29/6/15

Κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας και του ελληνισμού

Δείτε τι γράφαμε στις 18 Μαρτίου
Σάββας Καλεντερίδης
Η ΕΕ είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ανθρωπότητας. Μια περιοχή που σχεδόν κάθε είκοσι χρόνια μετατρεπόταν σε θέατρο επιχειρήσεων και πολέμου, με όχι εκατοντάδες χιλιάδες αλλά εκατομμύρια νεκρούς, μέσα από τη διαδικασία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ παραδοσιακών εχθρών –και αναφερόμαστε στη Γαλλία και τη Γερμανία, που ήταν αντίπαλοι στον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο–, φθάσαμε στο σημείο εβδομήντα ολόκληρα χρόνια μετά το τέλος του τελευταίου πολέμου να μην έχει πέσει ούτε μια σφαίρα μεταξύ των χωρών που έχουν συναποτελέσει την Ένωση Άνθρακα και Χάλυβα, στη συνέχεια την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και τέλος την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δηλαδή, μπορεί όλο αυτό που προαναφέραμε να ξεκίνησε –και εν πολλοίς να παραμένει– ως ένα εγχείρημα κατά βάσιν οικονομικής συνεργασίας, στην ουσία όμως είναι ένα εγχείρημα εμπέδωσης της ειρήνης.

Φυσικά, ειδικά για τους μαρξιστές, τους κομμουνιστές και τους σοσιαλιστές, η ΕΕ είναι κυρίως ένας ενιαίος οικονομικός χώρος όπου επικρατούν οι αρχές του καπιταλισμού και όπου παρατηρείται η εκμετάλλευση των εργαζομένων από τις πολυεθνικές και από το κεφάλαιο.

Επίσης, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν την ΕΕ ένα από τα αγκωνάρια της παγκοσμιοποίησης και της πορείας της ανθρωπότητας προς την παγκόσμια διακυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, στην πορεία προς την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης τα εθνικά κράτη, που λειτουργούν ως προστατευτικοί μηχανισμοί των εθνών, εκχωρώντας αρμοδιότητες και μέρος της κυριαρχίας τους στην ΕΕ θα αποδυναμωθούν, με αποτέλεσμα να μείνουν απροστάτευτα τα έθνη στους ανέμους της παγκοσμιοποίησης.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου αποκλειστικά στο Pontos-News.gr

26 σχόλια:

  1. Αὐτὰ νὰ τὰ πεῖτε ἢ νὰ τὰ μεταφέρετε μέσῳ τρίτων σὲ ΣΥΡΙΖΑ καὶ ΑΝΕΛ.
    Υπάρχει ὅμως πιθανότης νὰ σᾶς ἀκούσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ καλο. Αναμενουμε και το επομενο , το οποιο θα αφορα μια εξοδο απρογραμματιστη απο "ατυχημα" φανταζομαι και οχι μια ομαλοτερη με την στηριξη της ΕΚΤ.
    Ευχαριστουμε , καλη δυναμη και καλη συνεχεια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για κάποιο λόγο κ. Καλεντερίδη, έχετε αποφασίσει πως η 'ευρωπαϊκή ολοκλήρωση' είναι μία εξέλιξη γραμμική (όπως θα έλεγε και ο Παν. Κονδύλης), για την οποία ο Θεός (η Μοιρα, η Ιστορία, διαλέξτε ...) έχει επιλέξει ένα αίσιο και ευτυχές μέλλον, στο διηνεκές, εν ειρήνη και ευημερία.

    Δυστυχώς, η πραγματικότητα φαίνεται να μην υπακούει σε αυτά που θα θέλατε - και προφανώς, όλοι μας θα θέλαμε. Η πραγματικότητα ενός "σκληρού" νομίσματος χωρίς κράτος ή πολιτειακό μόρφωμα του οποίου η πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική ισχύς να το στηρίζει - απλά, θα το ρυθμίζουν οι "παγκοσμιοποιημένες" αγορές, είναι πιθανότατα (επειδή κανείς μας δεν διεκδικεί μαντικές ή προφητικές ικανότητες) ένα τεράστιο λάθος, χειρότερο από έγκλημα. Και δυστυχώς, ουδείς μπορεί πλέον να προδικάσει την συνέχιση της ειδυλλιακής εικόνας που περιγράφετε με τα λόγια "εβδομήντα ολόκληρα χρόνια μετά το τέλος του τελευταίου πολέμου να μην έχει πέσει ούτε μια σφαίρα μεταξύ των χωρών που έχουν συναποτελέσει την Ένωση Άνθρακα και Χάλυβα, στη συνέχεια την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και τέλος την Ευρωπαϊκή Ένωση.".

    Ιστορία γνωρίζετε. Διαβάστε το κλίμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την παραμονή του Α παγκοσμίου πολέμου και πιθανως, κάτι θα σας θυμίσει. Με αυτό δεν εννοώ πως σε λίγους μήνες στην Ευρώπη ο ένας θα πυροβολεί τον άλλον, εννοώ όμως πως η εικόνα που περιγράφετε ανήκει στο παρελθόν και ουδεις μπορεί να προεξοφλήσει την δριμύτητα των πολιτικοοικονομικών (και στρατιωτικών;;;) συγκρούσεων που θα πυροδοτησει ο μαρασμός του ευρωπαϊκού ονείρου.

