία ως ενιαίο χώρο εμείς ακολουθούμε διαφορετικές θεωρήσεις από αυτούς;
    3. Συνέχεια της δεύτερης ερώτησης, γιατί η λογική της εξωτερικής πολιτικής είναι ανάποδη; Γιατί δηλαδή αντί να βρεις φόρμες οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία που θα ωφελήσουν τους λαούς μας επειχειρείς να σε προστατέψουν μακρινές εώς πολύ μακρινές χώρες οι οποίες σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά ασφαλώς και δεν θα βάλουν τα χέρια τους στην φωτιά για να σε σώσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Όλες οι χώρες" έχουν σταματήσει να βλέπουν τον χώρο Ελλάδας-Τουρκίας ως ενιαίο (ψυχροπολεμική αντίληψη άμυνας του ΝΑΤΟ που έχει αλλάξει εδώ και χρόνια με την αναταραχή στην μέση Ανατολή) ήδη από τον πρώτο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.Άρα μάλλον λανθάνεις...

      Διαγραφή
    2. Και κάτι που ξέχασα να αναφέρω στο 3).Η Τουρκία είναι αυτή που ΔΕΝ θέλει να βρεθούν φόρμες οικονομικής συνεργασίας, διότι θεωρεί ότι ως μεγάλη Τουρκία (büyük türkçe) πρέπει οι χώρες γύρω της να υποτάσσονται στα κελεύσματα της.Νομίζω δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω πάνω σε αυτό...Το δείχνει η πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με όλες τις χώρες που συνορεύει.

      Διαγραφή
    3. Ως προς το πρώτο εγώ δεν συμφωνώ, το αν έχει αλλάξει κάτι φαίνεται και από τις δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς οι μεγάλες χώρες για τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας.
      Ως προς το τρίτο, η Τουρκία ασχολείται κυρίως με τους Κούρδους και τον Ελληνικό χώρο.
      Ένα είναι σίγουρο, όσο η Αθήνα δείχνει προς τα έξω ότι είναι διατεθειμένη για τα λεφτά και την ασφάλεια να τα δώσει όλα, τόσο οι άλλες χώρες θα γίνονται πιο επιθετικοί απέναντι στην Ελλάδα, όλοι θα ζητάν ακόμα περισσότερα, και η ΕΕ, και η Αλβανία και ασφαλώς και η Τουρκία

      Διαγραφή
    4. Ως προς το πρώτο θα ήθελα να δω μία πρόσφατη δήλωση από κάποια μεγάλη χώρα...
      Ως προς το δεύτερο η Τουρκία ασχολείται τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια έντονα με την Συρία, με τους Κούρδους του Ιράκ, με τις σχέσεις της με το Ιράν και με τον Καύκασο, πέρα από την Ελλάδα και τους Κούρδους στο εσωτερικό της.Επίσης υπάρχει μία έντονη προσπάθεια για διείσδυση στα Βαλκάνια και την βόρειο Αφρική...Άρα η επικέντρωση της στην μέση Ανατολή είναι ο βασικός χώρος που επιχειρεί και το αναφέρει και ο Νταβούτογλου στο "στρατηγικό βάθος".

      Για εμένα άλλο είναι σίγουρο.Αν οι δυτικοί και ανατολικοί ισχυροί ήθελαν ο χώρος μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αιγαίου-ΝΑ Μεσογείου να ελέγχεται από μία μόνο χώρα, θα το είχαν δρομολογήσει ήδη από τον 1ο ΠΠ.Και όμως δεν το έκαναν για ευνόητους λόγους.Άφησαν την περιοχή της Μαύρης θάλασσας με τα στενά στην Τουρκία αλλά το Αιγαίο και την έξοδο στην ΝΑ Μεσόγειο κυρίως στην Ελλάδα (και λέω κυρίως γιατί έχει και η Τουρκία ακτές στην ΝΑ Μεσόγειο).Αυτό προσπαθεί να αλλάξει η Τουρκία και προφανώς δεν θέλει να αλλάξει η Ελλάδα.

      Διαγραφή
    5. Κάναν οι Ρώσοι δηλώσεις πρόσφατα με αφορμή τους αγωγούς, οι Αμερικάνοι κάνουν συνεχώς. Τα υπόλοιπα που αναφέρεις για την Τουρκία έχουν να κάνουν με στρατηγικές, με τον ίδιο τρόπο όλοι οι μεγάλοι είναι ανακατεμένοι σε περιοχές που τους ενδιαφέρουν.
      Στον Α παγκόσμιο που αναφέρεις η Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν διαλυμένη ενώ την Ελλάδα, επειδή ξέραν καλά τα κουμάσια των Αθηνών, δεν την εμπιστευόντουσαν. Τα σύνορα που χαραχθήκαν το 1923 αποσκοπούσαν στο να μην βγει η Ρωσία στην Μεσόγειο, δηλαδή οποιαδήποτε αλλαγή που τυχόν επιχειρούταν από την Ρωσία να έβρισκε και τις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, απέναντι της. Φίλε όλοι κάτι προσπαθούν να αλλάξουν, εδώ οι φρίτζηδες-έχω σταματήσει να σέβομαι τους λαούς της Ευρώπης, άμα βγεις εκτός Ελλάδος και επιστρέψεις, ακούς, εσύ ο αριστερός, τους αριστερούς να μιλάν για διεθνισμό και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ξύνεις τα κάκαλα’ς- μέχρι και το ποσοστό του ΦΠΑ θέλουν να ορίσουν. Οι μόνοι που δεν θέλουν να αλλάξει κάτι είναι η Αμερική για ευνόητους λόγους και η Αθήνα διότι γνωρίζει να συμπεριφέρεται μόνο ως μεσάζοντας που γυρεύει να τσιμπάει χρήματα

      Διαγραφή
    6. Ναι αλλά συνεχίζεις να μην μου αναφέρεις συγκεκριμένες δηλώσεις και τα λεγόμενα σου λυπάμαι αλλά δεν αποτελούν τεκμήριο...Εγώ δεν έχω ακούσει να αναφέρονται οι Αμερικανοί πρόσφατα στον χώρο Ελλάδος-Τουρκίας ως ενιαίος και το ίδιο ισχύει και για τους Ρώσους, που όμως δεν θα μου έκανε εντύπωση να το έκαναν προκειμένου να προωθήσουν τα ενεργειακά τους σχέδια.Παρόλα αυτά ξαναλέω ότι δεν υπάρχουν δηλώσεις και δεν με διαψεύδεις....
      Στο άλλο που αναφέρεις, τι σχέση έχει η Οθωμανική αυτοκρατορία;;;Εγώ σου αναφέρω ότι οι μεγάλοι ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ!!!Τι δεν κατάλαβες από αυτό που σου γράφω;;;Μία δύναμη που θα κατείχε τα στενά ΚΑΙ το Αιγαίο εξ ολοκλήρου, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία δύναμη που θα ήταν δύσκολο να τιθασεύσει κάποια τρίτη δύναμη (λέγε την Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Γαλλία σε μικρότερο βαθμό).Με λίγα λόγια δεν ήθελαν να δημιουργήσουν έναν ακόμη ανταγωνιστή.Αν ήταν απλά να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα στην Ρωσία, τότε μία ακόμα μεγαλύτερη ενιαία δύναμη θα ήταν πολύ πιο λογική κίνηση (μία μεγάλη Τουρκία ή μία Ελλάδα των δύο ηπείρων).Παρόλα αυτά θεώρησαν ότι δεν χρειάζεται αυτό και το έκαναν για τον λόγο που σου περιγράφω παραπάνω.

