29/6/15

Διαρκής κακοδαιμονία της Ελλάδας: Τα συμπτώματα και οι αιτίες

Σάββας Καλεντερίδης
Τι πρέπει να γίνει, για να ελαχιστοποιηθεί η τουρκική απειλή και ως εκ τούτου και οι αμυντικές δαπάνες
Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στον παράγοντα «αμυντικές δαπάνες», οι οποίες σε συνδυασμό με τις δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα δημόσια έργα αποτέλεσαν επί δεκαετίες την κύρια αιτία του υπερβολικού δανεισμού της πατρίδας μας, που οδήγησε στην υπερχρέωση της χώρας, με αποτέλεσμα την ουσιαστική υποδούλωσή της στους δανειστές.
Επίσης, οι δαπάνες στους ανωτέρω τομείς αποτέλεσαν και την κύρια αιτία επέκτασης της διαφθοράς στο σύνολο του πολιτικού συστήματος και των δομών του κράτους, γεγονός που αποτελεί την άλλη βόμβα στα θεμέλια αυτού που λέγεται ελληνικό έθνος.
Αρα μπορούμε αβίαστα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα Μνημόνια και οι προσπάθειες (sic) που κάνει η κυβέρνηση να βρει λύση στις Βρυξέλες αποτελούν φάρμακο για να καταπολεμηθεί το σύμπτωμα για κάποιο διάστημα και ότι, χωρίς να εξαλειφθούν οι αιτίες, τα συμπτώματα θα συνεχίσουν να αναπαράγονται και στο μέλλον, άρα και η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέρνεται για δεκαετίες, όπως είχε προβλέψει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γέρος του Μοριά!
Οσον αφορά τους τομείς της υγείας και των δημόσιων έργων, είναι ένα ζήτημα που σε κάποιο βαθμό λύθηκε από μόνο του, αφού η κρίση ανάγκασε τους πολιτικούς να περικόψουν δαπάνες και εξ αντικειμένου να περιοριστεί και η διαφθορά. Φυσικά, για να εξαλειφθούν οι αιτίες, πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και το κράτος, ένα δίδυμο που αλληλοϋποστηρίζεται, παρασύροντας και κρατώντας τη χώρα στον βυθό. Το γεγονός ότι καμία κυβέρνηση δεν τολμά να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους που είναι υπεράριθμοι ή που προσλήφθηκαν παράνομα και παράτυπα, αποτελεί απόδειξη του παραπάνω ισχυρισμού. Αρκεί κανείς να φέρει στον νου του τη στάση που τήρησε στο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τηρεί ο κύριος Κατρούγκαλος, ή αλλιώς 12%!

Εκεί που το ζήτημα είναι και ευαίσθητο και ακανθώδες, είναι ο τομέας των αμυντικών δαπανών, όπου η υπαρκτή και διαπιστωμένη τουρκική απειλή αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί θαυμάσιο άλλοθι για κυκλώματα και πολιτικούς που εμπλέκονται στις αμυντικές δαπάνες. Να υπενθυμίσουμε ότι πολιτικοί και κυκλώματα διέλυσαν την εξαιρετικού επιπέδου ελληνική αμυντική βιομηχανία, κρατική και ιδιωτική, για να εξασφαλίζουν τις μίζες τους από τους κολοσσούς της αμυντικής βιομηχανίας των χωρών που υποτίθεται ότι εξοπλίζουν τις Ενοπλές Δυνάμεις μας.

Για να λυθεί το ζήτημα αυτό, να εξαλειφθεί μια αιτία από τις τρεις που αναφέρουμε στην αρχή του άρθρου μας, πρέπει να γίνουν δύο πράγματα.
Το πρώτο είναι να εξυγιανθεί το αμαρτωλό δίδυμο, πολιτικό σύστημα και κράτος. Το δεύτερο είναι να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους ή να εξαλειφθεί η τουρκική απειλή.
Οι άλλοι τρόποι είναι η ανασυγκρότηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, κυρίως της ιδιωτικής. Υπάρχουν άπειροι τρόποι, πλην όμως προϋπόθεση γι' αυτό είναι και πάλι η εξυγίανση του αμαρτωλού διδύμου.

Οσον αφορά την εξάλειψη της τουρκικής απειλής, αυτή εκτιμούμε ότι μπορεί να προκύψει από τα τεράστιας σημασίας γεωπολιτικά γεγονότα που είναι σε εξέλιξη στο εσωτερικό της γείτονος και στον περίγυρό της.
Η εκρηκτική άνοδος του ποσοστού του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, η συνένωση των δύο καντονιών και οι προετοιμασίες για τη συνένωση και του τρίτου, στη Ροζάβα*, και η προοπτική εξόδου των Κούρδων στη Μεσόγειο, αλλάζουν δραματικά τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην περιοχή και επαληθεύει τη στρατηγική πρόβλεψη του στρατηγού Στάθη Στρατάκου. Ο εν λόγω, ως συνταγματάρχης, στη διατριβή που έκανε στη Σχολή Εθνικής Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου και στην παρουσίαση του βιβλίου του Μουράτ Καραγιλάν είχε προβλέψει ότι, όταν ολοκληρωθεί η πορεία του Κουρδικού, η Τουρκία δεν θα συνορεύει με τη Συρία!

