25/5/15

Πολιτεία και Εφοπλισμός: Τα πέντε «πρέπει» για τη ναυτιλία

Αρχίζει ο διάλογος για τα κατώτερα πληρώματα στην ποντοπόρο, στόχος η μείωση της ανεργίας
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
atsimp@naftemporiki.gr
Στην αφετηρία βρίσκονται ελληνική πολιτεία και ναυτιλιακή κοινότητα προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεγιστοποίηση της προσφοράς της ναυτιλίας στη χώρα.
Το μήνυμα αυτό έστειλαν και οι δύο πλευρές αργά το βράδυ της Παρασκευής στην εκδήλωση για την ημέρα του ελληνικού εμπορικού ναυτικού, με το ζήτημα της ναυτικής εργασίας και της μείωσης της ανεργίας να είναι το πρώτο στην ατζέντα.
Παράλληλα, από τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη τέθηκαν και τα πέντε «πρέπει» για τη ναυτιλία, που θα συζητήσουν το επόμενο διάστημα πολιτεία και εφοπλισμός.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται και συμπλήρωσε ότι όλα δείχνουν ότι φτάνουμε σε ένα αισιόδοξο τέλος.
Ο υπουργός έθεσε μάλιστα και τα πέντε «πρέπει» που θα πέσουν στο τραπέζι το επόμενο διάστημα.
«Πρέπει» που αφορούν την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας, την ανάδειξη του Πειραιά ως ναυτιλιακό κέντρο, τη ναυτική εκπαίδευση, τη ναυπηγοεπισκευή αλλά και την ακτοπλοΐα.
Στο ζήτημα των ναυτικών αλλά και της προσπάθειας που πρέπει να γίνει για τη μείωση της ανεργίας των ναυτικών αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος επεσήμανε ότι πρέπει να ανοίξει η κουβέντα για την εργασία και ζήτησε συνέργειες με τη ναυτιλιακή κοινότητα σε όλα τα επίπεδα για την επίτευξη των δύσκολων στόχων.
Αναγνώρισε επίσης τη δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός, αλλά και η «κραταιά», όπως τη χαρακτήρισε, ελληνική ναυτιλία, η οποία δέχεται πολλαπλές πιέσεις ακόμα και μέσα στους κόλπους της Ε.Ε.
Στο ζήτημα της μείωσης της ανεργίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θόδωρος Βενιάμης, ο οποίος αρχικά δίνοντας τον «ορισμό» του κλάδου είπε ότι ναυτιλία είναι τα πλοία και οι άνθρωποί της που ταξιδεύουν.
«Η χώρα», συνέχισε, «βρίσκεται στο κυκλώνα μιας κρίσης και η ναυτιλία, παρόλο που δεν σχετίζεται με την κρίση, συνεισφέρει σε συνάλλαγμα σε θέσεις εργασίας, αλλά και σε κύρος».
«Ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να συνδράμει περαιτέρω, δίνοντας τη δυνατότητα σε άνεργους συμπολίτες μας να εργαστούν στα ποντοπόρα πλοία στη βάση όσων ισχύουν στη διεθνή ναυτεργασία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και νυν γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και προγράμματος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η ελληνική ναυτιλία πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι είναι ο μοναδικός τομέας που εξάγει -αντί να εισάγει- τεχνογνωσία.
Υπογράμμισε ότι η δυναμική του είναι τεράστια για τη χώρα, ενώ υπενθύμισε ότι η μοναδική μεγάλη ξένη επένδυση στα χρόνια της κρίσης είναι αυτή της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατέληξε λέγοντας ότι για να αναπτυχθεί η ναυτιλία στη χώρα μας βασίστηκε στις σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον εφοπλισμό και συμπλήρωσε ότι η βάση για την εμπέδωση των σχέσεων εμπιστοσύνης είναι το σταθερό πλαίσιο λειτουργίας της ναυτιλίας.
«Η ναυτιλία αυξάνει την προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας», σημείωσε ο βουλευτής της Ν.Δ.
Στην προστιθέμενη αξία που μπορεί να δώσει στη χώρα μας η ναυτιλία αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Γράτσος.
Στην Ελλάδα υπογράμμισε εισρέουν από τη ναυτιλία από 13 δισ. ευρώ μέχρι 19 δισ. ευρώ ετησίως ανάλογα με τα επίπεδα της ναυλαγοράς, ενώ η ποντοπόρος ναυτιλία αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του ΑΕΠ, ίσως και παραπάνω σήμερα που έχει συρρικνωθεί το ΑΕΠ της χώρας.
Συμπλήρωσε ότι απασχολεί άμεσα και έμμεσα από 250.000 μέχρι 300.000 ανθρώπους.
