30/6/15

Η κυβέρνηση ζητάει λεφτά για 2 χρόνια και ρύθμιση χρέους

 Στο παρά ένα Ελλάδα και δανειστές κάνουν ίσως την τελευταία προσπάθεια προσέγγισης προκειμένου να βρεθεί λύση και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.
18.15: Πηγές του Sky News αναφέρουν ότι την Παρασκευή παρουσιάστηκε στο συμβούλιο του ΔΝΤ έγγραφο που δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σε σύγκριση με τις έως τώρα εκτιμήσεις. Οπως ανέφερε ο Εντ Κόνγουεϊ, ο οικονομικός συντάκτης του Sky News, στο Twitter, το συγκεκριμένο έγγραφο ουσιαστικά υπονοούσε ότι η προθεσμία για τα ελληνικά χρέη θα έπρεπε να παραταθεί για δεκαετίες, κάτι που- σημειώνει ο δημοσιογράφος- σημαίνει μεγάλες περικοπές στην πραγματική αξία του χρέους.
18:11 Ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ ανέφερε πριν λίγο ότι σύμφωνα με την επιστολή του Τσίπρα στο ESM η Ελλάδα ζητά 29,1 δισ.ευρώ ως μέρος του 3ου προγράμματος διάσωσης.
18:05 Ζωή: Δεν υπάρχει συνταγματικός τρόπος για να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα
Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε οτι δεν υπάρχει συνταγματικός τρόπος για να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
Παράλληλα, κατήγγειλε ότι έχουν δημιουργηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δύο πλαστά προφίλ, το ένα με το όνομά της και το άλλο ως Προέδρου της Βουλής.
“Επειδή κάποιοι λυσσούν και λυσσομανούν να εκτρέψουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο να παρέμβουν σε ένα δημοψήφισμα, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι από τη στιγμή που ψηφίσθηκε από την Βουλή δεν υπάρχει συνταγματικός τρόπος να μην γίνει.
Να λείπουν οι σεναριολογίες, οι εκ του πονηρού παρεμβάσεις η τρομοκρατία, η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση, οι δηλώσεις που ουσιαστικά δεν υπηρετούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την Ευρώπη των λαών και της Δημοκρατίας.
Υπάρχουν στην Ε.Ε. και φωνές που κρούουν τον κώδωνα της ανάγκης σεβασμού της λαϊκής κυριαρχίας”, υπογράμμισε η Κωνσταντοπούλου. Στο πλαίσιο αυτό, διάβασε επιστολή του Προέδρου της Κυπριακή Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος στηρίζει το δημοψήφισμα.
18:04 Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ πριν λίγη ώρα υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Ματέο Ρέντσι και τον Αλέξη Τσίπρα.
17:58: Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει δηλώσεις της Μέρκελ: Η Γερμανία δεν θα συζητήσει για τρίτο πακέτο διάσωσης πριν από το ελληνικό δημοψήφισμα
17:55 Η ελληνική πρόταση για τη διετή συμφωνία με τον ESM συνοδεύεται και conditionalities (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων). Αυτό δήλωσε πριν από λίγο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς, πάντως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Πηγή ΑΠΕ
17:50 Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
17:50: Ο δημοσιογράφος των FT Peter Spiegel σχολιάζει «Για να το ξεκαθαρίσουμε: Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης σχεδόν σίγουρα θα εκπνεύσει απόψε. Αλλά το αίτημα για τρίτο πακετο διάσωσης, φέρνει τους διαπραγματευτές ξανά στο τραπέζι».
17:48 Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε μέσω του Twitter του τηλεδιάσκεψη του Eurogroup απόψε στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) προκειμένου να συζητηθεί η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε το απόγευμα.
17:43 Με έγγραφο προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι το αίτημα της Ελλάδας για το νέο δάνειο γίνεται προκειμένου η χώρα να μπορεί να καλύψει τις υποχρώσεις της.
 Την ώρα που το πρωθυπουργικό αεροσκάφος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να απογειωθεί για Βρυξέλλες ή Βερολίνο τα τηλέφωνα στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πάρει φωτιά.
 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων. Ηδη έχει μιλήσει με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Ο Δραγασάκης επικεφαλής στη νέα διαπραγμάτευση
Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει αναλάβει ο ίδιος να ετοιμάσει το προσχέδιο της ελληνικής πρότασης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει συμφωνία με τους εταίρους, αφήνοντας εκτός το ΔΝΤ.
Μάλιστα πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν πως ο κ. Δραγασάκης θα είναι  το κυβερνητικό στέλεχος που θα μεταβεί -εφόσον αυτό χρειαστεί- στις Βρυξέλλες για πιθανό έκτακτο Eurogroup.