      Και σου ξαναγράφω λοιπόν μετά από τις παραπάνω, απλές πιστεύω, εξηγήσεις ότι η Τουρκία θέλει τον έλεγχο του Αιγαίου και κατ'επέκταση της ΝΑ Μεσογείου διότι σχεδιάζει να αναδειχθεί σε πραγματική δύναμη της περιοχής, κάτι που είχε πετύχει όσο δεν υπήρχε το Ελληνικό κράτος στην περιοχή για να ελέγχει μέρος του παραπάνω χώρου.Αυτή είναι και η πολιτική που ακολουθεί πιστά η Τουρκία.Δεν περιστρέφονται όλα γύρω από την Ρωσία.

      Αγαπητέ μου στην Σκωτία ζω και έρχομαι Ελλάδα περίπου κάθε δύο μήνες, μην προσπαθείς να με πατρονάρεις τι θα πιστέψω "αν βγω από την Ελλάδα"....

      Διαγραφή
    7. Μα δεν θα το πουν άμεσα, ξέρετε σας θεωρούμε γεωπολιτικά ως κάτι το ενιαίο, αυτό εννοείται.
      Για να μην υπάρχει ένα ισχυρό κράτος που θα πάει κόντρα στα συμφέροντά τους διαλύσαν με τους Βαλκανικούς πολέμους την Οθωμανική αυτοκρατορία και έφτιαξαν έθνη-κράτη, θα την ξαναστήναν μετά με άλλο όνομα και μορφή; Για τον φόβο της καθόδου των Ρώσων στην Μεσόγειο ισχύουν, προσωπική άποψη, αυτά που ανέφερα περί συνόρων. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.
      Φίλε το ξαναλέω, όλοι κάτι θέλουν , βασικά όλοι της Παναγιάς τα μάτια θέλουν. Ο οποιοσδήποτε και αν ήταν στη θέση της Τουρκίας και έβλεπε ένα πελώριο, παγκόσμιο, ΠΩΛΕΙΤΑΙ πάνω από την Ελλάδα θα ορμούσε. Εδώ ορμάν άλλοι και άλλοι από του διαόλου την μάνα ο γείτονας δεν θα ορμήσει;
      Για αυτό που λες “όσο δεν υπήρχε το Ελληνικό κράτος”, ξύνεται το χέρι μου για να το γράψω και θα το γράψω και ας βγούμε εκτός θέματος, δεν λέω ότι είναι ότι το καλύτερο να μην έχεις δική σου διοίκηση αλλά από την άλλη, εμείς δεν ήμασταν οι Μπαρμπαθωμάδες του Αμερικάνικου νότου, και στην στεριά αλλά και στο Αιγαίο, καταλαβαίνεις τι εννοώ

      Διαγραφή
    8. Όταν λες αγαπητέ μου ότι "όλες οι χώρες βλέπουν την Ελλάδα και την Τουρκία ως ενιαίο χώρο", τότε πρέπει κάπως να το έχουν εκφράσει αυτό.Αυτό σε ρώτησα και μου είπες ότι υπάρχουν δηλώσεις Αμερικανών και Ρώσων...Σου είπα ότι δεν υπάρχουν και παρόλα αυτά δεν έχεις εμφανίσει κάποια δήλωση για να με διαψεύσεις...Άρα τίποτα ΔΕΝ εννοείται...Αυτά που γράφεις είναι απομεινάρια ψυχροπολεμικής αντίληψης...

      Στο δεύτερο αγαπητέ μου ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΡΧΕΣΑΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΥ!!!ΑΡΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΩΣ ΕΝΑΝ ΕΝΙΑΙΟ ΧΩΡΟ!!!Όταν φτιάχνεις διαφορετικά κράτη ήδη από το τέλος των βαλκανικών πολέμων, αυτό σημαίνει ότι θέλεις ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ!!!ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ!!!
      Φυσικά τα χρόνια της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-ΕΣΣΔ, στρατηγικά/στρατιωτικά οι Ελλάδα και Τουρκία λόγο διαφορετικής πολιτικής όλων των άλλων διπλανών κρατών (όλα τα γύρω κράτη ήταν κομμουνιστικά και δεν υπήρχε εδαφική συνέχεια μεταξύ της Ελλάδας-Τουρκίας με άλλα ΝΑΤΟικά κράτη), αναγκαστικά θεωρούνταν ως ένας χώρος ΑΜΥΝΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ.Έπεσε το αντίπαλο δέος της ΕΣΣΔ,χάθηκε η ανάγκη για άμυνα αυτού του ενιαίου χώρου, σταμάτησαν να τον θεωρούν ως ενιαίο.

      Αγαπητέ στο ξαναλέω....Η Τουρκία έχει αυτή την πολιτική είτε γράφει ένα τεράστιο ΠΩΛΕΙΤΑΙ στην Ελλάδα είτε όχι...Είναι η μακροπρόθεση αναθεωρητική πολιτική της στην περιοχή είτε το βλέπετε κάποιοι είτε όχι.Και πάνω σε αυτή την σταθερή πολιτική της Τουρκίας, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ!!!Άρα εσείς οι ελάχιστοι που ονειρεύεστε στενότερη συνεργασία με την Τουρκία ή αναπολείτε τα "καλά χρόνια" της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, λυπάμαι αλλά μόνο θα ονειρεύεστε....
      Για το τελευταίο, δεν λες ότι είναι καλύτερο να μην έχεις δική σου διοίκηση αλλά μάλλον αυτό ενδόμυχα πιστεύεις...Και όταν μιλάμε για εποχές που δεν υπήρχε Ελληνικό κράτος στην περιοχή, το να "ήμαστε οι Μπαρμπαθωμάδες του Αμερικανικού νότου" είναι προσωπικά δική σου άποψη και στο έχω αποδείξει πολλάκις ότι οι Έλληνες και γενικά οι Χριστιανοί ΥΠΕΦΕΡΑΝ υπό Οθωμανική διοίκηση και μάλιστα με ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ!!! Οι ελάχιστες περιπτώσεις Ελλήνων που ήταν πλούσιοι και ζούσαν καλά, ήταν σταγόνα στον ωκεανό...Και μάλιστα στον Ειρηνικό ωκεανό...

