25/5/15

Επιταχύνεται η συμφωνία λόγω Podemos

Έτοιμη να αδειάσει τον Ραχόι όπως τον Αντώνη Σαμαρά η Άνγκελα Μέρκελ Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Pablo Iglesias των Podemos
Ο επικεφαλής των Podemos στην Ισπανία, Pablo Iglesias
 Χρήστος Φράγκου
 Αν και το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη μοιάζει μάλλον εχθρικό για τον Αλέξη Τσίπρα και την Ελλάδα σε αυτή τη φάση εν τούτοις οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι ενισχύουν τις πιθανότητες ενός συμβιβασμού για την Ελλάδα, με πρωτοβουλία μάλιστα των σκληροπυρηνικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ισπανία και η επικράτηση των Podemos και Ciudadanos στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη φαίνεται ότι δρουν ως επιταχυντής πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Υπ αυτό το πρίσμα οι συνθήκες φαίνετι ότι ωριμάζουν ταχύτερα απ ότι αρχικά αναμένονταν επιτρέποντας στους πολιτικούς ταγούς της Ευρωζώνης να υιοθετήσουν πιο διαλλακτική στάση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και να άρουν τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγήσει στην Ελλάδα.

Όπως και στην περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά, έτσι και τώρα με τον Μαριάνο Ραχόι η Άνεγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να προσφέρει πολιτική στήριξη σε έναν ηγέτη με κόστος τη συνοχή της Ευρώπης και της ζώνης του ευρώ.

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται να έχει διάθεση να κινηθεί κόντρα στη δυναμική των [πολιτικών εξελίξεων στην Ισπανία, όπως ακριβώς και στην Ελλάδα, αφήνοντας πλέον τον Μαριάνο Ραχόι να αντιμετωπίσει μόνος του την πολιτική του πραγματικότητα και αποσυνδέοντας το ελληνικό πρόβλημα και στην ευρωπαϊκή του λύση από τις ισπανικές εκλογές. Με αυτή την προσέγγιση διαφωνεί –εμφανώς- ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά η επιρροή του και το πολιτικό εκτόπισμά του δεν του επιτρέπουν σε αυτή τη φάση να επιβληθεί πολιτικά της καγκελαρίου.

Υπ αυτό το πρίσμα η δυναμική που αποκτά η Αριστερή Πλατφόρμα στην Ισπανία ενδέχεται να δράσει ως μοχλός πίεσης και επιταχυντής εξελίξεων για την Ελλάδα στο πλαίσιο της εξεύρεσης κοινού τόπου με πρωτοβουλία των δανειστώ και δει της ηγεμονεύουσας πολιτικά και οικονομικά Γερμανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο η προώθηση λύσης στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τη δυναμική πολιτικών ανακατατάξεων στην Ισπανία φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσουν το ιδανικό περιβάλλον για την επιβεβαίωση της πολιτικής υπεροχής της Άνγκελα Μέρκελ, έναντι και των ιδεολογικών της αντιπάλων.

Προσφέροντας μια «συμβιβαστική» λύση που θα περισώζει την Ελλάδα οικονομικά και τον Αλέξη Τσίπρα πολιτικά, εκμεταλλευόμενη την ανυπαρξία διάδοχης πολιτικής κατάστασης εσωτερικά στην Ελλάδα, θα συμβάλλει στον έλεγχο και της δυναμικής ανόδου της Αριστεράς στο Νότο. Με τον τρόπο αυτό η Άνγκελα Μέρκελ θα κινηθεί επιθετικά, ελέγχοντας το παιχνίδι και επιβάλλοντας τους όρους της στις νέες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες συμπεριφερόμενες στα όρια του πολιτικού ρεαλισμού θα αποδεχθούν πολιτικά συναινετικές λύσεις μπαίνοντας στο παιχνίδι της πολιτικής κυριαρχίας στην Ευρώπη.

Η λύση μάλιστα των Podemos-Ciudadanos στην Ισπανία φαίνεται ότι είναι αυτή που τελικά θα κρατήσει ενωμένη την χώρα, ελέγχοντας τις αποσχιστικής τάσεις της Καταλονίας, προοπτική που φαίνεται ότι αρκεί για να οδηγήσει την Άνγκελα Μέρκελ σε ουσιαστική μεταστροφή της στάσης της απέναντι τους σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Πηγή

2 σχόλια:

  1. Και μετά την ενδεχόμενη συμφωνία με τους ληστές της Ευρωμαφίας, ο καυγάς της χώρας μας εναντίον τους δεν πρόκειται να σταματήσει.

    Οι Γερμανοί θα τραβήξουν το σχοινί μέχρι τέλους, και εμείς αργά η γρήγορα θα δούμε την πλειοψηφία των πολιτών να θέλει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και το Ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Έτοιμη να αδειάσει τον Ραχόι όπως τον Αντώνη Σαμαρά η Άνγκελα Μέρκελ»
    Δὲν καταλαβαίνω καθόλου αὐτὴν τὴν φρασεολογία, τὰ κράτη ἔχουν συμφέροντα κι ὄχι φιλίες. Αὐτὸς ποὺ τὰ γράφει παραπλανεῖ τὸν ἑλληνικὸ λαό.
    Τελέια καὶ παύλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.