Αφού θα έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή της ελληνικής πρότασης από τον Γιάννη Δραγασάκη και θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, τότε ο κ.Τσίπρας θα τηλεφωνήσει στο Βερολίνο και την Γερμανίδα Καγκελαρίο και εφόσον συμφωνήσουν, πιθανόν, ο κ.Τσίπρας θα πάει στις Βρυξέλλες ή Βερολίνο.
Εξελίξεις από Ντάισελμπλουμ
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup ακύρωσε την εβδομαδιαία εμφάνιστή του στην Ολλανδική τηλεόραση την τελευταία στιγμή.
Ο δημοσιογράφος Frits Wester είπε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από το γραφείο του κ. Ντάισελμπλουμ για να του ανακοινωθεί ότι ο υπουργός δεν μπορεί να παραβρεθεί επειδή ενημερώθηκε για μια «επείγουσα υποχρέωση».
Τι αναφέρει η κυβέρνηση σε non paper
Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα
  • διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και
  • με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.  Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
17.35: Σαπέν: Εργάζομαι για λύση στην Ελλάδα τις επόμενες ώρες -«Υπάρχουν ακόμη λίγες ώρες στις οποίες μπορούμε, μέσω διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση, να βρούμε μια λύση που να είναι καλή για την Ελλάδα και καλή για την Ευρώπη. Πάνω σε αυτό  δουλεύω σήμερα και όχι σε θεωρίες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο Κοινοβούλιο της χώρας του.
17.28: Reuters: Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το βράδυ της Τρίτης στις 8 ώρα Ελλάδας
17.12: Economist: Ετοιμος για νέα κωλοτούμπα ο Τσίπρας; 
Ηδη από νωρίς, έπειτα από τις πληροφορίες για νέες συζητήσεις, ο Economist, σε άρθρο του ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ίσως είναι έτοιμος να κάνει πίσω την τελευταία στιγμή, καθ δείχνει να επανεξετάζει την πρόταση Γιούνκερ
17.04: Στο ερώτημα για το αν η ΕΕ μπορεί να δεχθεί το ελληνικό αίτημα για τρίτο πρόγραμμα, ο Πίτερ Σπίγκελ θυμίζει τι ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ στην τελευταία παράγραφο της χθεσινής επιστολής του προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Η Ελλάδα μπορεί πάντα να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της, με βάση με τους κοινά συμφωνημένους κανονισμούς μας. Στην Ευρώπη, η πόρτα για διαπραγματεύσεις μένει πάντα ανοιχτή, στο πνεύμα της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης».
17:01 Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας πριν λίγο στο Sky News φάνηκε αισιόδοξος για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων τονίζοντας «κάτι καλό αναμένεται σήμερα».
Ανταποκρίτρια Times: Πολλά μπορούν να επιλυθούν σε 2 ώρες
Η Ελληνίδα ανταποκρίτρια των Times, Ανθή Καρασάββα, μεταδίδει στο Twitter ότι επικοινώνησε με Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος της είπε ότι «περιμένει θετικές εξελίξεις μέσα στην ημέρα. Πολλά μπορεί να επιλυθούν τις ερχόμενες δύο ώρες» και ότι αξιωματούχος της σχολίασε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πάρει το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες αν δεν υπάρχει «ορισμένη συμφωνία».
16:50 Peter Spiegel: Εξυπνη η πρόταση αλλά...
Θετική ανάγνωση στην πρόταση της κυβέρνησης κάνει ο δημοσιογράφος των FT Peter Spiegel ο οποίος την χαρακτηρίζει ως έξυπνη κίνηση. «Εξυπνο: Η Ελλάδα προτείνει νέο πρόγραμμα με τον ESM, το οποίο βασικά είναι ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Αλλά το τρέχον πρόγραμμα, εξακολουθεί να λήγει».
Ωστόσο, ο Spiegel επισημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός έχασε πέντε μήνες. «Αυτό θα έπρεπε πιθανότατα να κάνει ο Τσίπρας τον περασμένο Ιανουάριο: Να αφήσει το τρέχον πρόγραμμα να λήξει και να διαπραγματευτεί ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα. Θα είχαμε λιγότερη αιματοχυσία τότε».
16.45: Το Reuters επικαλείται πηγή σύμφωνα με την οποία η Ανγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν νέες εξελίξεις για την Ελλάδα σήμερα. «Ο συμβιβασμός ανάμεσα σε εταίρους είναι σημαντικός, όμως δεν θέλουμε να συμβιβαστούμε για χάρη του συμβιβασμού», τονίζει ακόμη η Καγκελάριος, σύμφωνα με την ίδια πηγή του πρακτορείου, ενώ σημειώνει ότι «δεν χρειάζεται να φοβόμαστε για τις συνέπειες στην ευρωζώνη τώρα».
16.44: Ακυρώθηκε η ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων στην Αθήνα, εξαιτίας έκτακτων συναντήσεων των υπουργών.
Πηγή: iefimerida