      Διαγραφή
    9. Xάνεσαι στο θεαθήναι ζητώντας στοιχεία λες και έχω κανένα αρχείο και μένεις μακριά από την ουσία, το ότι ο χώρος είναι ενιαίος γεωπολιτικά θα φανεί ξεκάθαρα και στην πολύ πιθανή περίπτωση ολικής κατάρρευσης της Ελλάδος, σε μια τέτοια περίπτωση οι Αμερικάνοι θα τα ποντάρουν όλα στην Τουρκία για να μην μείνουν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού. Οι Τούρκοι επιθυμούν να έρθει γρήγορα αυτή η στιγμή αλλά δεν εφαρμόζουν και καμιά στρατηγική για αυτό, βλέπουν οι άνθρωποι ότι η Αθήνα κάνει ότι είναι δυνατό για να επισπεύσει την κατάρρευση.
      Για ποιον κατακερματισμό μιλάς; Φτιάξαν χρεοκοπημένα και αδύνατα από γεννησιμιού τους κράτη , ότι τους συνέφερε. Μιας και ανέφερες τα χρόνια της αντιπαράθεσης ας αναφερθεί και τούτο, όπως επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας είχαν αποφασίσει οι Δυτικοί και οι Ρώσοι να έχουν δικές τους ζώνες επιρροής, βόρεια οι Ρώσοι, νότια οι Δυτικοί έτσι κι μετά, τα ίδια πράγματα ίσχυαν με διαφορετικά ονόματα, και επιτέλους φίλε μην τα αποκαλείς κομμουνιστικά κράτη, ξευτιλίζεται η αντιστοίχιση των λέξεων με τις έννοιες.
      Εγώ ονειρεύομαι μια συνεργασία με την Τουρκία για το κοινό καλό των λαών και της περιοχής, άλλοι, ισχυροί, ήδη συνεργάζονται οικονομικά με τους Τούρκους αποκλειστικά για το καλό της τσέπης τους. Πρόσφατα ήταν εδώ αναρτημένη η είδηση για τους πλοιοκτήτες του Αιγαίου.
      Υπέφεραν όσο και οι λαοί της υπόλοιπης Ευρώπης που δεν είχαν Οθωμανικό ζυγό, τα ξαναείπα, με την διαφορά ότι εδώ υπήρχαν ημιαυτόνομες περιοχές, περιοχές με ειδικά προνόμια, περιοχές που βλέπαν τον Τούρκο μόνο για να του δώσουν φόρους, υπήρχαν τα Άγραφα, υπήρχαν καταστάσεις που δεν τις συναντούσες στην φεουδαρχική και μετά καπιταλιστική Ευρώπη.

      Διαγραφή
    10. http://www.protothema.gr/politics/article/480033/korkidis-otan-o-tomsen-mou-eipe-anikete-sta-valkania-300-euro-misthos-kala-einai/
      Πάρε ένα σχετικό με το θέμα στοιχείο
      Κορκίδης: Ο Τόμσεν μου είπε «ανήκετε στα Βαλκάνια, 300 ευρώ μισθός καλά είναι»

      Διαγραφή
    11. Το ανήκετε στα Βαλκάνια με το ότι η Ελλάδα με την Τουρκία αποτελούν ενιαίο χώρο για τους ισχυρούς ξένους είναι άσχετα μεταξύ τους.Και μετά μου λες ότι εγώ δεν μένω στην ουσία ενώ εσύ δεν ασχολείσαι καν με την ουσία...
      Όσο για τους Αμερικάνους πολλά μπορούν να αλλάξουν ΚΑΙ αλλάζουν...Όπως η στάση των ΗΠΑ προς το Ιράν...Και μάλιστα απορώ πως αρνείσαι να το δεις (γιατί περί άρνησης πρόκειται)...Καμία ισχυρή χώρα δεν θέλει ανυπάκουες χώρες να της δημιουργούν προβλήματα...Ακριβώς μία τέτοια χώρα είναι αυτή την στιγμή η Τουρκία και πιθανόν η κατάσταση να γίνει χειρότερη στο απώτερο μέλλον.

      Γράφεις "Για ποιον κατακερματισμό μιλάς; Φτιάξαν χρεοκοπημένα και αδύνατα από γεννησιμιού τους κράτη , ότι τους συνέφερε. Μιας και ανέφερες τα χρόνια της αντιπαράθεσης ας αναφερθεί και τούτο, όπως επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας είχαν αποφασίσει οι Δυτικοί και οι Ρώσοι να έχουν δικές τους ζώνες επιρροής, βόρεια οι Ρώσοι, νότια οι Δυτικοί έτσι κι μετά, τα ίδια πράγματα ίσχυαν με διαφορετικά ονόματα, και επιτέλους φίλε μην τα αποκαλείς κομμουνιστικά κράτη, ξευτιλίζεται η αντιστοίχιση των λέξεων με τις έννοιες.
      Εγώ ονειρεύομαι μια συνεργασία με την Τουρκία για το κοινό καλό των λαών και της περιοχής, άλλοι, ισχυροί, ήδη συνεργάζονται οικονομικά με τους Τούρκους αποκλειστικά για το καλό της τσέπης τους. Πρόσφατα ήταν εδώ αναρτημένη η είδηση για τους πλοιοκτήτες του Αιγαίου."
      Αντιλαμβάνεσαι ότι έχω γράψει ακριβώς ότι ο κατακερματισμός της περιοχής σε διάφορα αδύναμα κράτη έγινε ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ;;;
      Σου ξαναλέω ότι στους ξένους ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ!!!!
      Η ΔΥΝΑΜΗ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ!!! ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΟ ΠΩ!!!

      Εσύ αγαπητέ μου ονειρεύεσαι την ένταξη της Ελλάδος, των Βαλκανίων και ίσως όλης της ΝΑ Μεσογείου στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας...Για την Ελλάδα μάλιστα παλιότερα έχεις γράψει για ένωση της με την Τουρκία...ή πιο σωστά απορρόφηση της...Η οικονομική επέκταση των Τούρκων στο Αιγαίο ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑ ΑΝΕΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ STATUS QUO ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ!!!

      Λες υπέφεραν όσο οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης, για τους λαούς που ήταν υπόδουλοι στους Οθωμανούς...Πράγματι το έχεις ξαναπεί αυτό...Και σου έχω ξαναπεί ότι κάνεις λάθος και το δείχνει η ιστορία αυτό...Όπως και η οικονομική, πολιτισμική και ακόμη πληθυσμιακή ανάπτυξη της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης σε σχέση με τους λαούς στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή.Τώρα εσύ δεν θέλεις να το παραδεχτείς λόγω ιδεοληψιών...Σου ξαναείπα ότι είναι δεκτό αλλά οι περισσότεροι δεν συμφωνούμε με αυτό...Τι να γίνει...
      Μου λες ότι υπήρχαν περιοχές ημιαυτόνομες (γελάει ο κόσμος...Και σε κάθε περίοδο που υπήρχε αναταραχή στην αυτοκρατορία, οι Τούρκοι συνεχώς ξεχνούσαν τις "ημιαυτόνομες" περιοχές και έσφαζαν αδιάκριτα...).Υπήρχαν ελάχιστες περιοχές όπου δεν είδαν Τούρκο παρά μόνο για τους φόρους (αν και δεν είναι ακριβώς έτσι).Υπήρχαν όμως και οι περισσότερες περιπτώσεις όπου οι Τούρκοι ΜΑΖΕΥΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΣΚΛΑΒΟΥΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥΣ, ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΣΑΝ!!!!Στα έχω γράψει αυτά για την Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Αν. Ρωμυλία, την Βουλγαρία, την παλιά Σερβία (καθότι δεν υπάρχουν μόνο οι Έλληνες που υπέφεραν από τους Τούρκους).Όλοι οι χριστιανοί ήταν υπόχρεοι να προσφέρουν ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ κατάλυμα και ότι άλλο ήθελε σε οποιονδήποτε ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ!!!! Σου ξαναείπα...Διάβασε λίγο τον Παρλιαρέ....
      Δεν ξέρω εσύ πως τα βλέπεις αυτά, αλλά προσωπικά ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!!!

