24/5/15

Ποιος σκότωσε τον “πολέμαρχο” των ρωσόφωνων στην Αν. Ουκρανία;

Ποιος σκότωσε τον “πολέμαρχο” των ρωσόφωνων στην Αν. Ουκρανία;
Φωτογραφία thetoc.gr
Ο Αλεξέι Μοζγκοβόι, διοικητής ομάδας ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία δολοφονήθηκε μαζί με έξι άλλους ανθρώπους, από επίθεση άγνωστης ομάδας, όπως μετέδωσε χθες η υπηρεσία ενημέρωσης για τους αυτονομιστές της επαρχίας Λουχάνσκ (LITs).

Ο Μοζγκοβόι, ηγέτης της ταξιαρχίας “Φάντασμα”, σκοτώθηκε καθώς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ανατινάχθηκε από “εκρηκτικό μηχανισμό και έπειτα από πυροβολισμούς από πολυβόλα”, ανέφερε ο αξιωματούχος των ανταρτών Σεργκέι Γκορένκο.

“Αυτή τη στιγμή, μια θεωρία είναι ότι πρόκειται για δουλειά ομάδας καταδρομών”, δήλωσε, χωρίς να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες ή να αναφέρει τα ονόματα των υπολοίπων θυμάτων της επίθεσης που συνέβη κοντά στην πόλη Αλτσέβσκ που ελέγχεται από τους αντάρτες, 30 χλμ ανατολικά από το μέτωπο.

Στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί επανειλημμένες απόπειρες δολοφονίας κατά του Μοζγκοβόι, με πιο πρόσφατη τον Μάρτιο, μετέδωσε το LITs.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Γ.Σ.), Reuters

17 σχόλια:

  1. Η είδηση είναι άνω των τριών μηνών παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς; https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2015/05/24/%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1/

      Η κηδεία του θα γίνει στις 26 ή 27 Μάη

      Διαγραφή
  2. Θυμάμαι την είδηση και φωτογραφίες, από 3 αυτοκίνητα (το ένα λευκό βαν) και την περιγραφή της ενέδρας όπου χρησιμοποιήθηκαν χεροβομβίδες για να ακινητοποιηθούν τα οχήματα και μετά πυρά οπλοπολυβόλων για να εκτελεστούν όλοι οι επιβαίνοντες, περίπου 6 άτομα.

    Με επιφύλαξη, ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και η γυναίκα του Αλεξέι Μοζγκοβόι.

    Η είδηση μιλούσε καθαρά για ενέδρα κατόπιν πληροφοριών που δόθηκαν σκόπιμα σε Ουκρανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Dimitri,

      Ισως θυμασαι κατι αλλο. Η ειδηση αφορα τον Αλεξέι Μοζγκοβόι (Мозговой, Алексей Борисович) ο οποιος σκοτωθηκε 23 Μαϊου 2015 όπως σωστα προαναφερθηκε απο τον Christian Haccuria .

      Για πληροφοριες κλικ στο https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B9,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B9_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

      Διαγραφή
    2. Τελικά η είδηση με την ίδια μορφή ενέδρας, ήταν από τις 2/1/2015.

      "Oι δυνάμεις της Νέας Ρωσίας δέχθηκαν σκληρό χτύπημα στο μέτωπο στα βόρεια του Lugansk.

      Ο Aleksandr Aleksandrovich Bednov ο επονομαζόμενος Batman, διοικητής της 4ης ανεξάρτητης ταξιαρχίας σκοτώθηκε χθες το πρωί σε ενέδρα μακριά από την πρώτη γραμμή της μάχης προς το Lutugino μέσα στο χωριό Georgievka.

      Η ομάδα του δέχθηκε καταιγισμό από χειροβομβίδες. Δύο αυτοκίνητα κάηκαν και κάποιοι από τους μαχητές κάηκαν ζωντανοί.

      Η γυναίκα του και πολλά άλλα μέλη της FAN (6 ή 7), σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε αυτήν την επίθεση.Ο Bednov δημιούργησε την ειδική μονάδα ανίχνευσης GBR « Batman » που μετεξελίχθηκε σε ταξιαρχία ενώ είχε ξεκινήσει μόνο με 20 άτομα.

