4/6/15

Ως πότε θα κλέβετε τα παιδιά σας;


Άρθρο του 2005.

Ενας απο τους πραγματικα πιο διαδεδομενους μυθους που εχει βλαψει και ανεπανορθωτα την Ελλαδα ειναι ο μυθος των “αντιλαϊκων” μετρων. Οι προσφατες κυβερνησεις μας κριτικαρονται συνεχως οτι λαμβανουν αντιλαϊκα μετρα, σε καθε μετρο οικονομικης πολιτικης που λαμβανουν.
Οι καταργησεις των σπαταλων επιδοτησεων, η μεταρρυθμιση του ασφαλιστικου, η μειωση του αριθμου των δημοσιων υπαλληλων, οι περιορισμενες αυξησεις σε μισθους και συνταξεις βαφτιζονται σαν αντιλαϊκες και καταδικαζονται σχεδον απο το συνολο του τυπου και των ΜΜΕ. Κανεις δεν μας πληροφορει βεβαια ποιος ειναι αυτος ο λαος τον οποιο τοσο κυνηγαει η κυβερνηση και ποια ειναι τα κινητρα της.


Πως ειναι δυνατον μια κυβερνηση να ειναι τοσο  σχιζοφρενικη ωστε να παιρνει μετρα που ερχονται ευθεως σε συγκρουση με το συμφερον του λαου που την ψηφιζει? Η απαντηση στις περισσοτερες φορες ειναι απλη. Δεν υπαρχουν αντιλαϊκα ή φιλολαϊκα μετρα! Υπαρχουν μονο μετρα που ευννουν καποιες ομαδες και πληττουν αλλες. Και παντα αυτοι που φωναζουν περισσοτερο υπερ της διατηρησης του στατους κβο και κατα των μεταρρυθμισεων ειναι βεβαια αυτοι που οφελουνται.
Σαφως οι δημοσιοι υπαλληλοι οταν φωναζουν για υψηλοτερους μισθους δεν μιλανε για μισθους που αξιζουν λογω αυξησης της παργωγικοτητάς τους, δεν μιλανε για μισθους που πρεπει να ανεβουν για το καλο της χωρας. Μιλανε απλα και ξεκαθαρα για το προσωπικο τους συμφερον. Ειναι παλια η συγκρουση προνομιουχων και μη προνομιουχων στην Ελλαδα. Το μεγαλο παραδοξο ομως ειναι οτι σημερα οι προνομιουχοι ειναι και αυτοι που γκρινιαζουν περισσοτερο και ζητανε ακομα περισσοτερα προνομια απο τις κυβερνησεις! Γιατι ποιοι αλλοι ειναι οι προνομιουχοι στην σημερινη Ελλαδα, απο τους δημοσιους υπαλληλους με τους υπερβολικους μισθους*, με την μονιμοτητα, την χαλαροτητα και την πληρη ανευθυνοτητά τους. Και βεβαια διαχρονικα οι υπολοιποι, μη προνομιουχοι, παλευουν για να λαβουν και αυτοι τα προνομια, παλευουν λοιπον για μια θεση στο δημοσιο. Ειναι γνωστα τα προβληματα που εχει φερει αυτη η κατασταση στην χωρα και δυστυχως ακομα δεν φαινεται να εχει πειστει πληρως η κυβερνηση οτι η καταργηση αυτων των προνομιων ειναι η μονη λυση στο προβλημα.
Φυσικα αυτη η συγκρουση συμφεροντων κανει τα πραγματα δυσκολοτερα για την κυβερνηση. Υπαρχει ομως ενα θεμα που ολες οι πλευρες στην Ελλαδα φαινεται να εχουν συνασπιστει και να τα εχουν συμφωνησει. Ολοι οι Ελληνες εχουν συμφωνησει λοιπον οτι ειναι “φιλολαικο” η κυβερνηση να φορτωνει με χρεη τις μελλοντικες γενιες για να ενισχυει τις τωρινες! Πραγματικα ενω στην προσωπικη τους ζωη οι Ελληνες μαλλον δεν θα κλεβαν τα παιδια τους, ειναι συγκλονιστικη η ετοιμοτητα τους συλλογικα να κλεβουν τις επομενες γενιες! Με τα δικα μου μετρα ειναι αδικο και ανηθικο να κλεβεις απο καποιον που ακομα δεν εχει γεννηθει και δεν μπορει να αντισταθει. Αποτι δειχνουν τα στοιχεια ομως, οι συμπολιτες μας δεν συμφωνουν μαζι μου:
Αν καποιος πιστευε ολα αυτα που γραφονται θα νομιζε οτι η Ελλαδα εχει βρει τον τροπο να ξοδευει περισσοτερο απο οσο παραγει για παντα!
Το δημοσιο χρεος της Ελλαδος εχει φτασει στο 112% του ΑΕΠ, ενα απο τα μεγαλυτερα ποσοστα στις ανεπτυγμενες χωρες. Για συγκριση χωρες που ιστορικα εχουν παραπλησια “μεσογειακα” εθιμα σπαταλης, εχουν χρεος μονο 65% (Πορτογαλια) ή 60% (Ισπανια). Το χρεος μας ειναι σημερα τοσο μεγαλο που μονο η αποπληρωμη των τοκων ετησιως κοστιζει στους Ελληνες 10% των εισοδηματων τους.. Μια υπευθυνη πολιτικη φυσικα θα προσπαθουσε να ελαφρυνει αυτο το βαρος. Και ειναι βασικη αρχη οικονομικης πολιτικης να μειωνουμε το χρεος οταν τα πραγματα πανε καλα, για να εχουμε δυνατοτητες να ανταποκριθουμε οταν κατι παει στραβα (saving for a rainy day). 
