28/6/15

Το μείζον και το έλασσον ζήτημα της χώρας

του Σάββα Καλεντερίδη

Με βάση την επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα κατέχει τη θέση του δευτεραθλητή στις αμυντικές δαπάνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα ξοδεύει το 2,5% του ΑΕΠ, ενώ το ποσοστό αυτό έφθασε το 3,9% την περίοδο 1995-99.

Την πρώτη θέση κατέχουν οι ΗΠΑ, με ποσοστό 3,4% του ΑΕΠ, ενώ πάνω από το 2% είναι μόνο 5 από τις 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Να σημειώσουμε ότι οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ είναι τόσο υψηλές γιατί μέσω αυτών η Ουάσινγκτον στηρίζει την παντοκρατορία της σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, από την άλλη, οι δαπάνες της εθνικής μας άμυνας είναι σε αυτό το υψηλότατο για τα δεδομένα της χώρας μας επίπεδο όχι για να εξυπηρετήσουμε κάποιο γεωπολιτικό μας σχέδιο ή στόχο και τις ανάγκες που προκύπτουν από τη συμμετοχή μας στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, αλλά για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα, που εκφράζεται με διάφορους τρόπους και συνεχίζεται χωρίς καμία διακοπή επί μισό και πλέον αιώνα. Επιθετικότητα που εκφράζεται με κορύφωση την εισβολή στην Κύπρο, το 1974, τη συνεχιζόμενη κατοχή του 40% του εδάφους της, την επεκτατική της πολιτική στο Αιγαίο, την πολιτική που αποσκοπεί στην «κοσοβοποίηση» της Θράκης, και τώρα με την πολιτική διεκδίκησης ρόλου προστάτη όλων των μουσουλμάνων που κατοικούν στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα να χάσουμε την πατρίδα μας χωρίς να μπορέσουμε να ρίξουμε ούτε μια ντουφεκιά, που λέει ο λόγος. Ιδιαίτερα αυτό ας το έχει υπ’ όψιν της η κ. Τασία και όλοι όσοι την ακολουθούν στον εθνοδιαλυτικό και εθνοκτόνο δρόμο της, αν και το έχουν δηλώσει ότι για όλους αυτούς δεν έχει καμία σημασία η λέξη πατρίδα και έθνος και ότι σ’ αυτά τα χώματα δικαιούνται να ζήσουν όλοι όσοι το επιλέξουν, απ’ όπου κι αν προέρχονται, όποιος και να τους στέλνει, όποιο σκοπό και αν εξυπηρετούν, εκουσίως ή όχι.
Η Ελλάδα τις μέρες αυτές γνωρίζει άλλη μια ταπείνωση και άλλον έναν μεγάλο εξευτελισμό. Οι ανεύθυνοι και ανίδρωτοι λαϊκιστές, εκείνοι που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό πλασάροντάς του εν γνώσει τους και ενσυνειδήτως προεκλογικά κάθε είδους ψέμα, μόνο και μόνο για να καταλάβουν την εξουσία, τώρα υποκύπτουν στις πιέσεις των δανειστών και κατά τα φαινόμενα θα υπογράψουν μια συμφωνία η οποία θα κάνει το μέιλ Χαρδούβελη με να μοιάζει κυριολεκτικά με… ορντέβρ.
Και όπως φαίνεται από τη σχετική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέρνεται και να παραμένει έρμαιο των δανειστών, όσο διατηρεί ένα παράλογα μεγάλο και κοστοβόρο κράτος, το οποίο, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό συνταξιούχων σε σχέση με τους εργαζομένους, θα συνεχίσει να κρατάει αλυσοδεμένο το μέλλον του ελληνικού έθνους.
Να επανέλθουμε όμως στα των αμυντικών δαπανών, οι οποίες, κατά την άποψή μας, αποτελούν ίσως την κυριότερη αιτία της καταστροφικής πορείας της πατρίδας μας. Κι αυτό γιατί αυτές αποτέλεσαν το κύριο όχημα της διαφθοράς της πολιτικής ηγεσίας της χώρας επί δεκαετίες. Οι πολιτικοί, αντί να ενισχύσουν την εθνική αμυντική βιομηχανία, προτίμησαν να πληρώσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένους προμηθευτές για να εξασφαλίσουν τη μίζα τους.
Όσον αφορά τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες, αν προσθέσει κανείς τα ποσά που δαπανήθηκαν από την πατρίδα μας πάνω από το μέσο όρο των χωρών του ΝΑΤΟ όλα αυτά τα χρόνια, θα διαπιστώσει ότι αυτές μπορεί να ισούνται με το μισό του δημοσίου χρέους – ίσως και περισσότερο.
Με άλλα λόγια, αν η Ελλάδα δεν αντιμετώπιζε την απειλή από την Τουρκία, σήμερα θα είχε ένα λιγότερο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, ενώ θα ήταν ίσως πλουσιότερη και από την Ελβετία!
Γιατί κάναμε αυτήν την αναφορά, αυτές τις κρίσιμες στιγμές;
Κυρίως για δυο λόγους.
Ο ένας είναι για να αντιληφθούμε ότι αν δεν θεραπεύσουμε τις αιτίες, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέρνεται και να εξευτελίζεται διεθνώς για δεκαετίες. Και από δεξιούς και από αριστερούς, όπως γίνεται τους τελευταίους πέντε μήνες.
Ο άλλος είναι για να υπογραμμίσουμε ότι αν κατανοήσουμε τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και αν κάνουμε αυτά που πρέπει για να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε και μπορούμε να αποκτήσουμε, τότε ίσως να μην χρειάζεται τα επόμενα χρόνια να ξοδεύουμε περισσότερο από τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στις αμυντικές δαπάνες.
Το πώς θα το δούμε στο άρθρο μας της Κυριακής.