«Με την ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών θα μπορούσε εύκολα να διπλασιαστούν οι θέσεις εργασίας» τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα την Αγγλία και το Λονδίνο, που, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει στόλο, από τις υπηρεσίες της ναυτιλίας, τα λιμάνια, τις ασφάλειες, και από το οικονομικό κέντρο εξυπηρέτησης της ναυτιλίας εισρέουν περίπου 37 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ έχουν δημιουργηθεί 537.000 θέσεις εργασίας.
Ενίσχυση της απασχόλησης με Ελληνες ναυτικούς
Το ζήτημα της ενίσχυσης της απασχόλησης με Ελληνες ναυτικούς στο σύνολο του ελληνόκτητου στόλου έχει απασχολήσει τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, είχε τονίσει στους εκπροσώπους των ναυτεργατών ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσής τους με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Βασική προϋπόθεση για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στα ελληνόκτητα πλοία είναι η επικράτηση μισθολογικών συνθηκών σύμφωνων με τα διεθνώς κρατούντα στη διεθνή ναυτιλία και πάντοτε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συμβάσεις για όλους τους ναυτικούς.
Η απασχόληση Ελλήνων ως μέλη κατώτερου πληρώματος στα ελληνόκτητα πλοία με ελληνική και ξένη σημαία σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα στη ναυτιλία, ώστε να διατηρήσει ο ελληνόκτητος στόλος την ανταγωνιστικότητά του, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΠΝΟ. Ωστόσο, εφόσον υλοποιηθεί η πρόταση που έχει καταθέσει από το 2014 ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης, μπορεί να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη ναυτιλία.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, οι καταγεγραμμένοι ναυτικοί στα ελληνόκτητα ελληνικής σημαίας ξεπερνούν τις 17 χιλ., ενώ περίπου 66% του συνόλου είναι Ελληνες ναυτικοί (περίπου 9,6 χιλ).
Οι ετήσιες αμοιβές που καταβάλλονται στα υπό ελληνική σημαία πλοία εκτιμώνται κατ’ ελάχιστον σε 469 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 74,2% (περίπου 349 εκατ. ευρώ) αποδίδεται σε Ελληνες ναυτικούς, με αποτέλεσμα να δαπανώνται εντός της ελληνικής οικονομίας.
Στον αντίποδα, περίπου 121 εκατ. ευρώ αποδίδονται στους αλλοδαπούς ναυτικούς των πλοίων ελληνικής σημαίας, τα οποία διαφεύγουν σε ξένες οικονομίες.
Αντιστοίχως στα ελληνόκτητα πλοία περίπου 75 χιλιάδες θέσεις εργασίας καλύπτονται από αλλοδαπούς ναυτικούς, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ (εκτιμήσεις βάσει αμοιβών ITF) να διαφεύγουν σε οικονομίες του εξωτερικού.
Δράσεις που πρέπει να αναλάβει η πολιτεία
Οι υπόλοιπες δράσεις που πρέπει να αναλάβει η πολιτεία: η ένταξη του ναυτιλιακού τομέα στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, η απλοποίηση διαδικασιών έναρξης επιχειρήσεων, η μείωση γραφειοκρατίας, το σταθερό και ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο, λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού που υπάρχει για τη νηολόγηση πλοίων, η αύξηση εγγραφών σε ναυτικές σχολές και η αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης και η δυνατότητα ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ (Ιανουάριος 2013), τα δυνητικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η ελληνική οικονομία στην περίπτωση προσέλκυσης περισσότερων δραστηριοτήτων διαχείρισης της ποντοπόρου ναυτιλίας, ακόμα και από ξένες ναυτιλιακές εταιρείες σε ελληνικό έδαφος, σε όρους συνολικής προστιθέμενης αξίας που δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει ο κλάδος υπερβαίνουν τα 25,9 δισ. ευρώ, ενώ η δυνητική απασχόληση τόσο στην ποντοπόρο ναυτιλία όσο και στους κλάδους που εμπλέκονται έμμεσα θα μπορούσε να υπερβεί τις 550 χιλ. θέσεις εργασίας.
Τιμήθηκαν
Στην εκδήλωση για την ημέρα της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας βραβεύτηκαν οι απόγονοι τριών εμβληματικών μορφών της ελληνικής ναυτιλίας.
Ειδικότερα τιμήθηκαν για την κοινωνική προσφορά στον τόπο αλλά και τη ναυτιλία οι οικογένειες των Γιάννη Λάτση και Νικόλαου Λυκιαρδόπουλου, ενώ το βραβείο στη μνήμη του Σταύρου Νιάρχου έλαβε εκπρόσωπος της οικογένειας.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.