    Μας λέτε πως πρέπει πάση θυσία να μείνουμε στην Ευρωζώνη, αποδεχόμενοι τους όρους που θέτει ο μυωπικός γερμανικός εθνικισμός. Όπως έλεγε όμως ο Σαρτρ (νομίζω), αν δεν χεησιμοποιείς τα μάτια σου για να βλέπεις, θα σου χρησιμεύσουν για να κλάψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Stan de Finetti
      δεν λέω τίποτα σε κανέναν. Μια ανάλυση έκανα και λέω την άποψή μου.
      Γράψε κι εσύ τη δική σου, να μας διαφωτίσεις και στο τέλος θα βγει συμπέρασμα.

      Διαγραφή
    2. Kύριε Καλεντερίδη, δεν απευθύνεστε σε ανόητους.
      Σεβαστείτε τη νοημοσύνη μας, σας παρακαλώ ειλικρινά.

      Διαγραφή
    3. Stan de Finetti
      το επαναλαμβάνω, δεν λέω τίποτα σε κανέναν, διευκρινίζοντας ότι δεν θέλω να πείσω κανέναν.
      Την ημέρα διαβάζω 30-50 αναλύσεις κυρίως από ελληνικά και τουρκικά ΜΜΕ.
      Δεν τις διαβάζω για να με πείσουν.
      Τις διαβάζω για να δω απόψεις, προσεγγίσεις, πολιτικές και να να κάνω τη δική μου αξιολόγηση και όταν έλθει η ώρα, συναξιολογούνται όλα και κάνω τη δική μου ανάλυση.
      Πού διαφωνείς;

      Διαγραφή
    4. κ. Καλεντερίδη, τις αναλύσεις που διαβάζετε και αναρτάτε στο ιστολόγιο, τις διαβάζουμε και εμείς, και για αυτο το λόγο - μεταξύ άλλων - παρακολουθούμε και τον Ινφογνώμονα. Δεν σχολιασα αυτό και το καταλαβαίνετε άριστα. Σχολίασα τη δική σας ενυπόγραφη αρθρογραφία των τελευταίων εβδομάδων, ολίγο προ των εκλογών αλλά (ιδίως) μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Την οποία θεωρώ μυωπική και για την οποία θεωρώ πως (ναι!) προσπαθεί να μας πείσει πως η παραμονή στην ευρωζώνη είναι μονόδρομος και πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία. Αν διαφωνείτε, μάλλον πρέπει να ρίξετε ξανά μία ματιά στα κειμένα σας, ξεκινώντα από το παρόν.
      Ε, δικαιούμαι λοιπόν να διαφωνώ. Όχι με την άποψη σας - αυτό είναι δεδομένο. Αλλά με την ένδεια των επιχειρημάτων που μου δείχνουν τα κείμενά σας, τη μονομέρεια και - κάποιες φορές - τη διάθεση να σταθούμε με τρόμο μπροστά στο ενδεχόμενο μίας ρήξης με το Ευρωιερατείο.
      Αυτό που λείπει στην Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, είναι μία σοβαρή στρατηγική συζήτηση για το που πρέπει να πάμε εν όψει των νέων δεδομένων (και αυτης της αποκρουστικής Ευρώπης που φαίνεται να ανατέλλει), και ποιες επιλογές (οικονομικές, γεωστρατηγικές, ενεργειακές) διασφαλίζουν την επιβίωση του ελληνισμού. Και αν κρίνουμε πως πρέπει να μείνουμε στο ευρω πάση θυσία, να μείνουμε. Αν κρίνουμε πως πρέπει να χρεωκοπησουμε επισήμως και να βγούμε από την ευρωζώνη, να προετοιμάσουμε την κοινωνία και να το κάνουμε. Οτιδήποτε τέλος πάντων!
      Κείμενα σαν τα δικά σας αποπνεόυν μία εσχατολογική αντίληψη για την Ευρώπη και τα καλά της και συσκοτίζουν οποιαδήποτε νηφάλια συζήτηση. Αναμένω με αγωνία και το επόμενο άρθρο σας, το οποίο προαναγγέλετε με θέμα " τι θα σήμαινε μια έξοδος από το ευρώ". 'Όπου είμαι σίγουρος πως θα περιγράφετε περίπου τον πυρηνικό όλεθρο στην νιοστή δύναμη.

      Αν νομίζετε πως αυτά όλα συνεισφερουν σε μία νηφάλια, στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση, επιτρέψτε μου να διαφωνώ. Άλλα κείμενα ανέμενα από εσας.

      Η απόσυρση της υποψηφιότητας της Ισλανδίας, προ ημερών, δεν σας προβλημάτισε καθόλου για το που βαδίζει το φιλόδοξο ευρωπαικό εγχείρημα που επαινείτε στο παρόν άρθρο;