Ακομα και αν δεν ενδιαφερομαστε για τα παιδια μας, πρεπει να σκεφτομαστε λιγο το μελλον ΜΑΣ. Αυτο θα το εκανε ομως ενας σωφρων ανθρωπος, οχι ενας Ελληνας. Τρομερο ποσοστο του ελληνικου τυπου καταδικαζει την σημερινη κυβερνηση για τις μετρημενες της προσπαθειες να μειωσει το ελλειμμα. Και οι αποψεις που κυριαρχουν ειναι εξωφρενικες. Σε προσφατο αρθρο στο ΒΗΜΑ, απορουσε ενας αρθρογραφος γιατι η διεθνης κοινοτητα θεωρει την δεκαετια του 80 στην Ελλαδα αποτυχημενη? Αφου οι Ελληνες την θυμουνται σαν την δεκαετια που “φαγανε μελι”! Φαινεται πολλοι ακομα δεν εχουν καταλαβει οτι το μελι θα το πληρωνουμε βαρια για πολλες γενιες ακομα**. Αν καποιος πιστευε ολα αυτα που γραφονται θα νομιζε οτι η Ελλαδα εχει βρει τον τροπο να ξοδευει περισσοτερο απο οσο παραγει για παντα!
Και δυστυχως σε ενα ζητημα με ακομα μεγαλυτερη σημασια για το μελλον της χωρας, το ασφαλιστικο, η κυριαρχη γνωμη φαινεται να ειναι οτι δεν χρειαζεται να κανουμε τιποτα για να το αντιμετωπισουμε. Διαβαζα στην Ελευθεροτυπια την εξης παρανοικη αποψη: “συμφωνα με μελετες της ΓΣΕΕ το ασφαλιστικο ειναι εξασφαλισμενο μεχρι το 2020. Αρα δεν χρειαζεται καμμια μεταρρυθμιση μεχρι τοτε”. Μπροστα σε τετοια επιδειξη ανευθυνοτητας μενω αναυδος…
Και η ιδια η ΓΣΕΕ βεβαια φαινεται να πιστευει οτι η μονη μεταρρυθμιση που χρειαζεται ειναι η αυξηση της κρατικης χρηματοδοτησης. Λες και το κρατος θα δημιουργησει τους πορους απο το μηδεν και ετσι δεν θα φορτωσει περισσοτερο το χρεος μας!
Οι Ελληνες ομως παντα ειχαν την ταση να φορτωνουν τα προβληματα του σε αλλους, στο μελλον ή και στα δυο. Τι αλλαξε και κινδυνευουμε να καταστραφουμε τωρα?
Μα βεβαια η ριζα του προβληματος ειναι η δημογραφικη γηρανση της Ελλαδας. Διαχρονικα οι εργαζομενοι πληρωναν λιγοτερα στα ταμεια απο τις συνταξεις που επαιρναν. Αυτο ηταν δυνατον ομως μονο χαρη στην συνεχη αυξηση του ελληνικου πληθυσμου. Ετσι οι επομενες γενιες στηριζαν τις προηγουμενες, χωρις προβλημα. Ομως οι Ελληνες εχουν παψει ενα αυξανονται με φυσικο τροπο, εδω και καποιο καιρο.
Ετσι ενω το 1984 η σχέση μεταξύ συνταξιούχων και ασφαλισμένων ήταν ένα προς 2,7 , το 2004 διαμορφώθηκε στο ένα προς 1,7 περίπου και πεφτει συνεχως. Μονο χαρη στους ξενους μεταναστες πληρωνονται ακομα οι ελληνικες συνταξεις και αυτο δεν θα διαρκει για πολυ. Το ιδιο με το δημοσιο χρεος. Στο παρελθον μπορουσε η χωρα να εχει συνεχως ενα μεγαλο ελλειμμα περιμενοντας να το καλυψει απο την μελλοντικη μεγεθυνση της οικονομιας. Αυτο ομως δεν ειναι πια δυνατο, εκτος αν οι Ελληνες αρχισουν να εχουν ξαφνικα 5 παιδια ή αν δεχτουμε κυματα μεταναστευσης της ταξης των 200.000 ατομων ετησιως. Και τα δυο ενδεχομενα ειναι εντελως απιθανα, ετσι χρειαζονται αμεσα μεταρρυθμισεις.
Οι Ελληνες ομως δεν εχουν καμμια ορεξη για μεταρρυθμισεις. Αντι γιαυτο θα ακολουθησουμε το παλιο, καλο, και κυριως φιλολαικο μετρο: θα χρεωσουμε τα παιδια μας!
——————-
*Πολλες μελετες εχουν βρει οτι οι μισθοι στο ελληνικο δημοσιο ειναι υψηλοτεροι απο τον ιδιωτικο τομεα, παρα την μεγαλη διαφορα παραγωγικοτητας υπερ των ιδιωτικων υπαλληλων!
** Για του λογου το αληθες, καποια στοιχεια για την ελληνικη αναπτυξη την αποτυχημενη δεκαετια του 80, σε συγκριση με παρομοιες χωρες.

