19/6/15

Ο πόλεμος στην Υεμένη, ο πιο ηλίθιος πόλεμος της Ιστορίας

René Naba, Mondialisation.ca   (μτφρ. Κριστιάν)
Ο αρχισυντάκτης του ιστοτόπου madaniya.info, René Naba, σχολιάζει για λογαριασμό της RT Γαλλίας τη κατάσταση στην Υεμένη.
Οι εμπόλεμοι Υεμενίτες είχαν ραντεβού στη Γενεύη στις 10 Ιουνίου, 2015 για να προσπαθήσουν να βάλουν τέρμα στο πόλεμο που αιμορραγεί τη χώρα για οκτώ εβδομάδες. Επιστροφή στην έκβαση αυτής της σύγκρουσης που προκλήθηκε από τις πετρελαϊκές μοναρχίες υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας κατά της φτωχότερης χώρας του αραβικού κόσμου.

Βέβαια, όλη η υποδομή της Υεμένης καταστράφηκε, προκειμένου να κάμπτονται οι αντάρτες και μετρήθηκαν περισσότερα από χίλια νεκρούς στον πληθυσμό χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία από τον δυτικό κόσμο.  
Αλλά στο έδαφος, ο πρώτος πόλεμος του νέου βασιλιά Σαλμάν, επικεφαλής ενός συνασπισμού επτά χωρών (150.000 στρατιώτες, 1.500 αεροπλάνα) αποδείχθηκε καταστροφικός.  Ο Πρόεδρος της Υεμένης Hadi, αχυράνθρωπος των Σαουδαραβών, δεν έχει καταφέρει ακόμα να βάλει το  πόδι του στο εθνικό έδαφος, παρά το ισχυρό χέρι βοήθειας από τη Γαλλία σε μια μίνι-απόβαση των νομιμοφρόνων στρατευμάτων στο Άντεν, από τη γαλλική στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί.  
Παρά τη γαλλική στελέχωση των σαουδαραβικών στρατευμάτων από το στράτευμα της Λεγεώνας των Ξένων που σταθμεύει στη γαλλική βάση στο Άμπου Ντάμπι, τη «Zayed Military City», τα σαουδαραβικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τις θέσεις τους ενώπιον των ανταρτών και τους άφησαν 30 θωρακισμένα οχήματα ως λάφυρα πολέμου.  Συνολικά 400 Σαουδάραβες στρατιώτες σκοτώθηκαν. 
Η σουνιτική συμμαχία, η ίδια, έχει ραγίσει. 
Το Πακιστάν έχει αρνηθεί να συμμετάσχει λόγω  φόβου χειραγώγησης. Η Αίγυπτος έχει αποστασιοποιηθεί λόγω της ανόδου της Αλ Κάιντα, του σιωπηρού σύμμαχου των ουαχαμπιτών, με σουνιτική βάση, που αντιμετωπίζουν τους αντάρτες Χούτι (σιίτες).

Μια απόλυτη καταστροφή παρά τη παρουσία Γάλλων και Αμερικανών μισθοφόρων στις σαουδαραβικές τάξεις, οι οποίοι δελεάζονται από τα μπόνους της τάξης των 7.500 δολαρίων ανά αεροπορική έξοδο. Με κορυφαίο υπερ-μπόνους, μια Bentley που προσφέρεται από τον πρίγκιπα Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ στον κάθε έναν από τους 100 Σαουδάραβες πιλότους που συμμετέχουν στον βομβαρδισμό της Υεμένης.  
Μάλλον ένας πολύ προσωπικός τρόπος να αναπτύξει τον πατριωτισμό, την αίσθηση του καθήκοντος και τη γεύση της θυσίας στις σαουδαραβικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Daesh (το ΙΚ) επιχειρεί στην καρδιά της Σαουδικής Αραβίας

Το χειρότερο όμως είναι το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) λειτουργεί πλέον στην καρδιά του Βασιλείου. 
Το Ισλαμικό Κράτος διεκδίκησε επίσημα στα τέλη Μάιου 2015 δύο επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, και οι δυο έγιναν τη Παρασκευή (22 και 29 Μαΐου) με τον ίδιο στόχο, ήτοι σιιτικά τζαμιά του Βασιλείου την ημέρα της προσευχής.
Η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας του, στην επαρχία του Κατίφ στα ανατολικά της χώρας, άφησε 21 νεκρούς και 81 τραυματίες. 
Η δεύτερη, μια εβδομάδα αργότερα, στις 29 Μαΐου, που στράφηκε κατά του σιιτικού τεμένους στην πετρελαϊκή περιοχή του Νταμμάμ, άφησε τρεις νεκρούς και τέσσερις τραυματίες.