Λαμβανομένου δε υπ' όψιν ότι στην πορεία των εξελίξεων στο Κουρδικό καθοριστικός είναι ο ρόλος των ΗΠΑ, όπως καθοριστικός ήταν τις πρηγούμενες δεκαετίες και στην ανάπτυξη αλλά και την εκδήλωση της τουρκικής επιθετικότητας στη γραμμή Κύπρος-Αιγαίο-Θράκη, αξίζει να μελετήσουμε με προσοχή τις εξελίξεις, αλλά και να τις επηρεάσουμε στον βαθμό που δυνάμεθα. Αν το πράξουμε, τότε θα δούμε να διαφοροποιείται επί τα ελάττω η τουρκική απειλή και ως εκ τούτου και οι αμυντικές δαπάνες!
Αχ, δύσμοιρη πατρίδα, σε τίνων τα χέρια έχεις πέσει!!!

* Περιοχή στη Β. Συρία, που κατοικείται κατά κύριο λόγο από Κούρδους

Δημοσιεύεται στην εφημερίδα "κυριακάτικη δημοκρατία"

32 σχόλια:

  1. Το πολιτικο συστημα και το κρατος ειναι αμαρτωλα και πρεπει να εξυγιανθουν.

    Ομως τα περι μειωσεως αμυντικων δαπανων - για ποιες αμυντικες δαπανες μιλαμε οταν εχουν καταντησει ανυπαρκτες - ειναι προταση που συναδει επικινδυνα με πολιτικα συνθηματα κομματων που μονο ξερουν να διαλυουν και να ισοπεδωνουν θελοντας ολα να κατεβουν στο δικο τους βοθρο-επιπεδο και επιθυμουν να δουν τον ελληνισμο να αφανιζεται.

    Και μονο σχετικα με την τουρκικη απειλη (περα απο αλλες απειλες και λογους υπαρξης ισχυρων ενοπλων δυναμεων), τα προβληματα χειροτερευουν (Κυπρος, Αγαιο, Θρακη, πλυμμηρα λαθραιων) και οι τουρκικες απειλες και προκλησεις μεγαλωνουν. Το αρθρο δεν εξηγει πως ΘΑ (παπανδρεικα) μειωθει η απειλη αλλα προτρεχει σε σκεψεις μειωσεως δαπανων.

    Να μελετησουμε τις εξελιξεις, ενταξει, αλλα το ερωτημα του υποτιτλου "Τι πρέπει να γίνει, για να ελαχιστοποιηθεί η τουρκική απειλή" δεν απανταται πουθενα. Και αμα αυτο ΘΑ γινει, η Ελλαδα σαν ελληνισμος ειναι πιθανον να μην υπαρχει πια για παρα πολλους λογους - θελουμε να προσθεσουμε εναν ακομα λογο προτινοντας την μειωση των ανυπαρκτων αμυντικων δαπανων;

    Αντι να συζηταμε για το πως θα πρεπει να αυξηθουν και η θητεια και οι αμυντικες δαπανες, αν ειμασταν σοβαροι.

    Δεν ειναι οι αμυντικες δαπανες που διαφθειρουν. Ειναι οι διεφθαρμενοι (κυβερνοντες και παρεικουντες διορισμενοι) που δεν μπορουν να διαχειριστουν τις δαπανες, αμυντικες, και υγειας, και παιδειας, και ολες τις αλλες δημοσιες δαπανες.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρη
      διάβασε σωστά το άρθρο.
      Κάνεις λάθος ερμηνεία.
      Λάθος, λάθος, λάθος.

      Διαγραφή
    2. Σαββα,
      Δεν θελω να χρησιμοποιησω την λεξη διαφωνια γιατι ξερω εστω και επιφανειακα απο που προερχεσαι και δεν αμφιβαλλω για την ουσια και τις προθεσεις οσων γραφεις.

      Ειναι η διατυπωση των γραφομενων. Και επικεντρωθηκα στις αμυντικες δαπανες γιατι περιβαλλομαστε απο υποκειμενα που ψαχνουν αφορμες να τις εξαλειψουν και δεν θα ηθελα να δημιουργουνται ψευδαισθησεις οτι η μειωση των αμυντικων δαπανων στεκει σαν αυτοσκοπος.

      Το υψος των δαπανων δεν θα επρεπε να σχετιζεται με την εξυγιανση που χρειαζεται. Η περικοπη στην υγεια και δημοσιες δαπανες δεν ελυσε κατα μερος το προβλημα, ισως το μετεθεσε. Το ιδιο και για τις αμυντικες δαπανες, δεν θα πρεπει να δημιουργειται η εντυπωση οτι ειναι κατι που πρεπει να μειωθει. Μπορει να βοηθησουν και οικονομικα αν το συστημα εξυγιανθει. Και ειναι απαραιτητες παρ’ οτι χαλουν τα σχεδια των σοσιαληστο-αριστερων. Νομιζω η αναφορα στις αμυντικες δαπανες δεν χρειαζονταν και ηταν παραπλανητικη.

      Η κυβερνηση μπορει να επικριθει απ’ευθειας για την υποκρισια της στο οτι διατηρει την διαφθορα, τις υπεραριθμιες, και δεν κανει πραγματα που ενεχουν μικρο κοστος αλλα εχουν μεγαλο αποτελεσμα (παιδεια, θητεια/εκπαιδευση, εκτοπιση λαθραιων, αναδιαρθρωση κρατους, κοκ).

      Και οι πολιτες χρησιμοποιουμε σαν αλλοθι το οικονομικο προβλημα και εχουμε παραλυσει; Κρινουμε και ψηφιζουμε μονο με βαση το “μνημονιο” και παραβλεπουμε τερατουργηματα του καθε κομματος.