Η δραματικη ανοδος του ελληνικου χρεους 1980-2000

Και συγκριση του ελληνικου χρεους το 2003, ως ποσοστου του ΑΕΠ, με αλλες χωρες.
Να σημειωθει οτι η Ελλαδα ειναι η μοναδικη χωρα της ΕΕ που συνδυαζει υψηλους ρυθμους αναπτυξης τα τελευταια χρονια με αυξηση του χρεους σαν ποσοστο του ΑΕΠ! Η λογικη απορια ειναι: Οταν πεσουν οι ρυθμοι αναπτυξης μας τι θα κανουμε? Θα εχουμε χρεος 200% του ΑΕΠ?
Τεχνικη σημειωση: Ενας καλος οικονομολογος θα μπορουσε να παρατηρησει οτι η αυξηση του δημοσιου χρεους απο μονη της δεν ειναι κακη, μια και με δεδομενες δημοσιες δαπανες μια αυξηση του χρεους σημαινει ισοποση μειωση των φορων. Ετσι η σημερινη γενια, θεωρητικα κληροδοτει μεγαλυτερο χρεος στις επομενες αλλα και χαρη στην μειωση των φορων κληροδοτει και περισσοτερες αποταμιευσεις. Το αποτελεσμα θα επρεπε να ειναι αδιαφορο στις επομενες γενιες. Στην πραξη ομως, τα αυξανομενα χρεη μας πανε παντα για αυξηση των δημοσιων δαπανων, ετσι ωστε η αυξηση του χρεους να μην φερνει και μειωση των φορων. Με λιγα λογια, στην περιπτωση μας ισχυει οτι δανειζομαστε απο τις επομενες γενιες για να τα φαμε ολα τωρα…

Σωτηρης Γεωργανας


Πηγες:
Δημοσιο χρεος των ευρωπαικων χωρων απο το 80 μεχρι σημερα. Ας σημειωθει οτι τα στοιχεια για την Ελλαδα απο το 2000 και μετα δεν ειναι ενημερωμενα, καθως εχουμε μονο τα προ απογραφης…
Μετα την απογραφη το χρεος μας υπολογιζεται γυρω στο 112% του ΑΕΠ. Κοιταξτε και εδω για τους λογους αυτης της αναθεωρησης (σελ 3) και τις εκτιμησεις της Ευρωστατ για το πραγματικο χρεος (σελ 4).
Προσοχη: υπαρχει πιθανοτητα τα ελληνικα στοιχεια να αναθεωρηθουν παλι ελαφρα προς τα πανω.
Μια καλη βαση δεδομενων με μακροοικονομικα στοιχεια για 19 χωρες (ΕΕ 15 + Ελβετια, ΗΠΑ, Ιαπωνια, Καναδα). Παιξτε ελευθερα για να φτιαξετε τις δικες σας συγκρισεις και γραφικες παραστασεις!

http://e-rooster.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.