Πέρα από τη διεκδίκηση της πατρότητας της επιχείρισης, το ΙΚ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας επαρχίας στο Najd, τη περιοχή του Ριάντ, που είναι η γενέτειρα του ουαχαμπιτισμού, μια εξαιρετικά άκαμπτη εκδοχή του Ισλάμ, σε ισχύ στη Σαουδική Αραβία.

Από την έναρξη της Σαουδικής επίθεσης, σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις στο Ριάντ, από τις οποίες δύο αποδίδονται στη Daesh, σκοτώνοντας τέσσερις αστυνομικούς. Μια προσπάθεια επίθεσης εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στη σαουδαραβική πρωτεύουσα ανακαλύφθηκε στις 28 Απριλίου 2015, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 93 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 81 μέλη της τζιχαντιστικής ομάδας Daesh (Ισλαμικό Κράτος).

Γεγονός που ώθησε τον στρατηγό Χουσεΐν Σαλαμί, αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης να δηλώσει ότι «ο πόλεμος στη Υεμένη είναι ο πιο χαζός πόλεμος στην ιστορία».
René Naba





6 σχόλια:

  1. 7.500 για κάθε έξοδο??? Και Bentley?? Που υπογράφω???

    Είναι απίστευτο πάντως πως το μεσαιωνικό καθεστώς των Saud επιβιώνει. Εντάξει ,ξέρω ,λεφτά , υποστήριξη απο τη Δύση, αλλα αυτά τα είχε και ο Σάχης και δεν τον έσωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει μία διαφορά, Στέλιο. Οι Saud συνέδεσαν το καθεστώς των με το άκρο Ισλάμ, ενώ ο Σάχης εκπροσωπούσε το κοσμικό κράτος, όπως παλιά ο στρατός στην Τουρκία. Έτσι, είχε ως αντίπαλο την θρησκεία (λέγε Χομεϊνί).

      Διαγραφή
    2. Σωστά Nativist. Οι Saud φρόντησαν και τα βρήκαν με τους μουλάδες δεκαετίες πρίν. Αλλα επειδή ο εχθρός του τρελού είναι ο τρελότερος , απορώ πως δεν επιχείρησε να γίνει κανείς χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ισως και η γεωγραφική απομόνωση τους προστατεύει.

      Διαγραφή
    3. Διότι, ο νέος χαλίφης θα πρέπει να τυγχάνει και της αποδοχής του λαού, όπως ο Χομεϊνί. Όμως, οι Σαουδάραβες έμαθαν να θεωρούν ως χαλίφη τον βασιλιά, οπότε ο καινούριος δεν θα είχε καμμία τύχη, πολλώ μάλλον που ο βασιλιάς-χαλίφης έχει και τις ΕΔ με το μέρος του.

      Διαγραφή
  2. Αν θυμαμαι καλα ουδεποτε οι σαουδαραβες ηταν αξιομαχοι σαν στρατος παρα την τεραστια επενδυση τους στο πιο συγχρονο πολεμικο υλικο διαθετει η δυση.
    Αμα το ματι δε γυαλιζει μπροστα στον αντιπαλο....δε γυαλιζει ουτε με φεραρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην αρχη τα μετωπα θα φαινονται σαν ανεξαρτητα μεταξυ τους, ξαφνικα ομως θα ενωθουν. Τοτε . . . .
    Αυτα λενε οι προφητες μας. Και θα γινουν ακριβως ετσι. Οσοι τα καταλαβαν εχει καλως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.