28/5/15

Υπ. Άμυνας Ουκρανίας: Κίνδυνος επανέναρξης των εχθροπραξιών σε ευρεία κλίμακα


REUTERS/HANDOUT
Ο Στέπαν Πόλτορακ (φωτογραφία αρχείου).
Για δυνάμεις που έχει μετακινήσει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Στέπαν Πόλτορακ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις τους επόμενους μήνες.
Η βία έχει αποκλιμακωθεί στην ανατολική Ουκρανία μετά τη συμφωνία του Μινσκ τον Φεβρουάριο, όμως οι δύο πλευρές, οι φιλορώσοι αυτονομιστές και ο ουκρανικός στρατός, αλληλοκατηγορούνται για τις - σχεδόν καθημερινές - παραβιάσεις της εκεχειρίας.
Ο κ. Πόλτορακ είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους ομολόγους του των χωρών της Βαλτικής στην πόλη Πανεβίζις της Λιθουανίας ότι οι ενέργειες των αυτονομιστών είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
«Ένας μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης και στοιχείων πυροβολικού μετακινήθηκαν στην περιοχή και στην περιοχή του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ βρίσκονται μονάδες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων», υποστήριξε ο κ. Πόλτορακ. «Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε πως υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσουν οι μάχες», πρόσθεσε.
Η Ρωσία διαψεύδει τις κατηγορίες ότι έχει στείλει εν ενεργεία στρατιωτικούς και όπλα στην ανατολική Ουκρανία για να υποστηρίξουν τους αυτονομιστές.
Η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία, χώρες - μέλη του NATO με ρωσικές μειονότητες, έχουν εκφράσει φόβους ότι μπορεί να γίνουν στόχος πιέσεων από μέρους του Κρεμλίνου μετά τη φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, που έχει προκαλέσει ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.
Οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής υπέγραψαν εξάλλου σήμερα Πέμπτη μνημόνιο συνεργασίας για το ενδεχόμενο να κηρύξουν από κοινού έναν διαγωνισμό για την προμήθεια συστημάτων πυραυλικής άμυνας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιθέσεων με πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Σήμερα οι τρεις χώρες δεν διαθέτουν τέτοια αμυντικά συστήματα.
«Είχαμε σήμερα μια πολύ καλή συζήτηση όσον αφορά το πώς οι βαλτικές χώρες μπορούμε να αναπτύξουμε από κοινού συστήματα αεροπορικής άμυνας», είπε ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας Ραϊμόντς Βεγιόνις στη συνέντευξη Τύπου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.