      Διαγραφή
    5. Stan de Finetti
      Στο άρθρο μου δεν λέω μόνο τα καλά της Ε.Ε.
      Αναφέρομαι και στις απόψεις που υπάρχουν για εκμετάλλευση των αδυνάτων, όπως και για το μείζον θέμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
      Επίσης αναφέρομαι και στα διαλυτικά φαινόμενα.
      Το θέμα είναι ότι οι Έλληνες στην συντριτπική πλειονότητα είδαμε μέχρι τώρα τη συμμετοχή στην Ε.Ε. ως μια στρατηγική επιλογή και νίκη.
      Τώρα που άρχισαν τα δύσκολα, για τα οποία έχουμε κι εμείς μεγάλες ευθύνες, ψάχνουμε να βρούμε τα κακά της Ε.Ε.
      Στην παρούσα συγκυρία εκτιμώ ότι πρέπει να παραμείνουμε στην Ε.Ε. και αν θέλουμε να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο, αυτό να γίνει με σχέδιο και συντεταγμένα.
      Οπαδικού τύπου πολιτικές συμπεριφορές, συμπεριφορές τζιχαντιστών, θα οδηγήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο στη λεηλασία.
      Σου θυμίζω την περίπτωση της Κύπρου, που άλλα ψήφισαν όλοι μαζί τη μια βδομάδα και την επόμενη τα πήραν πήσω και ακολουθούν το δρόμο που εκτιμώ οτι πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα.
      Αν ξέρεις εσύ άλλον, γράψτον, ο χώρος μας είναι φιλόξενος.

      Διαγραφή
  4. Οταν τα λόγια γίνονται περιςςοτερα απο τις πράξεις το ατύχημα έρχεται ολο πιο κοντά. Και δυςτυχως η δραχμή μεςω ενος ατυχήματος θα ειναι το χειριςτο όλων των σεναρίων.Ετσι αυτη τη στιγμη η μεν ισχυρή γερμανια εχει αποφασίσει να τελειώσει τον τσιπρα και χτυπά με ολα τα μέσα που ειναι άφθονα και απο τη άλλη εχουμε την ξεροκεφαλιά,άγνοια κυβέρνησης , διοίκησης και διπλωματίας των σύριζαιων..Επιπλεον αυτο που παίζεται ειναι στο κατα πόσον μια εθνική κυβερνηση θα μπορει η οχι στο μελλον να χαράσσει εθνική πολιτική η θα αποτελει τον τοπικό διαχειριστή ενος μπατζετ που θα ορίζεται απο τα κεντρικά κατι σαν Περιφεριάρχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΕΕ κατήντησε μία συμμορία με αρχιμαφιόζο την Γερμανία, που έχει ποδοπατήσει ΟΛΑ τα εθνικά κράτη με εργαλεία το Ευρώ και την διαφθορά και εξαγορά των πολιτικών πολιτικών ηγεσιών.

    Αφανής αλλά υπαρκτός ο Αμερικάνικος νταβατζής ετοιμάζεται να "αγοράσει" πακέτο την Γερμανική ΕΕ με την συμφωνία Διατλαντικού εμπορίου από τον Γερμανό πωλητή.

    Οι μπούρδες περί μη πολέμου είναι η ψιλή στρώση από κρέμα που έχει ο κουβάς με τα σκατά, για να ξεγελάει τα κορόιδα και να τρώνε χαρούμενα την Ευρώπη των λαών.

    Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός μέσα στην Ευρωμαφία έχουν ημερομηνία λήξεως και σύντομη μάλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη η ανάλυση και γνώμη σου είναι εντελώς άσχετη με τη πραγματικότητα. Πρέπει να διαβάζεις 50 -60 αναλύσεις καθημερινώς για να μπορέσεις να φτάσεις στο θεόσταλτο μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι το μέλλον μας και η λογική και σωστή μας μετάλλαξη. Πρέπει να εισαι εντελώς τυφλός αφού δεν βλέπεις τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής ένωσης, τα πάμπολλα θετικά αποτελέσματα όπως τα περιέγραψαν οι ποιο θερμοί υποστηρικτές της Ευρώπης, βλέπε Αναστασιαδη ( με το πιστόλι στο κρόταφο), άκουσε Βενιζέλος στο τραγκα( να υποχρεώνεσαι σε υπόγεια πολυκατοικιών και με απειλές να συμβιβαστείς στα ανήθικα τραπεζικά λαμόγια της Ευρώπης), να έχεις ανήθικα υποτελή τραπεζικά υποκείμενα τύπου Σουλτς να προσπαθούν να επιβάλουν σε κυρίαρχο λαό το τι θα ψηφίσει κλπ κλπ κλπ. Τελικά η χούντα μπροστά σε αυτούς είναι αρνάκι. Φίλε Δημήτρη και λοιποί φίλοι στην Ελλάδα , αναλύσεις σαν ότι πιο πάνω δεν τοις χρειαζόμαστε ούτε κάτω απο το δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να εκφέρει τη γνώμη του. Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει, ας το καταλάβουν οι περίεργοι τύποι που προσπαθούν μα φοβίσουν με το μαστίγιο της Μερκελ και του Φασίστα μιζαδόρου απατεωνα Σοιμπλε(πιάστηκε με τη τσάντα στο χέρι και σήμερα προσπαθεί να μας μιλήσει για ηθική). Ναι χρειαζόμαστε αλλαγές, ναι χρειαζόμαστε νέες δομές και. Νέα αρχή αλλα μπορούμε να το κάνουμε μοναχοί μας ΑΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΗΘΙΚΟΙ της Ευρώπης, γιατι όπως σωστά είπε ο Καμένος χρειάζονται τουλάχιστον 2 για δωροδοκία. Καλημερα στην πανέμορφη Ελλάδα και ελπίζω σύντομα καληνύχτα στην Ευρώπη, γιατι αυτή η Ευρώπη ούτε μας εκφράζει αλλα ούτε και συνάδει με τοις αρχές της ισοτιμίας, συναιτερισμου και ανθρωπιάς.