21 σχόλια:

  1. Ωραιότατη (;) ανάλυση με μερικά ψιλολαθάκια.

    Όπως για παράδειγμα :

    "..... η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέρνεται και να εξευτελίζεται διεθνώς για δεκαετίες. Και από δεξιούς και από αριστερούς, όπως γίνεται τους τελευταίους πέντε μήνες...."

    Δηλαδή εν ολίγοις ότι η συστηματική κλοπή του κράτους μέσω των εξοπλιστικών, είναι μοιρασμένη σχεδόν εξ ίσου ανάμεσα σ΄ αυτούς που κυβέρνησαν από το 1974 μέχρι το 2014, και σ΄ αυτούς που κυβερνούν για πέντε μήνες και δεν έχουν ξοδέψει ακόμη ούτε σέντ.

    Παπαντωνίου, Τσοχατζόπουλος (φυλακή), Βενιζέλος (εκτός φυλακής) μερικοί πατριώτες που ο αρθογράφος αφήνει ασχολίαστους, για να μην αμαυρώσει την πολιτική του εθνοπροδότη Σαμαρά που τους έκανε συνεταίρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ σωστη η παρατηρηση σου φιλε μου. Να προσθεσω κι εγω οτι σιγουρα ο αρθρογραφος φοραει γυαλια συγκεκριμενου χρωματος. Διοτι δεν μπορω να καταλαβω πως απουσιαζει η Τουρκια απο τις δαπανες ? Μου φαινεται οτι κτιζουν μια νεα πατεντα για να παρασυρουν το ποπολο.: ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη
      εσύ μπορείς να αυτοεξευτελίζεσαι, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις σε άλλους.
      Έγραψα:

      Ο ένας είναι για να αντιληφθούμε ότι αν δεν θεραπεύσουμε τις αιτίες, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέρνεται και να εξευτελίζεται διεθνώς για δεκαετίες. Και από δεξιούς και από αριστερούς, όπως γίνεται τους τελευταίους πέντε μήνες.