      Διαγραφή
  2. Ο μοναδικός φορέας (θεωρητικά) που μπορεί να αλλάξει τις δύο από τις πρώτες αιτίες είναι ο λαός. Θεωρητικά πάντα, αν ο λαός μπορούσε να αντιληφθεί τι συμβαίνει πραγματικά στην Ελλάδα θα ήταν και ικανός να το αλλάξει. Έλα όμως που η πραγματικότητα είναι ότι ο λαός υπό τις παρούσες συνθήκες είναι παντελώς ανίκανος να σκεφτεί και να πράξει συλλογικά. Φυσικά το "υπό τις παρούσες συνθήκες" δεν αφορά μόνο το σήμερα αλλά και τα 40 προηγούμενα χρόνια και μάλλον και τα επόμενα 40.

    Από την άλλη, αν περιμέναμε το ίδιο το πολιτικό σύστημα να εξυγιάνει τον εαυτό του αυτό θα είχε συμβεί και στα περασμένα χρόνια που το πολιτικό επίπεδο ήταν κάπως πιο ανεβασμένο. Γιατί αν κρίνω από τις τελευταίες συνεδριάσεις της βουλής τα πράγματα είναι μάλλον θλιβερά.

    Όσο για την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία και την πολιτική της δεύτερης στο Αιγαίο τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς. Μία απότομη στροφή της Ελλάδος προς την Ρωσία, μία πιθανή έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ από τα παιδάκια του 15-μελούς θα φέρει μία πρώιμη εθνική καταστροφή που θα το φυσάμε και δεν θα κρυώνει.

    Υ/Γ:
    Να επαναλάβω για ακόμη μία φορά ότι ακόμη και αν όλα πάνε καλά από αύριο, ακόμη και ΑΝ μας χάριζαν ΟΛΟ το χρέος, ακόμη και ΑΝ μας έδιναν οι ΕΕ και ΗΠΑ άλλα τόσα χρήματα σαν δώρο, χωρίς ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ πάλι στο ίδιο σημείο θα φτάναμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα νοικοκυριά των παππούδων μας δεν ξέρανε από δανειστές. Οι οικογένειές τους πορεύονταν με τα λίγα και το χρέος το θεωρούσανε μεγάλη κατάρα.
    Εμείς, όμως, οι απόγονοί τους, περιφρονήσαμε την βασική τους λογιστική αρχή, που έλεγε, βγάζω δέκα-βάζω τα δύο στην άκρη, και κλείσαμε με νόημα το μάτι στους δανειστές, που μας περίμεναν ολοπρόθυμοι έξω από την πόρτα.
    Έτσι, οι δανειστές -επειδή τα λεφτά που βγαίνουν χωρίς ιδρώτα, εύκολα σκορπίζονται- κατέληξαν να γίνουν η προέκταση του παραμορφωμένου μας πλέον εαυτού.
    Δεν φτασαμε τυχαια εδω. Ομως το προσπερνω ταχιστα. Τωρα ηρθε η ώρα του ΟΧΙ. Αλλά, ποιου ΟΧΙ;
    Αν πρόκειται για ΟΧΙ στον αφελληνισμό και τον εκλατινισμό μας, τότε βρισκόμαστε μάλλον σε καλό δρόμο.
    Αν πρόκειται για ΟΧΙ στην διαστροφή και την κατρακύλα του ήθους, τότε σίγουρα κάτι καλό ανατέλλει.
    Αν πρόκειται για ΟΧΙ στην υποδούλωση και την υποταγή μας στα αφεντικά των Βρυξελών και του Βατικανού, τότε μάλλον έχει ξυπνήσει μέσα μας το Ρωμαίικο το Αληθινό.
    Αλλά, πού τέτοιες ευλογίες;
    Προς το παρόν, το διακύβευμα -πάντοτε και εν παντί τιμήματι εντός του πλαισίου της ΕΕ και της ευρωζώνης, κατά τους ιθύνοντες- φαίνεται πως είναι μονάχα η καλοπέρασή μας, οι καταθέσεις μας και ο εαυτούλης μας. Για αντίσταση στην πολιτισμική μας καταβαράθρωση, στην πολιτική μας οπισθοδρόμηση, στον δημογραφικό μας αφανισμό και στην πνευματική μας διολίσθηση, που μας έρχονται και μας επιβάλλονται από την Δύση, δεν μιλάει σχεδόν κανένας!!!
    Το δίλλημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ, έτσι όπως τίθεται -χωρίς, δηλαδή, προηγουμένως να πετάξουμε από πάνω μας τα δεσμά της νέας Φραγκοκρατίας- είναι εντελώς ψευδές και το δημοψήφισμα μοιραία ατελέσφορο.
    Διότι απλούστατα στην κοιτίδα της Δημοκρατίας δεν εννοείται δημοψήφισμα με το πιστόλι στον κρόταφο και την θηλιά περασμένη στον λαιμό.
    Τι νόημα έχει, να ψηφίζουμε για την ακύρωση του παραλογισμού των εταίρων, όταν αυτό το κάνουμε κάτω από την στέγη των δικών τους επιρροών, δίνοντας ταυτόχρονα και όρκους αιώνιας υποταγής στα προστάγματά τους;
    Αδέλφια μου,
    Εάν συνεχίσουμε να βάζουμε στην ζωή μας τέτοιες προτεραιότητες, που έρπουν και μυρίζουν χωματίλα από μακριά, πώς είναι δυνατόν να ξεπεράσουμε την κρίση και να ξαναμπούμε στον δρόμο της προκοπής και της προόδου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Re apoxavnomeno tsyrizoxrysoanel. Kopse to frappe tin tsiggaria to tilefono ston Alvano na mazepsi tis Elies I to xorafi, ta souvlakia to vradyno mparaki kai to kinito. Des pos doulevoune oi Polonoi se alles xores, i mesa stin ellada gia igotera pou esy oute kan mporeis na fantastis. Vazo autous paradeigma giati I Polonia einai ftoxoteri tis Ellados alla oxi se pneuma kai patriotismo..Epsis re yperifane Neo Ellina mathe giati o pappous mou kai o pappousou doulevane me liga. Giati megalosane se xorio, me liga giati polemisane stous Balkanikous, Mikra Asia, epos tou 1940. Ston symmoritopolemo..ME liga pramata sto nou..itane sklirotraxiloi ..Esy kai oloi I Elliniki Neolaia mazi den eiste ikanoi na vrasete ena augo ..Apo tin mia tha ithela na do omos ligo peina kai dystixia gia na sfixoune oi koloi....kai na min poulame maggia me kseno kolo. Alla tha tin plirosoune kai oi athoi..KSEROLA DEN EXEIS DI PEINA OUTE GIA DEIGMA KAI DYSTIXIA..ENA TAKSIDAKI STIN MOLDAVIA THA SE STROSEI...