      Διαγραφή
    2. Ιάκωβε
      η οίηση δεν είναι το καλύτερο που πρέπει να διακρίνει εμάς τους Έλληνες αυτές τις στιγμές.
      Επίσης, διαχρονικά η αγένεια δεν είχε καμία σχέση με τον Ελληνισμό.
      Προς προβληματισμό.
      Υ.Γ. Κι εγώ ξέρω γαλλικά...

      Διαγραφή
  6. Το μέλλον της χώρας έχει κριθεί τα τελευταία 40 χρόνια και ειδικά από το 1996 και μετά.
    Δεν ξέρω ποιοι είναι περισσότερο επικίνδυνοι για την πατρίδα...οι "κομμουνιστές" ή μήπως οι "εκσυγχρονιστές - κατεδαφιστές" μαζί με τους "δεξιούς πατριώτες" των παρακάτω βίντεο?

    Μερικά μόνο παραδείγματα με χρονολογική σειρά:

    1) https://www.youtube.com/watch?v=tZKQaUXY8GY

    2) https://www.youtube.com/watch?v=o5YJ-kty8EA

    3) https://www.youtube.com/watch?v=l2HQb9ToyMc

    2) https://www.youtube.com/watch?v=tjKnqYJI-Ak

    3) https://www.youtube.com/watch?v=tjKnqYJI-Ak

    4α) https://www.youtube.com/watch?v=tjKnqYJI-Ak
    4β) https://www.youtube.com/watch?v=ZCqJ68qvuJU

    Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους φίλους του ιστολογίου αλλά εγώ δεν είδα τους αριστερούς "κομμουνιστές" να χρεοκοπούν και να καταστρέφουν την Ελλάδα αλλά τους Πρασινομπλέ κομμουνιστές που είναι το πιο επικίνδυνο και ύπουλο είδος κομμουνιστή. Να υποχωρούν σε Εθνικά θέματα, να καταστρέφουν με τους νόμους τους και τις προμήθειες τους τον τομέα της Άμυνας, να φορολογούν σε εξοντωτικό επίπεδο και να μας γράφουν και ποιητικές συλλογές από πάνω.

    Γεωπολιτική ανάγκη παραμονής της χώρας στην Ένωση και ειδικά στον σκληρό πυρήνα της που περιλαμβάνει το Ευρώ / ανάγκη για αξιοπρέπεια στον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα.

    Είναι μια ζυγαριά. Κάνεις ελιγμούς και εξαντλείς τα περιθώρια μέχρι ένα σημείο. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι κι άλλο άνευ όρων και να συνεχιστεί αυτό το μαρτύριο που δεν έχει ΄τέλος. Ότι είναι να γίνει ας γίνει. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται.

    Συγγνώμη αλλά η πολιτική των προηγούμενων με κατέστρεψε και δεν είμαι ο μόνος.
    Φίλος μου παράτησε το μεταπτυχιακό του και έφυγε στην Γερμανία για να δουλέψει διότι η οικογένεια του αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Δουλεύει σε Ελληνικό εστιατόριο, και στέλνει όσα χρήματα μπορεί. Καταλαβαίνουν που έχουν φτάσει τον κόσμο?
    Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει και αν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν...γαία πυρί μιχθήτω.

    Να τελειώνει η "πλάκα" λοιπόν.
    Ελλάδα είμαστε εμείς. Είναι ο κάθε Έλληνας άρα όταν σε ενα τραπέζι μιλάνε για την Ελλάδα μιλάνε για τις ζωές μας και τον δημόσιο και ιδιωτικό πλούτο μας. Η υφαρπαγή πλούτου πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα με οποιοδήποτε κόστος. Για ποια Ελλάδα και Ελληνισμό μιλάμε αν αυτά μας τα πάρουν? Αν χάσουμε τον όποιο πλούτο μας ως τόπος δεν θα έχουμε "εργαλεία" για να αναπτυχθούμε ξανά, θα είμαστε μια ξεπουλημένη αποικία χρέους και σε λίγες γενιές σβήσαμε και ως ΄΄Έθνος. Οι οικονομική υποδούλωση θα είναι διαρκής, η υπογεννητικότητα και η μετανάστευση θα αυξηθούν, η αμυντική ικανότητα μας θα μειωθεί περισσότερο ενώ της Τουρκίας θα αυξάνεται συνεχώς. Άρα κάτι πρέπει να γίνει. ΤΩΡΑ.

    "Ναι μεν αλλά" δεν έχει εδώ που φτάσαμε. Άλλο σημείο στον χάρτη για να πάμε δεν υπάρχει. Θράκη- Αιγαίο- Κύπρος είναι η τελευταία γραμμή Ελληνικής Άμυνας. Δεν έχουμε την "πολυτέλεια" χώρου των προγόνων μας. Κανένας δεν θα μας σεβαστεί και δεν θα μας υπολογίσει ούτε στο ελάχιστο αν δεν δει τους Έλληνες να λένε και ΌΧΙ σε πολιτικές που αν συνεχιστούν απλά θα τους εξαφανίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν δεν το καταλάβουν και η Ελλάδα οδηγηθεί σε έξοδο από το ευρώ, θα ανάψει η "φωτιά" στην ευρύτερη περιοχή, θα διαταραχθούν ευαίσθητες ισορροπίες ΕΤΩΝ και το ήδη ευαίσθητο σύστημα της περιοχής θα δεχθεί το καθοριστικό χτύπημα που θα το οδηγήσει ενδεχομένως σε "τρελές" καταστάσεις αν λάβουμε υπόψιν μας την αστάθεια που ήδη υπάρχει σε Βορρά και Νότο σε συνδυασμό με τις βλέψεις κυρίως της Τουρκίας.