      Αναφέρομαι σε θεραπεία των αιτιών που προκαλούν τα συμπτώματα, για να μη σέρνεται και εξευτελίζεται η Ελλάδα από δεξιούς και αριστερούς.
      Και εγώ θεωρώ ότι εξευτελίζεται, γιατί και οι αριστεροί όχι μόνο δεν φαίνονται διατεθειμένοι, αλλά θέλουν να διατηρήσουν τις αιτίες που παράγουν τα συμπτώματα.
      Σου θυμίζω την πραστασία των δημοσίων υπαλλήλων.
      Πουθενά δεν λέω για εξοπλιστικά, όταν αναφέρομαι στους αριστερούς.
      Πού τα βρήκες για να γράψεις το υποστηρικτικό σου κείμενο στην κυβέρνηση, όπως κάνεις κατά σύστημα, δείχνοντας ότι είσαι στρατευμένος και εκτελείς αποστολή.

      Διαγραφή
  2. Κ.κ. αντικειμενικοι σχολιαστές,γιατί φοράει γυαλιά ορισμένου χρώματος ο αρθρογράφος;
    Είναι αλήθεια ή οχι ότι αυτη η κυβέρνηση προσκαλεί τους λαθρομετανάστες και πλέον θα τους δίνει ιθαγενεια(sic) ;
    Είναι αλήθεια ή οχι ότι ετσι αλλοιώνει τον πληθυσμό της Ελλαδος,ενώ συγχρόνως δημιουργεί τον κίνδυνο για ανάφλεξη απο μουσουλμάνους φανατικούς ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην τους παιρνετε σοβαρα κυριε Σημαιοφοριδη . Την δουλεια τους κανουν κυριολεκτικα . Μην ταιζετε τα τρολακια. Τρολαρετε τα .

      Διαγραφή
  3. Δηλαδη κυριε Καλεντεριδη μπορει να ειναι ενας τυπος πληρωμενος στα υπογεια των Συριζο-τρολ , και να σχολιαζει μεσα απο 5 ή και περισσοτερους λογαριασμους προπαγανδιζοντας τις αποψεις τογ 3-4% των ασπονδυλων αφασικων μαλακιων , διαμορφωνοντας "ρευματα" και "αποψεις" και εμεις δεν κανουμε τιποτα;
    Δηλαδη γραφει ενα αρθρο ο Καλεντεριδης και απο κατω υπαρχει η πρωτη αποψη και η δευτερη ως αντι-αρθρο απο τον κλαην μαην και τον γκαο μπιο και εμεις δε μπορουμε να κανουμε κατι;