      Οι επιτυχίες ήταν τέτοιες που τον κατέστησαν το μαύρο πρόβατο και επιλεγμένο στόχο των ουκρανών. Πρόκειται για μια ειδική επιχείρηση του Κιέβου ή των μισθοφόρων του."

      Διαγραφή
  3. Πριν από ενα μηνα περίπου του ειχαν στήσει ενέδρα στο ιδιο ακριβώς σημείο οπου σκοτώθηκε Σάββατο βράδυ.
    Ο ίδιος εκτος απο έμπειρος πολεμιστής, ήταν και φοβερός πολέμιος της διαφθοράς στο Λουγανσκ.
    Είχε πει χαρακτηρηστικα οτι οι περισσότεροι διοικούντες στη περιοχή έπρεπε να περάσουν από σχοινί.
    Γιαυτό και οι γνωριζοντεςλενε οτι ήταν inside job.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ waves,

    "Εμπειρος πολεμιστής" δεν νομιζω να ηταν (εκτος εαν εννοεις οτι καταφερε να επιβιωσει απο την εναρξη του εμφυλίου εως σημερα).

    Μαγειρας ηταν στο επαγγελμα ο ανθρωπος και ολη του η γνωση περι των πολεμικων επιχειρησεων ηταν σχεδον μηδενικη (οπως σχεδον ολων) αφου περαν της υποχρεωτικης του στρατιωτικης θητειας στον Ουκρανικο στρατο (για γελια και για κλαματα δηλαδη), δεν ειχε αλλη επαφη με οπλα. Τωρα "γιατι" και "πως" ενας μαγειρας καταφερε να ανελθει στην κορυφη της ιεραρχιας των ανταρτων, ειναι αλλη ιστορια... εδω στην Ελλάδα ειχε γινειπολεμαρχος ενας τσαγκαρης.

    Για οσους θυμουνται, ηταν αυτος που μια φορα την εβδομαδα (νομιζω καθε Παρασκευη) εστηνε λαικο δικαστηριο και επεβαλε στους ενόχους μια μονο ποινη, τον θανατο. Οποτε ο κατηγορουμενος η αθωωνόταν καιεφευγε κυριος η τον ετρωγε η μαρμαγκα του αποσπασματος τυφεκισμου. Το "ακροατηριο" των "δικαστηριων" αυτων, ψηφιζε δια της ανατασεως των χεριων εαν θελουν τον κατηγορουμενο νεκρο η οχι - μαντεψτε τι ψηφιζαν σχεδον σε καθε περιπτωση και μαντεψτε ποιοι αποτελουσαν το ακροατηριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Mans
    Άμα δώσεις κάνα λινκ θα σε πιστέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Dimitri,

    Το αυτοκίνητο που επεβαινε και δεχθηκε την επίθεση σίγουρα δεν ήταν λευκό. πρόκειται για ένα μαυρου χρώματος 4x4 SUV. Για όσους εχουν αντερα κλικ στο βιντεο (ΠΡΟΣΟΧΗ περιεχει ασχημες εικόνες - όχι για ανηλικους)

    https://www.youtube.com/watch?v=86iB0xPfSmA


    @ waves,

    Προφανως εισαι ανενημερωτος και δεν παρακολουθεις τις εξελίξεις. Εαν σε ενδιαφερει το βιογραφικό του, απλα κανε κλικ στη σελίδα που αφιερωνει για αυτον το wikipedia στα Ρωσσικα (εχει αναφερθει στα προηγουμενα σχολια - δεν το ειδες?) ειναι copy & paste απο οσα αναφερει ο ιδιος στη δικη του προσωπικη σελιδα γραμμενη στα Ρωσσικα). Εάν δεν διαβαζεις Ρωσσικα, κανε κλικ στο Αγγλογλωσσο link http://en.wikipedia.org/wiki/Aleksey_Mozgovoy. Επαγγελμα μαγειρας, γραμματικες γνωσεις επιπεδου λυκειου, στρατιωτικη θητεια ως κληρωτος με το βαθμό του λοχία.

