Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ότι θα έπρεπε να υπάρξει παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και τα ερωτήματα που έθεσαν πολιτικά κόμματα, ζητώντας εξηγήσεις για τη στάση του στη χθεσινή σύνοδο του Eurogroup (Ευρωομάδας).
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, "η Κύπρος ήταν το μόνο κράτος-μέλος που είχε εκφράσει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους".
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τον διακατέχει έντονη ανησυχία για "το ζοφερό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα".

Οι Έλληνες πολίτες, σημείωσε, έχουν υποστεί πολλά τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς νέες μεγάλες δυσκολίες ίσως προκύψουν στο επόμενο διάστημα.

"Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αστείρευτη παραγωγική δυνατότητα, η οποία, όμως, σε ένα μεγάλο βαθμό, παραμένει ανεκμετάλλευτη, λόγω σοβαρότατων διαρθρωτικών προβλημάτων και στρεβλώσεων", πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι στο Eurogroup εξέφρασε τη θέση πως "το όποιο ελληνικό πρόγραμμα θα έπρεπε να ήταν προσανατολισμένο προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων, που θα διόρθωναν αυτές τις στρεβλώσεις, και όχι προς την κατεύθυνση των φόρων". Πρόσθεσε πως οι αυξήσεις στη φορολογία "αποτελούν τη χειρότερη μορφή λιτότητας την οποία φορτώνεται, όχι το κράτος, αλλά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Είναι μέτρο αντιαναπτυξιακό που επιτείνει την ύφεση".

Ο Κύπριος υπουργός διευκρίνισε ότι το χθεσινό Eurogroup "δεν εξέτασε καν το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος". Αυτό, ανέφερε, ήταν το ζητούμενο της πολύμηνης διαπραγμάτευσης που είχε προηγηθεί και η οποία δυστυχώς δεν είχε θετική κατάληξη. Και το κυριότερο, σημείωσε, μια απόφαση για παράταση προϋποθέτει έγκριση από εθνικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις.

"Αυτή είναι και η απάντησή μου προς όσους στο εσωτερικό θέτουν ερώτημα για τη στάση της Κύπρου σε σχέση με την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Θα αντιστρέψω όμως το ερώτημα: Οι ίδιοι συμφωνούν και υποστηρίζουν την παράταση της παραμονής της Ελλάδας σε πρόγραμμα ή θέλουν την κατάργησή του; Ή μήπως η θέση τους αλλάζει κάθε τρεις μέρες;", δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Η Κύπρος, είπε ο κ. Γεωργιάδης, ήταν, επίσης, το μόνο κράτος-μέλος που είχε καθαρή θέση σε σχέση με το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους και υπενθύμισε: "Η Κύπρος ήδη έχει επωμιστεί τεράστιο βάρος προς αυτήν την κατεύθυνση. Η απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους το 2012 επέφερε κόστος 4,5 δισ., το οποίο τελικά πληρώθηκε από τους καταθέτες με το κούρεμα. 'Άλλα 330 εκατ. είναι τα δάνεια που έχουν δοθεί από την Κύπρο προς την Ελλάδα μέσω του προγράμματος στήριξης. Και για αυτό το ποσό των 330 εκατ., το οποίο είναι σημαντικό για τα μεγέθη της κυπριακής οικονομίας, είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε την όποια ρύθμιση που θα ξαλάφρωνε περαιτέρω το ελληνικό χρέος".

Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι "η στήριξη της Κύπρου δεν περιορίζεται σε ανακοινώσεις και ατάκες για εσωτερική κατανάλωση, αλλά είναι ουσιαστική, έστω και εάν συνεπάγεται κόστος".

Απευθυνόμενος στα κόμματα της κυπριακής αντιπολίτευσης, από τα οποία κατονόμασε το ΑΚΕΛ, ο κ. Γεωργιάδης τα κάλεσε να απαντήσουν στο ερώτημα αν θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση;

Σε ερώτηση τι σημαίνει όταν, από τη μια, λέγεται ότι το πρόγραμμα της Ελλάδος φαίνεται να σταματά, από την άλλη, ότι η Ελλάδα παραμένει εντός της Ευρωζώνης, ο υπουργός απάντησε : "Στην Ευρωζώνη μετέχουν 19 κράτη. Σε πρόγραμμα είναι μέχρι την Τρίτη, 30 Ιουνίου, δύο κράτη, η Κύπρος και η Ελλάδα. Συνεπώς, η παραμονή ή η ύπαρξη προγράμματος δεν πρέπει να ταυτίζεται με την ιδιότητα του μέλους της Ευρωζώνης".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