      ΥΓ Τα γύρω κράτη από την Ελλάδα και την Τουρκία ήταν κομμουνιστικά είτε σου αρέσει είτε όχι...Τώρα αν προσβάλλεσαι με την χρήση της λέξης κακώς...Τα ίδια αυτά κράτη την χρησιμοποιούσαν...

      Διαγραφή
    12. Τ ο τί λέγαν οι ίδιοι, ότι δηλαδή ήταν κομμουνιστικά κράτη, σε καταστεί ανίκανο διανοητικά να καταλάβεις την αλήθεια ή σε βολεύει για να πεις το ποίημα; Kαι σήμερα αυτές οι χώρες λεν ότι έχουν δημοκρατία και ελευθερία, έχουν; Εδώ καλά καλά οι Αμερικάνοι δεν έχουν .
      Για πολλά από αυτά που αναφέρεις, περί ανάπτυξης κτλ έχω απαντήσει άλλες φορές. Μόνο με 2-3 χώρες που θα έλεγε και ο καθηγητής Κοντογιώργης μπορεί να συγκριθεί ο Ελληνισμός του 19ου αιώνα, τους υπόλοιπους τους ξεπερνούσε. Το πληθυσμιακό βγάλτο από την εξίσωση, με γεωμετρικό ρυθμό αυξανόταν ο Ελληνισμός από ένα σημείο και μετά, σήμερα;
      Βιβλία σαν αυτό του Παρλιαρέ υπάρχουν πολλά, μόνο που αναφέρονται στα αντίστοιχα που συνέβαιναν στην Ευρώπη, την Αγγλία μόνο να πάρει κανείς και να δει απλά το πως αναπτύχθηκε εκεί ο καπιταλισμός-μόνο αυτό και τίποτα άλλο-, με ποιους βάρβαρους και κτηνώδεις τρόπους, αρκεί για να συγκρίνει και να βγάλει συμπεράσματα.
      Για απορρόφηση δεν έχω γράψει, μόνο για συνεργασία. Οι Τούρκοι πάντα έχουν τα δικά τους σχέδια, μόνο που τώρα βλέπουν ότι είναι πιο εύκολο από ποτέ για να τα πετύχουν, τί κάνει η Αθήνα για όλα αυτά εκτός από το να βγάζει ανακοινώσεις και να συζητάει με τους Φρίτζηδες και τον Ντάισεμπλουμ το ΦΠΑ των νησιών; Δεν το βλέπεις ότι θα τρέχουμε στα Μινσκ του μέλλοντος αν δεν αποκτήσει εισοδήματα ο κόσμος για να σταθεί ο τόπος στα πόδια του;
      Με ποιον μπορεί να συνεργαστεί η Αμερική για να βάλει στους Τούρκους κολάρο; Διότι μόνοι τους ασφαλώς και δεν μπορούν, και μόνοι τους δεν μπορούν και συμμάχους για να κάνουν κάτι τέτοιο δεν έχουν. Άρα τί είναι πιθανότερο να συμβεί;
      Για τον κατακερματισμό που αναφέρεις δεν κατάλαβα που διαφωνούμε. Ισχύουν όλα, άλλωστε δεν γίναν ταυτόχρονα, ο πανσλαβισμός και οι εθνικισμοί και μετά ο διαμελισμός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας φράξαν τον δρόμο του Ελληνισμού προς την διαδοχή των Οθωμανών και μετά η χάραξη των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας και οι μειονότητες που δεν ανταλλάχθηκαν αποσκοπούσαν στο να κλείσει ο δρόμος της Ρωσίας στην Μεσόγειο.

      Διαγραφή
    13. Καταρχάς αγαπητέ έχεις γράψει για συγχώνευση Ελλάδος-Τουρκίας.Μην με αναγκάσεις να πάω βδομάδες πίσω να βρω τα γραφόμενα σου...
      Δεύτερον, κομμουνιστικά ήταν τα κράτη...Δηλαδή κράτη απολυταρχικά που ισοπέδωσαν τις κοινωνικές τάξεις και προσπάθησαν να μαζοποιήσουν τα πάντα και τους πάντες.Αν εσύ δεν συμφωνείς με αυτό, με αφήνει ολίγον τι αδιάφορο...
      Και ΝΑΙ σήμερα είναι δημοκρατικά κράτη (republics) αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους ζητάτε η ψήφος για ανάδειξη κυβέρνησης.Τα πολιτεύματα χαρακτηρίζονται από βασικά χαρακτηριστικά.
      Ο Ελληνισμός ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι αναπτύσσονταν με γεωμετρικό ρυθμό ενώ η πραγματικότητα είναι ότι συνεχώς αναπτύσσονταν με πολύ μικρότερο ρυθμό από ότι οι πληθυσμοί της δυτικής ευρώπης και αυτό ισχύει και για τους υπόλοιπους πληθυσμούς στην Οθωμανική αυτοκρατορία, όχι μόνο τον Ελληνικό.Αυτό που σε μπερδεύει είναι ότι ο Ελληνικός πληθυσμός στο νέο Ελληνικό κράτος διπλασιάζονταν κάθε τόσο γιατί εντάσσονταν ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ!!!Απλό...

      Βιβλία σαν του Παρλιαρέ, ίσως να υπάρχουν πολλά αλλά αμφιβάλλω αν γνωρίζεις τον Παρλιαρέ...Και αυτό γιατί ενώ εσύ αναφέρεσαι στην φεουδαρχική εποχή και κάνεις σύγκριση με την Οθωμανική εποχή (αλήθεια πραγματικά γνωρίζεις την περίοδο της φεουδαρχικής εποχής στην Ευρώπη;;;Ξέρεις αυτή ξεκινά πολύ πριν την εμφάνιση των Οθωμανών στην Ευρώπη για να κάνεις σύγκριση και την εποχή που οι Οθωμανοί είναι στην μεγαλύτερη ακμή τους, το φεουδαρχικό σύστημα έχει εξαφανιστεί από την Ευρώπη δίνοντας την θέση στις πόλεις κράτη της βορείου Ιταλίας, στις οικονομικές ενώσεις όπως η χανσεατική ένωση που είχε τον χρυσό της αιώνα τον 5ο αιώνα και τα πρώτα εθνικά κράτη όπως της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας και αργότερα τις πρώτες πολυεθνικές αυτοκρατορίες) ενώ ο Παρλιαρέ γράφει για αιώνες μετά από την φεουδαρχία...Τέλος πάντων θεωρώ ότι απλά δεν βάζεις τις ιστορικές σου γνώσεις σε μία σειρά και για αυτό κάνεις αυτά τα ατοπήματα, και όχι επίτηδες.Απλά όταν συγκρίνεις την ζωή στα φεουδαρχικά καθεστώτα, η σύγκριση πρέπει να γίνεται με την Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και όχι με τους Οθωμανούς, αφού χρονικά συμπέφτουν περισσότερο από ότι με την Οθωμανική αυτοκρατορία.
      Ακόμη και ο καπιταλισμός και το πως αναπτύχθηκε στην Αγγλία, ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΤΡΑΒΟΥΣΑΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ!!!Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι συνθήκες για στην προβιομηχανική Αγγλία και την Αγγλία της βιομηχανικής επανάστασης, βελτιώθηκαν πολύ γρήγορα (σε λιγότερο από έναν αιώνα) σε αντίθεση με την Οθωμανική αυτοκρατορία όπου οι συνθήκες δεν βελτιώθηκαν ΠΟΤΕ και για αυτό υπήρχε συνεχώς αναταραχή.Βέβαια ο καθένας κρίνει όπως θέλει...
      Πως θα αποκτήσει εισοδήματα ο κόσμος ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΣΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ;;;;ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΦΟΡΟΙ!!!!ΚΥΡΙΩΣ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ Η ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!Αυτό δεν μπορείς να καταλάβεις εσύ και πολλοί όμοιοι σου αριστερών πεποιθήσεων..
      Την Τουρκία προφανώς και μπορούν να την βάλουν στην θέση τους οι ΗΠΑ και μάλιστα έχουν πολλούς τρόπους για αυτό.Αλλά αυτό που δεν αντιλαμβάνεσαι είναι ότι ο δρόμος του Ελληνισμού δεν φράχτηκε από τον πανσλαβισμό ή γενικά τους εθνικισμούς μόνο αλλά κυρίως γιατί σου ξαναλέω δεν ήθελαν ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟΝ ΖΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ!!!
      Όσο για τις μειονότητες που δεν ανταλλάχθηκαν, κάνεις τεράστιο λάθος...Αυτές δεν ανταλλάχθηκαν αποκλειστικά και μόνο από συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας η οποία θεωρούσε ότι στο μέλλον αυτές θα αποτελούσαν πάτημα για μελλοντικές διεκδικήσεις και από τις δύο πλευρές.Δεν είναι τυχαίο που έμειναν αυτές οι μειονότητες...Απλά δεν είχε προβλέψει κανένας τον 2ο ΠΠ και τις αλλαγές που προκάλεσε αυτός.Δεν περιστρέφονται όλα γύρω από την Ρωσία...Η κάθοδος της έκλεισε με το μοίρασμα του χώρου αυτού σε δύο κράτη, ελεγχόμενα από τις δυτικές δυνάμεις (Ελλάδα) ή έστω με έντονο δυτικό προσανατολισμό (Τουρκία).