      Διαγραφή
    3. Το "Ρωμαίϊκο το αληθινό" 'ηταν (και ακόμα είναι) στη Ρώμη και είναι Λατινικό. Εγώ ως Έλληνας νοιώθω προσβεβλημένος να με αποκαλούν Ρωμηό!!

      Διαγραφή
    4. Προς Ellinas
      Από τη μια ονομαζεις το προφιλ σου Έλληνας με λατινικους χαρακτηρες και μας γραφεις μια απάντηση στα λατινικα. Συγχαρητήρια.
      Προσπαθησα να το διαβάσω αλλά μου βγήκαν τα ματια και τα παρατησα.

      Διαγραφή
  4. Νὰ ψηφίσετε ΟΧΙ, διότι ἡ Ε.Ε. μᾶς ἔδωσε ἑκατοντάδες δισεκατομμύρια σὲ ἐπιδοτήσεις καὶ ΕΣΠΑ.
    Νὰ ψηφίσετε ΟΧΙ, διότι εἴμαστε τόσο ἱκανοὶ ποὺ τὰ ἅρματα στὸν Ἔβρο ἔχουν οὔτε ἕνα πλήρη φόρτο σὲ βλήματα, νόμίζω κάπου στὰ 3/4/τοῦ πλήρους φόρτου.
    Νὰ ψηφίσετε ΟΧΙ, διότι δὲν χρειαζόμεθα σύμμαχο τὴν Ε.Ε. ἔχουμε τὸ ΝΑΤΟ (δηλαδὴ τὶς Η.Π.Α.)
    Νὰ ψηφίσετε ΟΧΙ, διότι ὁ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καὶ οἱ ΑΝΕΛ εἶναι εἰλικρινεῖς μὲ τὸν λαὸ καὶ δὲν ἔχουν κρυφό σχέδιο Β.
    Νὰ ψηφίσετε ΟΧΙ, διότι δὲν φταῖμε ἐμεῖς ποῦ δὲν ἔχουμε κράτος, πάντα φταῖνε οἱ ἄλλοι
    Νὰ ψηφίσετε ΟΧΙ, διότι στὴν Ἀργεντινὴ ἦταν ἕνα πέσος ἕνα δολλάριο καὶ μετὰ τὴν χρεωκοπία ἐπῆγε τέσσερα πέσος ἕνα δολλάριο καὶ θησαυρίσανε οἱ πλούσιοι, ἔτσι κι ἐδῶ, μετὰ τὴν ἔξοδο μισθοί, συντάξεις θὰ πάνε διὰ τέσσερα καὶ θὰ θησαυρίσουν οἱ πλούσιοι.
    Αὐτὰ καὶ πολλὰ ἄλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ψηφίσουμε οχι γιατι η Ε.Ε. Στην σημερινή της μορφή είναι μια συμμορία μαφιόζων
      Θα ψηφίσουμε οχι γιατι τα χρέη των τραπεζών δεν ανήκουν στον ελληνικό λαό, οι τράπεζες δάνεισαν και έχασαν, ο ελληνικός λαος δεν είναι υπεύθυνος να πληρώσει όπως δεν θα ηταν και στη μοιρασιά των κερδών αν τα τραπεζικά χρέη απο πληρώνονταν
      Θα ψηφίσουμε οχι γιατι την αισχροκέρδεια και την μίζα την δίδαξαν στην πατρίδα μας οι καθε λογής ευρωπαίοι
      Θα ψηφίσουμε οχι γιατι μπορεί να έδωσαν οι ευρωπαίοι δισεκατομμύρια αλλα τα πήραν πίσω πολλαπλάσια
      Θα ψηφίσουμε οχι γιατι αυτή δεν είναι η Ευρώπη που μας υποσχέθηκαν
      Θα ψηφίσουμε οχι γιατι όσα λάθη και να κάνουμε του έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει
      Θα ψηφίσουμε οχι γιατι κάποιος κάπου στην Ευρώπη πρέπει να ξεσκεπάσει το σάπιο και σαθρό ευρωπαϊκό οικοδόμημα που λέγεται ευρωπαϊκή ένωση, βλέπε συμπεριφορά ευρωπαίων για Κυπρο κτλ
      Θα ψηφίσουμε οχι γιατι παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε βαθιές και σωστές μεταρρυθμίσεις πρέπει να τοις κάνουμε μόνοι μας και οχι με ευρωπαϊκή θηλειά
      Θα ψηφίσουμε οχι γιατι στο κάτω κάτω ρε αδελφέ το οχι ηταν πάντα αυτο που μας κράτησε όρθιους σαν λαό αλλα και μας ξεχώρισε απο την υπόλοιπη Ευρώπη εναντίων του καθε δυναστη