    Τραγικο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απογοητευτικες αποψεις. Λαθος και στερουμενες λογικης σχεδον σε καθε προταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει γι’ αυτά τα σαράντα χρόνια; Λυπούμαι πραγματικά με αυτά που διαβαζω, μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας κύριε Καλεντερίδη,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O SAVVAS TA EIPE KSEKATHARA APO TIN MIA KOKKINA FASISTARIA KAI APO TIN ALLI OIKOGENIOKRATIES MPLE PRASINES ..POU VAZANE TA AXRISTA PAIDAKIA TOUS ME PTYXIO I XORIS NA EKSOUSIAZOUNE TIN XORA..TSI LOIPON TSYRIZATROLAKIA DEN PATE NA POULISETE KAMMIA AUGI LEO EGO TORA POU PAITHANE O TSOUSESKOU KA EXAITE MINEI ORFANA..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O savvas pige mesa stin kolasi kai ton polemise ton dialo katametopo.. Eseis re amaliaga epanastates tou keyboard pou den kserete apo pou klani I kota to paizete kai fostires ethnikis politikis.O savvas oute kan ypostirixthike apo ena axristo systima pou pernei apofaseis tis stigmis .Re tsoutsekia ektos oti eiste imimathis den pate na poulsete kammia augi na vagalete kane frago na deite pos vgeni to difrago...Isos .mia episkepsi ta tsoutsekia stin Erzerum kai tha stronane....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. O Tsispras den ksero ama ftei, alla pes ston ksenodoxo sta nisia giati den gemizei fetos..O Tsipras den ksero ama ftei, alla pes stin Sampixa tin Roma apo tin thraki giati den mpike sto psifodeltio tou Tsyriza..O Tsipras den ksero ama ftei, alla giati exei pesei grammmi apo Aggyra Tsyriza daggoto..O tsipras den ksero ama ftei, alla giati oi Tsyrizaoi sto komma tou ypostirizoune tromokrates ekso kai mesa apo tin fylaki.. O Tsipras den ksero ama ftei alla giati kopike I yli sts eksetaseis gia to pontiako olokautoma..O Tsipras den ksero ama ftei, alla giati Tsyriza Ymmitou leei na onomazonte ta skopia makedonia..O Tsipras den ksero ama ftei, alla gia o Theodoridis pou aniki sto Tsyriza egrapse stin Zaman oti ta imia einai Tourkika.Na min miliso gia tin omorfonia tin gaitani.....O Tsipras den ksero ama ftei, alla giati afise tin tasia na fernei metanastes kai na min syllamvanonte?? Aloste to eixe dilosei kai prin tis ekloges i patsogria...O Tsipras den ksero ama ftei, alla giati allakse ton nomo sta panepistimia kai oi kathe anarxoaristeroi kai kommatikoi pyrines na diorizoune kathigites xoris ereuna..Pes mou pios tha ferei epidotiseis sta Ellinika panepistimia? O Tsipras den ksero ama ftei alla o Synaspismos voleuontan kai me to PASOK kai me tin ND se kaless theseis mesa sto systima..O Tsipras den ksero ama ftei alla giati to komma tou milaei gia kommisarous ston Elliniko strato???Des katastatiko.. O Tsipras den ksero ama ftei alla mias pou to paizei aristeros kai pisteuei stin Elliniki Dimosia paideia giati stelni ta paidia tou se idiotiko sxoleio?? Na min miliso gia tin idiotiki kliniki..O Tsipras den ksero ama ftei alla giati den einai ksekatharos me ti thelei na kanei apo tin arxi???? O Tsipras den ksero ama ftei, alla giati exei atoma pou exoune ekso ta lefta tous kai oxi mesa stin Ellada.. As ta feroune prota kai meta milame ... Aristeroi me dexies tsepes.. Pantos ola ta lefta einai o kinedos o Lazo..oulos..O Tsipras den ksero ama ftei, alla i agora me tis makkaies tou Varoufaki exei stegnosi..O Tsipras den ksero ama ftei, alla i ERT dioikite apo atoma tis augis kai tou kokkinou..Diladi Pravda alla Grec..AMETANOITI KOUMOUNISTES..MIA ZOI..kai to kalitero einai oti kaneis ma kaneis den tin koitaei..Mona ta zompi tis augis..O Tsispras den ksero ama ftei, alla giati epimenoune apo to komma tous kai tous psekasmenous gia ta P-3 orion otan me auta ta lefta pernoune OLOKAIRNOUGA KAI EDO KAI TORA APO TIN CASA KAI OXI META APO 7 XRONIA??? .I KALITERA MESO LEASING PERNANE GALIKA? DILADI THA PEIS STOUS TOURKOUS RE PAIDIA KANTE KATI ALLA META APO EFTA XRONIA PLEASE...?? KAPOIOS SYNTROFE THA FAEI KALA...OSO GAI TIN DIMOKRATIA TON STYRIZAION TIN DOKIMASE KAI O ARKAS...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελληνα,
      Οντως στον ΣΥΡΙΖΑ Υμηττου αποκαλούν τα Σκοπιά Μακεδονία και κάποιος Θεοδωριδης είπε ότι είναι τουρκικά τα Ιμια;
      Αν ναι,γράψε λεπτομέρειες για να πληροφορούμε όλοι μας και όσους ακομη δεν έχουν καταλάβει τι εστι ΣΥΡΙΖΑ.