      Διαγραφή
    14. 1. Φίλε όχι δεν ξέρω τον Παρλιαρέ και ούτε με ενδιαφέρει να τον διαβάσω ή να τον μάθω, ο καθένας έχει μια λίστα από βιβλία που έχει διαβάσει και μας την κραδαίνει εν είδει αποκαλύψεως, αν θέλεις άνοιξε συζήτηση μόνο με αυτούς που έχουν διαβάσει τον Παρλιαρέ και τον καθηγητή Μίλεεεγγγ ... Επίσης επειδή γράφεις πιο πολλά από το άρθρο ζήτα από τον Καλεντερίδη να σου αναρτά τα σχόλια ως άρθρα, ξέρεις να γράφεις, δεν θα σου αρνηθεί πιστεύω, νομίζω ότι για να γράφεις τόσα πολλά πρέπει να είσαι μικρός σε ηλικία, διαφορετικά θα έγραφες βιβλίο.
      2. Για την καπιταλιστική Ευρώπη μιλάω, με αυτήν συγκρίνω την περιοχή μας, για την Ευρώπη της παιδικής εργασίας στα ανθρακωρυχεία και στις βιομηχανίες, δεν ανήκει ο Όλιβερ Τουϊστ στην εποχή της φεουδαρχίας, για την Ευρώπη των πολέμων, για την Ευρώπη των ακραίων αντιθέσεων και της εξαθλίωσης που για να αποκτήσει εσωτερικές ισορροπίες καταλήστεψε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την περιοχή μας διότι ο πλούτος εδώ ήταν, εδώ υπήρχε εγχρήματη οικονομία αναπτυγμένη. Η Οθωμανική αυτοκρατορία με όλα τα κακά και τα στραβά της δεν χρειάστηκε να γίνει επεκτατική για να αποκτήσει εσωτερική συνοχή και να αποσπάσει την συγκατάθεση των μαζών για άγρια αποικιοκρατία δίνοντας σε αυτήν ένα μέρος από την λεία όπως κάναν οι δυτικοί.
      3. Για τα εισοδήματα… πως κρίνεις το γεγονός πως για πρώτη φορά στην ιστορία μας δεν μπορούμε να κόψουμε νόμισμα και αναγκαζόμαστε να δανειζόμαστε από μακριά με έναν τρόπο εικονικό πατώντας κάποιοι κουμπάκια σε υπολογιστικά συστήματα; Και που; Eδώ σε αυτόν τον τόπο που η οικονομία επί χρήμασι έχει γίνει επιστήμη από τα πανάρχαια χρόνια. Πιστεύεις ότι όλες οι γενιές των Ελλήνων ήταν ηλίθιοι και αυτοί αυτοί που κυβερνάν από το 1996 και μετά είναι οι πεφωτισμένοι; (Που είναι η ισχυρή Ελλάδα; Το 2002 χάσαμε το νόμισμα ως ισχυρή Ελλαδα και το 2004 μπήκαμε σε επιτήρηση και στην ήπια προσαρμογή, λίγο μετά ήρθε και το μνημόνιο).
      4. Δεν έχουν συμμάχους για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία οι Αμερικάνοι και για να την έχουν με το μέρος της προφανώς και θα της κάνουν χατίρια.. το ΠΩΛΕΙΤΑΙ πάνω από την Ελλάδα που λέγαμε..
      5. Μα για αυτό εισαχθήκαν οι εθνικισμοί και ο πανσλαβισμός στην περιοχή μας, για να μην γίνει αυτό που αναφέρεις, εντάξει είναι σύνθετα τα πράγματα, ένα κουβάρι νεοαποικιοκρατίας διαμέσου δανεισμών και γεωπολιτικής.
      6. Και για τις μειονότητες διαφωνώ, στην συνθήκη της Λοζάνης τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον είχαν οι δυτικοί, είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι αφήσαν τέτοια ζητήματα στις προθέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο τι θέλαν αυτές.
      7. Μιλάω για συνεργασία με τους Τούρκους, πως είναι η ΕΕ; Kάπως έτσι, ααα χωρίς να μας υπαγορεύουν οι Τούρκοι το ωράριο των καταστημάτων και το τί θα πουλάει το περίπτερο.
      8. Αναφέρομαι στον Ελληνικό πληθυσμό γενικότερα, όχι σε αυτόν του Ελληνικού κράτους, και ναι αυξανόταν.
      9. Μην μπερδεύεις την δημοκρατία με την κομματοκρατία και τα εκλογικά συστημάτα της νοθείας και της κοροϊδίας, από την άλλη στις χώρες του υπαρκτού είχαν εκλογές για να εκλέξουν ξέρω εγώ τον προϊστάμενο του εργοστασίου στο οποίο βρεθήκαν να δουλεύουν επειδή έτσι προέβλεπε το πλάνο, προφανώς ούτε το ένα αλλά ούτε και το άλλο είναι δημοκρατία

      Διαγραφή
  11. COOL WAR σημαίνει ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.

    Ο COOL WAR δέν εἶναι καθόλου Δροσερός Πόλεμος. Ἡ ἐσφαλμένη ἀπόδοση τοῦ ὅρου θά ὁδηγήσει σέ σοβαρές παρανοήσεις. Ὅπως ὅτι εἶναι δυνατόν νά ἐπιτραπῆ ἀπό τίς ΗΠΑ σέ μή ἰσχυρούς ὅπως ἡ Ἑλλάδα, καί δή ἐπί μακρόν, ἡ οἰκονομική συνεργασία μέ τήν «ἄλλη πλευρά».

