25/5/15

FT: Δεν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές


Η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει τον Ιούνιο αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, προειδοποιούν Έλληνες αξιωματούχοι. Έτοιμος να παραδεχθεί τον κίνδυνο ατυχήματος τις επόμενες εβδομάδες ο Αλέξης Τσίπρας.


Η Ελλάδα απειλεί και πάλι να αθετήσει τις πληρωμές των δανείων της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας πως δεν θα μπορέσει να πληρώσει συντάξεις και μισθούς τον Ιούνιο καθώς και το 1,6 δισ. ευρώ που χρωστά στο ΔΝΤ χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της.
«Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στο Mega. Ισχυρίστηκε πως η Ε.Ε. και το ΔΝΤ πιέζουν την Ελλάδα να κάνει απαράδεκτες υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να ξεκλειδώσει τα 7,2 δισ. ευρώ που έχουν παγώσει από πέρυσι.
Η προειδοποίηση του κ. Βούτση, ενός εκ των παλαιότερων πολιτικών συμμάχων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έρχεται μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο κ. Τσίπρας εξέφρασε εγγράφως στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ παρόμοια απειλή.

Ο κ. Τσίπρας είχε πει πως η Ελλάδα θα αθετήσει την πληρωμή ύψους 750 εκατ. ευρώ του Μαΐου. Η πληρωμή αυτή τελικά καταβλήθηκε, αν και μόνο επειδή αντλήθηκαν χρήματα από έκτακτο λογαριασμό του ΔΝΤ. Ουσιαστικά η Αθήνα δανείστηκε πόρους του ΔΝΤ για να αποπληρώσει το Ταμείο.
Το να προβλεφθεί το πότε η Αθήνα θα ξεμείνει από ρευστό έχει αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση για τους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι προετοιμάζονται για χρεοκοπία από τον Μάρτιο.
Δεδομένων των επανειλημμένων προειδοποιήσεων από Έλληνες αξιωματούχους ότι επίκειται χρεοκοπία, κάποιοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να παραβλέπουν τέτοιες απειλές, θεωρώντας πως η Αθήνα τις χρησιμοποιεί τώρα ως διαπραγματευτική τακτική.
Για περισσότερα Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.