5 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ακουω ΤΙΠΟΤΑ παλι για φορολογηση των εφοπλιστων, που θα αποκαθιστουσε την ανταγωνιστικοτητα της Ελλαδας και θα απετρεπε την αυξηση του ΦΠΑ, απολυσεις κλπ, κατι που πολυ σοφα αλλα οχι αποφασιστικα ( τυχαια ? ) επιζητουσε το ΔΝΤ και αντ’ αυτου επαιρνε ισοδυναμα μετρα τα οποια πληρωνε και θα ξαναπληρωσει το ποπολο με περισσοτερη ορεξη όμως τωρα, μετα το σοκ και δεος αυτης της εβδομαδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ούτε οι ελάχιστες πιθανότητες για κάποια προσέγγιση μεταξύ της Ευρωμαφίας και την Ελλάδας με την νέα πρόταση, γιατί απλά όλα αυτά έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό και δεν έγιναν.

    Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο, τα ίδια έκαναν και στούς προηγούμενους κατά κρίσιμο τελευταίο τρίμηνο του 2014.

    Η Ευρωμαφία δεν θέλει καμμία συμφωνία, θέλει να γίνει αποκλειστικά και μόνο το δικό της, που ισοδυναμεί φυσικά με την απόλυτη ισοπέδωση της χώρας.

    Οδεύουμε πρός την Κυριακή και μολονότι το ερώτημα δεν αφορά το Ευρώ, είναι μία καλή ευκαιρία να δώσουμε μία γενναιόδωρη προκαταβολή για το επόμενο και ουσιαστικό δημοψήφισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ακουω ΤΙΠΟΤΑ παλι για φορολογηση των εφοπλιστων, που θα αποκαθιστουσε την ανταγωνιστικοτητα της Ελλαδας και θα απετρεπε την αυξηση του ΦΠΑ, τις απολυσεις και οτι αλλο μας ζητησουν, κατι που πολυ σοφα αλλα οχι αποφασιστικα ( τυχαια ? ) επιζητουσε το ΔΝΤ και αντ’ αυτου εμεις παιρναμε ισοδυναμα μετρα τα οποια πληρωνε και θα ξαναπληρωσει το ποπολο με περισσοτερη ορεξη όμως τωρα, μετα το σοκ και δεος αυτης της εβδομαδας. Προβλεπω να μας προτεινουν ΝΑΙ στο δημοψηφισμα, παλι πανηγυρια,μετα το αποτελεσμα, αλλα εμεις γιατι θα πανηγυριζουμε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και νικητής και θα μας παρει 10 δις και εμείς θα πανηγυρίζουμε, αφού για τα πανηγύρια είμαστε....

      Διαγραφή
  4. Έχουν κλέψει πολιτικοί και πολιτικοί, αλλα τέτοια ατιμία στον ελληνικό λαό μονον ο ΓΑΠ τη σκέφτηκε και ο Τσιπρας την πραγματοποίησε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.