    Ζοῦμε στήν ἐποχή τῆς ἀκριβεστάτης καί λεπτομεροῦς πληροφορήσεως, καί τοῦ ἀπολύτως ἐξαναγκαστικοῦ χειρισμοῦ (MANIPULATION). Κερδίζονται ὅλα - ὄχι διά ἑνός μή ἀποκλειομένου ἀπολύτως καί πάντως ἀπευκταίου ἀπό ὅλους θερμοῦ (πυρηνικοῦ) πολέμου στό τέλος, προοπτική πού ὁδήγησε σέ περιφερειακούς πολέμους στήν περίοδο τοῦ ψυχροῦ πολέμου - ἀλλά διά παραλύσεως αὐτῆς ταύτης τῆς βουλήσεως τοῦ στοχευμένου ἀντιπάλου ἤ φίλου.
    Συνεπώς, οἱ περιφερειακοί πόλεμοι δέν στοχεύουν πλέον σέ αὐτές καθ' ἑαυτές τήν περικύκλωση ἤ τήν ἐπέκταση τῆς ἰσχύος, ἀλλά στήν έσωτερική ὑπονόμευση τῶν ἀντιθέτων ἤ καί τῶν ἁπλῶς διαφορετικῶν βουλήσεων. Δυστυχῶς, ἡ ἔμπνευση γιά κάτι τέτοιο, εἶναι ἀπό τίς σατανιστικές σέκτες (Σαηεντόλοτζυ). Καί ὁδηγεῖ μέ μαθηματική ἀκρίβεια στήν καθολική καταστροφή.

    Διότι στό τέλος, ἀπό τήν πλευρά τῆς λεγομένης Δύσεως, δέν εὑρίσκεται ἕνας ἀπευκταῖος θερμοπυρηνικός πόλεμος, ἀλλά μἰα κλιμάκωση τῆς ἀντιπαραθέσεως μέ ψυχραιμία (cool blood) καί ἄνευ ὁρίων!
    [ Από http://legal-dictionary.thefreedictionary.com/Cool+blood : COOL BLOOD.
    A phrase sometimes used to signify tranquillity, or calmness; that is, the condition of one who has the calm and undisturbeduse of his reason. In cases of homicide, it frequently becomes necessary to. ascertain whether the act of the person killing was done in coolblood or not, in order to ascertain the degree of his guilt. Bac. Ab. Murder, B; Kiel 56 Sid. 177 Lev. 180. Vide Intention; Murder;Manslaughter; Will].

    Ἡ ἀντίστοιχη ψυχραιμία ἀπό τήν πλευρά τῶν μή δυτικῶν δυνάμεων, εἶναι γι' αὐτές περισσότερο ἕνα ἀναγκαῖο κακό γιά τήν ἄμυνά τους, καί τήν ὕπαρξή τους ἐνδεχομένως, τό ὁποῖο κακό προξενεῖται εὐθέως καί αἰτιωδῶς ἀπό τήν βολονταριστική ἕως σατανιστική τακτική ἤ στρατηγική τῶν ΗΠΑ, παρά μία ἐπιλογή τους γιά αὔξηση ἤ διατήρηση τῆς ἰσχύος τους. Δίδουν τόν ὑπέρ ἐπιβιώσεως ἀγώνα τους.
    Γι' αὐτό μετέχουν ἀναγκαστικά στόν παραλογισμό τῆς προαναφερθείσης σατανιστικῆς «ἠθικῆς» τοῦ ἀκραίου (ἐξτρεμιστικοῦ) βολονταρισμοῦ τῆς ἡγεσίας τῶν ΗΠΑ καί τῶν ἀκολουθουςῶν εὐρωπαϊκῶν πολιτικῶν ἐλίτ. Καί φυσικά, εἶναι ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ἕτοιμες, ἄν χρειασθῆ, νά κτυπήσουν ψύχραιμα καί ἀποφασιστικά. Αὐτό δέν σημαίνει ὅτι εἶναι βέβαιο ὅτι θά κτυπήσουν μόνο ἀπαντώντας. Ὅσο ἐπάνω τους πέφτει ἡ σκιιά τοῦ παράλογα ἐξτρεμιστικοῦ βολονταρισμοῦ τῆς ἡγεσίας τῶν ΗΠΑ, τίποτα δέν ἀποκλείεται καί ἀπό τήν δική τους πλευρά.
    Τό ὅτι εἶναι ἔτσι, ἀποδίδεται πολύ χαρακτηριστικά, ἀπό τό τί εἶπαν ἑκατέρωθεν ἡ Κλίντον καί ὁ Πούτιν. Ἡ μέν Κλίντον χαρακτήρισε τόν Πούτιν ὡς ἄνθρωπο χωρίς ψυχή (δηλαδή ἀπολύτως COOL, σέ ἀκραιφνῆ ἀμερικάνικα), καί ὁ Πούτιν τῆς εἶπε ὅτι εἶναι χειρότερα νά μήν ἔχῃ κάποιος κάν μυαλό (προφανῶς ἐπισημαίνοντας τόν ἐξτρεμισμό τοῦ σατανιστικῆς έμπνεύσεως βολονταρισμοῦ τῶν ΗΠΑ, πού ὑποχρεώνει ὅλους σέ ψύχραιμες καί ἀπρόβλεπτες ἀντιδράσεις ἤ καί δράσεις).
    Συνεπῶς, COOL WAR εἶναι δέν εἶναι ὁ δροσερός πόλεμος, ἀλλά ὁ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ στόν ὁποῖο σύρει σταδιακά τήν ἀνθρωπότητα μία - παράφρων κατ' ἀποτέλεσμα - ἡγεσία.

    Ὡς πρός τά καθ' ἡμᾶς, καλό εἶναι τίποτα ποτέ νά μήν ἀποκλείουμε, προκειμένου νά ὑπάρχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές φορες κάνουμε όλοι ένα σφάλμα παρασυρόμενοι ίσως από την επικρατούσα ιδεολογία του νεορεαλισμού και ταυτίζουμε τη χωρα με την ηγεσία της.

      Στην προκειμενη περίπτωση ταυτίζουμε τη Ρωσία με τον Πούτιν, όσον αφορά την αμερικανικη αντιμετώπιση. Είναι ξεκάθαρο όμως πως ο στόχος της Αμερικής δεν είναι η Ρωσία αυτή καθεαυτή, αλλα ο Πούτιν. Δε θέλουν να διαλύσουν τη Ρωσία οι Αμερικανοι γιατί προφανώς δεν μπορούν να διαχειριστούν το χάος που θα προκύψει σε τέτοια περίπτωση και ούτε μπορούν και να προβλέψουν και τις συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο χάος. Από την άλλη όμως δεν θέλουν τον Πούτιν, ο οποιος είναι ένας πολιτικός με ανεξάρτητη βούληση που δεν επηρεάζεται από την Αμερικανικη κυβέρνηση και έχει θέσει μπροστά το εθνικό συμφέρον της Ρωσίας ακολουθώντας μη αντίστοιχη πολιτική με αυτήν της Αμερικής. Ένα μεγάλο μειονέκτημα της Ρωσίας σε σχέση με την Αμερική και την Κίνα που την εμποδίζει να αναλάβει ρολο υπερδύναμης είναι αυτό ακριβώς, ότι το καθεστώς της δεν έχει ταυτιστεί με τη χωρα ακόμα.