    Σχετικα με τα λαικα δικαστηρια, προφανως δεν ακολουθεις και δεν ενημερωνεσαι για την επικαιρότητα και τα του Ουκρανικού εμφυλίου. Θελεις κι απο εκει link (μασημενη τροφη) μήπως? Ας ειναι... κλικ στο ακολουθο

    https://www.youtube.com/watch?v=fV70uDYUqlc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...και συμπληρωνω μερικες επιπλέον πληροφοριες, για τον φίλο waves που ζητησε links για να "πιστεψει"

    Συμφωνα με το Ρωσσογλωσσο wikipedia, την δικη του προσωπική σελίδα και αλλα ρωσσογλωσσα links (εχουν προαναφερθει παραπάνω) υπηρετησε την (υποχρεωτική) στρατιωτική του θητεία καπου στα 18 του (όπως όλοι οι Ουκρανοί πολίτες), ως κληρωτός και απολύθηκε με τον βαθμό του λοχία. Μάντεψε που υπηρέτησε ο "εμπειρος πολέμαρχος"... σε γραφείο στρατολογίας (!!!) Πολύ "εμπειρός" (στη μαχη του βύσματος) δηλαδή...

    Ο μέχρι προτινος λοιπόν λοχίας με θητεία στο γραφείο στρατολογίας, κατα την αναφλεξη του Ουκρανικού εμφυλίου αυτοπροσδιορίστηκε ως Δ/κτής Ταξιαρχίας (!!!) φέροντας τον βαθμό του "комбри", δηλαδή του Ταξιάρχου επί εποχής Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού (!!!). Βλέπεις η "Σοβιετικού" τύπου ιδεολογία που εχουν οι αυτονομιστές, προσταζει ο "κομαντερ" να ειναι παιδι του λαού και να προερχεται από την βαση της εργατικής ταξης - λες και σε όλο το στρατευμα των αυτονομιστών, δεν υπάρχει ουδεις πρωην-στρατιωτικός με εμπειρία στις επιχειρησεις που να μπορει να αναλάβει καθηκοντα. Οχι, επρεπε να γινει Ταξίαρχος ο πρώην μάγειρας, ο μεχρι προτινος λοχίας. Εχε υπ όψη σου, πως η ονομασία "комбри" για τον βαθμό του Ταξίαρχου ίσχυε μεχρι την καταρευση της ΕΣΣΔ και δεν ισχύει σήμερα στον σύγχρονο Ρωσσικό Στρατό.

    Μα θα μου πεις τωρα... πως ενας λοχίας του γραφείου στρατολογίας εγινε "Ταξίαρχος" των ανταρτων, ε αυτό να το αναζητησεις αλλου. Εδω ο Άρης Βελουχιώτης (κατα κόσμον Αθανάσιος Κλάρας) που διοικούσε ανταρτες είχε σπούδασει γεωπόνος και εργαζόταν ως τσαγκαρης και ο στρατιωτικός του βαθμός ήταν δεκανέας! ...μην πουμε τι στρατιωτικό βαθμό είχε ο Αδόλφος ε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι ο Αδόλφος δεκανέας ήταν...Και όσο είχε σώας τας φρένας (από ένα σημείο και μετά το είχε χάσει ανεπιστρεπτί), μπορούσε να "βόσκει με τις ώρες στους στρατιωτικούς χάρτες ώστε να φτάσει σε σωστά συμπεράσματα και στραγητικές" όπως έχει αναφέρει η στρατιωτική ιδιοφυία του 2ου ΠΠ, Μανσταϊν.

      Πάντως οι στρατιωτικές αρετές και η στρατιωτική αντίληψη τις περισσότερες φορές δεν έχουν προαπαιτούμενο την πρότερη στρατιωτική εκπαίδευση....Υπάρχουν παραδείγματα ιστορικά (να πιάσουμε την αρχαία Ελλάδα μόνο θα βραδιάσουμε).
      Από την άλλη ο εν λόγω αρχηγός των αυτονομιστών δεν είχε να διοικήσει και τίποτα μεραρχίες τακτικού στρατού ώστε να χρειάζεται και στρατιωτική εκπαίδευση με την κλασική έννοια.Ουσιαστικά αντάρτες διοικούσε...

