30/6/15

Νταβούτογλου δηλώνει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να πληρώσει το χρέος μας για λύση στο Αιγαίο και το Κυπριακό


«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεράσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση και ό,τι χρειάζεται στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου» δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Προηγήθηκε ανάλογη δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας. Η περί Ελλάδας συζήτηση στην Τουρκία εξελίσσεται με αφορμή χθεσινή δήλωση βουλευτή του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) «να αναλάβει η Τουρκία το χρέος ύψους 1,6 δισ. ευρώ της Ελλάδας προς το ΔΝΤ».
Ο κ. Νταβούτογλου είπε σήμερα ότι «εμείς θέλουμε να είναι ισχυρή η Ελλάδα. Θέλουμε να γίνει λίμνη ειρήνης το Αιγαίο και να λυθεί το Κυπριακό. Γι’ αυτό, η Τουρκία θα είναι θετική σε κάθε είδους πρόταση συνεργασίας».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι «θα μεταβούμε στην Ελλάδα για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας, προκειμένου να συζητήσουμε από κοινού τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί απέναντι στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας».
Χθες, ο βουλευτής του HDP Ερτουγρούλ Κιουρκτσού είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία μπορεί να αναλάβει το χρέος ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Έτσι θα κερδίσει τη φιλία του ελληνικού λαού και τη δυνατότητα να μετατραπεί το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης.
Η Τουρκία κατά το έτος 2013 προχώρησε σε βοήθεια προς διεθνείς οργανισμούς ύψους 1,9 δισ. δολαρίων. Οι πηγές της Τουρκίας είναι αρκετές για τη βοήθεια αυτή προς την Ελλάδα. Μπορεί επίσης να παράσχει τη στήριξη αυτή προς την Ελλάδα και υπό μορφή δανείου με μηδενικό επιτόκιο».
Ερωτηθείς σήμερα σχετικά με τη δήλωση αυτή, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί είπε ότι «θα το εξετάσουμε, αν υπάρξει επίσημη πρόταση», όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα και ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς αναφέροντας ότι «πιστεύουμε πως μπορεί να υπάρξει πιο λογικός συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, πέραν της επιμονής σε προγράμματα λιτότητας. Ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση της Ελλάδας για να υπάρξει συμβιβασμός».
Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας προς τον λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Στο όνομα μιας Ευρώπης των ενωμένων χωρών στη βάση της συμπαράστασης, στηρίζουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας και το ΣΥΡΙΖΑ».
ΠΗΓΗ:real.gr

9 σχόλια:

  1. Αφού επιθυμούν να βοηθήσουν, ας σταματήσουν τις παραβάσεις- παραβιάσεις- αερομαχίες-επιθετικές ασκήσεις, για να γλυτώσουμε τα 1,6 δις από καύσιμα και ανταλλακτικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστός!!!Την ίδια ακριβώς σκέψη έκανα και εγώ...Οι Τούρκοι πάντα παραμονεύουν και πολύ φοβάμαι μήπως προσπαθήσουν να κερδίσουν στο μέτωπο της Ελλάδος ότι χάσουν στα ανατολικά από τους Κούρδους...

      Διαγραφή
  2. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ! Εγώ νομίζω ότι απευθύνεται στους Δανειστές και τους λέει αν θέλετε να πάρετε τα χρήματα που σας χρωστούν οι Ελληνες θα σας τα δώσουμε εμείς (Τουρκία) με το ΑΖΗΜΕΙΩΤΟ βέβαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο αυτο και μονο το σχολιο καταλαβαινουμε σε ποσο χαμηλο επιπεδο ειναι η Ελλαδα που πλεον η Τουρκια της προσφερει απλοχερα βοηθεια....Ο εχθρος πλεον, μας το παιζει και γενναιοδωρος.....Γι αυτη και μονο την καταντια θα επρεπε ο εισαγγελεας να καταλογισει σε ολους τους προηγουμενους πρωθυπουργους την ποινη της εσχατης προδοσιας και με συνοπτικες διαδικασιες να τους παει στην κρεμαλα...Ποιος ομως τολμαει να το κανει αυτο!???? ΚΑΝΕΙΣ. Αντιθετως αυτοι οι ιδιοι και τα τσιρακια τους, εννοω τους δημοσιογραφους, με μεγαλη ευκολια κραυγαζουν να πουμε ναι στο νεο μνημονιο οποιο και αν ειναι αυτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Εθνική υπερηφάνεια τρέχει από τα μπατζάκια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >Ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς: « (…) στηρίζουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας και το ΣΥΡΙΖΑ».<