      Διαγραφή
    2. Φίλε Jacob Iacovou
      Καταλαβαίνω ότι είχες ακόμη πολλά να γραψεις αλλά κουραστηκες να πληκτρολογεις οπότε συνεχίζω εγω.
      Θα ψηφίσω ΟΧΙ:
      Γιατί Θέλουν να κόψουν το ΕΚΑΣ αλλά να μην φορολογηθει ο ηλεκτρονικός τζόγος και τα συστηματα 3G,4G και 5G των εταιρειών κινητης τηλεφωνίας.
      Γιατι αφού κατεστρεψαν με τους Σαμαροβενιζέλους τα ασφαλιστικα ταμεία τωρα κοβουν και τον φορο υπέρ τρίτων που είναι βασικός χρηματοδότης των ασφαλιστικών ταμείων και δεν τον πληρωνει το κρατος αλλά ο λαός με σκοπό να καταστραφούν εντελώς τα ταμεία.
      Γιατι έκοψαν μισθούς και συνταξεις αλλά ποτε δεν ακούμπησαν τους καναλάρχες (ακόμη χρωστανε το φορο διαφημίσεων και τις συχνότητες)
      Γιατι ενω εκοβαν μισθούς και συνταξεις είχαν εδω τον Φούχτελ και τον Ράιχενμπαχ και έκλεβαν το δημόσιο κάνοντας "μελέτες" και πέρνοντας εκατομμύρια και αγοραζοντας όσο όσο τον εθνικο πλούτο.
      Γιατι έκαναν τουμπεκι όταν ο Βορίδης αθώωνε την energa και την Hellas power και έχασε το δημοσιο 250.000.000 από κάποιον Μηλιώνη που τωρα κάνει πάρτυ στη Μύκονο με 100.000 ευρω τηβραδυά.
      Γιατι τους ενοχλει το ΕΚΑΣ του φτωχου και όχι που με ΠΝΠ ανέλαβε ο λαός τα χρεη του Μεγαρου μουσικής (300.000.000).
      Γιατι έβαλαν τους προηγούμενους πουλημενους να ξεπουλήσουν κτιρια που στέγαζαν δημοσιες υπηρεσίες και τωρα εκει πληρωνουμε δισβάστακτα ενοίκια.
      Γιατι εντελώς πραξικοπηματικα πέταξαν έξω την Ελλάδα από την ποσοτικη χαλάρωση της ΕΚΤ και την έστειλαν στο ΕLA για να μας ελέγχουν ο Σόιμπλε και η παρέα του.
      Κουραστηκα να γραφω ας συνεχίσει άλλος.
      ΥΓ Ο ΣΥΡΙΖΑ αντι να διορίζει τους γκόμενους της Δούρου στο δημόσιο θα μπορούσε πολλά από αυτα να τα είχε διορθώσει

      Διαγραφή
    3. Θα ψηφίσουμε οχι μόνο γιατι ψηφίζει ναι ο Μητσοτάκης και οι κλώνοι του
      Θα ψηφίσουμε οχι γιατι ψηφίζουν ναι οι σαμαροβενιζελουι
      Θα ψηφίσουμε οχι γιατι όλα τα διεφθαρμένα τζάκια θα ψηφίσουν ναι
      Μα πάνω απο όλα θα ψηφίσουμε οχι γιατι θελουμε να ξαναγίνουμε αφεντικά στο σπίτι μας και οχι τσιράκια ενός σακατι και των απατεώνων φίλων και συνεργατών του

      Διαγραφή
    4. Jacob Να σε βοηθήσω λίγο …
      Θα ψηφίσουμε ΟΧΙ μόνο και μονο γιατί θέλουμε δραχμή
      Θα ψηφίσουμε ΟΧΙ μόνο και μονο γιατί αυτό ψηφίζουν οι Τούρκοι βουλευτές που είναι ελεγχόμενοι από Τουρκία.
      Θα ψηφίζουμε ΟΧΙ μόνο και μόνο γιατί αυτό ψηφίζουν η ΧΑ
      Θα ψηφίσουμε ΟΧΙ μόνο και μόνο γιατί Ρωσιά και Κίνα μας θέλουν στο Ευρώ
      Θα ψηφίσουμε ΟΧΙ μόνο και μόνο γιατί γουστάρουμε δημιουργική ασάφεια
      Θα ψηφίσουμε ΟΧΙ μόνο και μόνο γιατί μερικοί από εμάς είμαστε τριτοκοσμικοί Βαλκάνιοι της δραχμής.
      ...

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Jacob μάλλον θα δεν θα ψηφίσεις καν γιατί οι γελοίοι της κυβέρνησης δεν θα μπορέσουν ούτε καν να κάνουν δημοψήφισμα -

      ο ίδιος Τσίπρας σου έλεγε μέχρι χθές ΕΓΩ ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.