      Διαγραφή
  8. @mans

    Επειδή βλέπω από που ενημερώνεσαι για την Ουκρανία έχε υπόψιν τα εξής.:

    Οι αυτονομιστες πληρώνονται (ξέρεις απο ποιους), ειδικά οι χειριστές πολύπλοκων συστημάτων (αντιαρματιων, αντιαεροποριων) παίρνουν χοντρά λεφτα. Οι απέναντι το ίδιο απο πριν την Μαινταν.
    Δεν νομίζω οτι ένας "μαγειρας", αρχηγός μιας πετυχημένης μονάδας, είναι μικρότερης αξίας, αν με καταλαβαινεις. Και στο βικιπεδια γράφει κανείς ότι θέλει...
    Οσο για τα λαικα δικαστήρια, έχε υπόψη ότι το μέρος βρίσκεται σε πόλεμο, και έτσι οι κλοπές τιμωρούνται. Η Ουκρανία είναι βουτηγμένη στη διαφθορά για παραπάνω απο δύο δεκαετίες. Και στη απόλυτη φτώχεια. Αυτός ο συνδυασμός σε εμπολεμο μέρος με ελάχιστα μέσα για να αντεπεξέλθει ο πληθυσμός (ο ποροσενκο δεν πληρώνει μισθούς και συντάξεις, η τροφοδοσία γίνεται μόνο από Ρωσία με ανθρωπιστική βοήθεια, δεν δουλεύει καμιά τράπεζα) θέλει απόλυτη τάξη για να τα βγάλει πέρα.

    Γιαυτό και αναπολούν την Σοβιετια, γιατι ήταν ότι πιο κοντά στην κοινωνική τάξη και δικαιοσύνη είχαν γνωρίσει ποτέ αυτά τα φτωχά στρώματα. Έλεος δηλαδή αλλά μην ξεχνας ότι ζούσαν 70 χρόνια με αυτή.

    Τέλος πάντων ο άνθρωπος είχε στραφεί εναντίον των ανωτάτων τάξεων και της διοίκησης του Λουγανσκ, κατηγορώντας τους για διαφθορά και λέγοντας ότιοι μισοί θα έπρεπε να περάσουν από σχοινί.
    Και μάλλον από κειέ γινε η δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α και πουσαι mans

    Το Κίεβο δήλωσε επισήμως πως αποποιείται συγκεκριμένες συμβατικές υποχρεώσεις ως προς το σεβασμό δικαιωμάτων στην περιοχή της Νοβορωσίας.

    Έτσι για να ενημερώνεσαι...

    http://sputniknews.com/politics/20150521/1022400416.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ waves,

    Εμμέσως πλην σαφώς αμφισβήτησες το αληθες όσων είχα αναφερει νωρίτερα και ζητησες links΄για να "πιστεψεις" (όπως εσύ ο ίδιος έγραψες χαρακτηριστικά). Προς τούτο, σου παρέθεσα μια σειρα από links από όπου αντλησα τις πληροφορίες που παρέθεσα. Προφανώς δεν σου άρεσε ή δεν περίμενες να σου απαντησω με links. Λυπαμαι αν σε στεναχώρησα, αλλα δεν μπορώ να κάνω κατι για αυτό - προτείνω γαργάρες με ξυδάκι, δις ημερησίως για να το ξεπεράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @mans

    Αρτζι μπουρτζι και λουλας...

    Μετα την επιδειξη ικανότητας στα λινκς της βικιπαιδια, εχουμε και συνταγές για την στεναχώρια.

    Θέλεις πολύ δουλειά ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ waves,

    Πιες το ξυδακι σου δις ημερησίως, μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα ήττας. Και την επόμενη φορα, με τον κηδεμόνα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @mans

    Ούτε οι ουκρανικες μυστικές υπηρεσίες δεν ξέρουν ποιος είναι ντόπιος και ποιος από την άλλη μεριά των συνόρων.
    Αλλα το ξέρει ένας τύπος ονόματι mans.

    Που παραθέτει και λινκς. Μήπως έχεις και parental control στον υπολογιστή σου; Κάτι ανέφερες για κηδεμόνα...

    Ενα ουσκακι το πίνω το βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.