      Με το παραπάνω εννοώ πως αν ανατραπεί ο Πούτιν τότε η Ρωσία θα αλλάξει άρδην ως διεθνής παράγοντας, αντίθετα η Obama ανατραπεί στην Αμερική η ο Sing Hao σίτοι Κίνα, ελπίζω να λέω το όνομα του σωστά, οι δυο χώρες δε θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους διεθνώς, γιατί ο σύστημα είναι ταυτισμένο με τη χωρα. Στην Κίνα πρέπει να ανατραπεί ο Κομμουνισμός και στην Αμερική το πολίτευμα για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, κάτι πολύ δύσκολο, όπως είχαν και η Σοβιετική Ένωση.

      Αυτό βεβαια δεν αφορά εμάς ως Ελληνικό κράτος άμεσα, αλλα είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο για τις πολιτικές αναλύσεις. Διαβάζοντας τα σχόλια γενικότερα και όχι αναφερόμενος στο δικό σου σχόλιο, παρατηρώ πως παρασυρόμαστε ξανά στο να πάρουμε την πλευρά της Ρωσίας η της Αμερικής. Είναι ξεκάθαρο πως το άρθρο του Κυριου Καλεντερίδη δεν έχει τέτοιο σκοπό και είναι καλο να προσπαθήσουμε να αποβάλλουμε αυτό το χαρακτηριστικό του να παίρνουμε μεριά, γιατί μόνον μια μεριά πρέπει να παίρνουμε και αυτή είναι η ελληνική! Το να υποστηρίζουμε τον οποιονδήποτε οπαδικά η ακόμα και ιδεολογικά δεν προσφέρει στην πατρίδα τίποτα! Μπορούμε να έχουμε τα πιστεύω μας, αλλα όταν φτάνουμε στο εθνικό κρατικό συμφέρον, θα πρέπει να παραμερίζουμε όσο γίνεται αυτά τα πιστεύω και να θέτουμε μπροστά το εθνικό συμφέρον. Ναι υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις κυρίως ηθικές, αλλα θα πρέπει να ζυγίζουμε και το περιβάλλον στο οποιο ζούμε, το οποιο είναι κατά βάση ανήθικο δυστυχώς. Οποτε σε πολιτικο πρακτικό επίπεδο δεν προτείνω να γίνουμε και εμείς ανήθικοι, αλλα να ξέρουμε πως πρώτα υπολογίζεται το στενό και βραχυπρόθεσμο εθνικό συμφέρον.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνῶ ὡς πρός τό ἐθνικό μας συμφέρον. Ὡς πρός τόν Πούτιν, εἶναι χαρακτηριστικό ὅτι ἡ ἄσκηση ἐξουσίας εἶναι προσωπικό θέμα πάντοτε στήν ἀρχή. Ὡς πρός τό ὅτι ἕνα σύστημα πρέπει νά εἶναι ἀνεξάρτητο ἀπό τά πρόσωπα πού ἑκάστοτε κυβερνοῦν, αὐτό εἶναι ἐπίτευγμα τοῦ χρόνου καί τῆς παραδόσεως. Δέν ὑπάρχει καλά-καλά οὔτε σέ μᾶς!
      Στήν Ρωσία, ἄν δέν ὑπῆρχε ὁ δεθνής παράγοντας, θά εἴχαμε μία ἀπαρχή σταθεροῦ συστήματος ἐξουσίας, πού καί αὐτό στηρίζεται στίς πολύ μεγάλες ἐπιχειρήσεις. Γιά τήν Κίνα, ἤδη ὑπάρχει μία συνέχεια, ὡς μετάλλαξη τοῦ κουμουνισμοῦ. Ὄχι ὅμως στήν Ρωσία, πού γνώρισε τά λάθη τῆς ἐποχῆς Γιέλτσιν. Τώρα ἀρχίζει ἐκεῖ τό νέο καθεστώς της ἤ σύστημα ἐξουσίας της, πού ὅμως δέν εἶναι αὐτό ποὐ θά ἤθέλαν οἱ ΗΠΑ. Δηλαδή - χωρίς νά παίρνω τό μέρος κανενός - παρατηρῶ ὅτι οἱ ΗΠΑ δέν θέλουν μέ κανένα τρόπο νά ἐπιτρέψουν νά παγιωθῆ μία ἡγεσία τύπου τσάρου (Πούτιν) γιά τήν Ρωσία, μέ ἔμφαση στόν δημόσιο χῶρο καί στό δημόσιο συμφέρον, τουλάχιστον ἰδεολογικά.

