19/6/15

Δραματικές εξελίξεις: Εκτακτη τηλεδιάσκεψη για επιπλέον 3 δισ. στις ελληνικές τράπεζες

ΚΕΡΕ: ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Δημοσίευμα - σοκ, που προσγειώνει την αισιοδοξία που προέκυψε από την ανακοίνωση για Σύνοδο Κορυφής, βγήκε πριν από λίγο. Σύμφωνα με το Reuters, o Mπ. Κερέ σε ερώτηση του Γ. Ντάισελμπλουμ αν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν την Παρασκευή αυτός απάντησε: «Αύριο, ναι αλλά τη Δευτέρα δεν ξέρω». Υπενθυμίζεται ότι ο Μπ. Κερέ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και γνωρίζει τα όσα συμβαίνουν στις συνεδριάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω του ELA.
Ωστόσο, λίγο αργότερα η ΕΚΤ διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, σύμφωνα με twitt του Πίτερ Σπίγκελ ωστόσο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «Η» με στελέχη της κεντρικής τράπεζας η απάντηση ήταν «κανένα σχόλιο», αφήνοντας τα πάντα ανοικτά. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο παραπάνω διάλογος έγινε παρουσία του Μ. Ντράγκι.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από την ΕΚΤ και από αξιωματούχους οι οποίοι βρίσκονται στο Λοτυξεμβούργο, η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τον ELA καθώς οι εκροές καταθέσεων έχουν γονατίσει το τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα την Παρασκευή θα γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών και του Μ. Ντράγκι προκειμένου να αποφασιστεί αν θα δοθεί η επιπλέον ρευστότητα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος διέψευδε πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σύμφωνα με τις οποίες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προτίθεται να ζητήσει πρόσθετη ρευστότητα από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ΕLA.
Oι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν ανέφεραν ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού των τραπεζών από τον ELA, καθώς η αύξηση του 1,1 δισ. ευρώ, η οποία δόθηκε την Τετάρτη, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας μετά τις εκροές καταθέσεων των τελευταίων ημερών.
Πάντως, πρόκειται για μια εξέλιξη που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αδυναμία των τραπεζών να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πελατών τους που ζητούν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα για επιπλέον ELA συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι οι κεντρικοί τραπεζίτες με τον Γ. Δραγασάκη. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες της αβεβαιότητας έχουν φύγει από τις τράπεζες πάνω από 30 δισ. ευρώ και μόνο την Πέμπτη πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Ημερησία

2 σχόλια:

  1. Aνώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος διαψεύδει οτι ζητήθηκε πρόσθετη ρευστότητα από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ΕLA.

    Oι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν ανέφεραν ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού των τραπεζών από τον ELA, καθώς η αύξηση του 1,1 δισ. ευρώ, η οποία δόθηκε την Τετάρτη, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας μετά τις εκροές καταθέσεων των τελευταίων ημερών...

    Επι πλέον.

    Ο δημοσιογράφος του βρετανικού "Channel 4", Πολ Μέισον, αποκαλύπτει το παρασκήνιο των διαρροών και των παιχνιδιών που παίζονται σε βάρος της Ελλάδας, των καταθετών και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε μια απόπειρα οικονομικής αποσταθεροποίησης.

    Μέσω Twitter, αναφέρει, πως, θέμα για το άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, έθεσαν η Ισπανία και το Λουξεμβούργο. Και το ζήτημα διέρρευσε από το Λουξεμβούργο.

    Μέσω των διαρροών, αλλά και μέσω της απάντησης της ΕΚΤ, επικαλούμενος κυβερνητική πηγή, αναφέρει πως πρόθεση ήταν «η δημιουργία τραπεζικού πανικού».

    «No bank run where I am, yet», έγραψε χαρακτηριστικά από την Αθήνα όπου βρίσκεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό κύριε Σάββα δεν εντάσσεται στον πόλεμο, ατρόμητων Ελληνικών ψυχών!!! και.
    Ηρώων ψηφοφόρων,αλλά και αποταμιευτών!!!!!.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.