2/6/15

Στα χέρια του Αλ. Τσίπρα η συμφωνία

INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα χρέους, μετά την αιφνίδια πενταμερή χθεσινοβραδινή συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ, στην καγκελαρία στο Βερολίνο.
Στη συνάντηση συζητήθηκε προσχέδιο-συμφωνία το οποίο είχε επεξεργαστεί η Κομισιόν και κόμισε στη συνάντηση ο κ. Γιούνκερ, και με το οποίο επιχειρείται επί της ουσίας να «γεφυρωθούν» οι διαφορές κυρίως με το ΔΝΤ.
Όπως είχε γράψει το naftemporiki.gr πρόκειται για μια ενδιάμεση συμφωνία, βασισμένη κυρίως σε θέματα που μέχρι τώρα έχει υπάρξει σύμπτωση απόψεων και με βασικό άξονα την επίλυση του έντονου χρηματοδοτικού προβλήματος με περιορισμένο όμως χρονικό ορίζοντα. Άγνωστο παραμένει αν θα υπάρχει πρόβλεψη για το χρέος, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο ή θα εμπεριέχει προβλέψεις αναπτυξιακού χαρακτήρα.    
Επί της ουσίας οι εξελίξεις βρίσκονται πλέον στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρισκόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τους στενούς συνεργάτες του και τα μέλη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η πλευρά των δανειστών δεν επιδιώκει το κείμενο να έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε πολύ την αποδοχή του από την Αθήνα. Αυτό ήταν που απέτρεψε και την οποιαδήποτε δήλωση χθες από την πενταμερή, πλην της αυτονόητης υπενθύμισης ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ τηρείτο σιγή ιχθύος. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το iskra.gr της Αριστερής Πλατφόρμας και του Π. Λαφαζάνη, όπου σε πρωτοσέλιδο άρθρο γινόταν λόγος για «τελεσίγραφο των θεσμών», ενώ καλείτο η κυβέρνηση να το απορρίψει.
NAYTEMPORIKH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.