    Το θέμα της διαχρονικής ευαίσθητης ισορροπίας σε Στενά-Αιγαίο-Ανατολικής Μεσόγειο- Μέση Ανατολή ενδιαφέρει τους πάντες και ενδεχόμενη σοβαρή αστάθεια στο ζευγάρι Ελλάδα-Τουρκία είναι σαν μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα που τη κρατάς κοντά στη κοιλιά. Όπου κοιλιά το περιφερειακό σύστημα της περιοχής μας.

    Αυτές οι οι καταστάσεις ξεπερνούν τα "μέτρα" και τις εμπειρίες διαχείρισης κάποιων στο Βερολίνο. Ίσως τότε καταλάβουν κάποια γεωπολιτικά στρουμφάκια με γραβάτες και καρτελάκια σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τη σημασία του "Είναι η γεωπολιτική ηλίθιε". Θα τρέχουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα σε ολόκληρη την Νοτιανατολική "πτέρυγα".

    Αποδεικνύεται ότι το ευρωπαϊκό σύστημα (και ειδικά κάποια σημαντικά υποσυστήματα του στον χάρτη) λειτουργεί σχετικά καλά μόνο όταν το ελέγχει ο Σαμ με τη γυναίκα του την Τασία και την αδελφή του την Ελίζαμπεθ. Αρέσει δεν αρέσει, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιβεβαιώνουν με τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών(και όχι μόνο) προβλημάτων την αναγκαιότητα της "πατρικής στοργής" του Σαμ που περιμένει στη γωνία..

    Το θέμα του χρέους απαιτεί πολιτική λύση.Όσο δεν το λύνουν θα τους γυρίσει μπούμερναγκ και όποιος διαφωνεί δεν μένει παρά να αναμένουμε τις εξελίξεις σε τέτοιο σενάριο που εύχομαι να μην συμβεί.Προσωπική μου γνώμη είναι ότι οι Ευρωπαίοι (και ειδικά οι Γερμανοί) είμαστε ανίκανοι για μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι και το αποφασιστικό βήμα ως Ένωση. Έχουμε απομακρυνθεί από την Ελληνορωμαϊκή ταυτότητα μας και τον χριστιανισμό,Ταυτόχρονα δεν είμαστε πρακτικοί και αποφασιστικοί ώστε να δίνουμε άμεσες πολιτικές λύσεις σε ουσιαστικά εσωτερικά προβλήματα του οίκου μας (όπως είναι το χρέος ενός κράτους σε άλλο/α κράτος/η της ίδιας ένωσης) που υποτίθεται ότι μακροπρόθεσμα ο στόχος είναι το μοντέλο "Ηνωμένες Πολιτείες". Ουσιαστικά χρέος Πολιτείας σε Πολιτεία. WTF?!

    Κάποιοι το "Ηνωμένες Πολιτείες" δεν το άκουσαν καλά και όπου "Πολιτείες" το αντικατέστησαν με το "Αποικίες" και τις γεωοικονομικές εμμονές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Και η ένταξη στην ΕΟΚ και η συμμετοχή στην Ευρωζώνη ήταν εθνικοί στρατηγικοί στόχοι για την Ελλάδα, και αποφασίστηκαν με γεωπολιτικά κριτήρια και όχι με κριτήρια οικονομικής ευημερίας!"

    Ποιοί ήταν αυτοί; Επιτεύχθηκαν; ΕΟΚ και Ευρωζώνη γιατί πάνε μαζί δεν έχουμε το παράδειγμα της Αγγλίάς, Δανίας, Πολωνίας;

    "αφού μια έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε αποβολή της χώρας και από την ΕΕ."

    ισχυρισμός. από που προκύπτει αυτό; ανέφερε την νομική διαδικασία να εκδιωχθεί η Ελλάδα όσο η ίδια αρνείται.

    "καιροφυλακτεί αιωνίως η… ρωσική αρκούδα"

    καιροφυλακτεί εναντίον ποιού; των ελληνικών συμφερόντων;;

    "Δηλαδή να πετύχει μια συμφωνία που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη και θα καθιστά βιώσιμο το εξωτερικό μας χρέος. Αυτό είναι δυνατόν, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν άλλες εφικτές καλύτερες λύσεις. Η Ελλάδα το 2014 είχε πάρει το δρόμο της ανάπτυξης, και αν σήμερα απολάμβανε τις ευεργετικές πρόνοιες του πακέτου Ντράγκι του 1,2 τρισ. ευρώ, θα μπορούσε να τονώσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη, κάτι που σε συνδυασμό με μια ρύθμιση, θα καθιστούσε το χρέος βιώσιμο"

    Εφαρμοσμένος σουρεαλισμός. Είναι δυνατόν....επειδή δεν υπάρχουν άλλες λύσεις!!! εξαιρετικός συλλογισμός.
    "Η Ελλάδα το 2014 είχε πάρει το δρόμο της ανάπτυξης"....σύντομο χιουμοριστικό σχόλιο;

    "ευεργετικές πρόνοιες του πακέτου Ντράγκι"....εικασία, δείξε πώς λειτουργεί μηχανισμός της ποσοτικής χαλάρωσης, πώς θα επωφελούσε την ελληνική οικονομία.