      Διαγραφή
    2. Google it einai ola ekei....Oti theleis ta exei I texnologia kai o mpakses. EINAI DIETHNISTES alla plironoune kai ta palia grammatia epsis ton Slavoskopianon pou tous voithisane ston Emfylio...mazi me tous symmaxous Tourkous poutora kanoune tin douleia tous episis ..walla??

      Διαγραφή
  11. Γιατι δεν διαφερει το προοδευτικο μας Τσυριζοφασισταριο απο τα αποβλητα των Χαβγητων ειπαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Τσυριζοφασισταριό δεν διαφέρει από τούς (νεο)φιλελελευθέρους, που με πάθος στηρίζεις, σε μία σειρά ζητημάτων, όπως τα εθνικά (π.χ. Σκοπιανό, Σχέδιο Ανάν, ρεπούσια αναθεώρηση της Ιστορίας κλπ, αδιαφορία για τις κατεχόμενες Κύπρο και Β. Ήπειρο, Θράκη κλπ), την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, τον "γάμο" ομοφυλοφίλων και μερικά άλλα, με τα οποία είναι ριζικά αντίθετη η, κατ' εσέ, απόβλητη Χαβγή, έκφραση-πατέντα, που ανέκαθεν φανέρωνε την ανοησία που σε δέρνει και το άστοχο των "σχολίων σου".

      Διαγραφή
  12. "Οι πολιτικοί, αντί να ενισχύσουν την εθνική αμυντική βιομηχανία, προτίμησαν να πληρώσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένους προμηθευτές για να εξασφαλίσουν τη μίζα τους"

    Σάββα, όταν ένα κράτος κυβερνάται επί 40 χρόνια από μία διεφθαρμένη ολιγαρχία, αυτό είναι φυσικό. Τι περίμενες δηλαδή, να γίνομε Ισραήλ, το οποίο ανέπτυξε όχι μόνο την αμυντική του βιομηχανία, και πουλά αντί να αγοράζει, αλλά και τούς υπολοίπους τομείς της οικονομίας του, σε πολλούς από του οποίους είναι πρωτοπόρο, παρά τις εξωτερικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει;

    Η Ελλάδα έχει μυαλά, αλλά δεν τα αξιοποιεί για την ανάπτυξη. Πώς τα κατάφερε η μέχρι πρότινος πτωχή και υπό σοβιετική κατοχή Εσθονία να γίνει σχεδόν πρωτοπόρος στην υψηλή τεχνολογία;

    Για όλα φταίει το αναθεματισμένο πολιτικό σύστημα, που μάς φορτώθηκε από την δικτατορία και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κοινοβουλευτική δικτατορία, που έβαλε της βάσης για ολική και ανεπανόρθωτη καταστροφή και τώρα την πραγματοποιεί κιόλας!

      Διαγραφή
  13. Αυτοι που βοηθησαν να ερθουν στην εξουσια διεφθαρμενοι πολιτικοι δεν ειναι αμετοχοι αλλα συμετοχοι στη ληστεια της Εθνικης περιουσιας και τη φυγαδευση στο Εξωτερικο. Οσοι συνεχιζουν με διαφορους τροπους να βοηθουν η να δινουν σωσιβιο στους υποψη εγκληματιες διαπρατουν ακομη μεγαλυτρο αδικημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Diladi oloi oi ellines..Tha pas protos I deuteros stin Fylaki..Na min milisoume gia tin aristeri lelapa tis paidias...apoxavnothike I Neolaia telios me to epos tou panepistimiou lees kai den yaprxoune alla themata na mathenoune..Px gia tous Boreioipirotes, ta egglimata tou EAM tin evtixia kaliva,to paidomazoma tin EOKA, Alla Oxi gia to kathe lovotimimeno marxisti tis epoxis pou to epaize epanastatis kai pou ta oikonomise me to PASOK kai tora to paizei Tsyriza..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.