9/6/15

Ο ηγέτης των εθνικιστών "απρόθυμος ρυθμιστής"

Του Κώστα Ράπτη

Στη Hürriyet το διασκεδάζουν. Η αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας, που τόσες αντιπαραθέσεις είχε με τους κυβερνώντες στο πρόσφατο παρελθόν, έχει εγκαταστήσει χρονόμετρο το οποίο καταγράφει την ώρα που έχει περάσει από την τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση του Tayyip Erdoğan...
Το ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποφεύγει πλέον τις κάμερες είναι μεν παράδοξο, με βάση το ότι προεκλογικά εμφανιζόταν έως και τρεις φορές το 24ωρο, όχι όμως και ακατανόητο. Η εγκατάλειψη του κυβερνώντος κόμματος από το 9% του εκλογικού σώματος, η απώλεια 69 εδρών και της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, το ασαφές πολιτικό τοπίο της επόμενης μέρας επιβάλλουν επικοινωνιακή αυτοσυγκράτηση. Ακόμη και η προβλεπόμενη συνάντηση του προέδρου με τον πρωθυπουργό Davutoğlu την επαύριο των εκλογών αναβλήθηκε για 24 ώρες.

Στο εκλογικό αποτέλεσμα ο Erdoğan αντέδρασε μόνο με την έκδοση γραπτής ανακοίνωσης, σε ύφος πραγματικά προεδρικό, με την οποία ζητά από τα πολιτικά κόμματα να αποτιμήσουν "υγιώς και ρεαλιστικά” την κατάσταση.
Αν αυτή είναι μια έμμεση έκκληση προς τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού εντός της συνταγματικής προθεσμίας των 45 ημερών, αντί να φλερτάρουν με την ιδέα της διεξαγωγής νέων, πρόωρων εκλογών, δεν είναι η μοναδική. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται οι δηλώσεις του αρχηγού του δεύτερου κόμματος CHP Kemal Kılıçdaroğlu, της προέδρου της ένωσης βιομηχανιών TÜSİAD Güler Sabancı και του παραγκωνισμένου συνιδρυτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και μέχρι πέρσι προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Abdullah Gül. 
Όμως οι αρχηγοί των δύο μικρότερων κομμάτων έχουν περιπλέξει το παιχνίδι. Ήδη από τη βραδιά των εκλογών ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού HDP Selahattin Demirtaş ξεκαθάρισε ότι δεν νοείται σύμπραξη του κόμματός του με το ΑΚΡ. Η εποχή της συνεννόησης του κουρδικού στοιχείου με το κόμμα του Erdoğan έχει τελειώσει – ιδίως μετά την ανάδειξη του HDP σε ευρύτερο πολιτικό εκφραστή του "πνεύματος (των διαδηλώσεων) του Gezi”.
Αλλά και ο ηγέτης των εθνικιστών του MHP Devlet Bahçeli έσπευσε με μεταμεσονύκτια ομιλία του να προτείνει ως καταλληλότερη λύση τη δημιουργία συνασπισμού από... όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Ο δε Kılıçdaroğlu προβάλλει μεν ως "πρωθυπουργός εν αναμονή”, ωστόσο γνωρίζει ότι για να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να στηριχθεί ταυτόχρονα από τους εθνικιστές και το HDP, όπερ άτοπο. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός "μεγάλου συνασπισμού”: όμως θα αποτελούσε μοιραία κίνηση για το CHP (που είδε τα ποσοστά του να μένουν στάσιμα) η σύμπραξη με το ΑΚΡ τη στιγμή της κάμψης του.

Για περισσότερα Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.