    " θα καθιστούσε το χρέος βιώσιμο"...δηλαδή θα μπορούσε να εξυπηρετείτε στον αιώνα τον άπαντα, αποικία χρέους.

    "Όσο για το τι θα σήμαινε μια έξοδος από το ευρώ, αυτό θα αποτελέσει το θέμα το επόμενου άρθρου μας."

    Περιμένουμε με αγωνία την επόμενη δόση μαύρης προπαγάνδας......

    good night and good luck

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "αφού μια έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε αποβολή της χώρας και από την ΕΕ."

      ισχυρισμός. από που προκύπτει αυτό; ανέφερε την νομική διαδικασία να εκδιωχθεί η Ελλάδα όσο η ίδια αρνείται.

      Aπό το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

      Το ότι η Ελλάδα είχε πάρει τον δρόμο της ανάπτυξης, μένει να μάς το αποδείξει ο αρθρογράφος. Εγώ δεν είδα καμμία ανάπτυξη, πάντως, εκτός απ' αυτήν του antinews.

      Διαγραφή
    2. Kostas Kuts
      ΄Μαύρη προπαγάνδα είναι αυτή που γίνεται από σκοτεινά κέντρα, τα οποία διαδίδουν ανωνύμως φήμες που είναι δύσκολο να επαληθευθούν.
      Εδώ υπάρχει ένα επώνυμο άρθρο, σε ιστολόγιο που έχει διεύθυνση και τηλέφωνο.
      Δεν θέλω να υποβιβάσω το ιστολόγιο σε επίπεδα... ψεκασμένων, γιατί σέβομαι τους αναγνώστες μας αλλά και τους κόπους που καταβάλαμε οκτώ χρόνια τώρα, με υπευθυνότητα οι συνεργάτες μου κι εγώ.

      Διαγραφή
    3. @Nativist

      Από το άρθρο που λίνκαρες εσύ:

      "Έτσι μια αποβολή ενός κράτους μέλους από τα υπόλοιπα είναι νομικά ατεκμηρίωτη και θα συνιστούσε μία άνευ αδείας τροποποίηση της Συνθήκης. Επιπλέον, εκτός από το ότι είναι πολιτικά σχεδόν αδιανόητο, να αναγκαστεί ένα κράτος μέλος να αποβληθεί από την ΕΕ ή την ΟΝΕ, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστιες νομικές περιπλοκές. Αυτό, ίσως, εξηγεί γιατί η αποβολή δεν έχει, και δεν μπορεί ποτέ, να συμπεριληφθεί σε κάποια Συνθήκη."

      το άρθρο μιλάει για κράτος που αποχωρεί με δική του πρωτοβουλία.

      http://www.lisbon-treaty.org/wcm/the-lisbon-treaty/treaty-on-European-union-and-comments/title-6-final-provisions/137-article-50.html

      @Savva

      Εντάξει όχι μαύρη, απλώς προπαγάνδα τότε.

      "Η ΕΕ είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ανθρωπότητας".........αλήθεια;;; και νόμιζα το ιστολόγιο κάνει αναλύσεις των διεθνών σχέσεων από την σκοπιά του ρεαλισμού.

      Και γιατί δεν απαντάς; Που ήταν η ανάπτυξη το 2014;

      Ο ΣΥΡΙΖΑ ας μην αντιμετωπίζεται ως αριστερή διακυβέρνηση, πέρα των ιδεοληψιών όπως στο θέμα της μετανάστευσης ή στις σχέσεις εκκλησίας-κράτους, προσπαθεί να παίξει το γεωπολιτικό χαρτί για να σταματήσει την φτωχοποίηση της Ελλάδας και το ξεπούλημα του πλούτου της. Φυσικά και δεν πρέπει να αποχωρήσουμε από την ΕΕ καθώς if you can't beat them join them, αλλά από την ΟΝΕ χωράει συζήτηση. Γι αυτό ισχυρίζομαι ότι όποιος παρουσιάζει την αποχώρηση από το ευρώ ως καταστροφή χωρίς να εξηγεί τους λόγους λεπτομερώς κάνει προπαγάνδα. Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι για τον κόσμο το γνωστό είναι πάντα προτιμητέο από άγνωστο, status quo bias.

      Διαγραφή
    4. @ Kostas Kuts

      Δεν υπάρχει πρόβλεψη αποχώρησης ενός κράτους από την ΟΝΕ, με δική του θέληση ή άνευ, και να παραμείνει στην ΕΕ. Αυτό σού λέω. Όποιος θέλει να φύγει από την ΟΝΕ, πρέπει να φύγει από την ΕΕ. Για τον λόγο αυτό, απειλές ότι θα μάς διώξουν από την ΟΝΕ είναι ανυπόστατες.