      Διαγραφή
  12. Σωστή η ανάλυση, αλλά στο τέλος για τη διάλυση της αεροναυπηγικής και της ναυπηγείας φταίνε οι .... συνδικαλιστές. Πάλι με τα δικαιώματα των εργαζομένων τα βάζουμε. Η διάλυση της παραγωγικής βάσης λόγω ανοιχτών αγορών και ΕΕ δεν μας λέει τίποτα προφανώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το σημερινό άρθρο σας κύριε Σάββα Καλεντερίδη.
    Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα άρθρο που περιέχει την πραγματικότητα,όπως είναι, τα τελευταία πολλά, δυστυχώς χρόνια.
    Του δημοτικού είμαι,αυτό όμως δεν με εμποδίζει να δω την πραγματικότητα όπως έχει,αρκεί να συνδυάσουμε τα γεγονότα,αρκεί να δούμε τι έγινε στην πατρίδα μας, μόνο με γεγονότα!.
    Όπως λέτε, ας μην πάμε πάρα πολύ μακρυά,ας πάμε,από τον εμφύλιο, μιας και το αναφέρατε.
    Αποφασίσαμε να είμαστε με την Δύση,ωραία,μέχρι εδώ.
    Ας δούμε, τι κερδίσαμε από την ένταξη μας αυτή,από τότε μέχρι τώρα.
    Όλοι οι κυβερνήτες μας αποδείχτηκε,ότι δεν ήταν δικοί μας κυβερνήτες,αλλά πράκτορες Αμερικανογερμανοαγκλότουρκοι, πλην Πλαστήρα Καποδίστρια,πάω λίγο ποιο πέρα.
    Με βάση πάντα τα Γεγονότα,και μόνον αυτά.
    Φτάνουμε στο χθες και στο σήμερα,η μεγαλύτερη προδοσία που έχει συμβεί στην Ελλάδα από Αρχαιοτάτων χρόνων!!.
    Το μεγαλύτερο πείραμα των Νταβατζήδων του κόσμου,εις βάρος μας!!!.
    Την υποδούλωση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,μέσω του καρότου- επιδοτήσεων,μας έμαθαν για την ΕΟΚ!!.
    Τώρα φάνηκε τι θα πει ΕΟΚ,αυτή είναι η Αμερικανοευρωπαϊκή Μαφία,των ηγητόρων.
    Όπου αποφασίζουν!!!,πάντα δημοκρατικά!!!!, και στέλνουν την Ελλάδα μας στον Βάραθρο,στην βεβαιωμένη δολοφονία,τουλάχιστον δέκα χιλιάδων Ελλήνων πολιτών,,στην πείνα και στην εξαθλίωση.για της Τράπεζες!!!!και δεν έχουμε ακόμα δει, σχετικά ούτε τα μισά, απ ότι πρόκειται να συμβούν,και με την δική σας βοήθεια και συνδρομή,δεν ξέρω τι τους χρωστάτε βέβαια.
    Παντού γύρω μας,επιθέσεις,απ έξω,απ τους συμμάχους μας!!!.
    Εντός το ίδιο από τους πράκτορες,των Νταβατζήδων,μην το ξεχνάμε.
    Όσο υπήρχε ο κίνδυνος επιβουλής Κομμουνισμού,το 67 της Χούντας γιες μεν.
    Άλλο τόσο είναι και η πτώχευση μας σήμερα.
    Τώρα πως εξηγείτε να υπάρχει κίνδυνος το 67!!!!!, επιβολής του Κομμουνισμού,μόνο άσχετος η ηλίθιος μπορεί να δεχτεί τέτοιο επιχείρημα.
    Δεν γνωρίζετε κύριε Σάββα,Πόσο χρωστάει κάθε κράτος Ξεχωριστά!!!.
    Δεν βλέπουμε όμως χρεοκοπία τους.Ας πάρουμε την Αμερική των Νταβατζήδων,και των μαφιόζων ηγετών Ευρωπαίων.
    Για αναρτήστε πίνακες χρέους,του κάθε κράτους ξεχωριστά,για να δούμε,αναλογικά σε σχέση με μας πάντα.
    Μόνο με την τελευταία σειρά του παρόντος άρθρου σας,σαν αναφορά στην παρούσα κυβέρνηση,δείχνει την κραυγαλέα αντίθεση.
    Χάιδεμα στους προδότες!!!, Λυσσαλέα όμως,και ύπουλη προπαγάνδα κατά της νέας κυβέρνησης!!!.
    Που σημαίνει δόλος,και παραπολιτική καλλιτεχνική προπαγάνδα,κάπου διάβασα δεν θυμάμαι ακριβώς και που,επί τι ευκαιρία,σας ξαναρωτώ,Πολιτεύεται ο υιός σας με την νδ ναι η όχι?.
    Ελπίζω ότι δεν θα λογοκριθεί το παρόν σχόλιο μου,για πολλοστή φορά.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα, σε παρακαλώ, όταν βλέπεις να βγαίνουν διπλά τα σχόλιά σου, σβήνε το ένα εξ αυτών, ώστε να διευκολύνεις την ανάγνωση του νήματος. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  14. Δεν ξερω που να γράψω το σχόλιο, ειναι άσχετο με το άρθρο, αλλα πραγματικά έχω στενοχωρηθεί και θέλω να το αναφέρω. Σημερα το πρωι ζωντανή σύνδεση το BBC radio 4 με Κω. Μετανάστες, πρόσφυγες όπως θέλετε πείτε τους, από τη Συρία, άνθρωποι που είχαν τις καθημερινές τους ζωές στην πατρίδα τους διωγμένοι από βαρβάρους τρομοκράτες του ISIS. Ένας να λέει κλαίγοντας πως στη Συρία εχει πολύ πόλεμο και θέλει μια καινούργια ζωή δεν αντέχει άλλο, ένας άλλος 23 από τη Ρακα να λέει πως αναγκάστηκε να φύγει από την πόλη του, από το σπίτι του, εκείνη ειναι τα όνειρα του, η οικογένεια και οι φίλοι του, γιατί το ISIS αποκεφάλισε κόσμο και στρατολογούσε τους νέους ενώ τον πατέρα του τον είχαν όμηρο επειδή ήταν καθηγητής οικονομικών, για να τους διδάξει. Σε ολα αυτα μια Ελληνίδα ξενοδόχος να λέει πως από την Αθήνα δεν υπαρχει καμία βοήθεια και πως μόνοι τους σαν τοπική κοινότητα προσπαθούν να δουν τι θα κάνουν με τους ανθρώπους να δουν ποιοι ειναι. Η Αθήνα απούσα! Τι κάνουν αυτα τα ρετάλια που μας κυβερνούν; Που ειναι η ¨ευαισθητη¨ ¨αριστερη¨ υπουργός και η υπόλοιπη κυβέρνηση; Γιατί ειναι απούσα από την Κω, τι θέλουν να δείξουν; Ότι δεν μπορούν να κάνουν τιποτα στην επικράτεια μας; Μήπως ετσι θα κερδίσουν τη συμπάθεια των Ευρωπαίων η μήπως ετσι τελικά ελκύουν λες δυνάμεις; Η ακόμα χειρότερα μήπως απλώς δε θέλουν τους ανθρώπους στην Αθήνα γιατί εκει ειναι ορατοί από πολλούς ψηφοφόρους; ΝΤΡΟΠΗ!!! ΑΙΣΧΟΣ!!! Μηδενικά απόλυτα, ανερυθριαστοι ξεφτιλισμένοι πολιτικαντηδες! Συγγνώμη για το ύφος, αλλα ειμαι εντελώς εξοργισμένος σε ολα τα επίπεδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Την καλημέρα μου.
    Η Ελλάδα του σήμερα δεν διαφέρει σε τίποτα από την Ελλάδα του 1801.
    Το κράτος που ονομάζεται Ελλάς, μόλις πριν από μερικά χρόνια και μάλιστα στο ανώτατο δικαστήριο αυτού, δλδ τον Άρειο Πάγο, δίκασε δίκη με σκεπτικό και απόφαση, το πρωτόκολλο της Κωνσταντινόπολης του 1829, σύμφωνα με το οποίο:
    Το ελληνικό κράτος και στα εδάφη τα οποία δεν έχουν αποκτηθεί μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων , έχει δικαιώματα όπου βουνό και δάσος!!!!
    Εξ ου και οι τεράστιες πυρκαγιές που μάστιζαν την Αττική τα προηγούμενα χρόνια, αφού η Αττική δεν κατακτήθηκε με τα όπλα αλλά παραχωρήθηκε!
    Όταν λοιπόν μία χώρα στα τέλη του 2010 δικάζει με οθωμανικά φιρμάνια, ακούγεται ως ελαφρότητα και αστειότητα να μιλάμε για ανεξάρτητο κράτος και κυρίως να καταφερόμαστε εναντίων της οθωμανικής αυτοκρατορίας η οποία κληροδότησε σε πολλούς ελληναράδες πληθώρα κτημάτων και περιουσιών.
    Πέραν αυτού, η σημερινή Τουρκία διαθέτει ισχυρή στρατιωτική παρουσία εντός του Ελλαδικού χώρου μέσω της πολυπληθούς Πακιστανικής κοινότητας, η οποία αποτελείται και μόνο από άρρενες νεαρότατης ηλικίας και με δεδηλωμένη την Πακιστανική στήριξη στην αδελφή Τουρκία.
    Σε παραλληλισμό με την αιγυπτιακή, επί οθωμανικής αυτοκρατορίας.
    Νεοθωμανισμός λοιπόν πνέει στην ελληνική χώρα και κάποιοι τα βάζουν με τους αμερικάνους , απορούν με την Ρωσική στάση…κλπ,κλπ!
    Υ.Γ
    Η δημοσίευση της δικαστικής απόφασης υπάρχει στο ΝΟΜΙΚΟ ΒΉΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.