      Διαγραφή
    7. Προς Pan Karas
      Τελικα είσαι χαζός γιατι:
      Αυτα που ζεις τωρα δεν τα πέρασες με τη δραχμή
      Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τούρκοι (εκτος κι αν είσαι κανενας πληρωμενος χαφιες του τουρκικού προξενείου)
      Ποιο είναι το κακό της ΧΑ ; Οτι την κραζουν τα κανάλια; Μην ξεχνας ότι είναι το μονο κόμμα που όσο έπερνε επιχορηγηση τάιζε το λαό αλλά και τωρα που δεν παίρνει πάλι έχει μοιρασει τρόφιμα, μεχρι που τους κλείσανε φυλακή.
      Ποιο το κακό να έχεις σχέση με Ρωσία και Κίνα; Επειδη σου το απαγορεύουν τα αφεντικά σου;
      Δηλ προτιμούσες την δημιουργικη σαφήνεια των σαμαροβενιζέλων που μετάφραζαν τα email στο google και τα έκαναν νόμους (και κλάμα οι συνταξεις)
      Τριτοκοσμικός βαλκάνιος είσαι εσυ που έχεις αφεντικα, θα κάνεις αυτο που σου λένε τα αφεντικα γιατι φοβασαι μη χασεις τις ανέσεις σου. Οι Έλληνες δεν είχαν, εχουν ουτε θα έχουν ποτε αφεντικα
      και γι αυτό θα πούμε ΌΧΙ.
      Α και πού ΄σαι αύριο μην ξεχάσεις να πας στο Σύνταγμα.
      Να βάλεις τα καλά σου. Να παρκάρεις την πόρσε λίγο πιο μακρια μην την γρατζουνίσουν. Ο μπουμπούκος σας, είπε ότι όσοι φορανε ρούχα και αξεσουαρ που δεν θα περνανε τα 30.000 ευρω δεν θα γίνονται δεκτοι. Τσεκαδόροι θα είναι τα παιδια της ΔΑΠ ΝΔΦΚ.
      Μην ξεχασεις τα πούρα και το ροζε κρασί.
      Καληνύχτα όνειρα γλυκα και χαιρετισμούς στα αφεντικά σου (Μέρκελ Σόιμπλε Μπόμπολα κλπ)
      Κακομοίρη ε κακομοίρη.

      Διαγραφή
    8. Pan Karas
      Πρέπει να πάσχεις απο σοβαρή μορφή απληροφοριςης. μαζί με ενα πολύ σοβαρό κόμπλεξ το οποίο δημιουργεί ενα σύνδρομο κατωτερότητας . Φυσικά μετα απο μια προσπάθεια βελτίωσης το μόνο τελικά που σου έχει απομείνει απο την άτυχη θεραπεία είναι η εμμονή να γίνεις ευρωπαίος. Μάθε λοιπόν φίλε οτι η Ευρώπη γεννήθηκε στον βράχο ονόματι Ελλαδα, οτι Ευρώπη σημαίνει σεβασμός αλληλεγγύη κατανόηση δημοκρατία ΦΙΛΟΤΙΜΟ και οτι άλλες αρετές έχουμε διδάξει. Αυτή την Ευρώπη θελουμε και οχι την Ευρώπη της μαφίας και της αισχροκέρδειας. Δεν μας ενδιαφέρει ούτε η δραχμή ούτε το ευρώ ούτε το δολάριο. Αυτά είναι εργαλεία των κερδοσκόπων. Για τον απλό λαό το νόμισμα, το οποίο νόμισμα είναι η πληρωμή του ιδρώτα του και το χρησιμοποιεί για να αγοράσει τα προς το ζειιν. Αστέ τοις ηλιθιότητες και την τρομολαγνία των ανεύθυνων και πλουσίων γόνων απαίδευτων οικογενειών και κοιτάξτε την πραγματικότητα και την αλήθεια πίσω απο αυτο που μας σερβίρουν ως ευρωπαϊκό πιάτο.. Γιαυτους το μόνο που μετράει είναι να εξισώσουν τα παλάτια τους και τοις τεράστιες καταθέσεις τους με την υπόλοιπη σφηκοφωλιά. Δεν ζουν απο μισθούς και συντάξεις ούτε και πληρώνουν με το ιδιο αντίτιμο για τα αναγκαία. Ξυπνά λοιπόν απο το λήθαργο και σωσου

      Διαγραφή
  5. Κύριε Καλεντερίδη , θέλοντας να εκμεταλευτώ την εμπειρία σας θέλω να κάνω λίγες στοχευμένες ερώτησεις πάνω στο άρθρο.Εσείς λοιπόν , βλέπετε τρόπο εξυγίανσης του πολιτικού συστύματος??Αν ναι , ποιός?Αν όχι , γιατί??Βλέπετε περιθώρια για αλλαγή στο πολιτικό σύστημα , δεδομένου οτι το εκλογικό σώμα παραμένει το ίδιο?
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσακίρο
      δεν είναι εύκλο η απάντηση και δεν την έχω.
      Προσδοκώ να κάνουμε κάποια στιγμή κάτι εμείς οι ελέυθεροι και ακομμάτιστοι πολίτες, για να σηκώσουμε την πατρίδα στα πόδια της.

      Διαγραφή
    2. Με συγχωρείτε , φταίει το username,Τσακίρογλου Φώτης είναι το όνομα,και ευχαριστώ για την απάντηση.
      Νομίζω με όλο το σεβασμό κύριε Καλεντερίδη οτι πρέπει όλοι μας να ψάξουμε να βρούμε απάντηση.Μάλιστα νομίζω πως πρέπει να το κάνουμε σύντομα.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ μαζί σου αγαπητέ. Σχόλια και παρατηρ'ησεις χωρίς εισηγήσεις αποτελούν αερολογίες!!!

      Διαγραφή
    4. Δεν εννοούσα αυτό σε καμία περίπτωση.
      Έχετε δίκιο , οι εισηγήσεις είναι πολύτιμες για την διαδικασία.
      Οι απόψεις και οι παρατηρήσεις όμως , είναι εξίσου χρήσιμες.
      Η ανταλλαγή απόψεων με σεβασμό , η ικανότητα διατύπωσης , αυτού ακριβώς που έχει στο κεφάλι του και κυίως η ικανότητα να ακούει τον συνομιλητή του είναι τα μεγαλύτερα δώρα που έχουν δοθεί στην ανθρωπότητα.
      Οι ιδέες έχουν αξία και αποκτούν δυναμική όταν μοιράζονται και κυκλοφορούν.Η κινητική ενέργεια που αποκτά μια ιδέα , της δίνει την εντροπεία που χρειάζεται για να προκαλέσει ζυμώσεις.
      Γιαυτό και ο πολιτισμένος διάλογος είναι πολύτιμος , με εισηγήσεις ή χωρίς.