    Σάββα,

    Αυτή η -κατά τη γνώμη μου- ιστορική δήλωση γιατί έμεινε ασχολίαστη από σένα;

    Λάθος πληροφορίες έχουν ο Οτζαλάν και ο Ντεμιρτάς;
    Δεν γνωρίζουν ότι ο Τσίπρας και ο Σύριζα είναι «κωλόπαιδα» η τι άλλο τους χαρακτηρίζεις κάθε μέρα;

    Φώτισε με γιατί τα έχω λίγο χαμένα, άκου, ο Οτζαλάν να υποστηρίζει τον Σύριζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κριστιάν
      Η κριτική θεωρώ ότι είναι εθνική ευθύνη.
      Έτσι το αντιλαμβάνομαι και αυτό πράττω.
      Δυσυχώς δε, οι εξελίξεις με επιβεβαιώνουν.
      Αυτό έχει σημασία, να το κάνεις όταν όλοι οι άλλοι επευφημούν την εξουσία, για να πάρουν κανένα κοκκαλάκι.
      Από αύριο θα τους βρίζουν αυοτί οι ίδιοι και εγώ τότε θα τους υπερασπίζομαι, όταν φυσικά τους αδικούν.
      Έτσι αντιλαμβάνομαι το δημόσιο λόγο αλλά και την ευθύνη του πολίτη.
      Όπως λέει κι ο Σταύρος, ο γιος μου, το μεγαλύτερο αξίωμα σε μια δημορκατία, είναι αυτο του πολίτη, του υπεύθυνο πολίτη λέω εργώ.
      Όσο για τον Ντεμιρτάς, το πρόσεξα, αλλά δεν έχω χρόνο τώρα να το σχολιάσω, όπως δεν έχω χρόνο να σχολιάσω την απόφαση του ΣΕΑ.
      Η πατρίδα μας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, να τα χάσει όλα, να απαξιωθεί και να την εξαγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας, πολύ πιο φθηνά από ότι με τα μνημόνια, ο Σόιμπλε, η Μέρκελ και οι λοιποί.

      Διαγραφή
    2. Σάββα,

      Δεν με φώτισες καθόλου για το πολύ συγκεκριμένο ερώτημα.

      Τα άλλα που γράφεις, τα ξέρω και τα σέβομαι και ήδη σου έχω πει ότι δεν πρόκειται να τα σχολιάσω, τουλάχιστον στο χώρο σου.

      > να την (τη πατρίδα) εξαγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας, πολύ πιο φθηνά από ότι με τα μνημόνια, ο Σόιμπλε, η Μέρκελ και οι λοιποί.<

      Ναι, εγώ λέω όμως «Η Ελλάδα δεν πωλείται» και συνεπώς δεν μ’ ενδιαφέρουν τα παζάρια, η αν είναι «α-λα-καρτ» (Στουρνάρας) η όχι.
      Ήδη όμως την έχουν εξαγοράσει οι Τούρκοι –η τμήμα της- με τους προηγούμενους και τα «καλοπαίδια» τους.
      Πάντως για τις τράπεζες που εννοείς -αν ποτέ φτάσουμε εκεί- για τις οποίες ενδιαφέρονται άμεσα οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, μην ανησυχείς, θα εθνικοποιηθούν πριν μπει ο Σόιμπλε να απολαύσει τη λεία του … εκεί να δεις πάρτι που θα γίνει με τα «κωλόπαιδα».

      Διαγραφή
    3. Κριστιάν
      πρώτον, οι Κούρδοι την Ελλάδα στηρίζουν και όχι τον Τσίπρα.
      Απλά, ο Τσίπρας εκπροσωπεί την Ελλάδα και σε αυτόν απευθύνονται.
      Και για αν γίνει αυτό έχουν δουλέψει άλλοι, δεκαετίες, με κόστος, όταν ο Τσίπρας οι συν αυτώ έκαναν... καταλήψεις και έπιναν φραπέ.
      Όσο για τις τράπεζες, εννοώ αυτό:
      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/07/efsf.html

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.