      Διαγραφή
  9. Θα συμφωνησω,οτι θα ειναι μεγαλο λαθος να φυγουμε απ το ευρω.Παρ ολα αυτα,η Γερμανια προσπαθει να κατακτησει ξανα τη Ευρωπη.Οταν ομως το κεφαλι ποναει,δεν το κοβουμε,ο ΣΥΡΙΖΑ εχει δειξει απειρια και προσπαθει να τα βαλει με ολους,οταν οι κυβερνησεις σε ολη την Ευρωπη ειναι δεξιες.Επρεπε να περιμενει και ταυτοχρονα να εκανε συμμαχιες.Τωρα,θα συμφωνησω με τον Σαββα,μακαρι οι εκλογες αυτες να μην ειναι Μικρασιατικη Καταστροφη νο2.Δεν αμφισβητω τις προθεσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.Η απειρια ομως δεν ειναι ικανη να αντιστρεψει την δημιουργια της Γερμανικης Ευρωπης.Ακολουθησαν λαθος τακτικη οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και χωρις συμμαχιες πηγαν να τα βαλουν με την Γερμανια.Μακαρι να τα καταφερουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Δεν υφίσταται αυτό που λες.

      Λαϊκιστή:

      Στη σημερινή Ευρώπη ο καθένας παίρνει ότι μπορεί, αφού τον δείρει ο Σοιμπλε, και τον στρέψει εναντίον του επόμενου κοκ.

      Οπότε δεν υπάρχει φίλος. Γιαυτό και δεν υπάρχει και όραμα, μέλλον. Θυμάστε τον Σαμαρά που έκανε παρατηρήσεις στον Ολλαντ για το έλλειμμα της Γαλλίας;

      Το μόνο που κάνει προς το παρόν η Γερμανία είναι να βοηθήσει να επιπλέουν, και ως εταιρίες σε εκκαθάριση εν λειτουργία, να τις "γδύνει".

      Σε αυτό το παιχνίδι δεν μπορεί να παίξει η Ελλάδα γιατί είναι ήδη στον πάτο, και πάνω σε αυτή ακουμπάει η Ευρώπη στον δρόμο προς τον πάτο...

      κ. Καλεντεριδη, στην ανάλυση σου, ξέχασες να μας πεις κάτι για το μέλλον της Ευρώπης (με η χωρίς εμάς)...

      Διαγραφή
  10. Η ΕΕ φτιάχτηκε ως σχέδιο προ του Β πολέμου, από Γερμανούς στρατηγιστές. Ακόμα και στο ΗΒ η Γερμανία σήμερα έχει το πάνω χέρι στα οικονομικά (αυτοκινητοβομηχανία, τηλεπικοινωνίες, τη μεγαλύτερη τραπεζική παρουσία στο σίτι, τα μεγάλα έργα κτλ).

    Τα νέα μέλη λειτουργούν ως αποικίες και πηγές φτηνού εργατικού δυναμικού (δούλων). Πάω συχνά σε ανατολική Ευρώπη, σε νέα μέλη ΕΕ. Οι άνθρωποι εκεί είναι δυστυχισμένοι. Δεν πεινάνε, αλλά και δεν βλέπουν καμία ελπίδα. Η Ελλάδα έχει προγραματιστεί από τη Γερμανία να μείνει σε επίπεδο Βουλγαρίας.

    Η Γερμανοί αντέγραψαν τη Ρώμη στο θέμα της ανάπτυξης της οικονομίας τους. Χωρίς επέκταση, δεν μπορούν να σταθούν. Η επέκταση για αυτούς προς Ουκρανία και η καταστροφή της Ρωσίας είναι αναγκαία.

    Η ένωσή μας με τους Καθολικούς λαούς του Νότου, η ένωση Ορθοδόξων - Καθολικών, μπορεί να φέρει ελπίδα στην ανθρωπότητα. Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια οι βόρειοι, κάθε σχεδόν αιώνα, καταστρέφουν το Νότο. Αν ο Νότος δεν κινηθεί επιθετικά απλά περιμένει το θάνατό του να έρθει πάλι από το Βορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νομίζω πως πολλοί έχουν μια άποψη στο μυαλό τους η οποια είναι μπερδεμένη. Ακόμα και αν αποδεχτούμε, κι εγώ κατά βάση το αποδέχομαι, πως η ΕΕ είναι ένα αυτοκρατορικό σύστημα με ηγέτιδα δύναμη αυτή τη στιγμή τη Γερμανία και πως έχουμε λόγω της κρίσης μπλέξει ανάμεσα στον Αμερικανικο και τον Ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό όντας μέλη διεθνών οργανισμών που αποτελούν εργαλεία τους. Ωστόσο αφήνεται να εννοηθεί από τα γραφόμενα πως κάπου υπάρχει ένας παράδεισος όπου μπορούμε να ζήσουμε μακριά από τις συγκρούσεις , οποια μορφή και αν έχουν αυτές, όπου θα είμαστε ανεξάρτητοι χωρίς κανεις να θέλει να μας επηρεάσει και να ασκήσει έλεγχο στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Aυτό είναι μια τεραστια ουτοπία! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πέρα από τον Δυτικό ιμπεριαλισμό, υπάρχουν απλώς άλλοι ιμπεριαλισμοί. Υπάρχει ο Ισλαμικός, ο Οθωμανικός, ο Ρωσικος ιμπεριαλησμος. Υπάρχουν απλώς αλλα ήδη ιμπεριαλισμού, τα οποια και αυτά κοιτούν μόνον το δικό τους συμφέρον και πως να εκμεταλλευθούν την πατρίδα μας και τον λαό μας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Υπάρχουν παραδείγματα που ξεφεύγουν από το παραπάνω υπόδειγμα, αλλα όμως δεν μπορούν να υλοποιηθούν στην περίπτωση μας άμεσα τουλάχιστον. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι σκανδιναβικές χώρες και η αλληλεγγύη που δείχνουν μεταξύ τους, άλλο παράδειγμα είναι το Israel και η δημιουργία ενός κράτους με αυτάρκεια ασφαλειας.