      Διαγραφή
  6. Αγαπητέ Σάββα συμφωνούμε σε όλα εκτός απο τοις περικοπές στοις αμυντικές δαπάνες. Η Ελλαδα λόγω θέσεις οικοπέδου χρειάζεται και πάντα θα χρειάζεται ισχυρές ένοπλες δυνάμεις αλλα όμως δημοκρατικά διοικουμενες και με μόνο στόχο την θωράκιση των συνόρων μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταρχάς και επειδή είναι αδύνατον κάποιος να θυμάται τα σχόλια και τις απόψεις των σχολιαστών στο internet να γράψω πως η κριτική στην υπάρχουσα κυβέρνηση δε σημαίνει δικαίωση των προηγουμενων κυβερνήσεων. Ωστόσο τα εγκλήματα και οι αδικίες των προηγουμενων κυβερνήσεων δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για τα εγκλήματα, την ανικανότητα, τις αποτυχίες και τις αδικίες της σημερινής κυβερνήσεως, ούτε επίσης είναι δυνατόν να αποκατασταθούν οι συνέπειες παλιότερων αδικιών και εγκληματιών με καινούριες αδικίες και καινούρια εγκλήματα.

    Επίσης, γνωρίζοντας πως είναι αδύνατον να καταγραφουν οι αιτίες της κακοδαιμονίας της σύγχρονης Ελλάδος σε ένα άρθρο, αν συμφωνεί ο αρθρογράφος θα συμπληρώσω μερικές από το πάνω μέρος του μυαλού μου επιγραμματικά. Δημιουργία κομματικού και γιγαντιαίου κρατικού μηχανισμού, αποδοχή των οικονομικών παρασπονδιών αλλα με metro όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κάποτε, μη επένδυση των χρημάτων της ΕΕ και καταστροφή κάθε παραγωγικής δύναμης της χώρας, εφησυχασμός πως δεν υφίσταται τουρκικη απειλή και άφεση στη χλιδή των δανεικών της ΕΕ, στροφή σε έναν εξτρεμιστικό εγωισμό λόγω του εφησυχασμού και αδιάφορα για τα πολιτικά πράγματα από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαου και τους πολιτικούς οι οποιοι περιόρισαν τον ρολο τους στην ψηφοθηρία, αποκοπή του κράτους από την ομογένεια και φυσικά πολλά αλλα.

    Επί tw προκειμένω τώρα. Νομίζω πως αυτό που γραφει ο Κύριος Καλεντερίδης είναι αρκετά σαφές και ευθύ για να προκαλεί τέτοια ποικιλία σχολίων ως προς το τι σημαίνει. Τις προάλλες είχε γράψει ένα άρθρο που έλεγε πως οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να ενταχθούν ως επένδυση στην εθνική οικονομία και να μην αποτελούν απλώς ένα ατέλειωτο κόστος. Αυτό που γραφει τώρα είναι πως για να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει την ασφάλεια μας με διαφορετικά μέσα και να εξουδετερώσουμε τον τουρκικο κίνδυνο με διαφορετικά μέσα. Τόσα χρονια η Τουρκια πατάει στην γεωπολιτική αξια που έχει η ίδια δημιουργήσει ώστε να χτυπάει τον Ελληνισμό. Αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή και με την προτροπή των Ισραηλινών, οι Αμερικανοι στηρίζουν τη δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους, του οποιου η ακριβής ουσία του ως μόρφωμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αλλα και δεν μας ενδιαφέρει. Ωστόσο εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι πως το κράτος αυτό θα ξεκινάει από το Βόρειο Ιράκ και θα φτάνει μέσω Συρίας και ίσως και Τουρκίας στη Μεσόγειο. Αυτό σημαίνει πως η Τουρκια θα χάσει μεγάλο μέρος της γεωπολιτικής της αξιας ως ενεργειακού κόμβου αφού θα υπάρχει και εναλλακτική φιλοδυτική οδός ενώ αν δεν αποκλειστεί από την πρόσβαση στα κατεχόμενα της Κύπρου σίγουρα η επικοινωνία θα γίνει πολύ πιο δύσκολη!

