7/5/15

Stratfor : Τι πραγματικά παίζεται στις βρετανικές εκλογές

Γιατί η Γηραιά Αλβιώνα δείχνει τις θεμελιώδεις τάσεις στην Ευρώπη. Πως δυο νέα κόμματα μπορούν να αλλάξουν την πολιτική της χώρας. Οι κρίσιμες εκλογές, τα προβλήματα στην στρατηγική του Λονδίνου και η σημασία της γεωπολιτικής θέσης της Βρετανίας.



Η Βρετανία πηγαίνει σήμερα στις κάλπες. Οι εκλογές πάντα «ηλεκτρίζουν» τις χώρες στις οποίες διενεργούνται, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν κάνουν και μεγάλη διαφορά. Όμως στην περίπτωση αυτή, οι εκλογές είναι λίγο πιο σημαντικές.
Το αν θα κερδίσουν οι Εργατικοί ή οι Συντηρητικοί έχει κάποια σημασία, αλλά όχι τόση. Αυτό που καθιστά σημαντικές τις σημερινές εκλογές είναι πως στη Σκοτία, το 45% του λαού ψήφισε πρόσφατα υπέρ της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, οι εκλογές αυτές έχουν σημασία διότι συμμετέχει το UKIP –το πρώην Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου- με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι θα εξασφαλίσει περίπου το 12% των ψήφων αλλά και μερικές θέσεις στο Κοινοβούλιο. Αυτό οφείλεται στο ότι το βρετανικό εκλογικό σύστημα ευνοεί τις έδρες και όχι τις συνολικές ψήφους.
Το κέρδος του UKIP δεν φαίνεται να είναι πολύ σημαντικό. Όμως το κόμμα αντιπροσωπεύει ένα κίνημα στη Βρετανία που δεν διαφέρει και πολύ από παρόμοια κινήματα στην υπόλοιπη Ευρώπης και, επιπλέον, δημιουργεί μια νέα διάσταση στη βρετανική στρατηγική πολιτική που μπορεί να είναι σημαντική. Αυτό σημαίνει πως ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να χάσει τις εκλογές. Αυτό δεν αλλάζει και πολύ τη στρατηγική θέση της Βρετανίας. Το UKIP και η ψήφος των σκοτσέζων όμως μπορεί να την αλλάξουν.

Το UKIP και οι Σκοτσέζοι

Το UKIP είναι και αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό κόμμα. Αντιτίθεται στην ενοποίηση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο για πρακτικούς όσο και για ιδεολογικούς λόγους. Το UKIP θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπονομεύει την βρετανική οικονομική ευρωστία και την βρετανική εθνική κυριαρχία, και θεωρεί ότι η εθνική κυριαρχία της Βρετανίας είναι ηθικά επιβεβλημένη. Επίσης θεωρεί ότι η βρετανική κουλτούρα είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της βρετανικής εθνικής κυριαρχίας και, υπό αυτήν την έννοια, θεωρεί πως οι μετανάστες είναι απειλή για τη Βρετανία.
Για περισσότερα Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.