    Πολύ σωστά αναφέρεται πως για να πούμε φεύγουμε από την ΕΕ θα πρέπει να σταθμίσουμε τις εναλλακτικές μας αλλα και τις επιπτώσεις γενικότερα μια τέτοιας ενέργειας, από την άλλη βεβαια δε γίνεται να μην αντισταθούμε και στην αδιαλλαξία της ΕΕ.

    Η θέση η δικη μου είναι πως θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατόν αύταρκες κράτος, γιατί η απόλυτη αυτάρκεια είναι εξίσου μια ουτοπία, εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εάν κάποιος από τους δυο οργανισμούς είναι να διαλυθεί τότε δεν πρέπει επουδενί να είμαστε εμείς που θα τον διαλύσουμε, δεν πρέπει εμείς να γίνουμε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Καλώς η κακώς έχουμε βρεθεί μέσα σε αυτούς τους οργανισμούς και η μάχη μας πρέπει να είναι μάχη από μέσα και όχι απέξω. Οι εναλλακτικές μάλιστα με τις;σημερινεσ δυνατότητες της χώρας είναι μηδαμινές. Δηλαδή, το να στραφούμε προς τη Ρωσία ολοκληρωτικά σε αυτή την κατάσταση σημαίνει πως θα γίνουμε απόλυτα ελεγχόμενο υποκείμενο της ρωσικης αυτοκρατορίας, το ίδιο θα συμβεί και αν στραφούμε στην Τουρκια για παράδειγμα αν και η Τουρκια δεν έχει τις δυνατότητες να μας υποστηρίξει αυτή τη στιγμή.

    Ωστόσο από την αρχή της κρίσης έχουν γίνει τεραστια σφάλματα στη διαπραγμάτευση. Το πρώτο μεγάλο σφάλμα ήταν ότι θέσαμε τον εαυτό μας σε μια κατάσταση όπου είμαστε με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από την ΕΕ. Δεν διαπραγματευόμαστε ως ισότιμα μέλη της ΕΕ, δεν διαπραγματευόμαστε ως εταίρος με τα αλλα κράτη, αλλα ως κάτι άλλο με την ΕΕ λες και εμείς δεν είμαστε μέρος της ΕΕ. Με την τωρινή κυβέρνηση όχι μόνον δεν άλλαξε αυτή η προσέγγιση, αλλα μεγάλωσε και το χάσμα και ευθύνη για αυτό φέρουν και οι Γερμανοί και οι γραφεοικρατε της ΕΕ, αλλα και εμείς.
    Ούτως η άλλως μια έξοδος της Ελλάδος από την ΕΕ δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, οι γραφειοκράτες της ΕΕ, αυτοί οι οποιοι ψεύδονται ακόμα και στα βιογραφικά τους είναι πραγματικά υπερβολικά στενόμυαλοι για να κατανοήσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από την άλλη και εμείς δεν πρέπει να θέλουμε να φύγουμε από ένα οικοδόμημα, που είναι και δικό μας οικοδόμημα, το οποιο έχει πολλά προβλήματα και πολλά όμως θετικά στοιχεια! Καλο είναι λοιπόν να υπάρξει μια ειλικρινής συζήτηση με μας ως ισότιμα μέλη μιας συμμαχίας. Αυτό πρέπει να επιδιώξουμε και νομίζω πως υπάρχουν ευήκοα ώτα ανάμεσα στους σίγουρα πανηλίθιους χαρακτήρες που μας κουνάνε το δάκτυλο!

    Επιπλέον είναι απολύτως απαραίτητο πλέον να χαράξουμε μια μακροχρόνια στρατηγική για το πως θέλουμε την πατρίδα μας αφενός αλλα και το πως θέλουμε την ΕΕ αφετέρου! Και έτσι να πορευτούμε ως έθνος και χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να είμαστε καλύτεροι σύμμαχοι μέσα στο ΝΑΤΟ, να φτιάξουμε πολύ καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και Κίνα, να αποτελέσουμε ουδέτερο σημείο συνάντησης αυτών των τριών λαών, να φέρουμε με ουσιαστικές κινήσεις τους Ελληνοαμερικάνους (συστηματικά του διώχνει το κράτος μας). Η ΕΕ με το ευρώ μας καταστρέφει και μας υποδουλώνει. Το ΝΑΤΟ, αν είμαστε σωστοί, έχει να προσφέρει στη χώρα μας, αυτά νομίζω. Η ενότητα των Αμερικανών με Ρώσους και Κινέζους είναι αυτό που έχει ανάγλη η ανθρωπότητα. Η Γερμανία ειδικά, όπως και το Ισλάμ, και κάποιοι άλλοι πονηροί, θέλουν πάντα τους Αμερικάνους με τους Ρώσους και τους Κινέζους ως αντίπαλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.