    Αυτά είναι τα γεγονότα που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί ο ελληνισμός και τα ελληνικά κράτη, όχι για να κυριεύσει κανέναν, αλλα για να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδα, να διεκδικήσει τα δικαιώματα του που εκπηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και ίσως να απαλλαγεί από τον Αττίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώρα όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει το πολιτικο σύστημα, καλο είναι να σταματήστε να ζητάτε έτοιμη τροφή και λύσεις από άλλους. Η λύση είμαστε εμείς, τη λύση θα την βρούμε εμείς. Είναι ξεκάθαρο ειδικά τώρα, την υστατη ώρα, πως τα κόμματα όλα ανεξαιρέτως καπηλεύονται έννοιες και ideologies για να παίξουν μικροκομματικά και ψηφοθηρικά παιχνίδια. Η ανευθυνότητα που διακρίνει όλους ανεξαιρέτως είναι "παραμοιωδης", η έλλειψη οποιουδήποτε δικού μας σχεδίου θλιβερή και ανεπανάληπτη! Εμείς πρέπει να αντιδράσουμε και να οργανωθούμε. Το πως θα ανατραπεί το σύστημα υπάρχουν πραγματικά πολλοί τρόποι, το καλύτερο είναι να γίνει ειρηνικά κάτι που προϋποθέτει να μείνουμε μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις όπως ανώφελες οπαδικές συγκεντρώσεις και να παραμείνουμε ενωμένοι εναντια στο καταστροφικό αυτό κομματικό σύστημα. Θες μια λύση? Κανένας στις συγκεντρώσεις που έχουν οργανωθεί για τις επόμενες μέρες, κανένας στις κάλπες του δημοψηφίσματος και ολιό εκείνοι την ημερα στο σύνταγμα να ζητήσουμε οικουμενική κυβέρνηση χωρίς κανένα κομματικό στέλεχος! Οικουμενική κυβένρηση πενταετίας με πλάνο δημιουργίας εθνικής οικονομίας, δημιουργία νέων κομματων, αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία με δικλείδες ασφαλειας και σαφή διαχωρισμό των εξουσιών και επιστροφή σε μια ομαλή δημοκρατική διαδικασία ύστερα από 5 χρονια. Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Αλλα τη λύση δε θα μας τη δώσει άλλος, μονοι μας θα την βρούμε. Για να καταλαβαινόμαστε ακόμα και αν το δημοψήφισμα για παράδειγμα είναι απλώς ένα διαπραγματευτικό όπλο όπως λέει η κυβένρηση τότε αυτό που κερδίζουμε είναι στην καλύτερη περίπτωση 8 dis μετρα και κάποια ίσως ελάφρυνση χρέους. Ωστόσο ακόμα και με την ελάφρυνση χρέους το μονο που θα γίνει με βάση την κατάσταση της οικονομίας μας αλλα και τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, σε 3 χρονια το πολύ θα χρωστάμε όσα θα μας κόψουν και ακόμα περισσότερα ενώ τα ανταλλάγματα που θα ζητηθούν για μια ελάφρυνση χρέους είναι ανυπολόγιστα!

    Alexandros Sfikas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Σάββα, το βασικό και κεντρικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν διαθέτει εντός της Ελλάδας ανθρώπους ικανούς να κάνουν τη διάγνωση των προβλημάτων.

    Από την αρχή της κρίσης, σοβαροί αναλυτές γνώριζαν ότι δεν υπάρχει άλλη οδός από αυτή της χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή. Και εδώ μας λέγατε ψέματα ή είσασταν εκτός τόπου, δεν ξέρω τι να πω. Η λύση των μνημονίων είναι μια παρατεταμένη διαμονή στην εντατική. Δεν επετράπει στη χώρα μας να βγει από το ευρώ από το 2009. Τώρα που μας έδωσαν την άδεια, και που θα κερδίσουν από αυτό, πρέπει όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα φιλελληνικό κράτος.

    Σταματήστε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, βοηθήστε ΧΑ και ΚΚΕ να ενωθούν, στηρίξτε όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, και αν δεν σας αρέσει η κυβέρνηση αυτή, μην μας δίνετε ως λύση καμία ΝΔ ή τα άλλα αποκαϊδια. Η χώρα δεν θα πάει πουθενά μέσα από τα παλαιά σχήματα και πρόσωπα.

    Σκληρός πόλεμος ενάντια στη διαφθορά, κράτος φιλελληνικό και αξιοκρατικό. Ο Ρήγας, ο Καποδίτριας, η Αποστόλου, η Καραγιάννη, ο Παναγούλης, είναι οι πολιτικοί ήρωες όλων μας. Αυτούς πρέπει να φέρουμε πάλι στη ζωή, όχι τα διαφθαρμένα σαρκία από τα γνωστά τζάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://www.arcadiaportal.gr/news/ti-lene-oi-tripolites-gia-dimopsifisma-kai-gia-ton-elegho-ton-kefalaion-video

    An mh ti allo exei endiaferon to video, makari na to parakolouthisei kai kanena kommatiko stelexos bgazontas ta xrwmatista gyalia tou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΘΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ, ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΡΑ, ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ, ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σαββα - Η κακοδαιμονία της Ελλάδας είναι οι μεταλλαγμένοι πρασινοφρουροί οι οποίοι ζούν και κυβερνούν ανάμεσά μας.

    Αυτοί οι κλέφτες είναι ακόμα ανάμεσά μας αλλά μεταλλαγμένοι πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η πρωτη φορα που βλέπω να γραφεις κάτι σωστό.
      Πρόοδος

      Διαγραφή

    2. Αυτοί οι κλέφτες είναι ακόμα ανάμεσά μας αλλά μεταλλαγμένοι πλέον. =Tsyriza. alla den einai mono auto To 4 tis ekkato einai axristoi. Kai oi alloi einai axristoi. Oi moni diafora einai oti tha vouliakseis se mia mera eno me tous allous einai enas xronos kai elpizeis se thaumata.Einai koumounistes den allazoune. Auto itan to kolpo tous. An oloi oi Ellines eixane myalo den thap psifizane enantion tou Eleutheriou Benizelou. To koinoniko epipedo exei pesei sto miden apo to 1981. I paideia den uparxei pia ta patriotika idanika apodimithikane apo tin aristera meso Pasok..Oi anarxoaristeristes kanoune oti theloune sta panepistimia. To dimosio einai ena megalo kerhane. I Albania exei sikosei mbairaki. Tourismos Yok Auta einai ta apla symperasmata.kai katorthomata proti for a aristera... To ti erxaite einai to kati allo apo auta pou leeio syntrofos aleksis...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.